• Power & Love... in organisaties

  15 november 2024 Burgers' Zoo

Power & Love Macht, ranking, apenrotsen en ... de liefde in organisaties

Geen mens is los verkrijgbaar. Organisaties zijn opgebouwd rondom status, posities, gezag, charisma, leiders. In elke groep, in elke organisatie heerst een pikorde. Wat zijn nu eigenlijk de wetten van de apenrots? Worden besluiten in de vergadering genomen of is dit allang in de wandelgangen geregeld? Hoe pak je positie? Wat is de werking van jouw non-verbale gedrag en houding op je omgeving? Waarom zijn sommige mensen charismatischer dan anderen? Macht; is dat een vies woord, dat je associeert met grensoverschrijding en doortrapte spelletjes of juist met liefdevol begrenzen en leiderschap?
En hoe zit het dan met de liefde? Durf je dat eigenlijk te zeggen en naar te verlangen: liefde in organisaties? En meer liefde in de samenleving? Of is dat fluffy en weinig zakelijk? Of noem je het liever flow, verbinding, goede samenwerking?
Power & Love. Het een kan niet zonder het ander. Macht zonder liefde is rücksichtslos en misbruikend. Liefde zonder begrenzing is pathetisch en grenzeloos.

Een uitdagend event

Hoe werkt de apenrots nu eigenlijk? Hoe dans je tussen Power & Love in organisaties, in jezelf, in de samenleving? In het schijnbare oerwoud van politieke spelletjes zit wel degelijk een patroon. Met een aantal universele biologische en antropologische wetmatigheden. Op 15 november 2024 dompelen we je onder in de wetten van de apenrots en van de bio-antropologie. Door het oog van de antropoloog, in het kielzog van de gedragsbioloog en door toepassingsgerichte workshops en prachtige wandelingen ontdek je de apenrots in jezelf. Hoe ga je makkelijker om met ranking, macht, apenrotsen en de liefde.

In een rijke dag vol inzichten, feiten, humor, praktische vaardigheden, natuur, word je meegenomen naar apenrotsen, wederkerigheid en ranking overal op de wereld en in de natuur. We kijken naar verschillen in het organiseren van macht, ranking en privileges. Om tenslotte je eigen organisatiepolitiek beter te begrijpen. En jouw eigen rol daarin. Leer over non-verbaal gedrag, charisma en de invloed op anderen. Over menselijke behoeften en die van onze soortgenoten: de mensapen. Over leiderschap, privileges en framing. Snap hoe desastreus het is als je niet de goeie plek, positie en bijbehorende ranking pakt. En kom tot onomkeerbare besluiten over hoe je meer liefde en verbinding organiseert in jouw tribes.

Dat alles in de mooie omgeving van Burgers’ Zoo. Waar we dankbaar zijn dat we in de natuur onszelf mogen spiegelen om niet te vergeten dat wij mensen ... ook echt onderworpen zijn aan de wetten van de natuur, aan hormonen, aan oerbreinen


 • Vul je rugtas met state of the art inzichten van topsprekers. Antropoloog Danielle Braun. Gedragsbioloog Patrick van Veen. Maak kennis met je eigen oerbrein. Ranking, apenrotsen, macht, gezag en ... de liefde in organisaties, in jezelf, in de samenleving. Eindelijk snap je hoe het werkt.

 • Spiegel je in de natuur van Burgers’ Zoo. Met behulp van een gave wandelapp ontworpen door Marion van de Guchte loop je door een gedeelte van Burgers’ Zoo, in gesprek met een mededeelnemer en jezelf. Uitdagende vragen en nieuwe inzichten over Power & Love. Reflectie en uitwisseling. Natuurlijk maak je kennis met nabije verwanten die de primaat in jezelf spiegelen en leer je de wetten van de apenrots kennen bij de apen. In de Zoo ga je aan de slag met de strijd om het licht en water en reflecteer je op jouw eigen lef om in de schijnwerpers te stappen. In de moordende Savanne, waar de gieren boven je zweven, gaat het over vriendschap, wederkerigheid, uitwisseling en afscheid van wat je niet meer past.

 • Aan de slag met ranking, plek, positie, generatiegedoe, non-verbaal gedrag in flitsende workshops van de antropologen van de Academie voor Organisatiecultuur, die je met toepasbare tools naar huis laten gaan.

 • Ontmoet vakgenoten en wissel ervaringen uit in gesprekken en opdrachten.

 • Duik diep in je eigen overtuigingen over macht, ranking, apenrotsen en de liefde.

 • Ontspan in de mooie omgeving van Burgers’ Zoo, met een lunch in safari-stijl en fijne wandelingen.

Power & Love
Macht, ranking, apenrotsen en ... de liefde in organisaties
15 november 2024

Lezingen, workshops, rankingswandelingen, vakgenoten, actief aan de slag, hands on, toepasbaar, reflectie, apenrotsen, natuur, afwisseling.

Workshops

Uitdagende, toepasbare, prikkelende, diepgaande workshops die je uitrusten met ervaring en tools voor in je eigen organisatiepraktijk. Tijd voor ontmoeting, leren en reflectie met mede-deelnemers. Of laat je je inspireren door Power & Love in de natuur van Burgers’ Zoo tijdens een reflectieve wandeling? Bij binnenkomst kan je uit het aanbod twee workshops kiezen. Kom vroeg als je een specifieke voorkeur hebt.

Sandra Bouckaert

Sta op! Ranking, privilege, vinkjes

Wat draag jij bij je? Op zoek naar jouw eigen rankingskapitaal en hoe je dat gebruikt in je relaties en om plek en positie te krijgen in je organisatie. En hoeveel ruimte geef jij anderen eigenlijk? Bezinning en reflectie op jouw eigen ranking.

Karin van Mensvoort

Tune in op de macht - bij organisatieverandering

In deze workshop maak je kennis met de constructieve rol die de machtsverdeling in teams kan hebben bij veranderprocessen. Hoe is de macht verdeeld in het team en hoe kun je machtsverdeling constructief inzetten bij virale change?
We werken met bewegende sociogrammen om de effecten van machtsdiversiteit in een team te voelen en daardoor beter te kunnen herkennen en gebruiken. Wie is de queen, wie de lonely wolf en wie zijn de schapen?
Hoe kun je als teamleider het sociogram van je team uittekenen en inzetten. Leer in deze workshop Power en Love te gebruiken bij viral change in organisaties om blijvende verandering te realiseren.

Arne Stoffer

Positie, Plek, Team

Hoe zit dat met jou in de verschillende teams waarvan je deel uitmaakt? Wat is jouw eerste team en wat je tweede? Wanneer leid je en kan je ook volgen? Wat is het verschil tussen lidmaatschap en leiderschap? Met systemische blik naar je eigen team en positie daarin kijken.

 

Marion van de Guchte

De eerste indruk - wat laat jij zien

Natúúrlijk gaan we niet af op eerste indruk bij een sollicitatie, presentatie, kennismaking. Toch? Of… toch wel? Hoe werkt dat nu precies bij kennismaking in ons tribale oerbrein? In deze workshop krijg ja een klein beetje theorie, maar ga je vooral zelf hard aan de slag. In een kleine groep deelnemers bespreek je de eerste indrukken van elkaar en ga je diep in gesprek over de vraag of jij jou representatie bewust hebt gekozen of niet. Wat straal jij uit bij binnenkomst? Welke associaties roep je op? En hoe doe je dat online? Overkomt het je, of speel je er bewust mee. Na deze workshop ben je je meer bewust van buitenkant. Een workshop voor wie feedback geven en ontvangen niet schuwt en graag zelfwerkzaam is.

 

Sander Balkende & Ludo van der Gun

For the love of Gen Z

Hoe gebruik je Love om de tribale kracht van generaties te ontsluiten?
Je kent de stereotypes: Gen Z is activist, Millennials hebben bindingsangst, en typische ‘OK Boomers’ maken de grappen die echt niet meer kunnen… Generatie X hangt er onbestemd tussenin. Om die uitdagingen op de werkvloer kunnen we natuurlijk stiekem smakelijk lachen. Tegelijkertijd gaat er veel potentieel verloren als generaties elkaar niet meer begrijpen. En dat terwijl we de verbinding juist nu heel hard nodig hebben. Met antropologische blik kijken we daarom voorbij stereotypen. Naar de tribale rollen die jong en oud wereldwijd vervullen. Wat is de rol van kinderen, volwassenen en elders in een tribe? Vanuit verhalen en een klein beetje theorie gaan we vooral in de praktijk ervaren: hoe is het om die ander te zijn? Hoe kies je en pak je jouw rol? Hoe vertolk, bescherm en steun je andere generaties?

Esther van Fenema

Liefde voor jezelf - de mentale schijf van vijf

Je kunt niet goed voor anderen zorgen als je jezelf verwaarloost. Dat valt niet mee in deze tijd. Esther van Fenema - psychiater, high performance coach, auteur en columnist- schreef het boek de mentale schijf van vijf. Een handleiding om je eigen patronen en die van je medewerkers gezond te houden. Niks nieuws, maar niet eenvoudig in een tijd van meer meer meer, individualisme en de rat race. Esther legt de schijf van vijf uit, gelardeerd met voorbeelden vanuit haar eigen praktijk en een blik op de samenleving. Daarna ga je er zelf mee aan de slag.

Marion van de Guchte

Reflectieve wandeling aan de hand van een app

Spiegel je aan de natuur van Burgers’ Bush. Met behulp van een splinternieuwe wandelapp ontworpen door Marion van de Guchte loop je door een gedeelte van Burgers’ Bush, in gesprek met een mededeelnemer en jezelf. Uitdagende vragen en nieuwe inzichten over Power & Love. Reflectie en uitwisseling. Natuurlijk maak je kennis met nabije verwanten die de primaat in jezelf spiegelen en leer je de wetten van de apenrots kennen bij de apen en andere grotesken der aarde. In de Bush ga je aan de slag met de strijd om het licht en water en reflecteer je op jouw eigen lef om in de schijnwerpers te stappen. In de moordende Savanne, waar de gieren boven je zweven, gaat het over vriendschap, wederkerigheid, uitwisseling en afscheid van wat je niet meer past.

Je krijgt mee

Het boek Patronen van Danielle Braun en
Help mijn baas is een aap! van Patrick van Veen

Programma

9.00 - 9.30

Ontvangst in Burgers’ Zoo

Er heen lopen is al een feest. Kom ruim op tijd, begroet vast wat dieren. In de congreslounge staat de koffie en thee voor je klaar en maak je de keuze voor de workshops en/of de wandeling.

9.30 - 10.45

Ranking, macht, apenrotsen en ... de liefde in organisaties lezing Danielle Braun

Danielle Braun is corporate antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Ze schreef verschillende bestsellers over antropologie in organisaties. In deze lezing neemt ze je mee naar een van haar fascinaties: hoe wij mensen onze relaties regelen in de dans tussen Power & Love. Met veel humor, beelden vanuit heel de wereld en realistische aandacht voor hoe ons tribale oerbrein nu eenmaal in elkaar zit, leert ze je écht anders kijken naar macht, ranking, organisatiepolitiek en wederkerigheid tussen mensen. Nadeel is dat je nooit meer normáál televisie kunt kijken of en voortaan elke vergadering als een spannende apenrots beschouwt.

10.45 - 11.10

Pauze en naar de workshops

11.10 - 12.30

Workshop of wandeling ronde 1

Uitdagende, toepasbare, prikkelende, diepgaande workshops over Power & Love, ranking, wederkerigheid, positie en plek. Rust jezelf uit met ervaring en tools voor in je eigen organisatie praktijk. Tijd voor ontmoeting, leren en reflectie met mede deelnemers. Of spiegel je aan de natuur met een reflectieve wandeling met een prachtige app in je hand. Uit het aanbod kan je bij binnenkomst twee workshops of een workshop en de wandeling kiezen.

12.30 - 13.15

Lunch

Heerlijke lunch in de Afrikaanse Lodge met uitzicht op de Savanne.

13.15 - 14.00

Framing is een keuze - wat straal jij uit? lezing Danielle Braun

In deze lezing maakt Danielle Braun het thema Power & Love heel persoonlijk. Geen mens is los verkrijgbaar. We dansen de hele dag het spel van ranking en gezag met onze medemensen. Hoe speel je dat spel? Met een aantal eigenschappen word je in de wieg gelegd. Andere dingen kies je. Wat straal je uit, wat laat je op welk moment zien. Niemand is maar één iets. We hebben allemaal meerdere stukjes identiteit in onszelf. Wanneer schuif je welk deel naar voren? Situationeel gebruik van identiteiten noemen we dat in de antropologie. Een lekker praktische lezing over jouw verhouding tot de buitenwereld.

 

14.00 - 15.30

Workshop of rondwandeling ronde 2

Uitdagende, toepasbare, prikkelende, diepgaande workshops over Power & Love, ranking, wederkerigheid, positie en plek. Rust jezelf uit met ervaring en tools voor in je eigen organisatie praktijk. Tijd voor ontmoeting, leren en reflectie met mede deelnemers. Of spiegel je aan de natuur met een reflectieve wandeling met een prachtige app in je hand. Uit het aanbod kan je bij binnenkomst twee workshops of een workshop en de wandeling kiezen.

15.30 - 15.50

Smoothiepauze

15.50 - 16.40

Wie is hier de baas? Lezing Patrick van Veen

Leiderschap en posities in sociale groepen bekeken vanuit de biologie.
Wat maakt dat we biologisch gedreven worden hiërarchie in sociale structuren te hebben en dus te kiezen voor ranking? Het antwoord klinkt simpel: energiebesparing. Maar de gedragingen en voorwaarden die hier bij horen zijn vaak complex. Bij gorilla’s ben je de baas omdat je voor rust kan zorgen en bij chimpansees zijn sociale vaardigheden een basisvoorwaarde voor leiderschap. We ontdekken hoe bij de apen ranking werkt. Maar waarom is het dan bij de mens zo complex? Is het omdat we niet onderdeel zijn van één sociale structuur maar vele verschillende en dat we gedurende de dag wisselen tussen groepen? Of is het omdat we verleerd zijn te zorgen voor rust, stabiliteit, energiebesparing en van tijd tot tijd een goede borstroffel?

Gedragsbioloog Patrick van Veen (1970) is schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker. Vanuit zijn veelzijdige achtergrond adviseert hij ondernemingen en probeert hij mensen iets te leren over de impact van ons oergedrag in het dagelijks te leven.
Hij is te zien als Expert Matchmaker bij het RTL4 programma Married at First Sight en is hij regelmatig te zien en te horen in radio en TV programma’s als gedragsdeskundige. Van 2013 tot 2021 was hij bestuurslid en voorzitter van het Jane Goodall Institute Global en is hij nog steeds als chimpansee- en gedragsexpert verbonden aan het instituut. Hij is schrijver van bestsellers als
Help! Mijn baas is een aap | Dierbare collega’s | Kuddegedrag in crisistijd | Oerinstincten van de liefde | Verliefd op je klant

 

16.40 - 16.50

Afsluiting Danielle Braun

'Maar kenden we de liefde niet ...' Een korte uitsmijter met pleidooi voor meer kleefstof, liefde en vertrouwen in organisaties en de samenleving door Danielle Braun. Met voorbeelden van hoe je sociale bewegingen bouwt uit de hele wereld en dichtbij huis.

17.00

Slenter terug

In schemer is Burgers’ Zoo op haar mooist. Kijk nog even goed rond, voordat je huiswaarts keert en nooit meer hetzelfde kijkt naar de apenrots in je eigen organisatie.

Voor wie?

Een dag apenrotsen voor veranderaars, consultants, artsen, hulpverleners, organisatie-ontwikkelaars, coaches, wereldverbeteraars, leiders, medewerkers die willen snappen hoe hét nu echt werkt. Die naar hun eigen organisatie en de samenleving willen kijken met een 3D bril op. Een hands on dag voor mensen die theorie willen combineren met zelf echt actief aan de slag gaan. Die de Power niet schuwen en naar de Love verlangen.

Datum

15 november 2024

Waar

Burgers' Zoo - Arnhem

Tarief (exclusief BTW)

€ 570,-
Groepskorting: bij aanmelding van 10 personen of meer mag je een collega gratis meenemen. Neem daarvoor even contact met ons op.

Annulering

Nog even voor de zekerheid onze voorwaarden op een rijtje:
Ben je om welke reden dan ook verhinderd? Tot 15 oktober 2024 kan je per mail kosteloos annuleren. Wij retourneren daarna geen inschrijfgeld, ook niet bij heel verdrietige privéomstandigheden, ziekte, corona gerelateerde klachten of quarantaine en je krijgt ook geen tegoedbon voor een volgende dag bij afwezigheid. Je kunt je wel altijd laten vervangen door iemand anders. Bij inschrijving ben je dus gehouden aan betaling, ook als je niet kunt komen. Wij kunnen jouw plek immers niet meer kwijt op korte termijn.

Ja, ik kom graag apenrotsen op 15 november 2024 en
meld me aan

 • Power & Love... in organisaties

  15 november 2024 Burgers' Zoo

Copyright © 2023 Academie voor Organisatiecultuur B.V. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Joomlapartner - Joomla! specialisten.