Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Patronen - herkennen en veranderen met antropologische blik

patronen 1

Patronen.

Ze zijn er altijd en overal. Ze zijn groots in de wereld aanwezig. Landen en volkeren hebben eigen patronen, ingebed in oeroud geloof, in de volkscultuur en in oude rituelen en waardensystemen. Organisaties hebben patronen die samenhangen met hun ontstaansgeschiedenis of hun product of dienst. Families hebben patronen die van generatie op generatie worden doorgegeven. En ook ieder individu heeft een patroon: een samenhangend persoonlijk systeem van overtuigingen en gedrag, gevormd door een mix van biologische aanleg, levensloop, context en eigen keuzes.

Je kunt aan patronen allerlei namen geven. Je kunt spreken van een systeem, cultuur, patroon, organisatie of zelfs DNA ... Hoe je ze ook noemt, belangrijk is dat je ze leert herkennen, zodat je daar in veranderingen in organisaties rekening mee kunt houden. Je leert patronen het best herkennen en duiden door ze heel vaak waar te nemen. Danielle Braun neemt je bij de hand en helpt je daarbij op weg. Met prachtige beelden, verhalen en talrijke voorbeelden uit de praktijk van organisaties en ons dagelijks leven. In deze lezing duiken we echt diep patronen in. Met haar antropologische blik helpt ze je patronen te herkennen, te duiden en vertelt ze hoe je ze kunt veranderen... als je dat tenminste nog wilt. Een lezing vol verwondering. Laat je betoveren én heel praktisch onderrichten over de vraag: hoe doe je dat nu écht? Patronen observeren, vastleggen, communiceren én veranderen. Dé lezing over de nieuwe bestseller van Danielle Braun: Patronen.

patronen 2


Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

 • Wat zijn patronen eigenlijk?
 • Patronen in jezelf; bepalend voor leiderschap en organisatie.
 • Hoe herken je patronen?
 • Veranderen of behouden?
 • Rare patronen kunnen ook nuttig zijn.
 • Patronen viraal veranderen.
 • Patroondoorbrekende gesprekken voeren: hoe doe je dat.
 • Verwondering en de schoonheid van patronen

Door wie:

Danielle Braun verzorgt deze lezing. De lezing is te combineren met een lezing door psychiater Esther van Fenema over patronen in jezelf en hoe je gezond blijft in organisaties. Of is uit te breiden tot interactieve masterclass van een halve of hele dag, waarbij je actief op zoek gaat naar de patronen in je eigen team of organisatie, of leert hoe je patroondoorbrekende gesprekken voert. Lees meer

Danielle Braun
Esther van Fenema

Boek

Een leuk idee is om het boek Patronen na afloop mee te geven aan de deelnemers.

Keynote

Keynote: 60 minuten, 10 – 5000 mensen. Met korte interactie momenten. Online mogelijk.

Combi keynote

Nog dieper duiken? Esther van Fenema kan niet kiezen tussen haar talenten en dat doet ze dus ook niet. Ze is psychiater in de crisisdienst en ziet dus hoe het helemaal mis kan gaan met persoonlijke Patronen in mensen. Ze begeleidt in haar eigen high performers praktijk en in organisaties leiders, podiumtijgers en specialisten in het gezond blijven onder grote druk. Esther schreef de boeken 'Het ontstemde brein' en 'Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn'. Als ze dan nog tijd over heeft... wordt ze vervoerd door muziekpatronen, als professioneel violiste. Esther vertelt over de Patronen in onszelf en hoe je die een beetje gezond houdt en over haar fascinatie en verwondering van de diepere laag van Patronen. Breng met deze lezing de mentale ontwikkeling in je organisatie op een hoger level en duik diep Patronen in van medewerkers en jezelf. Hoe blijf je staan in de storm en houd je het gezond met elkaar? Lees meer

Masterclass:

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur. 10 - 50.000 mensen.

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. We gaan op zoek naar de eigen patronen in jouw team of organisatie. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is, bepalen we in overleg.

1. Masterclass: in gesprek over de patronen in je eigen organisatie

Aan de hand van handige vragen en modellen, gaan we op zoek naar de patronen in jouw team of organisatie. We werken echt met jullie eigen casuïstiek. Vervolgens bekijken we of en zo ja hoe je verandering zou willen aanbrengen. Of dat het zo helemaal goed is, omdat je je eigen organisatiepatronen nu beter begrijpt.

2. Masterclass: patronen bespreekbaar maken

We duiken diep en geven je ter plekke gesprekshandvatten om patronen in je eigen team of organisatie bespreekbaar te maken. Een boeiende en zeer praktische masterclass voor leiders, veranderaars, HR-medewerkers, consultants. We doen zowel groepsgerichte gesprekken als een-op-een-gesprekken die patronen inzichtelijk maken.

patronen 5

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 4 november 2021, Sterk door Werk, live en online

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • 16 maart 2022, Health Valley Event, Nijmegen

  Meer informatie en aanmelden

 • 13 juni 2022, Landelijke OR dag

  Informatie volgt

 • 26 juli 2022, World Police and Fire Games, Rotterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Dansmarathon Een miljoen mensen keek naar De Dansmarathon en zag hoe deelnemers zich 50 uur lang afbeulden, een gekneusde rug opliepen, uitgeput neervielen, in hallucinerende toestand met psychotische trekken terecht kwamen en uiteindelijk een uitgep...