Building Tribes
Het is veel leuker om een tribe te bouwen, dan om een organisatie te managen. Hoe bouw je een stevig netwerk van mensen. Dat doe je met rituelen, verhalen, goede gesprekken liefst aan een knisperend vuurtje, charismatische leiders en een totem die richting geeft. Dé lezing bij het boek Building Tribes. Waar de Corporate Tribe ging over ‘wat is dat organisatiecultuur’ gaat dit boek en de lezing over ‘hoe doe je dat een tribe bouwen’.
Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Voor dit boek reisde ze opnieuw over de wereld om voor veelgehoorde organisatievraagstukken antwoorden te vinden in verschillende culturen. Via prachtige verhalen en adembenemende beelden maak je kennis met leiders, tribe members en veranderaars van over heel de wereld. Je neemt plaats op hun stoel en kijkt hoe ze dialogen voeren, kampvuren aansteken, verhalen vertellen, rituelen uitvoeren om van een verzameling mensen een tribe te maken. Om cultuur te vormen en te veranderen hebben we knoppen om aan te draaien die we eigenlijk als mensheid al heel lang gebruiken. We zijn ze alleen een beetje vergeten. Liever kampvuren dan 10 punten lijstjes. Liever een totem dan een missie statement van 10 pagina’s, liever een beweging bouwen dan een wervingsprocedure opstarten.
Danielle vertelt je in deze lezing hoe je Kampvuren in organisaties aansteekt. Ze vertelt over haar aanpak van virale verandering bij cultuurtransities en geeft handvatten voor impactvolle dialogen en rituelen. Maak kennis met leiders, tribeleden en veranderaars van zeer uiteenlopende gebieden. Je neemt plaats op hun stoel en kijkt hoe ze dialogen voeren, besluiten nemen en van een groep mensen een tribe maken. Hiervoor interviewde Danielle op Sumatra de kleindochter van een Batakkoning over koppensnellen en concurrentie in de boardroom, leerde ze over de waardebepaling van producten volgens de Iraanse Ta’arof, een samenhangend geheel van sociale etiquette en impliciete gedragsregels, dompelde ze zichzelf onder in de stilte van Quakermeetings om lastige vragen zonder woorden te doorgronden, leerde ze de afscheidsrituelen van de Tana Toraja in Sulawesi kennen, weet ze nu hoe je mensen aan je bindt door haar ervaringen in een Thaise sekte en leerde ze de kunst van het beïnvloeden van Voodoopriesters in Miami. En nog veel meer. Je reist ver weg, om ten slotte te belanden op je eigen werkvloer en boardroom. Exotisch en uiterst toepasbaar. Vol verwondering en met humor.
Boek:
Een leuk idee is om deelnemers na afloop het prijswinnende boek Building Tribes mee te geven.
Duur en interactie:
Keynote: 45 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen
Een boeiende lezing vol beelden, verhalen, tools en tips. Danielle gaat in op het belang van het aansteken van Kampvuren in organisaties. Over hoe je anders naar je organogram kunt kijken en verschillende tribale rollen kunt onderkennen. Vervolgens bespreekt ze een aantal ‘best practices’ van tribes over heel de wereld, afgestemd op de vraagstukken van jouw organisatie. Virale verandering, resultaat en concurrentie, vergaderen in stilte, fusie en samenwerking; we maken de lezing op maat.
Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur, 10 – 5000 mensen
We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot een masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.
1. Masterclass met Kampvuurgesprek
Na de hierboven beschreven inleidende lezing faciliteren wij dialoog en / of besluitvorming tussen de directie en de organisatie, het gesprek over visie ontwikkeling, het vaststellen van de nieuwe strategische koers, kernwaarden, grote strategische beslissingen, etc. We doen dat in de vorm van een Afrikaanse volksraadpleging, een Kgotla, een van de Kampvuurgesprekken uit het boek. We faciliteren moedige besluitvorming in de beslotenheid van de directiekamer, maar ook besluitvorming, brainstorming, visieontwikkeling in groter gezelschap. Wij faciliteren zelfs dialoog met hele grote groepen tot 3000 mensen tegelijk, waar nodig met een netwerk van door onszelf opgeleide partners samen. De besluitvorming kan bestaan uit een eenmalig event op een directeurendag, maar ook uit een gespreksronde, bijvoorbeeld om met alle medewerkers in de organisatie in gesprek te gaan over de nieuwe koers in de organisatie. In het laatste geval gaan we om tafel zitten voor een strakke projectplanning.
2. Masterclass met Viral Change verlening
We staan langer stil bij de methodiek van virale verandering en helpen je om een start te maken met de veranderaanpak in jouw organisatie.
3. Masterclass met gesprek in stilte
Voor groepen die eens iets heel anders willen proberen. Aan de slag met een eigen vraagstuk of te nemen besluit met een meeting… met weinig woorden. Houd een Quakermeeting om tot besluitvorming te komen waar de inhoud belangrijker is dan de ego’s.
Masterclass: hele dag, 10 – 1000 mensen
Ook kunnen we het programma uitbreiden tot een volledig verzorgde dag. Deze masterclass van een dag zullen we in overleg samenstellen op basis van de hierboven beschreven mogelijkheden of komen tot een volledig op maat gemaakt programma. Uiteraard afhankelijk van de behoefte van de deelnemers en de organisatie.