Werken over muren heen – programmatisch samenwerken
Tribes, teams, organisaties bouwen muren om zichzelf heen. Je eigen cultuur en manier van werken is nu eenmaal het meest vertrouwd. Dat merk je pas goed als je met andere teams of organisaties gaat samenwerken. Gelukkig kunnen we ook goed over muren heen kijken in de samenwerking met andere tribes mooie dingen doen. Maar dat gaat niet vanzelf.
Wij begeleiden tribes die de samenwerking opzoeken. Maar hoe doe je dat? Samenwerken zonder dat iemand ‘de baas’ is of doorzettingsmacht heeft. Samenwerken met organisaties die mogelijk ook je concurrent zijn. Samenwerken met organisaties die je niet echt vertrouwt. Of samenwerken omdat belangrijke stakeholders dat van je vragen.
Steeds is de uitdaging om het eigene van de meewerkende partners te laten bestaan, maar ook toenadering te zoeken en de verschillende culturen op elkaar af te stemmen. Voor langdurige samenwerking, of om tot een gemeenschappelijk actieplan, congres of product te komen. In de praktijk merken wij hoe moeilijk dit is om te realiseren vanwege de enorme behoefte van iedereen aan grenzen, regels, erkenning, thuishavens. Mensen zijn nu eenmaal tribale wezens, met tribale behoeften en impulsen die ons eerder naar gesloten dan naar open systemen leiden.
Wat helpt en lucht geeft bij inter-tribale samenwerking is een neutrale buitenboordmotor die energie geeft en processen tot besluitvorming brengt. We maken een ‘liminale’ open ruimte met elkaar, waarin zonder gedoe alle kennis gedeeld kan worden en iedereen de rol kan pakken die hem of haar het beste ligt. We zorgen dat ‘de whole system in the room’ is. Wij noemen dat programmatisch samenwerken.
Drs. Marleen van Amersfoort is een kei in het begeleiden van samenwerking over organisatorische muren heen. Trekt grote programma’s met een diversiteit aan netwerkpartners vlot. Zweept op, begeleidt, structureert. Dat doet ze in diverse rollen:
Kwartiermaken - nieuwe intertribale samenwerking
Voorbeelden:
- Programmaleider Dutch Coalition for Humanitarian Innovation (DCHI)
- In opdracht van Rode Kruis, Unicef, Care, Ministerie van Buitenlandse Zaken en van Defensie, Gemeente Den Haag en VNO-NCW;
- Programmaleider Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGDkader 2020, Voorlooper MedMij).
- In opdracht van Nederland Patiënten Federatie, Zorgverzekeraars Nederland, artsenfederatie KNMG, met steun van het Innovatiefonds.
- Opzetten scenario nood IC’s.
- Programmaleider gelegenheidscoalitie opvang na seksueel geweld. Themadagen en vlogs gemaakt.
Faciliteren - intertribale samenwerking rondom thema
Voorbeelden:
- Programmaleider Gezamenlijk Aktieplan Integriteit
- In opdracht van humanitaire-, ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties en andere goededoelenorganisaties;
- Programmaleider Ontwikkelen en implementeren bekostigingssystematiek GGZ;
- In opdracht van Ministerie van VWS, GGZN, NVVP, NVvP, NIP, NZA, ZN
- Interimmanager Nederlandse Vereniging van ziekenhuizen.
- Interimmanager Nederlands Instituut van Psychologen.
Reanimeren - intertribale samenwerking (binnen bestaand programma of organisatie)
Voorbeelden:
- Technisch voorzitter overleg Koers deskundigheidsbevordering (binnen programma Gezonde School),
- In samenwerking met GGDGHOR, Kennisinstituten, VO-, MBO- en POraad;
- Faciliteren bijeenkomst Roadmap invoeren MDA++ (binnen programma Geweld hoort nergens thuis), In samenwerking met ministerie van VWS, J&V,VNG, Politie, OM, e.a.);
- Technisch voorzitter Evaluatie Kwaliteitsstatuut GGZ (binnen lopende projectgroep Evaluatie Kwaliteitsstatuut), In samenwerking met GGZN, ZN, NIP, NVVP, NVvP, V&VN, P3NL,
Gemengde aanpak
Als het passend is combineren we programmatische samenwerking met een lezing over inter-tribale samenwerking en zetten we een van onze dialoogvormen in. Zoals een Afrikaans Kampvuurgesprek of een Gesprek op voeten.
Neem contact met ons op als je een goede programmaleider zoekt die je helpt om over muren heen te organiseren.