Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Da’s gek!

parkiet

Da’s Gek

Een lezing of masterclass over meervoudig kijken, wisselen van perspectief, blijven praten, weerstand is bullshit, innovatie in je organisatie, frisse blik, bubbel polygaam worden. Bovenal een ode aan Harry, het vogeltje dat de wereld van een andere kant bekijkt. Gebaseerd op het boek Da's Gek van antropoloog Danielle Braun.

Als je het plaatje hieronder bekijkt, welke vogel valt dan op? Juist ja, die éne. Die doet anders. Beetje vreemd. De naam van dit vogeltje is Harry. Vraag me niet waarom. Hij had ook Harriët kunnen heten. Of Bjorn. Sophie. Fatima. Marie-Antoinette. Mo. Bram. Shanti. Rebecca. Ricardo. Maar hij heet dus Harry. Harry is een paradijsvogel. We zeggen bijna nooit tegen Harry: ‘Wat leuk, jij ziet de wereld duidelijk van een heel andere kant. Vertel, wat zie je?’ Meestal zeggen we dingen als: ‘Hé Harry, doe effe normaal. Ga eens rechtop zitten. Doe niet zo gek en pas je een beetje aan. Wat zullen de buren er wel niet van zeggen?’ Niet zo verstandig, want op dit moment weten we nog niet of Harry gek is of briljant.

Schermafbeelding 2023 09 24 om 083005 kopie

Da’s gek. Echt maf, weird, vreemd, belachelijk, anders. Of niet? Een uitdagende, flitsende, humorvolle, inhoudelijke én emotionele kijk op Gek en Normaal. In organisaties en in de samenleving. Voor iedereen die zichzelf en zijn of haar collega vragen durft te stellen over de werkelijkheid. Die graag wil worden uitgedaagd over de vraag wat is normaal en wie bepaalt dat dan. Voor iedereen die door een andere bril durft te kijken naar onze samenleving. En naar processen in organisaties. En vooral naar zichzelf.

Hoe ga je om met verschil? In een tijd van vastgezette vooronderstellingen, bozige bubbels en stevige standpunten? Hoe blijf je praten en verspreid je de vraag: Hoe is het om jou te zijn? Je gaat naar huis met een aantal hele praktische hands on tools om in je eigen organisatie in gesprek te gaan met de Harry's. Uit je eigen bubbel stappen en verschil overbruggen. We leggen je tools uit waarmee je direct aan de slag kunt thuis en op je werk. In de namail van deze dag ontvang je een aantal instrumenten die je kunt gebruiken en verspreiden in je eigen organisatie.

Deze lezing wordt veel geboekt door organisaties die werken in het sociaal domein. GGZ, zorginstellingen, onderwijs, gemeentes, UWV, bedrijfsartsen,… Een lezing voor mensen die klanten, burgers, clienten, leerlingen en collega’s weer diep in de ogen durven te kijken en te durven vragen ‘wat heb jij nodig om je goed geholpen te voelen’. Die weer gaan zeggen ‘Ik zie jou’ in plaats van ‘Ik weet wat goed voor jou is.’ I dare you... To look from a different perspective. Na deze lezing zeg je nooit meer: Da’s gek.

Danielle Braun is corporate antropoloog. Ze reist over de wereld om van tribes overal op de wereld te leren hoe we kunnen samenleven, samenwerken en veranderen. Die kennis deelt ze op podia, in haar boeken en met chiefs van organisaties als boardroom fluisteraar. Danielle is gefascineerd door gekte. In organisaties, in de samenleving en in het leven. Haar verhalen gaan over die zoektocht. Ze maken vertrouwd wat gek is en gek wat vertrouwd is. Ze laat zien dat ‘gek’ vooral een contextprobleem is en niet zozeer een probleem in zichzelf. Danielle daagt de heersende waarheid uit. Maakt organisaties weer heel en bezield. Zorgt dat mensen elkaar weer echt zien.

Van deze lezing wordt je een beetje gek. Je bent in staat om met de blik van de antropoloog te kijken. Vanzelfsprekendheden onder de loep te nemen. En als je dat doet zie je de diepere onderstroom tussen mensen. Ga je vragen stellen over waarom je de dingen eigenlijk doet zoals je ze doet. Maak je minder onderscheid tussen gek en normaal. Dan wordt out of the box heel aantrekkelijk en heb je geen zin meer om binnen de lijntjes te kleuren. De lezing of masterclass past Danielle aan op de thema’s die specifiek ‘gek’ zijn in jullie eigen context. Altijd op maat en met naar keuze meer of minder gericht op samenlevingsvraagstukken of organisatieuitdagingen. Voor GGZ instellingen gaat ze dieper in op normalisatie, wachtlijstproblematiek, blik op waan-zin, denken in hokjes.

Boek

Bijzonder passend: deelnemers het boek Da’s Gek na afloop mee geven.


Mogelijke accenten:

  • Wat is gek en wat is normaal
  • Hoe stap je uit je bubbel en omarm je een multiperspectief?
  • Leren te vragen: Hé… hoe is het om jou te zijn?
  • Wat is Waan-Zin en wat is de zin van waan; een ander perspectief op psychiatrie
  • Waarom mensen niet gewoon doen wat je ze zegt te doen; alle stemmen horen
  • Wie bepaalt er wat normaal is; de invloed van macht
  • Hoe we organisaties en de samenleving ontzielen, koud en geweldadig maken….
  • En hoe we die weer heel en bezield kunnen maken!
  • Lieve zorg, mooie scholen, luisterende overheid: Ik zie jou.
  • Wat we kunnen leren van Voodoopriesters, Magiërs, Sjamanen en wereldvoorspellers
  • Gek als contextprobleem
  • Out of the box organisaties zijn leuker
  • I dare you: om de wereld vanuit ander perspectief te bekijken
  • Maak kennis met Harry; de vogel die op zijn kop hangt
  • Hoe mensen saboteren als ze niet gehoord worden

tiger 2430625 960 720 kopie 2

Keynote:

Keynote: 45 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen . Met korte interactie momentjes

Masterclass:

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur. 10 - 50.000 mensen.

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg

1. Masterclass : op zoek naar Harry

We maken gek wat vertrouwd is en vertrouwd wat gek is. Maak kennis met Harry; de vogel die op zijn kop hangt en de wereld net even anders ziet. Andere vragen stelt. We gaan op zoek naar de stem van die lastige Harry’s. Om te luisteren naar wat ze echt te zeggen hebben. In kleinere subgroepen aan de slag met reflectieve vragen. Je gaat op zoek naar gekke processen in je organisatie om ze vertrouwd te maken en vertrouwde processen stel je ter discussie. Zelfwerkzaamheid met strakke terugkoppeling en samenvatting door de spreker. Deze sessie volgt op de inleidende lezing zoals hierboven beschreven.

2. Masterclass : I see you

Op zoek naar echtheid in organisaties. Aandacht is het nieuwe Goud. Weg met protocollen en ontzieling. We speuren ontzielende patronen op en maken plannen om weer te bezielen, namen te noemen en elkaar in de ogen te kijken. In kleinere subgroepen aan de slag met reflectieve vragen. Je gaat op zoek naar het wezen van jouw klant, client, burger, bewoner, collega, buur, medemens. Je bezielt. Maakt weer heel wat gecompartementaliseerd was. Vraagt je af wat de ander nodig heeft om zich goed gehoord te voelen.

tribe das gek1

Inschrijven leergang, trainingen congressen

  • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

    Data en inschrijven

  • Trainingen Deep Democracy

    Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

  • Training Own Your Rank

    Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

  • Training Kampvuurgesprekken

    Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

  • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

    Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Power & Love in organisaties - 15 november Burger's Zoo

rootskamer website 570

De antropologische salon - met prof. dr. Arie de Ruyter

rootskamer website 570

Danielle Braun - Da's Gek

Danielle Braun - Hé... Harry

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Nieuwste Blog

Jodendom, Israël, vlaggen, Davidsterren... wat hebben ze wel- en niet met elkaar te maken? 7 Oktober emoties Het loopt nogal door elkaar heden ten dage, met grote oplopende emoties daarbij. Is een 7 oktober manifestatie op de Dam nu een Joodse herden...

/**/