Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Groot Groter Grootst

Groot Groter Grootst

Leandro Herrero, psychiater, topconsultant en ontwerper van de veranderaanpak ‘Viral Change’ was in September te gast bij de Academie voor Organisatiecultuur. Genoten van zijn inspirerende en recht voor zijn raap aanpak en quotes. Zijn aanpak: scale it up.

IMG 8790Wil je impact... denk dan groot groter grootst. Want het is geweldig als je door middel van een goed gesprek, coaching of een proceswijziging een individu of klein team inspireert. Maar... daarmee breng je nog geen cultuurverandering teweeg. Daarvoor is het nodig dat je opschaalt. Hoe je dat doet... opschalen... daarover gaat deze e-zine.

Stel bij elke interventie de ‘can I scale it up’ vraag Kan je wat je in het klein doet misschien ook in het groot doen? Dus als je een teaminterventie pleegt en een zeer tevreden team achter laat, niet afronden, maar met je opdrachtgever om tafel gaan zitten en je afvragen: ‘can we scale this up’, de hele organisatie in. Hoe krijgen we het gedrag van dit topteam verspreid.

Dat proces van opschalen gaat niet zo maar. Dat moet je organiseren. Zorgvuldig designen. Drumbeat sessies organiseren. Continue de tam-tam slaan.

Act local. Think big. Spread. Infect. Share. Have impact.
Durf je groot groter grootst te gaan met wat jij belangrijk vindt? En hoe dan?

 

Denk viraal
Als je wilt over gaan tot daadwerkelijk ander gedrag en overtuigingen in organisaties, is het zaak om te zorgen dat het nieuwe gewenste gedrag en mind set zo snel mogelijk verspreid wordt. Denk daarbij in het frame van virale besmetting. Stel dat er nu een ernstig virus in je organisatie zou uitbreken. Wie zou je dan als eerste in quarantaine zetten? Die mensen noemen we highly-connected of hoog-verwante mensen. Het zijn niet perse je meest slimme, meest gepassioneerde, meest bevlogen-voor-nieuwe-koers mensen. Het zijn simpelweg de mensen die het meeste contact hebben met veel andere mensen. Dat zijn je potentiële beinvloeders. Omdat ze zulke grote netwerken hebben. Investeer niet in de isolates... ga voor besmettelijkheid. De highly-connected people... ga je enthousiast maken.

Mensen op straat

Tam-tam room
Transitie en transformatie komen niet vanzelf tot stand. Dat netwerk van highly connected people moet wel geregisseerd worden. Dat doen wij vanuit een tam-tam room. Waarmee we drumbeatsessies organiseren. Je kunt het ook engine room of design room noemen. Een kleine, zeer betrokken groep van leiders, staf en eventueel externe ondersteuners zet het ritme van verandering aan. Coördineert de heartbeat van de verandering. Organiseert drumsessies. Steekt keer op keer de vonk aan als het tough is.

Muziek

Durf onderscheid te maken
Gek eigenlijk. Bij politieke campagnevoering snappen we heel goed dat je je verkiezingsboodschap aanpast aan je doelgroep. Ouderen trek je met een ander deel van je verkiezingscampagne dan jongeren. Mannen met iets anders dan vrouwen. Hoog opgeleiden anders dan laag opgeleiden. Bijzonder dat we in organisaties vaak denken weg te komen met 1 strategische koers, 1 missie statement, 1 set van kernwaarden op de koffiemok. Durf onderscheid te maken. Klantvriendelijkheid als gewenst gedrag ziet er op de afdeling personeelszaken nu eenmaal anders uit dan op de afdeling schoonmaak of op de afdeling productontwerp.

Maak cultuur smart
Pluis overtuigingen en kernwaarden uit tot moleculair niveau en koppel er zeer concreet gedrag aan. Stel vragen als: als je klantvriendelijk zou omschrijven; hoe ziet dat er dan uit in jouw gezin? En in jouw ouderlijk huis? Ken je iemand die dat heel goed doet? Welk gedrag hoort daar bij? Wat moet je dan niet meer doen? Wat heb je te leren.

Raak en energize
Raak mensen in hun hart. Zoek naar de eigen unieke emotie. Heb je hoog besmettelijke mensen gevonden, dan is het zaak hun hart te raken. Dat doe je door gave dialogen. Door verandering woest aantrekkelijk en verrukkelijk eenvoudig te maken. Door kampvuurgesprekken, mooie opleidingen, grote bijeenkomsten waar je met elkaar de vibe van verandering en erbij willen horen voelt stromen. Dan maak je ruimte voor emotie. Ook- of juist in een corporate setting.

Scale - It – Up!
Heb je enkele highly connected people geënthousiasmeerd? Durf te vragen! Vraag aan ze: wil jij deze week 6 andere mensen besmetten met deze manier van werken. Of 60. Of 600. 6000. Je bent niet geslaagd als een handje vol mensen het heel goed doen, gemotiveerd zijn voor het project of prachtige beleidsnotities schrijven. Het enige wat telt is: did we scale it up.

jongeren met telefoon

‘I just don’t care if people are committed or passionate by implementing cultural change. I just care if they have lots of connections. That’s how we spread new behaviour’.
Leandro Herrero, psychiater en consultant, ontwerper van Viral Change

‘If you’re going to have a story, have a BIG story or no story at all’.
Joseph Campbell

2
Iran 2017
Hoe verplaats je een totempaal

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 11 juni 2020 Het grootste kennisfestival, Havenkwartier Deventer VERVALT

  Meer informatie

 • 12 juni 2020 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem wordt 24 maart 2021

  Meer informatie

 • 17 juni Dag van de digitale overheid, Driebergen wordt 23 november 2020

  Meer informatie

 • 25 juni Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 2 september 2020, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig, Eindhoven - VERVALT wordt voorjaar 2021

  Vervalt, wordt voorjaar 2021

 • 16 september 2020 Employee experience, AFAS Leusden

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

De laatste twee weken bevond ik mij met mijn onderneming op de jachtvelden. Rondspeuren, onderhandelen, heel dicht op de nieuwe richtlijnen en het nieuws zitten, weten wat er leeft onder mijn klanten, kijken wat concurrenten doen en laten. We jaagden...