Hybride werken - lessen van de nomaden
Of je het nu al jaren deed... Of door COVID in een vogelvlucht bent geraakt... Het hybride werken is onderdeel van ons kantoorleven geworden. Er zijn mensen die het zalig vinden; veel thuis, minder filestress, werk- en privéleven dat meer in elkaar overvloeit. En er zijn mensen die vroeger missen. De tijd van vergaderingen om 9 uur, koffieautomaat nummer 48 met schuim, kantoordagen en slingers met je verjaardag. Er is soms conflict rondom hybride werken: meer op kantoor, minder op kantoor, hoe stel je eisen aan je medewerker, wat mag je leidinggevende van je vragen, hoe blijf je verbonden als je elkaar minder ziet? Leiderschap en HR-management vragen om heel andere benaderingen dan vroeger. Hybride werken lastig? Ach. Ja en nee. Nomaden doen het namelijk al eeuwenlang. Een hechte tribe vormen terwijl je op weken afstand van elkaar woont. In deze lezing geeft antropoloog Danielle Braun je lessen mee. Van nu en van eeuwen geleden. Van heel ver weg en van dichtbij.
In deze lezing bespreekt Danielle Braun waarom hybride werken vermoeiend is en we er zo aan hebben moeten wennen. En wat er zo aantrekkelijk aan is. We onderzoeken verschillende behoeften van 'ons kantoorwezens' en Danielle vertelt waarom online werken eigenlijk heel onnatuurlijk voor ons tribale oerbrein is. Vervolgens reizen we over de wereld om te leren hoe het dan tóch kan: een verbonden tribe zijn op afstand.
In deze lezing wisselt Danielle Braun haar prachtige beelden van overal op de wereld af met kennis van ons brein. Met humor en lichte zelfspot bespreekt ze hoe we ons nu op tamelijk primitieve wijze het hybride werken hebben eigen gemaakt, maar nog niet echt gezonde nieuwe patronen hebben ontwikkeld. We putten onszelf uit met meetings na meetings en missen de sjeu van de kantoortuin. Hoe krijgen we weer lol, ritme, leven, inhoud en soms zelfs een lichte flirt of lachbui met elkaar? Verwondering, ontroering, weemoed, hoop, soms een strenge preek (doe normaal!) en lachsalvo's gegarandeerd in deze interactieve lezing die zich goed leent voor online, offline of hybride.
Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:
- waarom hybride werken doodvermoeiend is
- lessen van de Nomaden; verbonden zijn op afstand
- doe normaal! over nieuw ritme en hybride discipline
- eenzaamheidsbestrijding als hét nieuwe HR-topic
- nieuwe totems maken
- online vergaderen doe je echt anders
- terugkeerrituelen op de werkvloer
- cultuur vormen in een duiventil
- nieuwe totems in een nieuwe tijd
Boek:
Een leuk idee is om deelnemers na afloop het prijswinnende boek de Corporate Tribe mee te geven of het boek Patronen.
Duur en interactie Keynote:
Keynote: 45 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen
Duur en interactie Masterclass:
Masterclass: 2,5-3,5 uur. 10 tot 5.000 mensen.
We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.
Masterclass gericht op de eigen verandering of organisatie
Na de hierboven beschreven lezing richten we ons op het eigen veranderproces naar hybride werken. Wij beschikken over uitstekende faciliterende vaardigheden en een groot scala aan interactieve werkvormen om optimale betrokkenheid te verkrijgen. Denk aan world cafés, kampvuurgesprekken geïnspireerd op Afrikaanse volksraadplegingen, vergaderen in stilte zoals de Quakers dat doen, of actieve gesprekken op voeten volgens de methode van Deep Democracy. We kunnen thema's aanpakken als afspraken maken over ritmes, kantoordagen en in verbinding blijven.
Masterclass: hele dag, 10 – 5000 mensen
Ook kunnen we het programma uitbreiden tot een volledig verzorgde dag. Een combilezing over gezonden patronen op de werkvloer behoort ook tot de mogelijkheden. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.