Geef je op voor de e-zine

Macht, ranking en apenrotsen

macht en ranking 1

Geen mens is los verkrijgbaar. Organisaties zijn opgebouwd rondom status, posities, gezag, charisma, leiders. In elke groep, in elke organisatie heerst een pikorde. Wat zijn nu eigenlijk de wetten van de apenrots? Worden besluiten bijvoorbeeld in de vergadering genomen of is dit allang in de wandelgangen geregeld? Hoe pak je positie? Wat is de werking van jouw non-verbaal gedrag en houding op anderen? En welke symbolen draag je die jouw plek op de apenrots verraden en bepalen? Organisatiepolitiek; het is een thema dat boeit en bindt, uitdaagt en frustreert. We willen allemaal het beste voor de zaak, voor de wereld, maar ook... voor onszelf.

Hoe werkt de apenrots nu eigenlijk? In het schijnbare oerwoud van politieke spelletjes zit wel degelijk een patroon. Met een aantal universele biologische en antropologische wetmatigheden. En cultuurspecifieke invullingen en persoonlijke voorkeuren. In onderstaande lezingen en masterclasses leer je de wetten van de apenrots kennen. In een beeldende reis vol humor word je meegenomen naar tribes en andere volkeren. Naar verschillen in het organiseren van macht, ranking en privileges. Om tenslotte je eigen organisatiepolitiek beter te begrijpen. En jouw eigen rol daarin. Leer over non-verbaal gedrag, charisma en de invloed op anderen. Over menselijke behoeften. Wetenschappelijke inzichten afgewisseld met onze eigen ervaringen als leider en adviseur en een aantal concrete theatertechnieken. Een onvergetelijke ervaring over organisatiepolitiek, eerste indrukken, uitsluitingsmechanismen en non-verbaal gedrag. Je stapt de zaal anders uit dan je er in kwam. Own your rank, play your rank.

Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

Over dit onderwerp is veel te vertellen. We hebben daarom verschillende lezingen samengesteld met elk een eigen focus (zie hieronder).

Belangrijke items zijn:

 • machtsarena van organisaties: politiek en invloed
 • verkrijgen van ranking, status en positie
 • een goede leider doet de haka
 • verschillen tussen mannen en vrouwen; matriarchaal leiderschap
 • culturele verschillen in beleving van macht en ranking
 • hoe verandering en diversiteit kan blokkeren door macht
 • het diep menselijke sociale contract met de alpha leiders
 • easy switchen tussen hoge- en lage status
 • de verslavende werking van macht en status
 • vrouwelijke macht; lilith en eva
 • onbewuste privileges die komen met ranking (o.a. white privilige)
 • werking van non-verbaal gedrag, houding en de invloed op anderen
 • uitsluitingsmechanismen en identiteitsvorming middels ranking
 • impact van machtsbronnen op cultuur en besluitvorming
 • macht en onmacht van de formele en informele hiërarchie
 • hoe daling in ranking samenhangt met je competentie niveau

Keynote lezingen:

Keynote: 30 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen

We hebben rond het onderwerp macht, ranking en apenrotsen verschillende lezingen samengesteld, elk met een andere focus. Ook verzorgen we lezingen rond dit thema specifiek gericht op leiders.

1. Keynote lezing Own you rank. Play your rank. Share your rank.

Een lezing over organisatiecultuur. Over de regels van het spel. Over trouw blijven aan je eigen overtuigingen. Over opvallen, in de schijnwerpers stappen. Over grenzen in aanpassing. Over leiderschap als keuze. Over leiden vanuit wijsheid en in verbinding met de mensen onder je, naast je, boven je. Over de roeping en de vloek om chief te zijn. Play your rank. Als je groeit in je werk en leven, merk je dat er nieuwe regels gelden. Hard werken en slim zijn is niet meer genoeg. Er worden 'spelletjes gespeeld'. 'Politiek bestuurlijke sensitiviteit' is opeens een competentie van belang. Je wordt geacht je aan de 'regels van het spel te houden'. Maar welke regels zijn dat dan? Hoe blijf je authentiek en trouw aan je eigen waarden en laat je je toch niet ondersneeuwen? Hoe gebruik je jouw body language om invloed te krijgen? Share your rank. Daar zit je dan. Op je nieuwe positie. In je glazen huis. Je woorden hebben draagkracht. Leiders hebben volgers. Hoe blijf je trouw aan je idealen, aan jezelf? Hoe grbuik je jouw positie om de wereld en de organisatie mooier te maken. Hoe blijf je het goede doen in een wereld vol politiek en verleiding... In deze lezing ervaar je de wetten van de apenrots tot in je ziel en de vezels van je lijf. Hakken uit en stropdassen af. Let's play. Praktisch: spreker Danielle Braun.

2. Keynote lezing apenrotsbeklimmen voor vrouwen met ambitie

Apenrots beklimmen voor vrouwen die meer invloed willen in hun werkomgeving. Hoe halen mannen hun gelijk en hoe doen vrouwen dat. Welke kansen en momenten laten vrouwen onbenut. Je zeker voelen in een overleg met uitsluitend mannelijke collega’s. Rustig het woord nemen. Je visie op de kaart zetten. Je eigen stijl kennen en behouden, maar wel in the picture komen. Resultaat boeken met meer speelsheid en minder irritatie. Gebruik maken van je kracht en intuïtie. Natuurlijk overwicht uitstralen. Handig en ontspannen opereren in het politieke spel, zonder te manipuleren. Zekerheid uitstralen, ook als je onzeker bent. Emoties laten zien op een manier die handig is, in plaats van dat ze je op een ongepast moment overvallen. Zakelijk profileren. Oogsten van je levenservaring en eventueel moederschap: matriarchaal leiderschap. Je emoties met stijl, vrouwelijk én effectief inzetten in plaats van er door overspoeld te worden. Praktisch: spreker Danielle Braun, zelf ook ervaring als vrouwelijk leider in politiek en bestuurlijke complexe organisaties.

Masterclass:

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur.

We hebben een aantal mogelijkheden om de verschillende keynotes uit te breiden tot een masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.

1. Masterclass: Status! Stropdassen af, hakken uit.

Praktisch: 3 of 4 uur, 18 – 40 mensen, zaal met veel loopruimte, stoelen aan de kant.
Overtuigend het woord nemen in een vergadering. Een onvergetelijke indruk maken als je binnenkomt. Je visie op de kaart zetten. Je eigen stijl kennen en behouden, maar wel in the picture komen. Handig en ontspannen opereren in het politieke spel, zonder te manipuleren. Ontspannen een presentatie geven. Door je selectiegesprek komen. Leer switchen tussen hoge en lage status en een onvergetelijke indruk maken. Na een inleidende lezing gaan we actief met elkaar aan de slag.

Al na 10 minuten kunnen de stoelen aan de kant. Met behulp van oefeningen en theatertechnieken gaan we een paar uur keihard werken aan eigen uitstraling, houding, en statusposities. Fun en facts wisselen elkaar in een razend tempo af. Voor iedereen te doen, ook (of juist) voor mensen die “niks met rollenspelen hebben” (doen we niet) of “niks met theater hebben” (we doen geen Shakespeare) of “niet van profileren houden” (echt, je mag jezelf blijven).

De focus in deze masterclass ligt op switchen tussen een hoge- en lage status, charisma en kansen pakken. Eventueel met aandacht voor man- vrouw verschillen in het beklimmen van de apenrots. Er is veel tijd voor persoonlijke feedback. Leer hoe je de baas kunt zijn over je eigen uitstraling, gevoel van zekerheid en charisma.

2. Masterclass: Beslissingen nemen als een Tribe.

Met een werkvorm uit Deep Democracy of Kampvuurgesprekken aan de slag met inclusieve, collectieve besluitvorming. Krachtig, wijs, fun.

macht en ranking 2 2

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 15 april 14.00 - 18.00 boekpresentatie nieuwe boek ‘Da’s Gek. Anders kijken. Meer Zien van Danielle Braun.

  Met lezingen van Danielle Braun, Joris Luyendijk en Bram Bakker. Een beperkt aantal mensen kan er gratis bij zijn. Geef je op via Roos Prins.

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Verschil. Tweestrijd. Irritatie. Polarisatie. Onderhuidse spanningen in een directieteam. Een voorgenomen splitsing. Als het directieteam in een klein dorp bij de Mangyan stam in de Philipijnen zou staan, zouden ze weten wat hen te doen staat. Het is...