Power & Love Macht, ranking, apenrotsen en ... de liefde in organisaties

Geen mens is los verkrijgbaar. Organisaties zijn opgebouwd rondom status, posities, gezag, charisma, leiders. In elke groep, in elke organisatie heerst een pikorde. Wat zijn nu eigenlijk de wetten van de apenrots? Worden besluiten in de vergadering genomen of is dit allang in de wandelgangen geregeld? Hoe pak je positie? Wat is de werking van jouw non-verbale gedrag en houding op je omgeving? Waarom zijn sommige mensen charismatischer dan anderen? Macht; is dat een vies woord, dat je associeert met grensoverschrijding en doortrapte spelletjes of juist met liefdevol begrenzen en leiderschap?

En hoe zit het dan met de liefde? Durf je dat eigenlijk te zeggen en naar te verlangen: liefde in organisaties? En meer liefde in de samenleving? Of is dat fluffy en weinig zakelijk? Of noem je het liever flow, verbinding, goede samenwerking? Power & Love. Het een kan niet zonder het ander. Macht zonder liefde is rücksichtslos en misbruikend. Liefde zonder begrenzing is pathetisch en grenzeloos.

Een uitdagend event

Hoe werkt de apenrots nu eigenlijk? Hoe dans je tussen Power & Love in organisaties, in jezelf, in de samenleving? In het schijnbare oerwoud van politieke spelletjes zit wel degelijk een patroon. Met een aantal universele biologische en antropologische wetmatigheden. Op 1 november 2023 dompelen we je onder in de wetten van de apenrots en van de bio-antropologie. Door het oog van de antropoloog, bioloog en in toepassingsgerichte workshops ontdek je de apenrots in jezelf en hoe je makkelijker omgaat met ranking, macht, apenrotsen en de liefde.

In een rijke dag vol inzichten, feiten, humor, praktische vaardigheden, kunst, natuur, word je meegenomen naar apenrotsen, wederkerigheid en ranking overal op de wereld en in de natuur. We kijken naar verschillen in het organiseren van macht, ranking en privileges. Om tenslotte je eigen organisatiepolitiek beter te begrijpen. En jouw eigen rol daarin. Leer over non-verbaal gedrag, charisma en de invloed op anderen. Over menselijke behoeften. Snap hoe desastreus het is als je niet de goeie plek, positie en bijbehorende ranking pakt. En kom tot onomkeerbare besluiten over hoe je meer liefde en verbinding organiseert in jouw tribes.

Dat alles in de mooie omgeving van Burgers’ Zoo. Waar we dankbaar zijn dat we in de natuur onszelf mogen spiegelen om niet te vergeten dat wij mensen ... ook echt onderworpen zijn aan de wetten van de natuur, aan hormonen, aan oerbreinen.


  • Vul je rugtas met state of the art inzichten van topsprekers antropoloog Danielle Braun & gedragsbioloog Patrick van Veen. Maak kennis met je eigen oerbrein. Ranking, apenrotsen, macht, gezag en ... de liefde in organisaties, in jezelf, in de samenleving. Eindelijk snap je hoe het werkt.

  • Spiegel je in de natuur van Burgers’ Zoo. Met behulp van een splinternieuwe wandelapp ontworpen door Marion van de Guchte loop je door een gedeelte van Burgers’ Zoo, in gesprek met een mededeelnemer en jezelf. Uitdagende vragen en nieuwe inzichten over Power & Love. Reflectie en uitwisseling. Natuurlijk maak je kennis met nabije verwanten in de Zoo die de primaat in jezelf spiegelen en leer je de wetten van de apenrots kennen bij de apen. In de Bush ga je aan de slag met de strijd om het licht en water en reflecteer je op jouw eigen lef om in de schijnwerpers te stappen. In de meedogenloze Savanne, waar de gieren boven je zweven, gaat het over vriendschap, wederkerigheid, uitwisseling en afscheid van wat je niet meer past.

  • Aan de slag met ranking, plek, positie, non-verbaal gedrag in flitsende workshops van de antropologen van de Academie voor Organisatiecultuur, die je met toepasbare tools naar huis laten gaan.

  • Laat je raken door het werk van fotograaf Joram Krol die indringende foto's maakt van dak- en thuislozen. Joram wordt geïnterviewd door Esther van Fenema, psychiater, high-performer coach en violiste. Een ontmoeting van twee bijzondere mensen en hun mooie werk. Mogen ze elkaar in de ziel kijken?

  • Ontmoet vakgenoten en wissel ervaringen uit in gesprekken en opdrachten.

  • Duik diep in je eigen overtuigingen over macht, ranking, apenrotsen en de liefde.

  • Ontspan in de mooie omgeving van Burgers’ Zoo, met een lunch in safari-stijl en fijne wandelingen.

Power & Love
Macht, ranking, apenrotsen en ... de liefde in organisaties
1 november 2023

Lezingen, workshops, rankingswandelingen, vakgenoten, actief aan de slag, hands on, toepasbaar, reflectie, apenrotsen, natuur, kunst

Workshops

Uitdagende, toepasbare, prikkelende, diepgaande workshops die je uitrusten met ervaring en tools voor in je eigen organisatiepraktijk. Tijd voor ontmoeting, leren en reflectie met mede-deelnemers. Of laat je je inspireren door Power & Love in de natuur van Burgers’ Zoo tijdens een reflectieve wandeling? Bij binnenkomst kan je uit het aanbod twee workshops kiezen. Kom vroeg als je een specifieke voorkeur hebt.

Sandra Bouckaert

Sta op! Ranking, privilege, vinkjes

Wat draag jij bij je? Op zoek naar jouw eigen rankings kapitaal en hoe je dat gebruikt in je relaties en om plek en positie te krijgen in je organisatie. En hoeveel ruimte geef jij anderen eigenlijk? Bezinning en reflectie op jouw eigen ranking.

Karin van Mensvoort

Own Your Rank

Als leider, facilitator, veranderaar, trainer doet het ertoe hoe jij voor de groep gaat staan. Welke keuzes maak jij als je je voorstelt? Wat doe je met je non-verbale communicatie? Wat trek je aan? Pick the frame, before the frame picks you. Overtuigend het woord nemen in een vergadering. Een onvergetelijke indruk maken als je binnenkomt. Je visie op de kaart zetten. Je eigen stijl kennen en behouden, maar wel in the picture komen. Handig en ontspannen opereren in het politieke spel, zonder te manipuleren. Ontspannen een presentatie geven. Door je selectiegesprek komen. Leer switchen tussen hoge en lage status en een onvergetelijke indruk maken. Na een korte inleiding gaan we actief met elkaar aan de slag. Met behulp van oefeningen en theatertechnieken werken we aan eigen uitstraling, houding, en statusposities. Een actieve workshop.

Esther van Fenema

Wees duidelijk! Macht, grenzen en je eigen patronen

Deze workshop gaat over persoonlijke macht en autoriteit pakken. Een spannend onderwerp in deze tijd waarin we vooral willen verbinden met elkaar.  Maar macht heb je soms nodig om iets te bereiken wat belangrijk is en om goed voor mensen te zorgen, zeker als het stormt. Esther van Fenema vertelt over haar werk als psychiater bij de crisisdienst. Welke strategieën bestaan er om macht of autoriteit op een juiste manier in te zetten? Bijvoorbeeld om veiligheid te waarborgen, te begrenzen of om mensen te helpen om een gezonde keuzes te maken? Hoe werkt macht en wat doet het met jou? Welke associaties heb je met macht en kloppen ze eigenlijk wel? Wat zijn jouw drijfveren? Hoe ga je om met je eigen emoties en hoe kan je ze effectief inzetten? Daarna ga je in gesprek op zoek naar je eigen patronen in relaties tot macht en autoriteit, nadat Esther je heeft laten zien hoe je dat doet.
Let op: deze workshop kan je alleen in ronde 1 kiezen.

Danielle Braun

De eerste indruk - wat laat jij zien

Natúúrlijk gaan we niet af op eerste indruk bij een sollicitatie, presentatie, kennismaking. Toch? Of… toch wel? Hoe werkt dat nu precies bij kennismaking in ons tribale oerbrein? In deze workshop krijg ja een klein beetje theorie, maar ga je vooral zelf hard aan de slag. In een kleine groep deelnemers bespreek je de eerste indrukken van elkaar en ga je diep in gesprek over de vraag of jij jou representatie bewust hebt gekozen of niet. Wat straal jij uit bij binnenkomst? Welke associaties roep je op? En hoe doe je dat online? Overkomt het je, of speel je er bewust mee. Na deze workshop ben je je meer bewust van buitenkant. Een workshop voor wie feedback geven- en ontvangen niet schuwt en graag zelfwerkzaam is.
Let op: deze workshop kan je alleen in ronde 2 kiezen.

Arne Stoffer

Positie, Plek, Team

Hoe zit dat met jou in de verschillende teams waarvan je deel uitmaakt? Wat is jouw eerste team en wat je tweede? Wanneer leid je en kan je ook volgen? Wat is het verschil tussen lidmaatschap en leiderschap? Met systemische blik naar je eigen team en positie daarin kijken.

Marion van de Guchte

Reflectieve wandeling aan de hand van een app

Spiegel je aan de natuur van Burgers Bush. Met behulp van een splinternieuwe wandelapp ontworpen door Marion van de Guchte loop je door een gedeelte van Burgers Bush, in gesprek met een mededeelnemer en jezelf. Uitdagende vragen en nieuwe inzichten over Power & Love. Reflectie en uitwisseling. Natuurlijk maak je kennis met nabije verwanten die de primaat in jezelf spiegelen en leer je de wetten van de apenrots kennen bij de apen en andere grotesken der aarde. In de Bush ga je aan de slag met de strijd om het licht en water en reflecteer je op jouw eigen lef om in de schijnwerpers te stappen. In de moordende Savanne, waar de gieren boven je zweven, gaat het over vriendschap, wederkerigheid, uitwisseling en afscheid van wat je niet meer past.

Je krijgt mee

Het boek Patronen van Danielle Braun en
Help mijn baas is een aap! van Patrick van Veen

Programma

9.00 - 9.30

Ontvangst in Burgers’ Zoo

Er heen lopen is al een feest. Kom ruim op tijd, begroet vast wat dieren. In de congreslounge staat de koffie en thee voor je klaar en maak je de keuze voor de workshops en/of de wandeling.

9.30 - 10.45

Ranking, macht, apenrotsen en ... de liefde als cliffhanger lezing Danielle Braun

Danielle Braun is corporate antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Ze schreef verschillende bestsellers over antropologie in organisaties. In deze lezing neemt ze je mee naar een van haar fascinaties: hoe wij mensen onze relaties regelen in de dans tussen Power & Love. Met veel humor, beelden vanuit heel de wereld en realistische aandacht voor hoe ons tribale oerbrein nu eenmaal in elkaar zit, leert ze je écht anders kijken naar macht, ranking, organisatiepolitiek en wederkerigheid tussen mensen. Nadeel is dat je nooit meer normáál televisie kunt kijken of en voortaan elke vergadering als een spannende apenrots beschouwt.

10.45 - 11.10

Pauze en naar de workshops

11.10 - 12.30

Workshop of wandeling ronde 1

Uitdagende, toepasbare, prikkelende, diepgaande workshops over Power & Love, ranking, wederkerigheid, positie en plek. Rust jezelf uit met ervaring en tools voor in je eigen organisatie praktijk. Tijd voor ontmoeting, leren en reflectie met mede deelnemers. Of spiegel je aan de natuur met een reflectieve wandeling met een prachtige app in je hand. Uit het aanbod kan je bij binnenkomst twee workshops of een workshop en de wandeling kiezen.

12.30 - 13.15

Lunch

Heerlijke lunch in de Afrikaanse Lodge met uitzicht op de Savanne.

13.15 - 14.00

Wie is hier de baas? Lezing Patrick van Veen

Leiderschap en posities in sociale groepen bekeken vanuit de biologie.
Wat maakt dat we biologisch gedreven worden hiërarchie in sociale structuren te hebben en dus te kiezen voor ranking? Het antwoord klinkt simpel: energiebesparing. Maar de gedragingen en voorwaarden die hier bij horen zijn vaak complex. Bij gorilla’s ben je de baas omdat je voor rust kan zorgen en bij chimpansees zijn sociale vaardigheden een basisvoorwaarde voor leiderschap. We ontdekken hoe bij de apen ranking werkt. Maar waarom is het dan bij de mens zo complex? Is het omdat we niet onderdeel zijn van één sociale structuur maar vele verschillende en dat we gedurende de dag wisselen tussen groepen? Of is het omdat we verleerd zijn te zorgen voor rust, stabiliteit, energiebesparing en van tijd tot tijd een goede borstroffel?

Gedragsbioloog Patrick van Veen (1970) is schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker. Vanuit zijn veelzijdige achtergrond adviseert hij ondernemingen en probeert hij mensen iets te leren over de impact van ons oergedrag in het dagelijks te leven.

Hij is te zien als Expert Matchmaker bij het RTL4 programma Married at First Sight en is hij regelmatig te zien en te horen in radio en TV programma’s als gedragsdeskundige. Van 2013 tot 2021 was hij bestuurslid en voorzitter van het Jane Goodall Institute Global en is hij nog steeds als chimpansee- en gedragsexpert verbonden aan het instituut. Hij is schrijver van bestsellers als
Help! Mijn baas is een aap | Dierbare collega’s | Kuddegedrag in crisistijd | Oerinstincten van de liefde | Verliefd op je klant

14.00 - 15.20

Workshop of rondwandeling ronde 2

Uitdagende, toepasbare, prikkelende, diepgaande workshops over Power & Love, ranking, wederkerigheid, positie en plek. Rust jezelf uit met ervaring en tools voor in je eigen organisatie praktijk. Tijd voor ontmoeting, leren en reflectie met mede deelnemers. Of spiegel je aan de natuur met een reflectieve wandeling met een prachtige app in je hand. Uit het aanbod kan je bij binnenkomst twee workshops of een workshop en de wandeling kiezen.

15.20 - 15.40

Smoothiepauze

15.40 - 16.15

Kwetsbaar.
Psychiater Esther van Fenema interviewt fotograaf Joram Krol over zijn fotokunst

Als alle ranking weg is. Hoe kwetsbaar kan je zijn? En wat blijft er dan over? Schoonheid? Lelijkheid? De foto's die Joram Krol maakt van dak- en thuislozen zijn onversneden rauw. Je kijkt recht naar binnen in de ziel van zijn geportretteerden. Joram toont zijn foto's onder het gesprek. Maar wie woont er achter de camera? Lukt het Esther om in de ziel van Joram te kijken? En mag dat andersom dan ook? Een mooi gesprek tussen twee bijzondere mensen die beiden het uiterste van zichzelf vragen. Over de pieken en dalen van zichzelf, van het leven en van onze samenleving.

16.15 - 16.45

... En hoe zat het nu met die liefde ... afsluiting Danielle Braun

'Maar kenden we de liefde niet ...' Een pleidooi voor meer kleefstof, liefde en vertrouwen in organisaties en de samenleving door Danielle Braun. Met voorbeelden van hoe je sociale bewegingen bouwt uit de hele wereld en dichtbij huis.

16.45

Slenter terug

In schemer is Burgers’ Zoo op haar mooist. Kijk nog even goed rond, voordat je huiswaarts keert en nooit meer hetzelfde kijkt naar de apenrots in je eigen organisatie.

Voor wie?

Een dag apenrotsen voor veranderaars, consultants, artsen, hulpverleners, organisatie-ontwikkelaars, coaches, wereldverbeteraars, leiders, medewerkers die willen snappen hoe hét nu echt werkt. Die naar hun eigen organisatie en de samenleving willen kijken met een 3D bril op. Een hands on dag voor mensen die theorie willen combineren met zelf echt actief aan de slag gaan. Die de Power niet schuwen en naar de Love verlangen.

Datum

1 november 2023

Waar

Burgers Zoo - Arnhem

Tarief (exclusief BTW)

regulier: € 525,-
vroegboekkorting tot 1 juli 2023: € 490,-

Annulering

Nog even voor de zekerheid onze voorwaarden op een rijtje:
Ben je om welke reden dan ook verhinderd? Tot 1 oktober 2023 kan je per mail kosteloos annuleren. Wij retourneren daarna geen inschrijfgeld, ook niet bij vervelende prive omstandigheden, ziekte- of corona gerelateerde klachten of quarantaine. Je kunt je wel altijd laten vervangen door iemand anders. Bij inschrijving ben je dus gehouden aan betaling, ook als je niet kunt komen.

  • Power & Love... in organisaties

    1 november 2023 Burgers' Zoo

Copyright © 2023 Academie voor Organisatiecultuur B.V. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Joomlapartner - Joomla! specialisten.