• Leiderschap in Turbulente Tijden - Terugblik

  8 februari 2023

Breinvoer workshop

dr. Danielle Braun – antropoloog
dr. Esther van Fenema - psychiater

Turbulente Tijden. Het stormt buiten. We hebben uithoudingsvermogen en veerkracht nodig. Hoe blijf je staan in de storm? Bewaar je de rust in je organisatie, in de samenleving, in jezelf? Welke keuzes maak je? Pak je door, want crisis is een kans? Of ga je voor rust, reinheid, regelmaat? Hoe bouw je een veerkrachtige tribe? Welke lessen over veerkracht kunnen we leren van volken die zijn opgestaan uit crisis?

En welk gedrag en welke persoonlijkheid hoort daarbij? Doen we dat vanuit huis of toch weer op kantoor? We hangen in het ondertussen. Hoe doe je dat; gezond en kansrijk gebruik maken van de tussen-tijd? In het oog van de orkaan is het stil. Hoe blijf jijzelf gezond en rechtop staan in de dynamiek? Compassievol én streng. Creatief én begrenzend.

Een workshop over transformatie, rust, veerkracht en leiderschap en grenzen vanuit psychiatrie / psychologie en antropologie.

Turbulente Tijden

Duizelt het je soms ook? Verandering op verandering in de samenleving en ook in je eigen organisatie? Onveiligheid, polarisatie, armoede, klimaatellende, ontbrekende autoriteit. We zijn nog maar nauwelijks bekomen van COVID of nieuwe crisis kondigt zich aan. Vanzelfsprekendheden die altijd zo heel gewoon leken en nu onder druk staan. Dat je je huis warm kunt stoken in de winter, zonder hoofdpijn te krijgen van de rekening. Dat als je ziek wordt, je naar de huisarts of een ziekenhuis kunt gaan en dan goed en op tijd geholpen wordt. Vrede op Europese bodem. Barmhartigheid en hulp aan de meest kwetsbaren. Volle winkelschappen. Leiders die te vertrouwen zijn. Veilige organisaties. Sommige mensen zien alle snelle tuimelveranderingen als tekenen van 'de grote transformatie'. Opwindend en hoopvol of juist een angstwekkende einde tijds- of complotgedachte.

De maatschappelijke turbulentie resoneert door in organisaties. Enerzijds is dat interessant; crisis maakt klaar voor verandering en nieuwe tijden. Anderzijds is het ook hard rennen en bijbenen. Dat vraagt veel van medewerkers en leiders. Wisselingen, schaarste, mensen die op omvallen staan, ziekteverzuim en hoge maatschappelijke verwachtingen zijn naast succes, passie en professionaliteit ook de realiteit.

Welke organisatievormen en welk leiderschap past er bij transformatie en turbulentie? Hoe doe je dat eigenlijk, leidinggeven in nieuwe tijden? Hoe bouw je een veerkrachtige tribe? Wanneer pak je de kansen van nu door en wanneer kies je voor rust en stabiliteit? Wat kunnen we leren van volken die zijn opgestaan na crisis? Wanneer troost je en ga je compassievol mee met de onrust en ontevredenheid van mensen en wanneer begrens je en stel je juist normen en maak je structuur? Wanneer zeg je: ik luister en ben er voor je. En wanneer juist: we doen weer even normaal. Kies je daarbij voor terug naar kantoor of we gaan echt meer thuis werken? En welke zelfkennis is nodig voor stevigheid bij turbulentie?

De workshop

Breinvoer

Deze workshop is er een in de serie 'Breinvoer'. Workshops voor mensen die van ‘leren’ en ontmoeten houden. Reken dus op een stevige portie theoretische inzichten. Juist nu is een stapje opzij zetten een goed idee. Van een afstandje kijken naar de samenleving, organisaties en jezelf. Danielle Braun is antropoloog en haalt verhalen op uit heel de wereld. Lessen over turbulentie, verandering en veerkracht van volken na crisis. En ze begeleidt organisaties bij transformatie en gedoe. Esther van Fenema is psychiater bij de crisisdienst. En begeleidt organisaties en leiders bij conflict en turbulentie. Samen delen ze graag hun inzichten en best practices met jou in deze workshop.

Je gaat naar huis met een crisisbestendige rugtas met inzichten over:

 • Wat is crisis en welke soorten zijn er? Wat hoort erbij en wat niet?
 • Welke grote 'Roze Olifanten' thema's zien we met elkaar lopen die dynamiek veroorzaken?
 • Hoe komt de samenlevingsdruk onze organisaties binnen en wat doet dat met medewerkers en leiders?
 • Hoe bouw je een veerkrachtige tribe?
 • Wanneer kies je voor begrenzen en rust en wanneer voor transformatie en kansen pakken?
 • Hoe werkt 'het ondertussen' en welke rituelen en gedrag horen daarbij?
 • Hoe blijf je gezond en rechtop staan onder grote druk?
 • Wat kunnen we leren van crisisbeheersing op de eerste hulp?
 • Hoe gaan volken overal op de wereld door na ellende?
 • Welk leiderschap past er bij turbulente tijden?
 • Wat heb je nodig voor overtuigingen en gedrag in jezelf om deze tijd goed door te komen?

Boeken

Je ontvangt bij deze workshop twee boeken. Naar keuze het boek 'Patronen' of 'Da's gek' van Danielle Braun en het boek 'Het verlaten Individu' of 'Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn' van Esther van Fenema.

De locatie

Congreszaal Maitland, De Horst 1, Driebergen-Rijsenburg

Praktisch

De ochtend -en middagedities van deze workshop zijn vol

Je krijgt stevige theorie aangereikt. Dit is een workshop voor mensen die van Breinvoer houden. We werken bij de theorie plenair (50-150 mensen) en reflectief in kleine groepen en duo's. We zoeken het onderlinge gesprek op en hopen op persoonlijke en waardevolle ontmoetingen. Door stevig leren met ons en in kleine groepen, vul je je rugtas voor jouw eigen werkpraktijk.
Op 8 februari 2023 van 9.00 uur – 12.30 uur met een kleine snack, koffie, thee. Kosten zijn € 325,- (exclusief 21% btw) inclusief twee boeken .

Voor wie

Leiders, bestuurders, veranderaars, consultants, systemisch werkers, managers, trainers, coaches, docenten, journalisten, beleidsmakers, HR’ers, artsen, Deep Democracy facilitators, psychologen, psychiaters, GGZ’ers, antropologen… die zin hebben in verdieping. Die willen kauwen op theorie en daar in prettige setting met medeprofessionals over willen doordenken en mee willen werken. Die houden van actualiteit en samenlevingsreflectie. Die willen stilstaan bij de diepere patronen in deze onstuimige tijd. Die houden van uitdagende meningen. Die op zoek zijn naar instrumenten om onrust te temmen. Die ook bereid zijn naar zichzelf te kijken. En houden van Roze Olifanten vangen.

Deze workshop is voor mensen die snakken naar Breinvoer en duiding in Turbulente Tijden. Aandachtig studeren met elkaar in een tijd van online, snelle filmpjes en oneliners. Aandacht en uitwisseling. We hopen op verwondering, uitwisseling, echtheid en lol met elkaar in een informele leersetting.

Door wie

Dr. Esther van Fenema

Dr. Esther van Fenema kan niet kiezen tussen haar talenten. Dat doet ze dus ook niet. Esther is high performance coach voor hoogpresteerders in leiderschapsfuncties, (medische) professionals, voor podiumtijgers en musici. Zij leert je hoe je gezonde coping kunt opbouwen als er continu veel van je gevraagd wordt, en hoe je daarin relaties met jezelf en met je collega's gezond en prettig houdt.

Esther heeft een achtergrond als psychiater. Dat was ze eerst ruim tien jaar in het LUMC, daarna in de crisisdienst en gesloten afdeling in Almere en nu bij de crisisdienst Amersfoort. Ze richtte de muziekpoli op, voor muzikanten en andere high performers met podiumangst. Hierover schreef ze de boeken ‘Het ontstemde brein’ en ‘Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn'. Haar nieuwe boek 'Het Verlaten Individu' over de leegte van deze tijdgeest krijgt bijzonder veel media-aandacht.

Dr. Danielle Braun

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Spreker. Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Auteur van de Corporate Tribe, Building Tribes, Tribaal Kantoorgedoe, Patronen en Da's gek. Stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager / bestuurder. Danielle reist de wereld rond op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Maakt organisaties graag klaar voor verandering. Expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Sparringpartner voor boards. Haar motto: “aandacht is het nieuwe goud".

Danielle Braun studeert klassieke culturele antropologie. Ze specialiseert zich in de dynamiek van politiek religieuze systemen in Afrika en Azië. Halverwege haar studie wordt ze gegrepen door het inzicht dat rituelen en omgangsvormen bij bedrijven en organisaties "om de hoek" minstens even indrukwekkend en functioneel zijn als die van verre vreemde volken. Haar onderzoeksobjecten veranderen van totempalen en vooroudergeesten naar de magie van planning- en controlsystemen en de bezieling van leiders in organisaties. Ze combineert de klassieke antropologie met organisatiekunde en studeert als een van de eersten in Nederland af als corporate antropoloog. Haar antropologische veldwerk doet ze anderhalf jaar lang achterin de politieauto. Daar leert ze het klappen van de zweep van het onderzoekswerk én van de straat kennen. Danielle promoveert in 1996 op een onderzoek naar organisatiecultuur en sturing binnen de politie met een proefschrift "Sturingsperikelen in de Politieorganisatie”. Danielle vervolgt haar loopbaan als adviseur binnen de politie en een groot consultancybureau en als leider in de asielopvang en de lokale overheid.
Nu is Danielle een van Nederlands topsprekers. Ze is directeur van de Academie voor Organisatiecultuur, waar ze met haar team organisaties beter en bezielder maakt en leergangen geeft over de boeken de Corporate Tribe, Building Tribes, Da's Gek en Patronen. Danielle is sparringpartner voor CEO’s en bestuurders bij complexe verandering en bijt zich graag stuk op disfunctionerende managementteams. Bij verandertrajecten combineert Danielle haar no-nonsense strategische managementervaring met haar adviesrol. Danielle beschouwt de Nederlandse samenleving door antropologische bril. Ze is publicist voor kranten, social media, radio en tv. Danielle schrijft in een vaste wekelijkse column in de Financiële Telegraaf over kantoorperikelen en loopbaanstrubbels en zeer regelmatig voor Joop BNN VARA over tribaal samenlevingsgedoe. Danielle geeft graag duiding aan onze angst, rariteiten en veerkracht.

Tarief

€ 325,- (exclusief 21% btw) inclusief twee boeken.

Annulering

Nog even voor de zekerheid onze voorwaarden op een rijtje:
Ben je om welke reden dan ook verhinderd? Tot 8 januari 2023 kan je per mail kosteloos annuleren. Wij retourneren daarna geen inschrijfgeld, ook niet bij ziekte- of corona gerelateerde klachten of quarantaine. Je kunt je wel altijd laten vervangen door iemand anders. Bij inschrijving ben je dus gehouden aan betaling, ook als je niet kunt komen.

Copyright © 2023 Academie voor Organisatiecultuur B.V. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Joomlapartner - Joomla! specialisten.