Patronen zien we overal. In de natuur zoals in pauwenveren, varens, boomtakken, orkanen, schelpen. In menselijke constructies, zoals bij muurschilderingen, de staalconstructie van de Eiffeltoren, bloemetjesbehangpatroontjes. We zien patronen in gedrag in organisaties: steeds dezelfde terugkerende thema’s die op dezelfde manier doorleefd en uitgevoerd worden. We zien ze in productieprocessen, waarvan de lopende band hét symbool is. We zien patronen in onszelf. Ons bloedvatenstelsel is patroonmatig gevormd. Maar ook op psychologisch niveau zien we onszelf steeds op dezelfde manier acteren volgens herhalende ‘regels’ die ons handelen lijken te bepalen. Patronen kunnen werken als een script: dit en dat doe je bij een begrafenis, en bij een voetbalwedstrijd stap je over op een ander patroon. Patronen hebben de neiging ons aan te trekken en als het ware in te zuigen. Eenmaal ingestapt in een patroon, is het moeilijk om ervan los te komen of het patroon te veranderen. De laatste tijd wordt er ook steeds vaker in negatieve zin over patronen gesproken. Patronen in de politiek, in machtsmisbruik, in polariserende verhoudingen. Daarbij houden we ook 'Roze Olifanten' in de lucht: we roepen van alles en bedenken schijnoplossingen, maar durven niet te benoemen wat er écht aan de hand is.
Als je organisaties en cultuur echt wil veranderen, dan moet je diep durven ingrijpen op patronen. Maar dat kan niet zonder ze écht te begrijpen. En die Roze Olifant die langs stampt, moet je ook durven te vangen. Ga je mee op zoektocht? In jezelf en in organisaties? Dit is geen congres of seminar, maar een actieve reis. Een dag actief aan de slag met patronen. Lezingen, uitdagende opdrachten, handvatten voor in je eigen organisatie of die van opdrachtgevers, op onderzoek door de patronen in het Tropenmuseum. Een actieve dag met zeker ook een dosis theorie, maar ook veel zelfwerkzaamheid alleen of met je mededeelnemers. Daarom ook heel geschikt om met je team te komen doen, hoewel je alleen ook zeer welkom bent, dan koppelen we je aan andere deelnemers. Een echte 'hands on dag' voor wie durft op zoek te gaan.
Vul je rugtas met state of the art inzichten van topsprekers antropoloog Danielle Braun & psychiater Esther van Fenema over Patronen in organisaties, in jezelf, in de samenleving.
Op zoektocht door het Tropenmuseum met een interactieve onderzoekstocht vol gesprek en reflectie. Alleen of samen met een andere deelnemer, gemaakt door organisatiekundige Marion van de Guchte.
Aan de slag met de patronen in je eigen organisatie. Herkennen, vertalen, veranderen. Werkvormen die je zelf ook weer kunt toepassen.
Ontmoet vakgenoten en wissel je veranderervaringen uit in diepgaande gesprekken en opdrachten.
Duik diep in de patronen in je eigen leven- en werkmodus.
Verwonder je over de Patronen in het schitterende Tropenmuseum en de wetenschapszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Schoonheid en verhalen van pijn uit het slavernijverleden liggen hier dicht bij elkaar. Genoeg spiegels en reflectiemogelijkheden hier.
Lezingen, handvatten, verwonderen, actief aan de slag, hands on, toepasbaar, reflectie, genieten van de Patronen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
Je zult versteld staan van verbazing, als je middenin bruisend Amsterdam-Oost door de deuren van het KIT stapt. Zes soorten marmer glanzen je tegemoet en overal zie je overblijfselen uit een andere tijd. Een tijd van pracht, praal en rijkdom. En een tijd van kolonialisme en slavernij. Ogen kom je te kort en vol van indrukken raak je hier vanzelf.
Esther van Fenema kan niet kiezen tussen haar talenten en dat doet ze dus ook niet. Ze is psychiater in de crisisdienst en ziet dus hoe het helemaal mis kan gaan met persoonlijke patronen in mensen. Ze begeleidt in haar eigen high performers praktijk en in organisaties leiders, podiumtijgers en specialisten in het gezond blijven onder grote druk. Esther schreef de boeken 'Het ontstemde brein', 'Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn' en 'Het Verlaten Individu' gevolgd door het hoopvolle 'De Leegte voorbij'. Als ze dan nog tijd over heeft... wordt ze vervoerd door muziekpatronen, als professioneel violiste. Esther vertelt over de Patronen in ons eigen brein en hoe je die een beetje gezond houdt en over haar fascinatie en verwondering van de diepere laag van Patronen.
Op zoek naar de patronen waarmee jij de wereld waarneemt en die je vormen in je werk, leiderschap, verandervermogen. Welke patronen hebben gemaakt dat jij doet wat je nu doet en bent wat je nu bent? Je gaat met andere deelnemers op onderzoek naar de patronen in jezelf.
Aan de hand van een struintocht die je krijgt aangereikt van organisatiekundige Marion van de Guchte voer je gesprekken over patronen in jezelf en in je eigen organisatie, terwijl je door het mooie Tropenmuseum loopt. Ga je op zoek naar hoe jij je aanpast of jezelf blijft? Op zoek naar de sporen van koloniaal verleden op de patronen in onze huidige samenleving? Of reflecteer je op de patronen in jouw eigen organisatie aan de hand van de actuele tentoonstelling in het museum?
En die is overheerlijk exotisch.
Danielle Braun is corporate antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Ze schreef de bestseller 'Patronen'. In deze lezing neemt ze je mee op reis door haar eigen verwondering én pakt ze die heel precies en methodologisch op. Ze leert je hoe je de cultuur van organisaties herkent, duidt, communiceert en verandert. Met respect voor wat is en besef van je eigen diepste Patronen. Laat je inspireren en verleiden door prachtige beelden en verhalen met interactieve momenten.
Met begeleiding van Danielle Braun leer je hoe je kunt kijken naar de patronen in organisaties en daar aan de hand van beelden en metaforen verandering in kunt krijgen. We bespreken veelvoorkomende patronen in organisaties. Een actieve workshop waarbij je samen met andere deelnemers aan de slag gaat met je eigen casuïstiek.
Ieder mens, elke organisatie, elk team is natuurlijk volstrekt uniek in zijn of haar patronen. En toch… zien wij patronen in de patronen. Esther ziet die in haar spreekkamer, in hoofden van de leiders en high performers die ze begeleidt. Archetypen waar leiders vaak op teruggrijpen. Danielle ziet terugkerende patronen in haar onderzoeken naar organisatiecultuur en in de begeleiding van teams. Vaste thema’s en scripts die zich steeds opnieuw voordoen. Ter afsluiting van deze dag duiken we met z’n allen nog een stukje dieper in patronen van leiderschap en organisaties, gelardeerd met filmbeelden en voorbeelden uit de praktijk.
Doorbreek je Patroon van snel en haastig. Live life to the max en wijzig je patroon van druk, druk, druk en de spits in duiken. Praat na over de dag op een Amsterdams terras met je collega's of struin nog een uurtje door kleurrijk multi-culti Amsterdam-Oost.
Een dag vol Patronen voor veranderaars, consultants, artsen, hulpverleners, organisatieontwikkelaars, beleidsmakers, coaches, wereldverbeteraars, leiders, medewerkers die de moed hebben patronen echt te zien, soms te behouden en waar nodig aan te pakken. Een hands on dag voor mensen die theorie willen combineren met zelf echt actief aan de slag gaan. Die niet op zien tegen ontmoeten van nieuwe mensen. Die zin hebben in een expeditie. Die in de spiegel durven te kijken.
Koninklijk Instituut voor de Tropen met bezoek aan het Tropenmuseum Mauritskade 63 1092 AD Amsterdam
12 maart 2024
9.30 - 17.00 uur
€ 520,- exclusief 21% btw.
Kom je met meer dan 10 mensen, dan mag er iemand gratis mee
Ben je om welke reden dan ook verhinderd? Tot 12 februari 2024 kan je per mail kosteloos annuleren. Daarna ben je de kosten verschuldigd door je inschrijving. Wij retourneren geen inschrijfgeld bij annulering na 12 februari 2024 of no show. Ook niet bij verdrietige privéomstandigheden, ziekte of corona-gerelateerde klachten. Je kunt je wel altijd gratis laten vervangen door iemand anders; geef dat even door. Wij volgen de overheids- en horecamaatregelen met betrekking tot covid of een andere pandemie.
Copyright © 2023 Academie voor Organisatiecultuur B.V. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Joomlapartner - Joomla! specialisten.