Op zoek naar Patronen - in jezelf, organisaties en de samenleving

Patronen zien we overal. In de natuur zoals in pauwenveren, varens, boomtakken, orkanen, schelpen. In menselijke constructies, zoals bij muurschilderingen, de staalconstructie van de Eiffeltoren, bloemetjesbehangpatroontjes. We zien patronen in gedrag in organisaties: steeds dezelfde terugkerende thema’s die op dezelfde manier doorleefd en uitgevoerd worden. We zien ze in productieprocessen, waarvan de lopende band hét symbool is. We zien patronen in onszelf. Ons bloedvatenstelsel is patroonmatig gevormd. Maar ook op psychologisch niveau zien we onszelf steeds op dezelfde manier acteren volgens herhalende ‘regels’ die ons handelen lijken te bepalen. Patronen kunnen werken als een script: dit en dat doe je bij een begrafenis, en bij een voetbalwedstrijd stap je over op een ander patroon. Patronen hebben de neiging ons aan te trekken en als het ware in te zuigen. Eenmaal ingestapt in een patroon, is het moeilijk om ervan los te komen of het patroon te veranderen. De laatste tijd wordt er ook steeds vaker in negatieve zin over maatschappelijke patronen gesproken. Patronen in de politiek, in machtsmisbruik, in polariserende verhoudingen. Hoewel we denken dat we ontzuild zijn, ontstaan er nieuwe culturele en morele bubbels. Het voelt alsof je er niet uit kunt ontsnappen en bent óf links woke, of rechtse nihilist, voor óf tegen van alles en nog wat en activist óf kapitalist. Het lijkt onmogelijk te zijn om van havermelk te houden én van vlees, om te vliegen én in een klimaatdemo mee te lopen, om homoactivist én gelovig te zijn.

Als je organisaties en cultuur echt wil veranderen, dan moet je diep durven ingrijpen op patronen. Maar dat kan niet zonder ze écht te begrijpen. Ga je mee op zoektocht? In jezelf, en in organisaties en in de samenleving? Dit is geen congres of seminar, maar een actieve reis. Een dag actief aan de slag met patronen. Lezingen, uitdagende opdrachten, handvatten voor in je eigen organisatie of die van opdrachtgevers, op onderzoek door de patronen in het Wereldmuseum. Een actieve dag met zeker ook een dosis theorie, maar ook veel zelfwerkzaamheid alleen of met je mededeelnemers. Daarom ook heel geschikt om met je team te komen doen, hoewel je alleen ook zeer welkom bent, dan koppelen we je aan andere deelnemers. Een echte 'hands on dag' voor wie durft op zoek te gaan.


  • Vul je rugtas met state of the art inzichten van topsprekers antropoloog Danielle Braun & psychiater Esther van Fenema over Patronen in organisaties, in jezelf, in de samenleving.

  • Stap uit je bubbel van vast maatschappelijke patronen, polarisatie en hokjes en verspreid muli perspectief denken en meervoudig kijken.

  • Aan de slag met de patronen in je eigen organisatie. Herkennen, vertalen, veranderen. Werkvormen die je zelf ook weer kunt toepassen.

  • Ontmoet vakgenoten en wissel je veranderervaringen uit in diepgaande gesprekken en opdrachten.

  • Duik diep in de patronen in je eigen leven- en werkmodus.

  • Verwonder je over de Patronen in het schitterende Wereldmuseum en de wetenschapszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Schoonheid en verhalen van pijn uit het slavernijverleden liggen hier dicht bij elkaar. Genoeg spiegels en reflectiemogelijkheden hier.

Op zoek naar Patronen

Lezingen, handvatten, verwonderen, actief aan de slag, hands on, toepasbaar, reflectie, genieten van de Patronen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Deze dag is opgebouwd rondom de bestseller Patronen van
Corporate Antropoloog Danielle Braun en vers van de pers boek De Leegte voorbij van psychiater Esther van Fenema en Joost Röselaers.

9.00 - 9.30 uur

Ontvangst in het Koninklijk Instituut voor de Tropen

Je zult versteld staan van verbazing, als je middenin bruisend Amsterdam-Oost door de deuren van het KIT stapt. Zes soorten marmer glanzen je tegemoet en overal zie je overblijfselen uit een andere tijd. Een tijd van pracht, praal en rijkdom. En een tijd van kolonialisme en slavernij. Ogen kom je te kort en vol van indrukken raak je hier vanzelf.

9.30 - 10.30 uur

Patronen van ons brein lezing Esther van Fenema

Esther van Fenema kan niet kiezen tussen haar talenten en dat doet ze dus ook niet. Ze is psychiater in de crisisdienst en ziet dus hoe het helemaal mis kan gaan met persoonlijke patronen in mensen. Ze begeleidt in haar eigen high performers praktijk en in organisaties leiders, podiumtijgers en specialisten in het gezond blijven onder grote druk. Esther schreef de boeken 'Het ontstemde brein', 'Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn' en 'Het Verlaten Individu' gevolgd door het hoopvolle 'De Leegte voorbij'. Als ze dan nog tijd over heeft... wordt ze vervoerd door muziekpatronen, als professioneel violiste. Esther vertelt over de Patronen in ons eigen brein en hoe je die een beetje gezond houdt en over haar fascinatie en verwondering van de diepere laag van Patronen.

10.30 - 11.30 uur of 11.30 - 12.30 uur

Je eerste Tribe - op expeditie in je eigen patronen

Op zoek naar de patronen waarmee jij de wereld waarneemt en die je vormen in je werk, leiderschap, verandervermogen. Welke patronen hebben gemaakt dat jij doet wat je nu doet en bent wat je nu bent? Je gaat met andere deelnemers op onderzoek naar de patronen in jezelf.

10.30 - 11.30 uur of 11.30 - 12.30 uur

Op zoek naar Patronen

Marion 1431 kopie sAan de hand van een struintocht die je krijgt aangereikt van organisatiekundige Marion van de Guchte voer je gesprekken over patronen in jezelf en in je eigen organisatie, terwijl je door het mooie Wereldmuseum loopt. Ga je op zoek naar hoe jij je aanpast of jezelf blijft? Op zoek naar de sporen van koloniaal verleden op de patronen in onze huidige samenleving? Of reflecteer je op de patronen in jouw eigen organisatie aan de hand van de actuele tentoonstelling in het museum?

12.30-13.15 uur

Lunch

En die is overheerlijk exotisch.

13.15 - 14.30 uur

Patronen in organisaties lezing door Danielle Braun - Patronen

Danielle Braun is corporate antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Ze schreef de bestseller 'Patronen'. In deze lezing neemt ze je mee op reis door haar eigen verwondering én pakt ze die heel precies en methodologisch op. Ze leert je hoe je de cultuur van organisaties herkent, duidt, communiceert en verandert. Met respect voor wat is en besef van je eigen diepste Patronen. Laat je inspireren en verleiden door prachtige beelden en verhalen met interactieve momenten.

14.30 - 15.15 uur

Op expeditie naar de patronen in jouw organisatie

Met begeleiding van Danielle Braun leer je hoe je kunt kijken naar de patronen in organisaties en daar aan de hand van beelden en metaforen verandering in kunt krijgen. We bespreken veelvoorkomende patronen in organisaties. Een actieve workshop waarbij je samen met andere deelnemers aan de slag gaat met je eigen casuïstiek.

15.15 - 16.15 uur

Maatschappelijke patronen: stap uit de bubbel

Je hoeft de krant maar open te slaan, of door de wandelgangen van je organisatie te lopen, of er is gedoe over maatschappelijke onderwerpen. Die soms ook nog in een soort 'ideologische alles-in-een-pakketten' komen. Package deals. Zuilen van ideologische patronen. We zeggen wel dat onze samenleving 'mentaal ontzuild' is, maar de terugtrekking in nieuwe culturele- en morele zuilen lijken groter dan ooit. Als je havermelk drinkt ben je dús ook voor windturbines en stem je links. En als je vraagtekens zet bij migratie, ben je dús tegen de uitkoopregeling voor boeren en regenboogtrappen. Mensen lijken zich in kampen te verdelen over steeds weer nieuwe onderwerpen. Dikwijls met een hoop emotie. We worden uitgedaagd om in een van de kampen te gaan zitten. Als afsluiting van deze patronendag reflecteren we op patronen in de samenleving. Danielle en Esther geven duiding, zoals altijd scherpzinnig en met humor en diepgang. En we zoeken naar manieren om bubbel-polygaam te worden, of wel een multi-perspectief te kunnen hanteren.

16.15 uur

Wrap up en afsluiting

Doorbreek je Patroon van snel en haastig. Live life to the max en wijzig je patroon van druk, druk, druk en de spits in duiken. Praat na over de dag op een Amsterdams terras met je collega's of struin nog een uurtje door kleurrijk multi-culti Amsterdam-Oost.

Voor wie?

Een dag vol Patronen voor veranderaars, consultants, artsen, hulpverleners, organisatieontwikkelaars, beleidsmakers, coaches, wereldverbeteraars, leiders, medewerkers die de moed hebben patronen echt te zien, soms te behouden en waar nodig aan te pakken. Een hands on dag voor mensen die theorie willen combineren met zelf echt actief aan de slag gaan. Die niet op zien tegen ontmoeten van nieuwe mensen. Die zin hebben in een expeditie. Die in de spiegel durven te kijken.

Twee boeken cadeau:
'Patronen - herkennen en veranderen met antropologische blik' van Danielle Braun
en
'De Leegte Voorbij' van Esther van Fenema en Joost Röselaers.

Waar

Koninklijk Instituut voor de Tropen met bezoek aan het Tropenmuseum Mauritskade 63 1092 AD Amsterdam

Datum

12 maart 2024
9.30 - 16.30 uur

Tarief

€ 520,- exclusief 21% btw.
Kom je met meer dan 10 mensen, dan mag er iemand gratis mee

Annulering

Ben je om welke reden dan ook verhinderd? Tot 12 februari 2024 kan je per mail kosteloos annuleren. Daarna ben je de kosten verschuldigd door je inschrijving. Wij retourneren geen inschrijfgeld bij annulering na 12 februari 2024 of no show. Ook niet bij verdrietige privéomstandigheden, ziekte of corona-gerelateerde klachten. Je kunt je wel altijd gratis laten vervangen door iemand anders; geef dat even door. Wij volgen de overheids- en horecamaatregelen met betrekking tot covid of een andere pandemie.

Het maximumaantal deelnemers is bereikt.
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Copyright © 2023 Academie voor Organisatiecultuur B.V. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Joomlapartner - Joomla! specialisten.