Geen mens is los verkrijgbaar. Wij zijn van oorsprong samen-wezens. We leven in groepen van het liefst 150 mensen. Dan kennen we elkaar nog bij naam. We leven graag in paren, dikwijls met wat kroost erbij. En ook als we alleen leven, hebben we mensen nodig om ons heen. Eenzaamheid is ongezonder dan een pakje sigaretten roken per dag. We houden ervan om te vieren, te dansen, kunst te maken, te spelen en te praten met elkaar. We worden gezond van gevoelens delen, verhalen vertellen en samen geloven in een hoger doel. We bouwen rituelen en kastelen. Voor onze dromen, onze idealen en voor onze Goden.
En toch... lijken we dat wat vergeten te zijn. In onze kantoren van beton. Steeds langer achter ons scherm. In grote steden, die we zo hebben gebouwd dat ontmoetingen niet vanzelfsprekend zijn. We krijgen informatie van over heel de wereld. Per dag verwerken we meer prikkels dan een mens in de middeleeuwen in het hele leven. We spreken over ' de natuur' als iets wat buiten ons ligt, in plaats van dat we er onderdeel van zijn. We lijken soms wat vereenzaamd en gedissocieerd door de wereld te bewegen.
Tijd is onze vijand geworden. Hoewel we steeds meer middelen hebben om tijd te maken, computers en apparaten, lijkt het toch of de tijd ons door de vingers glipt. We hebben dataplanners, maar toch lukt het soms pas om over drie maanden een afspraak met je groep vrienden te maken, terwijl je eigenlijk vanavond zin hebt in een etentje. We staan op de wachtlijst voor een plek binnen de GGz maar hebben of maken geen tijd voor een 'hoe is het' praatje met de buurvrouw. We lezen liever een zelfhulpboek dan dat we die ene vriendin bellen om bij te kletsen. De organisaties waarvan we iets 'willen', vragen van ons dat we zelf de administratie doen via een inlogscherm, in plaats van dat een vriendelijke medewerker dat voor je doet. We wonen samen met heel veel mensen op de aarde en ervaren toch gebrek aan werkkracht en aan menselijkheid.
Deze dag is een tegenwicht. Een oproep en een handleiding. Om weer kleefstof te maken. Tussen mensen. In organisaties. In de samenleving. En met de aarde. De antropologie kent talloze voorbeelden en menselijk instrumentarium die gaan over verbinden. Over elkaar echt zien. Over bruggen bouwen. Over tijd bedwingen. Over tribes bouwen in plaats van een organisatie te managen. Over duurzaam omgaan met de omgeving. We weten eigenlijk al lang hoe je Kleefstof maakt. Deze dag brengt dat in herinnering.
In een rijke dag vol inzichten, feiten, humor, praktische vaardigheden, natuur, word je meegenomen naar plekken waar mensen met elkaar verbonden zijn. Naar structuren en instrumenten overal op de wereld, die je kunt toepassen in organisaties. We leren je de kracht van rituelen kennen. En je snapt hoe je weer grip op tijd krijgt. We vertellen over netwerken. Over echte gesprekken en over je juiste plek in het geheel pakken. Dat doen we in prachtige lezingen. In uitdagende hands-on workshops, In reflectieve wandelingen door de natuur van Burgers’ Bush. We zorgen dat je thuiskomt met een tas vol inspiratie en hand-on tools om zelf mee aan de slag te gaan in je eigen organisatie. En goede moed om weer te doen wat er echt toe doet: mens tussen mensen zijn.
Dat alles in de mooie omgeving van Burgers’ Bush. Waar we dankbaar zijn dat we onszelf in de natuur mogen spiegelen, om niet te vergeten dat wij mensen echt onderdeel zijn van die natuur.
Leer hoe verbindingen werken. Antropoloog dr. Danielle Braun geeft je antropologische voorbeelden en instrumenten over hoe je meer verbindingen maakt in organisaties en in de samenleving. Van structuren die een organisatie in flow brengen, via perspectieven over tijd, naar de wetten van relaties en virale verandering.
Leer hoe je als leider verbindend een organisatie bestuurt. Hoogleraar, bestuurder en auteur Gabriël Anthonio heeft uitgebreide ervaring als crisismanager in de zorg. En kan prachtig vertellen over het belang van mensgericht leiderschap en duurzame organisatieontwikkeling.
Spiegel je in de natuur van Burgers’ Bush. Aan de hand van drie wandelingen, gemaakt door Marion van de Guchte en Ludo van der Gun, loop je door een gedeelte van Burgers’ Bush, in gesprek met een mededeelnemer en jezelf. Uitdagende vragen en nieuwe inzichten over kleefstof, netwerken, verbindingen, rituelen. Reflectie en uitwisseling met de natuur als spiegel.
Aan de slag met tijd, generatiegedoe, verbindende gesprekken, totems, fusie-rituelen in flitsende workshops van de antropologen van de Academie voor Organisatiecultuur, die je met toepasbare tools naar huis laten gaan.
Ontmoet vakgenoten en wissel ervaringen uit in gesprekken en opdrachten.
Duik diep in je eigen overtuigingen over verbindingen en menselijkheid in organisaties. Doe je nog de goeie dingen?
Leer hoe je virale verandering in organisaties aanzet.
Ontspan in de mooie omgeving van Burgers’ Bush met een lunch in safari-stijl en fijne wandelingen.
Uitdagende, toepasbare, prikkelende, diepgaande workshops die je uitrusten met ervaring en tools voor in je eigen organisatiepraktijk. Tijd voor ontmoeting, leren en reflectie met mede-deelnemers. Of laat je inspireren door gesprekken over kleefstof in de natuur van Burgers’ Bush tijdens een reflectieve wandeling. Bij binnenkomst kan je uit het aanbod twee workshops of wandelingen kiezen. Kom op tijd als je een specifieke voorkeur hebt.
We weten al eeuwen hoe we moeten verbinden. Verbinden leren we al in onze eerste tribe, vanaf de peuterleeftijd. Relaties zijn de basis voor hoe succesvol je bent als tribe. Of je met elkaar kunt samenwerken, moeilijke periodes als organisatie doorstaat en veranderingen door kunt voeren. Wanneer heb jij voor het laatst iemand echt ontmoet binnen jouw tribe? Wie wil je nog beter leren kennen? Wanneer heb je voor het laatst echt wezenlijk contact gemaakt, iets gedeeld? Wanneer heb je voor het laatst iemand geraakt of liet je jezelf raken? Stel je je daarvoor open? In goede tribes is echtheid belangrijk. Wil je dit laten gebeuren in organisaties dan moet je dit faciliteren. Hoe doe je dat goed?
Deep Democrcary creëert de kleefstof om elkaar echt te zien en te horen, ook al ben je heel verschillend. Door ‘kleefstofgesprekken’ wordt het gemakkelijker elkaar te vinden, te ontmoeten en uit te wisselen. Door de Deep Democracy tools en rituelen weef je voortdurend lijntjes tussen mensen.
In deze workshop krijg je een introductie over het collectieve onbewuste, onderlinge kleefstof die ontstaat door de rollen die je inneemt in een groep en ‘rolfluiditeit’. Je snapt beter waarom alles en iedereen met elkaar verbonden is en hoe dat werkt. En natuurlijk maak je actief kennis met een aantal Deep Democracy technieken.
Tijd inhalen, tijd verliezen, tijd over hebben, tijd maken, tijdverdrijven. Elke dag maak je bewust of onbewust opnieuw de keuze. Aan wie of wat schenk jij het kostbaarste dat je te geven hebt: je tijd? Tijd is een sociaal construct. De manier waarop jij naar tijd kijkt, bepaalt in grote mate hoe je je verhoudt tot anderen.
In deze workshop kijken we naar tijd met een antropologische blik. Wat is tijd eigenlijk? Wat betekent tijd in andere culturen en hoe vormt dat de manier hoe we met elkaar omgaan? Hoe kan tijd kleefstof worden in plaats van iets dat tussen ons in staat? Hoe is de ritmiek in jouw organisatie en wie is eigenlijk de baas over de tijd?
Een nieuwe blik om te kijken naar verbinding, samenwerking en echt contact.
Fusies en ontvlechtingen. 'Zij zijn gewoon... zo anders dan wij'. 'Het gaat gewoon niet meer, we zitten elkaar in de weg'. Fuseren en ontvlechten... een hele kluif voor leiders en medewerkers. Als je weet wat je te wachten staat, is het makkelijker. Fusies zijn zo oud als de mensheid. We weten al lang hoe mensen, families, tribes en stammen samengaan en welke constructies en rituelen zorgen dat de relatie kansrijk is. Ook hebben we als mensheid veel ervaring in ontvlechten, scheiden en afscheid nemen van elkaar. We zijn het in onze kantoorgebouwen vaak alleen even vergeten. Vooral vergeten hoe belangrijk rituelen zijn als kleefstof bij een huwelijk en als pleister bij de pijn van een scheiding.
In deze workshop laten we je naar een zakelijke relatie kijken met een antropologische blik. Gebruiken we de kennis die we als mensheid hebben ten aanzien van het aangaan van verbindingen en het afscheid nemen van elkaar. We focussen op rituelen die de kleefstof zijn die maakt dat dit goed loopt en dat je er als organisatie zonder kleerscheuren uit komt. Zowel in het zicht van de fusie als van de ontvlechting.
Dit niet vanuit het bekende jargon van organisatiekunde of uit de bekende managementliteratuur. Maar door wat we al weten. Want een fusie is net een huwelijk en ontvlechting net een scheiding. We staan stil bij de vragen en antwoorden die daarbij belangrijk zijn en zoomen in op de rituelen die een bijdrage kunnen leveren aan het slagen van de nieuwe relatie vorm.
Ontwerp verbindende interventies in deze inspirerende én concrete workshop over totems. Ga mee op een enerverende reis langs totems. Aan de hand van 7 voorbeelden van veraf en dichtbij verkennen we wat ons bindt en wat ons uiteenslaat - Én hoe we daarmee zelf aan de slag kunnen.
Totems komen in alle soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeenschappelijk: Ze verbinden gemeenschappen. Van Aboriginal kampvuren tot de gezamenlijke maaltijd van de Ndembu. Van de steen van Rosetta en een zondebok op het altaar, tot een opgeheven strijdbijl tegen een gemeenschappelijke vijand.
Vanuit de 7 voorbeelden maken we het samen concreet: Hoe kan je één van deze 7 tijdloze metaforen gebruiken in jouw verander-interventies, zodat mensen begrijpen waarom het belangrijk is om samen te komen. En zodat ze weten wat daar in het hier en nu voor nodig is.
Generaties hebben verschillende antwoorden op universele vragen. Over de betekenis van werk in je leven, de omgang met emoties of je blik op de toekomst. Grote vragen zonder eenduidige antwoorden. En juist in het spanningsveld van dit verschil ontstaan boeiende gesprekken.
Dat geldt ook voor Ludo en Marion, die in deze workshop ieder hun eigen generatiebril meenemen. Zij maken in deze workshop dit verschil zichtbaar en voelbaar. Je ogen worden geopend en word je op een prettig-prikkelende manier wakker geschud.
We gaan smakelijk lachen om de stereotypen, en hoeveel is hier eigenlijk van waar? Framen we onszelf en de generaties niet te veel in hokjes? Of: is het juist de tijd om meer rekening te houden met generatieverschil? Als kinderen van onze eigen tijd, zijn we immers opgegroeid met andere spelregels.
Waar sta jij? Stoot generatieverschil je af of trekt het je juist aan? Moet je er iets mee in jullie organisatie of in jezelf? In deze workshop ga je aan de slag met het vinden van antwoorden op deze vragen. Je zult generatieverschil ‘aan den lijve’ ondervinden. En juist in de variëteit van antwoorden zit de rijkdom van het kleven.
Spiegel je aan de natuur van Burgers’ Bush. Aan de hand van drie wandelingen, gemaakt door Marion van de Guchte en Ludo van der Gun, loop je door een gedeelte van Burgers’ Bush, in gesprek met een mededeelnemer en jezelf. Uitdagende vragen en nieuwe inzichten over kleefstof, netwerken, verbindingen, rituelen, virale verandering. Reflectie en uitwisseling met de natuur als spiegel.
Kies je voor: 'Roffelende Rituelen in de Mangrove' of voor 'Kleffe Kleefstof in de Oceaan' of ga je voor 'Sereen Samenwerken in de Savanne'.
Uitdagende, toepasbare, prikkelende, diepgaande workshops die je uitrusten met ervaring en tools voor in je eigen organisatiepraktijk. Tijd voor ontmoeting, leren en reflectie met mede-deelnemers. Of laat je inspireren door gesprekken over kleefstof in de natuur van Burgers’ Bush tijdens een reflectieve wandeling. Bij binnenkomst kan je uit het aanbod twee workshops of wandelingen kiezen. Kom op tijd als je een specifieke voorkeur hebt.
Uitdagende, toepasbare, prikkelende, diepgaande workshops die je uitrusten met ervaring en tools voor in je eigen organisatiepraktijk. Tijd voor ontmoeting, leren en reflectie met mede-deelnemers. Of laat je inspireren door gesprekken over kleefstof in de natuur van Burgers’ Bush tijdens een reflectieve wandeling. Bij binnenkomst kan je uit het aanbod twee workshops of wandelingen kiezen. Kom op tijd als je een specifieke voorkeur hebt.
Persoonlijk leiderschap gaat over invloed uitoefenen, op jezelf en je omgeving. Dat maakt dat leiderschap draait om de kwaliteit van het contact. De kracht van veranderingen in de organisatie, waaronder die van de cultuur, schuilt in de verbinding die je hierin weet te maken. Maar wat is dat eigenlijk, verbinding die bijdraagt aan impactvolle cultuurverandering?
Gabriël Anthonio daagt je uit met de opdracht: 'Verander de cultuur ten goede door verandering van het contact!'
'Maar kenden we de liefde niet ...' Een korte uitsmijter met pleidooi voor meer kleefstof, liefde en vertrouwen in organisaties en de samenleving door Danielle Braun. Met voorbeelden van hoe je sociale bewegingen bouwt uit heel de wereld en dichtbij huis.
In schemer is Burgers’ Bush op haar mooist. Kijk nog even goed rond, voordat je huiswaarts keert en hoe je kleefstof kunt maken.
Een dag kleefstof voor veranderaars, consultants, artsen, hulpverleners, organisatie-ontwikkelaars, coaches, wereldverbeteraars, leiders, medewerkers die nog durven dromen en actief willen bouwen. Die niet willen blijven hangen in de verlatenheid, maar hun schouders eronder willen zetten. Die altijd naar het licht kijken. Een hands on dag voor mensen die theorie willen combineren met zelf echt actief aan de slag gaan. Die spinnenwebben willen weven en kleefstof willen verspreiden.
Waar: Burgers’ Bush - Arnhem
Tarief: € 570,-
(exclusief 21% btw)
Groepskorting: bij aanmelding van 10 personen of meer mag je een collega gratis meenemen. Neem daarvoor even contact met ons op.
Annulering
Nog even voor de zekerheid onze voorwaarden op een rijtje:
Ben je om welke reden dan ook verhinderd? Tot 14 oktober 2025 kan je per mail kosteloos annuleren. Wij retourneren daarna geen inschrijfgeld, ook niet bij verdrietige omstandigheden, ziekte- of corona gerelateerde klachten of quarantaine en je krijgt ook geen tegoedbon voor een andere dag. Je kunt je wel altijd laten vervangen door iemand anders. Bij inschrijving ben je dus gehouden aan betaling, ook als je niet kunt komen.
Copyright © 2023 Academie voor Organisatiecultuur B.V. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Joomlapartner - Joomla! specialisten.