Werken over muren heen – programmatisch samenwerken
Tribes, teams, organisaties bouwen muren om zichzelf heen. Je eigen cultuur en manier van werken is nu eenmaal het meest vertrouwd. Dat merk je pas goed als je met andere teams of organisaties gaat samenwerken. Gelukkig kunnen we ook goed over muren heen kijken in de samenwerking met andere tribes mooie dingen doen. Maar dat gaat niet vanzelf. Deze tijd met haar grote uitdagingen vraagt om verregaande samenwerkingsverbanden. Tussen bedrijven en overheden. In de covid pandemie zagen we hoe nodig het is om muren te beslechten tussen ziekenhuizen, in de samenleving, tussen de publieke- en private sector. Het vergt moed en oefening om eigen belang los te laten en meer ingewikkelde tijdelijke coalities en samenwerkstructuren te bouwen. Tijdelijke tribes.
Wij begeleiden organisaties en netwerkpartners die de samenwerking opzoekenof gedwongen worden tot (tijdelijke) samenwerking. Hoe doe je dat? Samenwerken zonder dat iemand ‘de baas’ is of doorzettingsmacht heeft. Samenwerken met organisaties die mogelijk ook je concurrent zijn. Samenwerken met organisaties die je niet echt vertrouwt. Of samenwerken omdat belangrijke stakeholders dat van je vragen.
Steeds is de uitdaging om het eigene van de meewerkende partners te laten bestaan, maar ook toenadering te zoeken en de verschillende culturen op elkaar af te stemmen. Voor langdurige samenwerking, of om tot een gemeenschappelijk actieplan, congres of product te komen. In de praktijk merken wij hoe moeilijk dit is om te realiseren vanwege de enorme behoefte van iedereen aan grenzen, regels, erkenning, thuishavens. Mensen zijn nu eenmaal tribale wezens, met tribale behoeften en impulsen die ons eerder naar gesloten dan naar open systemen leiden.
Wat helpt en lucht geeft bij werken over muren heen is een neutrale buitenboordmotor die energie geeft en processen tot besluitvorming brengt. We maken een ‘liminale’ open ruimte met elkaar, waarin zonder gedoe alle kennis gedeeld kan worden en iedereen de rol kan pakken die hem of haar het beste ligt. We zorgen dat ‘de whole system in the room’ is. Wij noemen dat programmatisch samenwerken.
Drs. Marleen van Amersfoort is een kei in het begeleiden van samenwerking over organisatorische muren heen. Trekt grote programma’s met een diversiteit aan netwerkpartners vlot. Zweept op, begeleidt, structureert. Dat doet ze in diverse rollen.
Als het passend is combineren we programmatische samenwerking met een lezing over inter-tribale samenwerking en zetten we een van onze dialoogvormen in. Zoals een Afrikaans Kampvuurgesprek of een Gesprek op voeten.
Neem contact met ons op als je een goede programmaleider zoekt die je helpt om over muren heen te organiseren.
Drs. Marleen van Amersfoort
Steeds opnieuw brengt Marleen partijen bij elkaar die geen formele binding hebben. Wij noemen dat 'programmatisch samenwerken' of vanuit de antropologie: 'werken over muren heen'. Marleen verbindt tribes. Wat Marleen heel goed kan, is een groep professionele partijen samensmeden rondom een hoger doel en ze tot een gezamenlijk resultaat krijgen waarvan ze nooit hadden kunnen dromen. Marleen is aanjager, buitenboordmotor, programmamanager, voorzitter. Ze tackelt individuele belangen, en gaat steeds op zoek naar wat wél bindt. Dat doet ze bij voorkeur voor non-profit organisaties en coalities rondom crisis of maatschappelijk belangrijke thema's. Marleen haar kracht zit in goed inleven en inlezen, motiveren, uitdagen, structureren, sfeer scheppen en verbinden.
Marleen is opgeleid als Sociaal Psycholoog. Ze startte haar loopbaan als managementtrainer bij KSG opleidingen & organisatieadviezen. Door het ontwikkelen en geven van tal van managementtrainingen leerde ze veel organisatieculturen kennen en lezen. Bij Moret Ernst& Young maakte zij deel uit van de adviesgroep Gezondheidszorg. Bij Capgemini Consulting heeft zij zich verder gespecialiseerd in programmamanagement met transformatie en innovatie als kernbegrippen en het mixen van verschillende bedrijfsculturen om tot resultaat te komen. Als leider van eerst de adviesgroep Gezondheidszorg en later van de sector Public heeft zij ruime leidinggevende ervaring opgedaan.
Marleen is gespecialiseerd in project- en programma management en interimmanagement. In de afgelopen tijd was ze projectleider van het maken van het draaiboek voor het zwarte scenario Covid-19. Ze begeleide diverse organisaties uit het zorg- en veiligheidsdomein bij het ontwikkelen van hun toekomstvisie. Was projectleider van de Alles Oké Supportlijn voor jongeren van 18 tot 24 jaar. En werkte ze mee aan landelijke programma’s als Antibioticaresistentie, Gezonde School en Geweld Hoort Nergens Thuis.
Een keer per jaar neemt Marleen een rol als interimmanager op zich. Bijvoorbeeld voor het Nederlands Instituut van Psychologen en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze is voorzitter van de Raad van Toezicht van Centrum Seksueel Geweld en (aankomed) bestuurslid van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.
In haar brede netwerk staat zij bekend als een topper op haar vakgebied met humor, recht door zee, fair, verbindend en optimistisch. Precies dat wat nodig is bij het creëren van resultaatgerichte samenwerking over organisatorische muren heen.