Wereld Bijdragen
'Wie één persoon redt, redt een volk'. - Joods gezegde
Omdat alle beetjes helpen en wij blijven geloven in het goede en een beetje magie, dragen wij vanuit de Academie voor Organisatiecultuur als sponsor bij aan de onderstaande projecten. Daarnaast maken wij in opleidingen en op events en congressen plaats voor deelnemers die studeren, hier net als vluchteling zijn komen wonen, een opstap kunnen gebruiken. Wij geven onze trainingen en lezingen in Nederland op mooie plekken in de natuur met een groen label. Vliegen voor een training vinden wij onnodig voor onszelf en voor onze deelnemers.
Ver weg
In Nepal ligt een stukje van het hart van Danielle Braun, na haar reizen daar. Katja Staartjes is bergbeklimster (bereikte o.a. als 1e Nederlandse de top van Mount Everest) en heeft Stichting Topaspiraties opgericht. Daarmee steunt ze in de Nepalese Himalaya kleine scholen in arme en afgelegen gebieden.
Foto's bezoek school in Chharka Bhot op 4350 m in Dolpo (Nepal).
Katja Staartjes: "Onlangs bezochten we de Shree Chharka Bhot Basic School. Het is de hoogstgelegen school van het Himalaya-land. Er is hier geen internet, dus onderwijs verloopt op de traditionele manier. En dat van mei t/m oktober, want in de winter is onderwijs hier onmogelijk met onverwarmde en niet geisoleerde lokalen.
Dankzij de donaties die ‘Stichting Topaspiraties’ ontving, konden we de school een handje helpen. Totaal is zo’n 400 kilo aan goederen in twee weken vervoerd, m.n. via ezels, over passen tot 5550 m.
Een week later kwamen wij zelf aan in het dorp en de volgende dag was er een bijeenkomst georganiseerd en pakten de docenten en alle leerlingen de hele lading uit: schoolartikelen (schriften, papier, stiften, pennen etc), sportattributen (voetballen, volleyballen, badmintonsets, netten, springtouwen etc). En verder ontving elk kind een geisoleerde lunchbox."
Meer info: Stichting Topaspiraties
Dicht bij
Danielle deed voor het boek Building Tribes onderzoek naar de kracht van Stiltemeetings bij de Quakers in Glenthorne Engeland. In de leergang Antropologische Teambuilding leer je hoe je een stiltegesprek faciliteert, met dikwijls hele krachtige besluiten als resultaat. In organisaties begeleiden wij vaak een stiltemeeting. Om vastgelopen besluitvorming vlot te trekken en momenten van bezinning in de hectiek van alledag te hebben. Wij hebben iets met het Quaker gedachtengoed. Ook in het boek van Rutger Bregman; Morele Ambitie vind je veel informatie over de Quakers en hun bijdrage aan belangrijke maatschappelijke veranderingen zoals vrouwenrechten, het einde van de Vietnamoorlog en de afschaffing van apartheid. De Quaker gemeenschap in Nederland is klein en de gemiddelde leeftijd is hoog. Wat zou het jammer zijn als de Quaker gemeenschap zou verdwijnen in Nederland. En daarom onderzoeken wij samen met de Quakers wat te doen om het filosofie en de dialoog methodes van de Quakers meer onder de aandacht te brengen binnen Nederland. Want wat kunnen we het nu goed gebruiken als samenleving. Karin van Mensvoort en een groep antropologen en studenten antropologie verzamelt ervaringen en wij geven advies over hoe we denken dat de Quakers kunnen blijven bestaan en groeien.
We vroegen vijf mensen om een stilte meeting van de Quakers ter bezoeken en hun ervaringen te delen. Dus voor we interventies gaan uitzetten eerst Emic kijken wat de cultuurpatronen zijn, deze ethic duiden, veranderpotentie en verlangen bepalen en koppelen aan interventies. Met name de manier waarop Quakers een dialoog voeren met behulp van de “ stilte meeting” is waanzinnig interessant voor organisaties. Wat als je voor je iets zegt eerst bij jezelf de afweging maakt of dat wat je wilt zeggen misschien niet al eerder gezegd is, zo ja....je mond houden of het iets bijdraagt aan doel van de bijeenkomst; niet echt ..... je mond houden, of je iets zegt om je eigen ego te strelen; ja....je mond houden. Niet de woorden maar de stilte brengen dan de wijsheid in de groep. Wat als je niet alleen praat over de goede dingen doen maar de goede dingen doet. Wat als het vanzelfsprekend is om in binnen je eigen invloedssfeer bij te dragen aan een mooiere wereld waar aandacht, leren en zorgvuldigheid vanzelfsprekend zijn? Het is een aanrader om een Quakers bijeenkomst bij te wonen. Je kunt je via de site van de Quakers aanmelden en je laten inspireren door de stilte.
Dicht bij
Wij geloven dat rituelen kunnen helen. Dat het vluchtheuvels zijn in ‘het ondertussen’. In moeilijke tijden, als je niet weet waar je heen gaat. De kanjerketting vinden we dan ook een prachtig teken van hoop voor kinderen met kanker. De kanjerketting krijgen kinderen die kanker hebben. Voor elke behandeling is er een speciale kraal. Met name jonge kinderen kijken uit naar het krijgen van de kraal; een lichtpuntje bij een zware behandeling. Later in het leven is er voor altijd een mogelijkheid om terug te kijken op de lange weg die is afgelegd. Lees hier de verhalen van de kanjerkettinge en de betekenis van elke kraal.
Info en net als wij ook maandelijks doneren: Kanjerketting
Dicht bij
Sponsoring van Kunstwerk ‘Echoes and other songs’ van Mijke Ambaum
De Academie voor Organisatiecultuur droeg bij aan de totstandkoming van het kunstproject van Mijke Ambaum. Omdat Mijke stem geeft aan alle stemmen en groots durft te dromen en werken. Net als wij.
Mijke Ambaum:
Mijn naam is Mijke Ambaum, een vierde jaars student fine art aan ArtEZ in Arnhem.
Ik ben een jonge kunstenaar met een grote interesse in feminisme, stem (in beide betekenissen van het woord), samen werken met verschillende disciplines, het bedenken van grote kunstwerken en deze dan ook waarmaken!
Het kunstproject:
'Echoes and other songs' is de titel van mijn afstudeerwerk aan de kunstacademie in Arnhem. Een installatie bestaande uit verschillende auto onderdelen die samen een archief vormen die inzicht geven over hoe je op een duurzame manier je stem kan gebruiken om verschillende typen orale geschiedenis van generatie op generatie door te geven!
Nog te vaak moeten vrouwen zich overschreeuwen, onnodig herhalen of hun stem omvormen om gehoord te worden. Hoe kan je ervoor zorgen dat de belangrijke verhalen die verteld moeten worden, om bijvoorbeeld te kunnen overleven (denk aan de verhalen die onze moeders/zussen/vriendinnen hebben verteld om ons veilig te houden wanneer we over straat lopen), verteld kunnen blijven worden, zonder dat we letterlijk en figuurlijk onze stem verliezen?
Met hulp van voorbeelden en informatie uit de Griekse mythologie, eigen ervaringen en die van mijn dierbaren, stemcoaches en zangkoren zet ik deze informatie om in een installatie kunstwerk wat te zien zal zijn tijdens de ArtEZ Finals in juli 2023! Om dit idee werkelijk te maken heb ik jouw hulp nodig!
Dicht bij
Sponsoring van ASV Gay, vrolijkste studentenvereniging van Amsterdam
Proud to be sponsor van ASV Gay. De vrolijkste studentenvereniging van Amsterdam. Waar anders zijn normaal is en er geen ontgroening is, maar wel een ontrozing.
Meer info: Amsterdamse Studentenvereniging Gay
Where good people meet
Wij geven trainingen op hele fijne locaties, altijd midden in de natuur. Een van die locaties is Better Meetings. Hier volgen jongeren uit het speciaal onderwijs hun stage in de keuken en de bediening. In samenwerking met de verbonden onderwijsinstelling Heuvelrug College in Zeist, krijgen zij de juiste zorg en begeleiding om zich te ontwikkelen tot vakbekwame arbeidskrachten. Voor hen een eerste stap richting de arbeidsmarkt in de samenleving, voor ons een onmisbare samenwerking
Een deel van de omzet van Better Meetings gaat naar Buzz Women: opleidingen voor vrouwen in India, Gambia en Georgië.
Meer info: Better Meetings