Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Leergang Antropologische Teambegeleiding

tribal leaders800

Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

Ben je (team)leider, consultant, trainer, facilitator, HR adviseur, interimmer, teamcoach? Houd je je bezig met het verbeteren van teams en het begeleiden van bijeenkomsten en dialoog? Wil je heel veel praktische tools krijgen om bijeenkomsten en vergaderingen anders in te richten? Ben je de traditionele 8-agendapunten vergaderingen zat? Ben je bereid hard te oefenen en te werken aan je eigen facilitatievaardigheden? In deze unieke leergang krijg je letterlijk een rugtas mee vol gereedschappen om bijeenkomsten bezielder te maken, besluitvorming krachtiger en sneller uit te voeren en moedige dialogen te voeren. Je leert het échte gesprek in teams en organisaties te begeleiden. Wij gebruiken de corporate antropologie als uitgangspunt. We hebben de beste dialoogvormen vanuit de hele wereld verzameld en toepasbaar gemaakt voor organisaties. Exotisch, maar niet zweverig. Bijzonder, maar ook bijzonder toepassingsgericht.

De Leergang Antropologische Teambegeleiding. Dé unieke en zeer complete facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld. Een intensief en in Nederland uniek programma waarin je echt heel erg goed leert faciliteren, besluitvorming begeleiden, werken met de onderstroom in teams, de energie van een groep leert managen. Vanuit je rol als manager, teamleider, verandermanager, programmaleider, HR adviseur, consultant, trainer, facilitator, teamcoach. In deze leergang hebben we het beste van onze dialoogtrainingen gebundeld. Een rijke combinatie van Deep Democracy, Kampvuurgesprekken, Own Your Rank, Systemisch werk, Holding Space, Building Tribes. De dialoogvormen uit het boek Building Tribes komen tot leven en hier ga je uiterst praktisch mee aan de slag. Deze leergang is het neusje van de zalm voor wie echt een grote stap wil maken als team(bege)leider of facilitator. Ze is uitstekend te volgen na de leergang Corporate Antropologie, na Deep Democracy, of gewoon als eerste stap. Het is een echte vaardigheidstraining voor mensen die actief en met veel oefenen aan de slag willen in een hechte groep op een fijne locatie.

c55d5fd3 6f84 478a 9cc8 ced8de457dce s 

Een echte vaardigheidstraining

Dit is een actieve aanpak-leergang vol prachtige beelden en verhalen en veel persoonlijke oefenmogelijkheden. Je gaat op reis met de corporate antropologen Danielle Braun en Karin van Mensvoort. Gastdocenten zijn corporate antropoloog en martial arts docent Arne Stoffer, martial arts docent Imre van der Bijl, Jembé docent Mustafa Seck en psychiater en high performance coach Esther van Fenema. We nemen je mee op reis en rusten je uit met een rugtas. Elk blok wordt die voller en zwaarder. We vullen je tas met theorie over dialoogvormen uit het boek Building Tribes, maar je zult merken dat je eigen persoonlijke stijl en vaardigheden ook steeds duidelijker en sterker worden. Elk blok krijg je hele praktische tools en instrumenten mee om direct aan de slag te kunnen gaan in je eigen team of bij opdrachtgevers. Als je klaar bent met deze leergang sta je zelf echt stevig in het veld. Je weet de energie van de groep te managen, kent je eigen patronen, kunt heel goed in- en uitchecken, past de basisprincipes van Deep Democracy moeiteloos toe, begeleidt afscheidsgesprekken, kampvuurgesprekken, ethische dilemacounceling, resultaatgesprekken, lost gedoe in de onderstroom van een team op, helpt knopen doorhakken, kunt heel goed luisteren, organiseert strategische toekomstverkenningen, zet creativiteit aan en durft positie te pakken. Bovenal weet je wat bij jou past en heb je je eigen stijl ontdekt. Je weet hoe je 'Holding Space' toepast voor jezelf en een groep. Met een overvolle rugtas kom je thuis.

iStock 458642975 def

IMG 5483

De Academie voor Organisatiecultuur: exotisch én praktisch, bijzonder én bijzonder down to earth

Ben jij een ervaren teamleider, verandermanager, trainer, facilitator, consultant, teamcoach, HR adviseur, programmamanager en geldt dit voor jou:

 • Je houdt van de dynamiek van organisaties, teams en groepen. Je hebt je vlieguren als (bege)leider van teams gemaakt en snapt heel goed het verschil tussen de inhoud en de onderstroom.
 • Je zit regelmatig vergaderingen of bijeenkomsten voor en je hebt eigenlijk wel genoeg van traditionele vergaderprocedures. Je kent ze best, de schema's van vergaderen, notulen, mijlpalenplanningen en zo. Maar vindt die niet toereikend en je wilt meer uit je overleg halen.
 • Je hebt al flink wat facilitatie- en communicatievaardigheden in je rugzak. We gaan ervan uit dat je de basis van je vak beheerst. Dat je voor een groep durft te staan. De beschikking hebt over diverse methodieken en ervaring. Met basale facilitatie- trainers- of communicatievaardigheden komen wij niet aanzetten. We gaan ervan uit dat je ook iets kunt toevoegen in een seniore groep vanuit jouw eigen opleidingen en ervaring. Je bent ervaren, zelfbewust in je vak en hebt al heel wat teams begeleid. Of dat nu als leider, veranderaar, coach, consultant of inhoudelijke voortrekker, zoals arts, docent, programmamaker, etc. is.
 • Je bent toe aan een “next level” in je rol als team(bege)leider, verandermanager, coach, trainer, facilitator, consultant. Je zoekt senioriteit, lef en wijsheid. Je wilt snellere, gerichtere interventies kunnen toepassen. Je handelingsrepertoire vergroten. Met nog meer lef en creativiteit net die ene interventie kunnen doen, die het verschil maakt als een groep vast zit.
 • Je wilt gevraagd worden voor een ander soort opdrachten. Je werkt nu succesvol, maar merkt dat je toe bent aan een doorstap. Zwaardere vraagstukken begeleiden, op een ander niveau gevraagd worden. Nu moeten je collega’s of opdrachtgevers dat ook nog snappen.
 • Je zoekt naar continue verdieping en verrijking. Binnen je vakgebied en daarbuiten. Je hebt de nodige vliegjaren gemaakt. Je wilt scherp blijven en zoekt naar iets anders. Omdat we met dialoogvormen uit de hele wereld werken, krijg je bij ons net andere, originele werkvormen aangereikt.
 • Je wilt weer eens door de wasstraat. Je werkt al een tijdje en dan krijg je minder feedback en zeker niet van ervaren collega's. Je bent wel toe aan weer eens goeie feedback en je eigen stijl onder de loep nemen en uitbreiden.
 • Je gaat buiten gebaande paden. En kunt je laten verassen door onze onze bijzondere werkvormen en mooie avondworkshops om ook te werken met andere kanalen dan alleen taal.
 • Wellicht heb je de leergang corporate antropologie al gevolgd (dat hoeft niet hoor) en daar enorm van genoten. Je wilt meer. En je bent naast de analyses en cognitieve kennis nu ook toe aan: maar hóe breng ik dan precies het gesprek over cultuur op gang? Welkom in dezelfde fijne vibe als in de leergang Corporate Antropologie. Heerlijk dat je er weer bent. Next step. Uiteraard krijg je een alumnus korting.
 • Misschien heb je interesse in een training Deep Democracy, maar wil je je eigenlijk breder ontwikkelen dan in één methode. In deze leergang krijg je een stevige basis Deep Democracy, maar er is zoveel meer waar we je graag mee toerusten.
 • Misschien heb je al trainingen Deep Democracy, Kampvuurgesprekken, Systemisch werk, achter de rug (dat hoeft niet hoor). Wij zelf ervaren het als bijzonder verrijkend om een heel scala aan interventiemogelijkheden in je pakket te hebben zitten en niet 'methode-verslaafd' te zijn. We leren je steeds te kijken welke methodiek en werkvorm het beste past bij welke situatie. Mix & match. Wees niet bang voor wat herhaling; de meeste facilitators ervaren dat juist als heel prettig.
 • Je houdt van een leergang waarin magie en realisme hand in hand gaan. Deze leergang is bijzonder, maar ook bijzonder down to earth. Diepgaand zonder soft te zijn. Wetenschappelijk onderbouwd zonder gortdroog te zijn. We reizen over de wereld en belanden gewoon in je eigen organisatie. We werken nuchter én magisch aan complexe praktijkcases. We laten verwondering toe.
 • Je zoekt naar een vaardigheidstraject. We bieden veel oefenmogelijkheden aan in deze leergang. Je begeleidt bijeenkomsten, oefent met Holding Space, reflecteert en oefent met de tools waarvoor je de instrumenten ook allemaal meekrijgt. Deze leergang is gebaseerd op de antropologische inzichten in het boek Building Tribes. Stevig en wetenschappelijk onderbouwd dus. Wil je grootschalig cultuuronderzoek doen, dan is de leergang Corporate Antropologie - echt aan de slag met organisatiecultuur, misschien meer wat je zoekt. Hier vind je meer informatie. Als je twijfelt, dan helpt Marijke Dieleman je graag om een goede keuze te maken.
 • Je bent niet bang voor een groep van rond de 30 deelnemers. We werken graag groot. Dat geeft diversiteit en garantie op 'maatjes'. Regelmatig splitsen we de groep in tweeën. We werken in altijd met twee trainers voor de groep. Het kleine intieme zoeken we in leerprocesgroepen groepen en een persoonlijk ontwikkelplan.
 • Een béétje exotisch spreekt je wel aan. Je bent nieuwsgierig naar hoe wij dialogen van overal op de wereld hebben vertaald naar organisaties en teams. Wees niet bang voor zweverigheid, daar houden wij ook niet van. Maar wel van mooie verhalen over hoe verre vreemde volken de kunst van het voeren van goede gesprekken al lang beheersen. En wij maar ploeteren met onze teams. We hoeven de kunst alleen maar af te kijken.
 • Je houdt van slow learning. Wij ook. Dat wil zeggen: we werken in een hoog tempo. Maar maken ook tijd voor ontmoeten, wandelen, samen dineren, overnachten. We gaan niet voor on-line en hyperig. Tribes bouw je met echte aandacht. Daar geloven wij in.
 • Je kunt en wilt investeren in een gedegen traject met een vaste groep reisgenoten. Samen op reis gaan, betekent de stabiliteit van een vaste groep en veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en meer unieke kennis die niet in de andere trainingen zit.

iStock 1141333760 def

Wil jij ook moedige dialogen kunnen begeleiden en gedragen besluiten nemen?

Wij geloven dat je organisaties, tribes, cultuur bouwt door goede gesprekken aan te gaan. Elke dag neem je als leider 100 beslissingen. Dat kan je maar beter goed doen. In teams zijn we heel veel tijd kwijt met gedoe, weerstand, lamlendigheid, ja zeggen en nee doen. Als het je lukt om als teamleider of begeleider van teams gebruik te maken van de wijsheid van iedereen in een team.... als je leiding geeft of begeleidt met aandacht voor de onderstroom... als je snapt dat je als veranderaar of consultant negatieve energie in een team kunt ombuigen... als je wilt dat mensen weer gaan mee doen en bezield raken; dan moet je het vuur aanwakkeren. Kampvuren aansteken. Echt luisteren. Power & Love afwisselen. We weten al lang hoe dat moet. Overal op de wereld hebben we prachtige rituelen, gespreksmodellen en omgangsvormen. Die hebben we op onze reizen voor je verzameld. En vertaald naar westerse organisaties.

1
2
3
4
5

Voor de groep staan..

Corporate antropologen dr. Danielle Braun en drs. Karin van Mensvoort. Een unieke combinatie van antropologische expertise en een schat aan bestuurlijke, organisatie- leiderschaps-, teamcoachings- en interimervaring. Wij interveniëren op boardniveau én op de werkvloer in organisaties. Helpen het goede gesprek te voeren. Trekken conflicten vlot. Begeleiden leiders en teamleiders. We zijn allen zeer ervaren trainers en door en door didactisch geschoold. Bovenal zijn we gefascineerd door hoe mensen overal op de wereld gesprekken voeren. Allemaal hebben we met eigen voeten in de corporate klei gestaan in bestuurs- en leidinggevende functies in de profitsector en in de publieke overheid, politie, welzijn, zorg, onderwijs. We zijn nu ondernemer en snappen hoe het is om in opdracht als externe te werken. Volle aandacht en goede begeleiding; we staan met twee mensen voor de groep zodat we ook kunnen splitsen. Als gastdocent krijg je les van drs. Arne Stoffer, Corporate Antropoloog en Martial Arts docent, Imre van der Bijl, Martial Arts docent, Mustafa Seck, Jembé docent en dr. Esther van Fenema, psychiater en organisatie- en high performers coach.

Danielle Braun
Karin van Mensvoort
Arne Stoffer
Moustapha Seck
Esther van Fenema
Imre van der Bijl

Dit doe je in de leergang Antropologische Teambegeleiding -

Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

De leergang is gebaseerd op het boek Building Tribes. In dit intensieve programma werken we in vijf blokken:

Blok 1: Reizen en Kampvuren

iStock 171344295 defIn dit blok trappen we letterlijk af. Je leert heel goed hoe je bijeenkomsten opstart en afsluit door een gedegen check-in en check-out. We leren je hoe je op heel veel manieren ervoor kunt zorgen dat mensen in een groep snel bereid zijn het echte gesprek te gaan voeren, zichzelf te laten zien, de bullshit skippen. Deze dagen leer je het 6-stappenplan voor het voeren van goede dialoog zoals beschreven in het boek Building Tribes. Je leert werken met een manier om de collectieve kennis van een groep te benutten; je voert Afrikaanse Volksraadplegingen. Of in organisatietermen: je weet hoe je een 'whole system in the room' gesprek voert. Ideaal voor besluitvorming en brainstormsessies. Na dit blok kan je in je eigen werk al direct aan de slag. Je bent in staat een Kampvuurgesprek - Afrikaanse Volksraadpleging te voeren. Je kunt heel goed in- en uitchecken. Je leert snelle manieren voor kennismaking en bent je bewust van hoe belangrijk het is om energie van de groep én die van jezelf goed te managen. In de avond maken we nog beter kennis met elkaar en voeren we buiten bij het kampvuur midden op de Veluwe een diepgaande dialoog.

Blok 2: Holding space en blijven staan in de storm

iStock 1209613209 300We nemen je mee naar Tribes over de wereld en vertellen we waarom dialogen in organisaties zo belangrijk zijn. We scheppen voorwaarden voor een geslaagde bijeenkomst. Je oefent met het creëren van de juiste stagesetting en leert het belang van een goede start. We vertellen je wat ‘Holding Space’ is: je leert hoe je de energie van een groep kunt managen. We leren wat rituelen zijn en hoe je ze inzet en ontwerpt. De tweede dag staat in het teken van Own Your Rank. Hoe blijf je stevig staan voor de groep als het stormt en bliksemt. Meervoudig partijdig zijn en je bewust zijn van je eigen statuspositie. We gaan aan de slag met het begrip ranking. Je leert positie pakken en anderen ruimte te geven; afhankelijk van wat de groep nodig heeft. Deze dag gaat over je eigen ranking en positie als facilitator. We kijken vanuit een systemische blik naar plekken, teams en positie. Je leert bewuster, neutraler, speelser om te gaan met processen van ranking, macht en plekgedoe. In de avond gaat psychiater en organisatie- en high performance coach Esther van Fenema met ons aan de slag over onze eigen patronen, neutraliteit en triggers. Wie ben jij als je voor de groep staat?

Blok 3: Luisteren, stilte, tot de kern komen

totem 3746082 1920 300Jezelf en je team ontdoen van de ruis van ego’s en te veel woorden. Dat is waar het deze dag over gaat. Tot de kern komen. Verbinden met de ziel, de totem van je organisatie, van elkaar. Terug naar de bedoeling. We voeren totemgesprekken, kernwaardengesprekken en werken met de wijsheid van de Oude Grieken. Je leert hoe je een goed gesprek voert over morele dilemma’s en krijgt hier tools voor. We houden met elkaar een bijzondere meeting: een vergadering in stilte zoals de Quakers in Engeland dat doen. Tribes bouw je in gezamenlijke bijeenkomsten én in goede een-op-een gesprekken. In het boek Building Tribes maken we kennis met verschillende manieren om alle stemmen te horen en elkaar écht te ontmoeten. Voor je gaat praten, moet je leren luisteren. We leren je de techniek van reflective listening. We kijken hoe Voodoo priesters en Inuït dat doen: verschillende stemmen horen en ons afvragen wat de organisatorische voorouders zouden vinden van onze besluiten over de toekomst van de organisatie. In de avond verruilen we de stilte voor een heleboel geluid. In een flitsende Jambee workshop van Moustapha Seck leer je op een andere manier je geluid te laten horen en tot eenheid te komen.

Blok 4: Besluiten zonder verliezers met Deep Democracy

Dare to be different website 300We polderen wat af. Maken in vergaderingen vaak een soort mix tussen ‘in consensus besluiten’ en ‘de voorzitter hakt de knoop door’. Wij hanteren een heel transparant 5 stappenmodel voor besluitvorming. Hierdoor worden alle standpunten onderzocht én wordt er een helder en krachtig besluit genomen. Aan mensen met een andere mening wordt de vraag gesteld: ‘wat heb je nodig om mee te gaan met de rest van de groep’. Daaruit ontstaat nieuwe wijsheid die het eindbesluit beter maakt. Zo hoef je niet te mopperen op de gang, maar bereik je het hoogst haalbare voor het team. ‘Anders denken’ is niet lastig, maar verrijkend. Je wordt uitgenodigd je mening constructief te delen. Deep Democracy is van waarde bij het durven uiten van alles wat gezegd moet worden en het goed luisteren naar elkaar, zodat alle wijsheid werkelijk kan worden benut en je tot gedragen besluitvorming komt. Het biedt een rijke toolbox aan manieren om ‘onder water te duiken’ zichtbaar te maken. Daar waar onderstroom in een groep aanwezig is en niet alles wordt geuit, helpt de methode om deze naar boven te halen en in een veilige setting op te lossen zodat de groep weer verder kan. De methode van Deep Democracy komt uit Zuid-Afrika. Na afschaffing van de apartheid was er grote behoefte aan een democratische dialoogvorm die bestand was tegen de grote conflicten en emoties in het land. Deep Democracy draagt de roots van Afrika in zich: de gedachte van Ubuntu. Van de kracht van het collectief. Van er samen uit willen komen. Van denken in rollen in plaats van in ego’s en functies. Wat er in het klein tussen twee mensen gebeurt, is een afspiegeling van de cultuur van de organisatie. En vice versa. In deze leergang leg je een uitstekende basis Deep Democracy en ga je vol vertrouwen zelf ermee aan de slag. In de avond is het sportkleren aantrekken voor een workshop van corporate antropoloog eén martial arts trainer Arne Stoffer.

Blok 5: Resultaat en afscheid

peacock 1868 300In het vijfde blok zetten we de energie nog één keer stevig aan. Maak kennis met de meedogenloze keuze voor de eigen tribe van de koppensnellers op Sumatra en Papoea Nieuw-Guinea. We kijken hier de kunst af van het echt ‘gaan voor je eigen tent en bedoeling’ en het voeren van concurrentie- en resultaatgesprekken. En dan is het tijd voor afscheid. Ons eigen afscheid als leerganggroep en we leren je daarbij hoe je afscheidsrituelen in organisaties begeleidt. We reizen daarvoor naar Tana Toraja, diep in de binnenlanden van Sulawesi, waar mensen indrukwekkende dodenrituelen en grootse begrafenissen kennen. Hier ervaren we de kracht van bewust afscheid nemen. We sluiten af met datgene wat Masai doen als ze iemand in de gemeenschap willen bijstaan: we gooien ‘gouden pijlen’ naar elkaar.

 

Dit is wat je krijgt als je meedoet aan de Leergang Antropologische Teambegeleiding:

 • Een echte vaardigheidstraining en kennis van dialoogvormen van over de hele wereld. Vijf intensieve werkblokken met avond: 5 x 2 dagen verspreid over een periode van 9 maanden. Hierin delen we graag al onze verhalen en ervaring met je. We dompelen je onder in dialoogvormen van over de hele wereld. We durven te zeggen dat deze leergang een van dé meest complete en originele facilitatieopleidingen van Nederland is. State of the Art van antropologie en dialoogmethodiek. De mooiste verhalen en beelden uit Building Tribes. Praktisch toepasbaar en hoog interactief overgebracht. Naast de theorie vooral oefenen, oefenen, oefenen. Praktijkcasuïstiek. Tijd voor reflectie, praktijk cases en intervisie.
 • Verwonderende avondworkshops. Trots zijn we erop om je in de avond van drie blokken een workshop of ervaring aan te bieden die al je zintuigen prikkelt. Een prachtige line-up van gastsprekers en onze eigen docenten laten je ervaren dat je dialoog ook met andere kanalen dan taal kunt voeren. Buiten op de Veluwe bij het kampvuur als het kan, binnen als dat gepast is. De programmering wisselt per leergang, afhankelijk van beschikbaarheid van workshopleiders. De volgende mensen hebben zich bij ons aangesloten en verzorgen, ijs en weder dienende, een avondprogramma. Deze groep breiden wij verder uit.
  • Psychiater Esther van Fenema is psychiater en organisatie- en high performance coach en neemt ons mee naar de patronen in jezelf.
  • Moustapha Seck is Jambee docent en neemt je mee in flitsende ritmes en samen spel. Tribes bouwen maar dan anders.
  • Corporate antropoloog Arne Stoffer is óók docent martial arts en laat je ervaren hoe je je eigen energie inzet in een groep door gebruik te maken van kracht en tegenkracht. Dat doet hij samen met Imre van der Bijl, martial arts docent.
  • Een avond voeren we een kampvuurgesprek op een prachtige plek rondom een warm vuur.
 • Onze methodes, kaartensets, hulpmiddelen, talking sticks, dialoogmodellen, games, tools. We laten je echt delen in het geheim van ons succes. De inzichten, kaartensets, simulaties, tools, programma’s en presentaties die wij gebruiken zullen je inspireren. Voel je vrij om ze ook te gebruiken, eigen versies te maken. We wijzen je graag de weg en gaan uit van delen van onze kennis en instrumenten. Je ontvangt bij aanvang van de reis een rugtas die we elk blok verder bijvullen. Gepakt en bezakt verlaat je de leergang. Wij delen graag.
 • Intervisie en behandeling van casuïstiek. Tijdens de blokken is er ruimte om met andere deelnemers uit te wisselen hoe het je in de praktijk is vergaan, om verder te trainen en om actuele casuïstiek met elkaar te bespreken. We vormen leerprocesgroepen met wie je tussen de blokken door, samen komt; leg je projecten, opdrachten, klantvragen voor aan je mededeelnemers en deel je tops en flops ter leeringh ende vermaeck.
 • Boeken. Je ontvangt de boeken Building Tribes, Deep Democracy, Da's Gek, Het verlaten Individu, sets met dialoogkaarten, een prachtig beschilderde talking stick en al onze slides als handout.
 • Aandacht, betrokkenheid, passie voor het vak. Dit is een van onze top-leergangen, we willen er alles aan doen om jou het optimale uit de leergang te laten halen. Daarom kan je rekenen op grote betrokkenheid, werken we met ons tweeën, aangevuld met gastdocenten. Wij zijn toegankelijk en bereikbaar met vragen tussendoor en geven je persoonlijke feedback.
 • Netwerk. We stimuleren en initiëren ontmoetingen met deelnemers uit je eigen leergang en die van andere jaargangen. We werken met leerprocesgroepen, zodat je ook binnen de grote groep met een kleine groep elkaar kunt ondersteunen én uitdagen tussen de blokken door. Handig om elkaar ook te kunnen vragen voor hulp bij facilitatie in elkaars organisatie.
 • Slow learning. Wij werken hard, maar we geloven in echte aandacht. In ontspanning, natuur en lekker dineren met elkaar. In overnachten in een bosrijke omgeving. Tribes bouw je in ontmoetingen. Die stimuleren we.
 • Een plezierige leeromgeving. Hard werken, open sfeer, aandacht voor het groepsproces, sterke mededeelnemers, humor en optimale betrokkenheid van een bevlogen trainersteam.
 • Alles goed geregeld. Door Marijke Dieleman; vlotte inschrijving en vraagbaak voor inhoud en regelzaken. Twijfel over de keuze voor welke leergang het beste past? Bel Marijke.

iStock 1204235931 def

Wat levert deelnemen je op? Na het volgen van deze leergang:

 • Kan je moedige gesprekken, dialoog en besluitvorming faciliteren in organisaties en teams en leer je goed omgaan met onderstroom en gedoe.
 • Heb je een enorme rugtas aan interventiemogelijkheden en weet je ook welke gespreksvorm je in welke situatie inzet.
 • Ben je je bewust van je eigen facilitatiestijl en kan je wisselen in energieniveau. Je kunt 'Holding Space' toepassen voor een groep en voor jezelf.
 • Heb je je facilitatievaardigheden verbetert en aangescherpt en ben je uit je eigen comfortabele leunstoel opgestaan.
 • Ben je op de hoogte van dé dialoogvormen van dit moment: Kampvuurgesprekken, Deep Democracy, Corporate Antropologie, Own Your Rank, Holding Space. Je hoeft niet te kiezen, maar mixt & matcht.
 • Heb je met je mededeelnemers een stevig netwerk gebouwd om vragen over de praktijk uit te wisselen en kan je elkaar zo nodig helpen bij een facilitatie als je dat wilt.
 • Ben je een van de meest toegeruste facilitators van Nederland geworden.
 • Heb je ook letterlijk een rugtas meegekregen vol tools, instrumenten, werkvormen en hulpmiddelen en de boeken Building Tribes, Deep Democracy, Da’s Gek en het Verlaten Individu.

1
Das Gek
Verlaten

Met wie werken we graag:

Onze jarenlang opgebouwde kennis en ervaring delen we heel graag met je. Graag met stevige facilitators. We vragen je bij jezelf na te gaan of je bij ons past. We werken graag met mensen die voldoende werk- en levenservaring hebben om ook voor elkaar goede gesprekspartners te zijn. Die open staan voor feedback. Die goed kunnen functioneren in een wat grotere trainingsgroep.

Je bent van harte welkom als je:

 • Nieuwsgierig bent, zin hebt in verdieping van je facilitatievak en beschikt over HBO-niveau verkregen door opleiding en / of werkervaring. En je herkent in een aantal van de volgende punten.
 • Als (team)leider (manager) werkt binnen de profit of publieke sector. Regelmatig vergaderingen voorzit of een rol als teamvoortrekker hebt. En op zoek bent naar meer slagkracht in je werk en leiderschap.
 • Ervaren consultant bent, al regelmatig teams hebt begeleid en op zoek bent naar meer handvatten om meer complexe teamfacilitaties te begeleiden.
 • Als je in een meer vrije rol met teams werkt. Voorbeelden: HRM’er bent en teams met gedoe vlot trekt, leiding geeft aan de implementatie van een organisatieverandering, je professional bent in een voortrekkersrol, als interimmer of projectmanager verandering begeleidt, als je programmatisch samenwerken tussen meerdere organisaties trekt, als je met groepen buiten de organisatie overlegt of co-creëert, als je inspraakavonden in zorg, onderwijs, publiek domein leidt, als je op events de kar trekt....
 • Teamcoach of trainer bent met ervaring. Je hebt zelf in complexe organisaties gewerkt, of je hebt de dynamiek van teams en groepen door studie of praktijk eigen gemaakt. Je bent toe aan een higher level van interveniëren of meer creativiteit binnen je coaching of training.
 • Je een groep van 20-30 deelnemers lekker dynamisch vindt. Dat vinden wij namelijk ook. Te groot: kies dan een van onze andere korte trainingen.
 • Je de leergang Corporate Antropologie hebt gevolgd en je al je kennis wilt aanvullen met vaardigheden. En je een beetje heimwee naar de lekkere sfeer hebt. Je ontvangt een alumnus korting.

Wat we aan je vragen is:

Een gemeenschap te bouwen met je mededeelnemers gedurende de leergang. Tijdens de cursusdagen en in je leerprocesgroep. We dineren graag samen. Soms stoppen de opgebouwde groepen en een op een contacten na de leergang, helemaal prima. Andere mensen gaan met elkaar samenwerken of zoeken elkaar nog af en toe op voor intervisie of samen sparren over de praktijk. We verwachten dat je durft te oefenen, waarbij je uiteraard je eigen tempo en moment kiest. Je bereid bent tussen de blokken door af te spreken met je leerprocesgroep. Je oefent in je eigen werkpraktijk. We vragen je commitment om alle studiedagen aanwezig te zijn. Voor overmacht is natuurlijk begrip, soms komt het leven of werk nu eenmaal langs. We willen je wel vast zeggen dat het inhalen van blokken helaas niet mogelijk is. Dat vinden we heel jammer, maar als we hieraan tegemoetkomen, betekent dit dat we werken met continue gemengde en wisselende groepen. Op een groep van dertig is immers al snel iemand ziek of een dag verhinderd. We hebben besloten voor rust in de lerende groepen te kiezen. Ieder kan bij zijn/haar leerproces groep aankloppen om bij te praten en de slides van elk blok vind je in een dropbox. Bij een lock-down gaan we als het kan online en anders stellen we uit en kan je deze training later volgen of je tegoed omzetten voor een andere leergang of training.

IMG 9672 kopie def

Investering & data

De totale kosten voor de leergang bedragen € 8.500,- (btw vrij). Heb je de leergang corporate antropologie gevolgd? Wat fijn dat je terug bent! Dan bieden we je een korting aan van € 500,-
We werken met groepen van rond de 30 deelnemers.

Wat een investering denk je wellicht.

Ja dat is zo. En zeker in deze tijden van snel, lean en mean beseffen we ons terdege dat we een stevige leergang neerzetten, die een forse investering in tijd en geld vraagt. Een investering die zich echter dubbel en dwars terugverdient. We zijn er echt trots op te zeggen dat we dé meest complete en originele facilitatieleergang van Nederland zijn. Als je bedenkt hoeveel dialoog op narrig debat uitloopt. Hoeveel we polderen en niet doorpakken. Hoeveel tijd we wegdromen bij vergaderingen. Hoeveel werknemers uitgeblust en opgebrand zijn. Als je bedenkt wat het je zal opleveren als je als (team)leider, coach, trainer, verandermanager, facilitator consultant échte moedige dialogen kunt aanbieden en besluitvorming sneller en inspirerender kunt maken. Als je bedenkt hoe duur weerstand is, die je nu wellicht in je werk als leider of facilitator tegenkomt. Dan is deze investering het dubbel en dwars waard. In 9 maanden vullen we je facilitatierugtas. De beste van onze zeer succesvolle korte trainingen samengebundeld in een top leergang.

Je wilt ook prettig verblijven.

Als je hard werkt met een intensief (avond) programma, wil je ook prettig slapen en verblijven. Voor deze leergang verblijven we in Villa Heidebad in Epe op de Veluwe met een fijn terras, buiten zwembad, midden op de Veluwe. Je slaapt in een fijne eigen kamer en de heerlijke maaltijden zijn inclusief. We werken graag en veel buiten, en vragen je dan ook om warme en sportieve kleding en schoenen mee te nemen.

1
2
5
3
4

We zijn blij dat je de moeite hebt genomen om deze lange tekst zorgvuldig te lezen!

We zijn trots op deze unieke facilitatie leergang en verwelkomen je graag. Behoor jij tot onze gemotiveerde doelgroep en biedt deze leergang wat je zoekt.... Wil je echt verschil maken voor je medewerkers of opdrachtgevers? Ben je een teamleider die het anders wil doen? Vergroot jij je meerwaarde als consultant, facilitator, trainer, coach? Heb je zin in een intensieve, creatieve, inspirerende, afwisselende, bijzondere leergang? Wil je prachtige verhalen én vaardigheden, oefening, reflectie? Wil je les krijgen van topdocenten en zeer originele workshopbegeleiders? Gun je jezelf een echte verdiepingsslag in je loopbaan of zelfstandig ondernemerschap? Versterk je je facilitatieprofiel en reis je met ons mee over de wereld?

Data en inschrijven.

Heb je goed afgewogen of dit de juiste leergang voor je is? Vergeleken met de meer cognitieve leergang Corporate Antropologie - echt werken met organisatiecultuur? Weet je zeker dat je je wilt aanmelden en pas je in de doelgroep, vul dan het onderstaande formulier in. Keuzestress? Nog vragen of meer informatie nodig? Neem contact op met Marijke Dieleman voor een goed gesprek.
Hier vind je verdere praktische informatie als data, kosten en locatie.

Als je verhinderd bent

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je om een heel goede reden niet kunt komen naar (een deel van) de leergang of dat je je bedenkt. Bij annulering is het mogelijk, mits na overleg, voor een vervanger te zorgen, als die ook aan de intake-eisen voldoet. Annuleren is uitsluitend schriftelijk of per mail mogelijk tot zes weken voor aanvang van de leergang. Vanaf 6 weken voor aanvang van de leergang zijn volledige kosten verschuldigd. Bij ziekte vlak voor aanvang van een leergang, vervelende persoonlijke omstandigheden, ander besmettingsgevaar of klachten die op een besmettelijke ziekte kunnen wijzen of bij quarantaine, zullen wij altijd ons best doen om iemand van de wachtlijst te plaatsen en je aanmelding door te schuiven, maar dat kunnen we niet garanderen. Als het niet lukt of het is te kort dag, ben je het cursusgeld verschuldigd. Dat geldt ook als je halverwege de leergang stopt. Wij gaan ervan uit dat je alle dagen aanwezig bent. Als je door omstandigheden toch een blok van de leergang mist, is het helaas niet mogelijk om dat blok bij een andere groep in te halen en volgt geen restitutie van deelnamekosten. Ten tijde van een overheidsmaatregel zoals een lock-down, volgen wij altijd de regels vanuit de overheid en horeca. Wij komen live bijeen als dat mag en als het niet mag werken we een blok online. Hier hebben we goede ervaringen mee opgedaan, ofschoon we erg van live zijn. Bij inschrijving verklaar je je hiermee akkoord. Bij geldende overheidsmaatregelen, zoals een QR-code in de horeca of andere pandemische maatregelen, volgen wij die. Wanneer wij door overmacht genoodzaakt zijn om trainingsdagen te annuleren, bijvoorbeeld bij ziekte van de trainers, bieden wij een alternatieve datum aan waarop de dagen worden ingehaald. Retournering van kosten vindt dan niet plaats, tenzij de gehele leergang wordt afgebroken van onze zijde.

Schermafbeelding s

Inschrijfformulier

Geen datum geselecteerd

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Invalid Input

Invalid Input

Ongeldige invoer

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 12 maart 2024, Op zoek naar Patronen, Amsterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • 19 april 2024, De Grote Harry dag, Leusden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Danielle Braun - Da's Gek

De Grote Hé... Harry Dag 19 april 2024

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld 

Waarheid en verhaal

Beautiful nymph in the fairy forest. Fashion photo

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Diagnose van de tijd: leegte, complexiteit, toekomst?

7509801 HSC00001 7 kopie

Nieuwste Blog

Leiders: aandacht is het nieuwe goud Als dr. Danielle Braun iéts goed kan, is het zaken van een afstandje bekijken. De bedrijfsantropoloog maakte zich dat als kind al eigen. Inmiddels heeft ze al diverse boeken op haar naam staan, moedigt ze haar eig...

/**/