Laten we kathedralen bouwen
Op een bouwplaats is een man aan het werk. Hij stapelt stenen op. Metselt een muur. Een voorbijganger vraagt wat hij doet. Vermoeid kijkt hij op. Hij zegt: 'dat zie je toch, ik metsel een muur'. De voorbijganger knikt en loopt verder. Op een middeleeuws stadsplein is een man aan het werk. Hij stapelt stenen op. Metselt een muur. Een voorbijganger vraagt wat hij doet. Vol vuur staat hij op. Hij strekt zijn armen naar de hemel en zegt: ik bouw een Kathedraal. De mooiste Kathedraal van het land. Van de wereld. Voor God en de mensen. Ik zal die nooit af zien. Maar mijn klein-klein kinderen zullen er over 200 jaar elke zondag hun liederen zingen. Hij lacht en vervolgt zingend zijn werk. De voorbijganger neuriet mee, terwijl hij zijn weg vervolgt. Kunnen we het nog? Durven we het nog? Groots denken. Dromen waarmaken. Kathedralen bouwen.
Het zijn turbulente tijden. De grote wereld voelt hard en kil. Klimaatcatastrofe, oorlogen, politieke extremiteiten, groepen mensen die tegenover elkaar komen te staan, inkomensverschillen, migratiestromen waar we geen raad mee weten. Dichtbij ervaren we personeelsgebrek, zijn jonge mensen zoekend, worden ouderen onvoldoende verzorgd, is er een penibele woonmarkt met name voor starters. Vereenzaming, verslaving, te weinig tijd voor onze kinderen, druk vanuit social media, onwennigheid met nieuwe technologie. Het lijkt alsof we onze gedeelde verhalen en dromen verloren zijn.
Ook organisaties kampen met leegheid. Letterlijk; onze eens bruisende kantoorpanden met koffie corners, hebben plaats gemaakt voor een dinsdag tot donderdag vergaderspot, waarbij verder iedereen thuis werkt. De vrijdagmiddagborrel is niet meer. Contracten zijn kortdurend, flexibel en calculerend, vanuit zowel werkgevers als werknemers. In zorg en onderwijs worden cruciale kerntaken verricht door grote groepen zzp’ers. We ervaren in de gangen polarisatie en generatiekloven. We willen graag menselijk en toegankelijk zijn, maar moeten te vaak verkopen: 'system says no'. We verzuchten: 'In de middeleeuwen konden we nog kathedralen bouwen. Met devotie en toewijding. Werken aan een doel dat je zelf nooit afgebouwd zult zien. Maar dat kunnen we niet meer'.
Maar is dat wel zo? Als je héél goed kijkt, zie je licht sluimeren. Veerkracht. Initiatief. Duizend rozen die bloeien. Overal ter wereld staan er mensen op die het anders willen. Het anders doen. Of die het zo zijn blijven doen, zoals ze al eeuwen deden. Waar politici geen uitweg bieden, zijn het misschien juist de organisaties die het voortouw moeten nemen. Dat zijn de plekken waar we verhalen maken en samen naar het hoogst haalbare streven.
Bouw tempels en kathedralen
Ga je mee op reis? In deze lezing neemt Danielle Braun je mee in 'kathedraal denken'. Groots denken en dromen, over generaties heen. Het goede doen. Werken zonder precies plan, maar met een groot hoger doel.
En vervolgens neemt ze je mee op reis. Naar een utopische leefgemeenschap in Italië. Deze tribe kwam voorbij op internet. Foto's van prachtige ondergrondse tempels in een Italiaanse berg trokken mijn aandacht. Waarom had ik hier nog nooit van gehoord en niemand in mijn omgeving? Ik wist direct dat dit mijn volgende reis zou worden. Ik legde contact met de bijzondere Damanhurianen. Volgde een intensief initiatieprogramma met een groep excentrieke metgezellen. Werd allerhartelijkst ontvangen door Vlinder, Mier en Veldmuis. Werd tot tranen geroerd door de schoonheid van de tempels van Damanhur. Werd verliefd op de natuurlijke omgeving van de Italiaanse Alpen. Ik danste tussen alien schilderijen, aaide bomen, at verrukkelijk biologisch, maakte community bouwende kunst en leerde 's nachts in een regenbui hoe een orakel ritueel werkt. Ik begroette mensen met de groet 'Con Te' (met jou) met gevouwen handen. Moest dikwijls lachen om het gedoe, de logistiek en het heel harde werken in Damanhur. Kreeg antwoorden op een heleboel levensvragen. Ben nog steeds in verwarring over het bijna naïeve geloof in buitenaardse wezens, tijdreizen en de kracht van spiraalvormige sieraden. Had soms ook een beetje een Harry Potter school gevoel. Ben onder de indruk van datgene wat in Damanhur bereikt, gebouwd, verzameld en geschapen wordt. En ik ben boven alles van de mensen en de plek gaan houden. Omdat het hen lukt om kathedralen te bouwen. Dromen te verwezenlijken. In dit uur deel ik mijn bijzondere verhalen en geef leiderschapslessen uit deze bijzondere gemeenschap voor in je eigen organisatie.
Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:
- Wat is kathedraal denken en hoe kan je dat inbrengen in je eigen organisatie?
- Lessen uit Damanhur, een bijzondere leefgemeenschap.
- Bewegingen maken, viraal veranderen, hoe doe je dat?
- Dromen waarmaken; durf je nog te dromen en hoe zorg je dat mensen grootste dromen gaan waarmaken?
- Kathedraal denken en liminaliteit: hoe benut je de tussentijd goed?
- Omgaan met het ondertussen; welke rollen zijn er nodig bij een echt grote transformatie.
- Rituelen bouwen; waarom is dat belangrijk en hoe doe je dat?
Door wie
Danielle Braun verzorgt deze lezing.
Combinatielezing of masterclass halve of hele dag
De lezing is heel goed te combineren met een tweede lezing Kula! Wederkerigheid en het goede doen in organisaties door Ludo van der Gun. Of er kan een actief onderdeel aan toegevoegd worden om echt een masterclass te vormen van een halve dag; dromen waarmaken of rituelen vormgeven. Wij kunnen er ook een geheel dagprogramma van maken, indien gewenst met een struintocht in het Wereldmuseum Amsterdam, als je dat als eventlocatie boekt. We overleggen daar graag over.
Boek
Een leuk idee is om het de verhalenbundel met vijf verhalen 'Laten we kathedralen bouwen' na afloop mee te geven. Het boek kunnen wij leveren.
Keynote
Keynote: 90 minuten, 10 – 5000 mensen. Met korte interactie momenten.
Masterclass
Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur. 10 - 50.000 mensen.
We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactief gesprek / activiteit. Graag maken we in overleg een heel mooi programma van een halve of een hele dag.
1. Masterclass: dromen waarmaken
Kunnen we het nog? Durven we het nog? Groots te denken en dromen waarmaken? Kathedralen bouwen? Of zijn we overgeleverd aan procedures, processen, systemen, schandalen, keurslijven en functiebeschrijvingen. Danielle Braun neemt je mee over de wereld én naar de wereld van organisaties. We reizen naar het land van dromen, totems, verbeeldingskracht. Ze legt uit hoe je de ziel van de organisatie voedt en deelt verhalen van hoop en veerkracht. Vervolgens ga je zelf aan de slag. In intensief gesprek met een mede-deelnemer. Om jouw dromen waar te maken.
2. Masterclass: rituelen bouwen
Veranderen zonder magie is kansloos. Danielle Braun vertelt over de kracht van rituelen in organisaties en hoe je een goed ritueel bouwt. Vervolgens neem je zelf (in groepen) een veranderthema, waarvoor je passende rituelen gaat ontwerpen om verandering gestalte te geven en gewenst gedrag te verspreiden.
3. Op ontdekkingstocht door het Wereldmuseum
Wij hebben iets heel moois als origineel event onderdeel. Struintochten door het Wereldmuseum Amsterdam. Als je je event boekt in de prachtige wetenschapszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, met uitstekende faciliteiten en catering, kan je je programma onderbreken met een interactieve ontdekkingstocht in het nabijgelegen museum. Combineer je de tocht met twee lezingen en opdrachten, dan heb je echt een rijk dagvullend programma voor je organisatie of relaties. Wij overleggen graag met je hierover.
4. Combinatielezing Kula! Wederkerigheid en het goede doen in organisaties.
De lezing is heel goed te combineren met een tweede lezing Kula! Wederkerigheid en het goede doen in organisaties door Ludo Van der Gun.