Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Deep Democracy - besluiten zonder verliezers

Deep Democracy besluiten zonder verliezers

Stel dat we aan het begin van een bijeenkomst nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het snel eens worden'. Maar: 'wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.' Wat zouden we dan een grootse dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen in een vergadering? Dat alle standpunten volledig aan bod komen. Dat het geheel belangrijker is dan ego's?

Het grootste deel van het werken in organisaties bestaat uit het nemen van beslissingen. En het zorgen dat mensen daar ook naar gaan handelen. De manier waarop een besluit tot stand komt, is niet altijd even effectief. Waardoor we gaan vertragen, zuchten en saboteren. We creëren verliezers. Deep Democracy is een dialoog- en besluitvormingstool die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. Tegenstemmen worden onderzocht op hun waarde. Zodat iedereen aan boord blijft. Heldere besluiten, geen slappe hap, compassie, aandacht voor de onderstroom in teams en zónder verliezers. 

Een handig besluitvormingsmodel

We polderen wat af. Maken in vergaderingen vaak een soort mix tussen ‘in consensus besluiten’ en ‘de voorzitter hakt de knoop door’. Wij hanteren een heel transparant 5 stappenmodel voor besluitvorming. Hierdoor worden alle standpunten onderzocht én wordt er een helder en krachtig besluit genomen. Aan mensen met een andere mening wordt de vraag gesteld: ‘wat heb je nodig om mee te gaan met de rest van de groep’. Daaruit ontstaat nieuwe wijsheid die het eindbesluit beter maakt. Zo hoef je niet te mopperen op de gang, maar bereik je het hoogst haalbare voor het team. ‘Anders denken’ is niet lastig, maar verrijkend. Je wordt uitgenodigd je mening constructief te delen.

dd afb 2 def 

Zeggen wat gezegd moet worden

Je herkent vast wel de situatie dat mensen in een vergadering hun mond houden, maar zich vervolgens wel uiten bij het koffieapparaat. Of de situatie dat mensen in een groep toezeggingen doen, maar die vervolgens niet nakomen. Wandelgangengedoe.

Deep Democracy is van waarde bij het durven uiten van alles wat gezegd moet worden en het goed luisteren naar elkaar, zodat alle wijsheid werkelijk kan worden benut en je tot gedragen besluitvorming komt. Het biedt een rijke toolbox aan manieren om ‘onder water te duiken’ zichtbaar te maken. Daar waar onderstroom in een groep aanwezig is en niet alles wordt geuit, helpt de methode om deze naar boven te halen en in een veilige setting op te lossen zodat de groep weer verder kan.

Achtergrond

De methode van Deep Democracy komt uit Zuid Afrika. Na afschaffing van de apartheid was er grote behoefte aan een democratische dialoogvorm die bestand was tegen de grote conflicten en emoties in het land. Deep Democracy draagt de roots van Afrika in zich: de gedachte van Ubuntu. Van de kracht van het collectief. Van er samen uit willen komen. Van denken in rollen in plaats van in ego’s en functies. Wat er in het klein tussen twee mensen gebeurt, is een afspiegeling van de cultuur van de organisatie. En vice versa. Bij de Academie voor Organisatiecultuur gaan wij toepassingsgericht en pragmatisch met het gedachtengoed om. Al onze trainers hebben zelf met de voeten in de managerial klei gestaan. We werken diepgaand maar niet soft. Met humor en prachtige foto’s, beelden en verhalen. We vinden het belangrijk dat jij de tools in je eigen werkomgeving kunt toepassen. We oefenen veel en zorgen dat de methodiek ook past bij de setting van organisaties en bedrijven.

dare to be different 

Wat maakt onze trainingen Deep Democracy - besluiten zonder verliezers uniek?

Er zijn veel vergadertrainingen- en methodes. Deep Democracy geeft je handige tools voor besluitvorming en manieren om om te gaan met de onderstroom in teams. Besluiten worden meer gedragen omdat alle stemmen écht worden gehoord. Diversiteit in de groep wordt niet als lastig ervaren maar als verrijkend. Tegenstellingen zijn een vehikel om tot betere ideeën en plannen met elkaar te komen. Deep Democracy is populair. Er zijn veel aanbieders op de markt. Wat ons uniek maakt:

 • Onze trainers zijn diepgaand opgeleid in de methode van Deep Democracy
 • Wij werken allemaal ook vanuit het gedachtengoed van de Corporate Antropologie en hebben hier een rijke mix van gemaakt
 • We zijn uitstekende didactische trainers; we maken gebruik van werkvormen waarbij je veel oefent en mee doet
 • Wij hebben de stroperigheid van klassieke Deep Democracy trainingen vervangen door hoge interactie en directe toepasbaarheid in organisaties
 • We zijn realistisch en snappen dat je je methodiek moet aanpassen op je werkomgeving
 • Onze trainers hebben humor, diepgang en snappen wat organisaties nodig hebben
 • We gebruiken prachtige beelden en inspirerende verhalen
 • We werken op fijne locaties waar je naar buiten kunt met uitstekende lunches
 • Je krijgt bij onze basistraining twee bestsellers boeken cadeau
 • Onze tarieven zijn zeer concurrerend

Facilitatie

Brainstormen met je team? Heidag of managementbijeenkomst? De toekomst inkijken? Een medewerkersonderzoek bespreken? Behoefte aan het goede, moedige gesprek? Of loopt het stroef en moeten de benen heel nodig op tafel? Flinke conflicten tussen twee mensen of in een team? Wij komen graag een dialoog faciliteren met behulp van de Deep Democratische tools. Zoals een gesprek op voeten. Dat is een bewegend gesprek, waarbij je met elkaar in gesprek gaat door lopend door de zaal steeds standpunten in te nemen en ergens achter te gaan staan als je het eens bent. Zo kan je met grote groepen een dynamisch gesprek voeren en doet iedereen echt mee. Of bij stevig conflict helpen wij te zeggen wat er gezegd moet worden en nemen we de rol van facilitator, mediator op ons. Of we helpen je op een heidag om met elkaar uit te spreken hoe het gaat en elkaar echte feedback te geven en besluiten te nemen. Een Deep Democracy facilitatie is verassend effectief, anders, geeft energie en fun, zorgt voor diepgang, raakt.  

Wil je ons een moedig gesprek laten faciliteren? Bel ons op voor overleg.

dd afb 4 

Trainingen Besluiten zonder verliezers – Deep Democracy

Wij bieden verschillende trainingen Deep Democracy - besluiten zonder verliezers aan. Varierend van een eendaagse korte krachtige kennismaking tot meerdaagse vaardigheidstrainingen. Open en incompany. Onze tarieven zijn bijzonder concurrerend.

Besluiten zonder verliezers - Deep Democracy in 1 dag

Een dag kennismaken met de tools en het gedachtengoed van Deep Democracy. Met prachtige beelden en verhalen word je meegenomen in het 5 stappenmodel voor besluitvorming. Je leert gebruik te maken van de wijsheid van de tegenstem. Je maakt kennis met de roltheorie die je écht anders naar groepen laat kijken. Je leert goed in- en uitchecken voor je een bijeenkomst start. En je krijgt een creatieve manier aangereikt om om te gaan met tegenstellingen in een groep. Kan je na deze dag zelf helemaal met de methode uit de voeten? Let’s be honest… het is een kennismaking. Een ervaring. Een hele mooie dag waar je waarschijnlijk prettig door elkaar geschud uit komt. En je hebt een aantal tools in handen om direct toe te passen in je team. Goed getrainde facilitators en voorzitters komen een heel eind en kunnen hierna zelf aan de slag. Wil je echter meer tools krijgen om te werken met de onderstroom en veel oefenen, dan raden we je de tweedaagse training aan. Die kan je ook prima doen ná Deep Democracy in een dag.

Op dit moment bieden wij de eendaagse training alleen incompany aan. Je ontvangt de slides van de dag als naslagwerk.

Deep Democracy besluiten zonder verliezers 1 def

Deep Democracy basistraining

De methode flink onder de knie krijgen? Veel oefenen? Kies dan voor de tweedaagse basistraining. Geschikt voor voorzitters, leiders, facilitators, trainers en teamcoaches. Tijdens de training leer je op een geheel nieuwe wijze kijken naar groepen en groepsdynamiek. Veel mensen ervaren een echte mindshift als ze deze training doen, omdat we wezenlijk anders omgaan met groepsdynamiek dan veel mensen gewend zijn. Deep Democracy is tegelijkertijd ook een heel praktische vergader- en besluitvormingstool. In deze training oefen je daar flink mee. Na deze basistraining ken je de principes van Deep Democracy en kan je de stappen van besluitvorming prima toepassen. Je hebt mogelijkheden voor creative dialoogvormen en durft te werken met de onderstroom. Je leert in deze training werken met het 5 stappenmodel van besluitvorming en oefent hier flink mee. De onderstroom van teams krijg je goed te pakken, omdat we het groepsproces van de trainingsgroep gebruiken als oefenmateriaal. We onderscheiden ons van andere aanbieders Deep Democracy door veel oefenen, hoge toepasbaarheid en het gebruik van prachtige beelden, verhalen en slides in onze uitleg. Indien gewenst ontvang je na afloop een certificaat van deelname. Onze trainers zijn diepgaand opgeleid in de methode van Deep Democracy en Corporate Antropologie én zijn uitstekende didactisch trainers. Bij ons geen stroperigheid, maar hoge interactie en uitstekende didactiek. 

Prijs: € 850,-. Tweedaagse training. Mooie locatie in het midden van het land, inclusief lunch. Tijden 9.30 – 17.00 uur. Je krijgt zowel het boek Deep Democracy als het boek Als alle stemmen spreken als naslagwerk.

Je leert

 • Een Deep Democratisch gesprek te faciliteren. Veel oefenen!
 • De vijf stappen van besluitvorming.
 • Anders kijken naar groepen; we werken vanuit de mindblowing roltheorie.
 • Een goede check-in en check-uit te begeleiden.
 • Door tegenstellingen te benutten naar een gedragen besluit en goede dialoog te komen.
 • Goede, moedige gesprekken te voeren.
 • Alles boven tafel te krijgen.
 • Neutraal te zijn als facilitator of voorzitter.
 • Creatieve werkvormen te gebruiken, zoals het gesprek op voeten.  

1
2
3

Deep Democracy – verdiepingstraining

In de tweedaagse verdiepingstraining leer je nog beter werken met groepsdynamiek. Je krijgt krachtige instrumenten in handen om conflicten in groepen in goede banen te leiden. Daarvoor is het belangrijk dat je heel neutraal kunt zijn als facilitator. In deze training werken we daar hard aan. De basis trainen we nog verder in met veel oefeningen en je krijgt verdiepende instrumenten en tools aangereikt. Je wordt echt senang in het faciliteren van elke groep. En je krijgt manieren aangereikt om ook een-op-eengesprekken te voeren met de uitgangspunten van Deep Democracy. Deze training is bedoeld voor facilitators, leiders, teamcoaches die met grote en kleine groepen werken en / of veel bilaterale gesprekken voeren. Wij onderscheiden ons van andere bureaus, doordat we deze verdiepingstraining zo hebben geprogrammeerd dat je echt heel veel oefent en persoonlijke feedback op je facilitatieskills krijgt. Balast hebben we weggelaten. We werken alleen met tools die ook passen bij de setting van organisaties. Onze trainers zijn diepgaand opgeleid in de methode van Deep Democracy en Corporate Antropologie én zijn uitstekende didactisch trainers. Bij ons geen stroperigheid, maar hoge interactie en uitstekende didactiek. Prijs: € 850,-. Tweedaagse training. Mooie locatie in het midden van het land, inclusief lunch. Tijden 9.30 – 17.00 uur. Instapeis: basistraining Deep Democracy of level 1 Deep Democracy.

Je leert

 • Herhaling van het besluitvormingsmodel van Deep Democracy.
 • De vier stappen ‘boven water’ feilloos toepassen.
 • Werken met de ‘onderstroom’ in groepen.
 • Een diagnose van rollen (rolemap) van een groep te maken.
 • De check-in en check-uit volledig neutraal te begeleiden en hierin al groepsrollen te herkennen.
 • Meer tools om tegenstellingen te bespreken.
 • Tegenstellingen in bi-laterale gesprekken (let’s talk) te begeleiden.
 • Verwarrende communicatie in groepen direct te agenderen en op te lossen.
 • Hoe je je neutraliteit terug krijgt als je die bent kwijt geraakt.
 • Overgangen te maken om van besluitvorming naar werken met de onderstroom te komen.  

Combinatie met andere trajecten

Misschien heb je al een andere opleiding bij ons gevolgd. Dat helpt zeker, maar is geen vereiste. Andere dialoogvormen leer je in de training Kampvuurgesprekken – Afrikaanse Volksraadpleging. Echt enorm veel facilitatieskills leer je in dé facilitatieleergang van Nederland , leergang Antropologische Teambegeleiding. Wil je echt met organisatiecultuur leren werken en zoek je een intensieve, cognitieve leergang, kies dan voor de leergang Corporate Antropologie. Hulp nodig bij je keuze: bel met Marijke, we denken mee.

Deep Democracy incompany

Alle hierboven genoemde trainingen bieden we ook bij jou in huis aan. Wij hanteren scherpe incompany tarieven. Een korte lezing ‘Beslissingen nemen als een tribe’ of 'Deep Democracy’ behoort ook tot de mogelijkheden. Ga daarvoor naar het lezingenoverzicht.  

Wij bieden de trainingen Deep Democracy ook online aan, open en incompany

Meer informatie

Door wie:

Onze trainingen en facilitaties worden gegeven door dr. Danielle Braun , drs. Arne Stoffer, Sandra Bouckaert, drs. Marion van der Guchte. Allen vergaand opgeleid in Deep Democracy en bovenal uitstekend didactisch trainers. Dat vinden wij belangrijk. Zodat je na een training je ook echt goed toegerust voelt om zelf in je eigen werkomgeving aan de slag te gaan. Een unieke combinatie van antropologische expertise en een schat aan bestuurlijke, organisatie- leiderschaps-, teamcoachings- en interimervaring. Wij interveniëren op boardniveau én op de werkvloer in organisaties. Helpen het goede gesprek te voeren. Trekken conflicten vlot. Begeleiden leiders en teamleiders. We zijn allen zeer ervaren trainers en door en door didactisch geschoold. Bovenal zijn we gefascineerd door hoe mensen overal op de wereld gesprekken voeren. Wij werken diepgaand maar niet stroperig. Praktisch en in verwondering.

Danielle Braun
Arne Stoffer
Sandra Bouckart
Marion van der Guchte


Informatie over data, kosten inschrijven

Hier vind je meer informatie over data en kosten van de trainingen Deep Democracy. Je kunt ook kiezen voor de zeer complete vaardigheidsleergang leergang Antropologische teambegeleiding - dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Als je verhinderd bent

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je om een heel goede reden niet kunt komen naar (een deel van) de training of dat je je bedenkt. Bij annulering is het mogelijk, mits na overleg, voor een vervanger te zorgen. Annuleren is uitsluitend schriftelijk of per mail mogelijk tot drie weken voor aanvang van de training. Vanaf drie weken voor aanvang van de leergang zijn volledige kosten verschuldigd. Bij ziekte vlak voor aanvang van een training, vervelende persoonlijke omstandigheden of corona gerelateerde klachten, ander besmettingsgevaar of quarantaine, zullen wij altijd ons best doen om iemand van de wachtlijst te plaatsen en je aanmelding door te schuiven naar een andere datum, maar dat kunnen we niet garanderen. Als het niet lukt of het is te kort dag, ben je het cursusgeld verschuldigd en kan je niet op een andere datum komen, omdat je dan immers twee plekken bezet zou houden. Ten tijde van een overheidsmaatregel, zoals een lock-down, volgen wij altijd de regels vanuit de overheid en horeca. Wij komen live bijeen als dat mag en als het niet mag bieden we naar keuze een online alternatief of kan je een andere datum uitkiezen om de training te volgen. Bij inschrijving verklaar je je hiermee akkoord. Bij geldende coronamaatregelen, of andere pandemische maatregelen zoals een QR-code in de horeca, volgen wij die.

Inschrijfformulier

Wil je je inschrijven?

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Helaas kun je de verdiepingstraining alleen volgen als je eerst level 1 of de basistraining hebt gevolgd. Neem voor meer informatie contact met ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel Marijke Dieleman 0324719488.

Kosten: € 850,- BTW-vrij inclusief lunch

Kosten: € 850,- BTW-vrij inclusief lunch

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Gegevens aanmelder
Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Invalid Input

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

AnnuleringsvoorwaardenNa verzenden van dit inschrijfformulier, gaan de wettelijke 14 dagen bedenktijd in (waarbinnen je kosteloos van gedachten kunt veranderen) en krijg je van ons een bevestigingsmail voor de deelname aan de gewenste training. Annuleren kan na bevestiging kosteloos tot 20 dagen voorafgaand aan de eerste trainingsdatum. Binnen de 20 dagen ben je de volledige kosten verschuldigd. Je mag wel een vervanger naar de training sturen in overleg.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Invalid Input

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 9 oktober 2023 - Dag van de stad Arnhem - Musis, Arnhem

  Meer informatie en aanmelden

 • 1 november 2023 - Power & Love Macht, ranking, apenrotsen en ... de liefde in organisaties, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Event Power & Love... in organisaties

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld

 

Er was eens... Eindejaarssprookje

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

Trouw 16 september Antropoloog Danielle Braun vindt de ophef over kinderen die met XR mee demonstreren vooral erg selectief. Aan de wegblokkade van de A12, vorige week, georganiseerd door Extinction Rebellion, deden ook kinderen mee. Politieagenten i...

/**/