Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Deep Democracy - besluiten zonder verliezers

Herken je dat?

lezing

Herken je dat? Dat mensen ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen? Dat een genomen besluit door bijna de helft van je team niet loyaal wordt gesteund? Dat het resultaat sneller was bereikt als je ook had geluisterd naar je medewerkers die niet altijd het hoogste woord hebben? Dan is dit dé lezing die je zoekt! Voor mensen die conflicten willen oplossen, verschillen willen benutten, en vervolgens duidelijke besluiten willen nemen. Die met elkaar en niet voor elkaar denken. Die samen vechten voor de hoogst haalbare oplossing. Meet Harry….  

De methode van Deep Democracy komt uit Zuid Afrika. Na afschaffing van de apartheid was er grote behoefte aan een democratische dialoogvorm die bestand was tegen de grote conflicten en emoties in het land. Deep Democracy draagt de roots van Afrika in zich: de gedachte van Ubuntu. Van de kracht van het collectief. Van er samen uit willen komen. Van denken in rollen in plaats van in ego’s en functies. Wat er in het klein tussen twee mensen gebeurt, is een afspiegeling van de cultuur van de organisatie. En vice versa. In deze lezing laten we je ervaren wat het betekent om te besluiten zonder verliezers. we onderzoeken wat weerstand eigenlijk is. Hoe je om kunt gaan met tegenstemmen. Hoe je met meer gemak en minder gedoe tot besluitvorming komt. Je maakt kennis met de eigenwijze vogel ‘Harry’ die op zijn kop hangt. Je leert de waarde van de minderheidsstem kennen. Een lezing met humor en prachtige foto’s, beelden, verhalen en veel interactie en onderling gesprek.

harry

Besluiten zonder verliezers - Deep Democracy

Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het snel eens worden'. Maar: 'wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.' Wat zouden we dan een grootste dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen in een vergadering? Dat alle standpunten volledig aan bod komen. Dat het geheel belangrijker is dan ego's?

Het grootste deel van het werken in organisaties bestaat uit het nemen van beslissingen. En het zorgen dat mensen daar ook naar gaan handelen. De manier waarop een besluit tot stand komt, is niet altijd even effectief. Waardoor we gaan vertragen, zuchten en saboteren. We creëren verliezers. Deep Democracy is een dialoog- en vergadervorm die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. Tegenstemmen worden onderzoch op hun waarde. Zodat iedereen aan boord blijft. Heldere besluiten, geen slappe hap, veel compassie en zónder verliezers.

dare to be different

Zeggen wat gezegd moet worden

Je herkent vast wel de situatie dat mensen in een vergadering hun mond houden, maar zich vervolgens wel uiten bij het koffieapparaat. Of de situatie dat mensen in een groep toezeggingen doen, maar die vervolgens niet nakomen. Wandelgangengedoe. Het gevoel dat je hebt verloren als er een besluit wordt genomen waar je je niet in herkent.

Deep Democracy kan van waarde zijn bij het durven uiten van alles wat gezegd moet worden en het goed luisteren naar elkaar, zodat alle wijsheid werkelijk kan worden benut en tot gedragen besluitvorming kan worden gekomen. Het biedt een rijke toolbox aan manieren om ‘onder water te duiken’. Daar waar onderstroom in een groep aanwezig is en niet alles wordt geuit, helpt de methode om deze naar boven te halen en in een veilige setting op te lossen zodat de groep weer verder kan. dat wil niet zeggen dat alles maar kan of iedereen gelijk krijgt. Er wordt een helder besluit genomen aan het einde van de dialoog. 

Boek:

Een leuk idee is om deelnemers na afloop het boek Building Tribes of Patronen mee te geven.
 

Door wie:

De lezing en masterclasses Deep Democracy worden gegeven door Danielle Braun, Sandra Bouckaert en Arne Stoffer. Afhankelijk van datum en uiteraard je voorkeur.

Danielle Braun
Sandra Bouckart
Arne Stoffer

Duur en interactie:

Keynote: 45 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur of een hele dag, 10 – 3000 mensen

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot een masterclass, van een halve of hele dag. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met interactieve activiteiten. Deep Democracy kent een aantal actieve gespreksvormen, die geschikt zijn om met kleine en hele grote groepen in te zetten. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg, waarbij we over meer methoden dan Deep Democracy beschikken. De mogelijkheden hangen af van de groepsgrootte, de doelen en de praktische indeling van de ruimte (platte vloer, losse stoelen). Zaalgrootte: 10 – 3000 deelnemers, altijd in overleg.

Tijdens een Masterclass faciliteren wij regelmatig de dialoog en / of besluitvorming. Door middel van verschillende werkvormen stimuleren we het échte gesprek. Over de ziel, de totem van de organisatie, over verandering, over kernwaarden, missie, visie. Soms in kleine groepen, soms in hele grote verbanden. Soms zittend, soms lopend ‘gesprekken op voeten’, soms met veel geluid (speed dates), soms in totale stilte (besluiten zonder te praten). Altijd met oog voor verschillen en het uitnodigen van andere en afwijkende meningen. Zodat we de wijsheid van de minderheid kunnen benutten om de voor dat moment hoogst haalbare oplossing te vinden.

Het gesprek kan gaan tussen de directie en de organisatie. Gesprekken over visie ontwikkeling, het vaststellen van de nieuwe strategische koers, kernwaarden, grote strategische beslissingen, etc. We faciliteren moedige besluitvorming in de beslotenheid van de directiekamer, maar ook besluitvorming, brainstorming, visieontwikkeling in groter gezelschap. Wij faciliteren zelfs dialoog met hele grote groepen tot 3000 mensen tegelijk, waar nodig met een netwerk van door onszelf opgeleide partners samen.

De besluitvorming kan bestaan uit een eenmalig event op een directeurendag, maar ook uit een gespreksronde, bijvoorbeeld om met alle medewerkers in de organisatie in gesprek te gaan over de nieuwe koers in de organisatie. In het laatste geval gaan we om tafel zitten voor een strakke projectplanning. Tijdens onze begeleiding van gesprekken putten we uit dialoogvormen van over de hele wereld. Specifieke Deep Democracy methoden om met kleine tot hele grote groepen actief aan de slag te gaan zijn:

Gesprek op voeten – actief met z’n allen in gesprek, lopend door de ruimte

Check-in – aanpak waarbij iedereen betrokken wordt bij de start van een bijeenkomst

Conflict aangaan; niet-gevoerde gesprekken – aanpak waarbij tegenstellingen op een prettig pittige wijze worden uitgesproken en conflicten worden opgelost

Check-out – actieve wrap-up om een bijeenkomst of congres af te sluiten  

Training Deep Democracy in een dag

Wij leiden met een enthousiast team mensen op in de methodiek en zienswijze van Deep Democracy. Wij kunnen in plaats van een lezing of masterclass ook de eendaagse training ‘Deep Democracy in een dag’ geven aan grote of kleinere groepen.

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Event Power & Love... in organisaties

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld

 

Er was eens... Eindejaarssprookje

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

'Als je uitzoomt zie je veel beter wat er speelt op de werkvloer en in de samenleving aldus antropoloog Danielle Braun'. Map Oberndorff Voor veel zakelijke vraagstukken hebben volken uit andere culturen al oplossingen bedacht, zegt corporate antropol...

/**/