• Patronen - Op Expeditie

  9 november 2022 Burgers’ Zoo
  roze olifant x

Patronen herkennen en veranderen - Op Expeditie

Patronen zien we overal. In de natuur zoals in pauwenveren, varens, boomtakken, orkanen, schelpen. In menselijke constructies, zoals bij muurschilderingen, de staalconstructie van de Eiffeltoren, bloemetjesbehangpatroontjes. We zien patronen in gedrag in organisaties: steeds dezelfde terugkerende thema’s die op dezelfde manier doorleefd en uitgevoerd worden. We zien ze in productieprocessen, waarvan de lopende band hét symbool is. We zien patronen in onszelf. Ons bloedvatenstelsel is patroonmatig gevormd. Maar ook op psychologisch niveau zien we onszelf steeds op dezelfde manier acteren volgens herhalende ‘regels’ die ons handelen lijken te bepalen. Patronen kunnen werken als een script: dit en dat doe je bij een begrafenis, en bij een voetbalwedstrijd stap je over op een ander patroon. Patronen hebben de neiging ons aan te trekken en als het ware in te zuigen. Eenmaal ingestapt in een patroon, is het moeilijk om ervan los te komen of het patroon te veranderen. De laatste tijd wordt er ook steeds vaker in negatieve zin over patronen gesproken. Patronen in de politiek, in machtsmisbruik, in polariserende verhoudingen. Daarbij houden we ook 'Roze Olifanten' in de lucht: we roepen van alles en bedenken schijnoplossingen, maar durven niet te benoemen wat er écht aan de hand is.

Als je organisaties en cultuur echt wil veranderen, dan moet je diep durven ingrijpen op patronen. Maar dat kan niet zonder ze écht te begrijpen. En die Roze Olifant die langs stampt moet je ook durven te vangen. Ga je mee op expeditie? In jezelf en in organisaties? Dit is geen congres of seminar, maar een actieve expeditie. Een dag actief aan de slag met patronen. Lezingen, uitdagende opdrachten, handvatten voor in je eigen organisatie of die van opdrachtgevers, op onderzoek door de jungle van Burgers’ Zoo, reflectie en ontmoeting.

 • Vul je rugtas met state of the art inzichten van topsprekers antropoloog Danielle Braun & psychiater Esther van Fenema over Patronen in organisaties, in jezelf, in de samenleving.

 • Op expeditie in de jungle van Burgers’ Zoo met een interactieve onderzoekstocht vol gesprek en reflectie met organisatiekundige Marion van de Guchte.

 • Aan de slag met de patronen in je eigen organisatie. Herkennen, vertalen, veranderen. Werkvormen die je zelf ook weer kunt toepassen.

 • Leer Roze Olifanten te herkennen, te vangen en te temmen.

 • Ontmoet vakgenoten en wissel je veranderervaringen uit in diepgaande gesprekken en opdrachten.

 • Duik diep in de patronen in je eigen leven- en werkmodus.

 • Verwonder je over de Patronen in onze natuur in de schitterende entourage van Burgers’ Zoo.

Patronen - Op Expeditie

Lezingen, handvatten, verwonderen, actief aan de slag, hands on, toepasbaar, reflectie, genieten van de Patronen in de natuur van Burgers’ Zoo.

Deze dag is opgebouwd rondom de nieuwste bestseller van Corporate Antropoloog Danielle Braun
en vers van de pers boek
Het Verlaten Individu van psychiater Esther van Fenema

9.00 - 9.30

ontvangst in de prachtige Burgers' Bush

Erheen lopen is al een feest. Kom ruim op tijd en word verwelkomd door de pinguïns, voel de warmte van de jungle, spot vast wat regenwoud patronen, kijk of het aardvarken wakker is. In de Afrikaanse lounge staat de koffie en thee voor je klaar.

9.30 - 10.30

patronen van ons brein lezing Esther van Fenema

Esther van Fenema kan niet kiezen tussen haar talenten en dat doet ze dus ook niet. Ze is psychiater in de crisisdienst en ziet dus hoe het helemaal mis kan gaan met persoonlijke patronen in mensen. Ze begeleidt in haar eigen high performers praktijk en in organisaties leiders, podiumtijgers en specialisten in het gezond blijven onder grote druk. Esther schreef de boeken 'Het ontstemde brein', 'Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn' en vers van de pers 'Het Verlaten Individu'. Als ze dan nog tijd over heeft... wordt ze vervoerd door muziekpatronen, als professioneel violiste. Esther vertelt over de Patronen in ons eigen brein en hoe je die een beetje gezond houdt en over haar fascinatie en verwondering van de diepere laag van Patronen.

10.30 - 10.50

pauze

10.50 - 11.45

je eerste Tribe - op expeditie in je eigen patronen

Op zoek naar de patronen waarmee jij de wereld waarneemt en die je vormen in je werk, leiderschap, verandervermogen. Welke patronen hebben gemaakt dat jij doet wat je nu doet en bent wat je nu bent? Je gaat met andere deelnemers op onderzoek naar de patronen in jezelf.

11.45 - 12.45

op pad in Patronen

Marion 1431 kopie sAan de hand van een app die je krijgt aangereikt van organisatiekundige Marion van de Guchte voer je gesprekken over patronen in jezelf en in je eigen organisatie, terwijl je door een van de werelden in Burgers’ Zoo loopt. Stap je met je poten de modderige mangrove in, struin je door de keuzestress van de Safari of dobber je liever solo door de Oceaan?

12.45-13.15

lunch

13.15 - 14.30

patronen in organisaties, lezing door Danielle Braun - Patronen

Danielle Braun is corporate antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Ze schreef de bestseller 'Patronen'. In deze lezing neemt ze je mee op reis door haar eigen verwondering én pakt ze die heel precies en methodologisch op. Ze leert je hoe je de cultuur van organisaties herkent, duidt, communiceert en verandert. Met respect voor wat is en besef van je eigen diepste Patronen. Laat je inspireren en verleiden door prachtige beelden en verhalen met interactieve momenten.

14.30 - 14.50

smoothiepauze

14.50 - 16.00

op expeditie naar de patronen in jouw organisatie

Met begeleiding van Danielle Braun leer je hoe je kunt kijken naar de patronen in organisaties en daar aan de hand van beelden en metaforen verandering in kunt krijgen. We bespreken veelvoorkomende patronen in organisaties. Een actieve workshop waarbij je samen met andere deelnemers aan de slag gaat met je eigen casuïstiek.

16.00 - 16.30

maatschappelijke patronen: Roze Olifanten vangen

Naast hun werk in de praktijk van organisaties en de spreekkamer, buigen Danielle Braun en Esther van Fenema zich graag over maatschappelijke vraagstukken. Ze vangen 'Roze Olifanten'. Roze Olifanten duiken op als we de realiteit te pijnlijk of te ingewikkeld vinden om onder ogen te zien. Je herkent ze aan maatschappelijk gedoe, projectie en verplaatsing van het onderwerp. We zien ze in de samenleving, in organisaties en in je eigen gezin. In deze prikkelende dagafsluiter vertellen we hoe je Roze Olifanten herkent, vangt en bespreekt. Natuurlijk pakken we er ter plekke een paar bij de kladden.

16.30

slenter terug door de prachtige Burgers’ Bush

Doorbreek je Patroon van snel en haastig. Live life to the max en wijzig je patroon van druk, druk, druk. Sluimer door de verlaten desert waar gieren op je loeren of laat je betoveren door de vlinders in de mangrove.

Voor wie?

Een dag vol Patronen voor veranderaars, consultants, artsen, hulpverleners, organisatieontwikkelaars, coaches, wereldverbeteraars, leiders, medewerkers die de moed hebben patronen echt te zien, soms te behouden en waar nodig aan te pakken. Een hands on dag voor mensen die theorie willen combineren met zelf echt actief aan de slag gaan. Die zin hebben in een expeditie.

Twee boeken cadeau:
'Patronen - herkennen en veranderen met antropologische blik' van Danielle Braun
en
'Het Verlaten Individu' van Esther van Fenema.

*als je Patronen al hebt, mag je ook Da's Gek meenemen

Tarief (exclusief BTW)

regulier: € 485,-
vroegboekkorting tot 1 september 2022: € 450,-

Annulering

Ben je om welke reden dan ook verhinderd? Tot 9 oktober kan je per mail kosteloos annuleren. Daarna ben je de kosten verschuldigd door je inschrijving. Wij retourneren geen inschrijfgeld bij annulering na 9 oktober of no show. Dat geldt ook bij ziekte of quarantaine. Je kunt je wel altijd gratis laten vervangen door iemand anders; geef dat even door. Wij volgen de overheids- en horecamaatregelen met betrekking tot covid of een andere pandemie.

Copyright © 2023 Academie voor Organisatiecultuur B.V. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Joomlapartner - Joomla! specialisten.