Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Macht, ranking en apenrotsen

macht en ranking 1

Geen mens is los verkrijgbaar. Organisaties zijn opgebouwd rondom status, posities, gezag, charisma, leiders. In elke groep, in elke organisatie heerst een pikorde. Wat zijn nu eigenlijk de wetten van de apenrots? Worden besluiten bijvoorbeeld in de vergadering genomen of is dit allang in de wandelgangen geregeld? Hoe pak je positie? Wat is de werking van jouw non-verbaal gedrag en houding op anderen? En welke symbolen draag je die jouw plek op de apenrots verraden en bepalen? Power & Love. Het een kan niet zonder het ander. Macht zonder liefde leidt tot misbruik en onaardigheid. Liefde zonder grenzen is pathetisch en grenzeloos. Wat is de rol van liefde, mededogen, verbinding in organisaties? En hoe organiseer je die? Power & Love. Organisatiepolitiek; het is een thema dat boeit en bindt, uitdaagt en frustreert. We willen allemaal het beste voor de zaak, voor de wereld, maar ook... voor onszelf.

Hoe werkt de apenrots nu eigenlijk? In het schijnbare oerwoud van politieke spelletjes zit wel degelijk een patroon. Met een aantal universele biologische en antropologische wetmatigheden. En cultuurspecifieke invullingen en persoonlijke voorkeuren. In onderstaande lezingen en masterclasses leer je de wetten van de apenrots kennen. In een beeldende reis vol humor word je meegenomen naar tribes en andere volkeren. Naar verschillen in het organiseren van macht, ranking en privileges. Om tenslotte je eigen organisatiepolitiek beter te begrijpen. En jouw eigen rol daarin. Leer over non-verbaal gedrag, charisma en de invloed op anderen. Over menselijke behoeften. Wetenschappelijke inzichten afgewisseld met onze eigen ervaringen als leider en adviseur en een aantal concrete theatertechnieken. Een onvergetelijke ervaring over organisatiepolitiek, eerste indrukken, uitsluitingsmechanismen en non-verbaal gedrag. Je stapt de zaal anders uit dan je er in kwam. Own your rank, play your rank.

Boek:

Een leuk idee is om deelnemers na afloop het prijswinnende boek de Corporate Tribe mee te geven of het boek Building Tribes.

Keynote lezingen:

Keynote: 45 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen

1. Keynote lezing Own you rank. Play your rank. Share your rank.

Een lezing over organisatiecultuur. Over de regels van het spel. Over trouw blijven aan je eigen overtuigingen. Over opvallen, in de schijnwerpers stappen. Over grenzen in aanpassing. Over leiderschap als keuze. Over leiden vanuit wijsheid en in verbinding met de mensen onder je, naast je, boven je. Over de roeping en de vloek om chief te zijn. Play your rank. Als je groeit in je werk en leven, merk je dat er nieuwe regels gelden. Hard werken en slim zijn is niet meer genoeg. Er worden 'spelletjes gespeeld'. 'Politiek bestuurlijke sensitiviteit' is opeens een competentie van belang. Je wordt geacht je aan de 'regels van het spel te houden'. Maar welke regels zijn dat dan? Hoe blijf je authentiek en trouw aan je eigen waarden en laat je je toch niet ondersneeuwen? Hoe gebruik je jouw body language om invloed te krijgen? Share your rank. Daar zit je dan. Op je nieuwe positie. In je glazen huis. Je woorden hebben draagkracht. Leiders hebben volgers. Hoe blijf je trouw aan je idealen, aan jezelf? Hoe grbuik je jouw positie om de wereld en de organisatie mooier te maken. Hoe blijf je het goede doen in een wereld vol politiek en verleiding... In deze lezing ervaar je de wetten van de apenrots tot in je ziel en de vezels van je lijf. Hakken uit en stropdassen af. Let's play. Praktisch: spreker Danielle Braun.

2. Keynote lezing apenrotsbeklimmen voor vrouwen met ambitie

Apenrots beklimmen voor vrouwen die meer invloed willen in hun werkomgeving. Hoe halen mannen hun gelijk en hoe doen vrouwen dat. Welke kansen en momenten laten vrouwen onbenut. Je zeker voelen in een overleg met uitsluitend mannelijke collega’s. Rustig het woord nemen. Je visie op de kaart zetten. Je eigen stijl kennen en behouden, maar wel in the picture komen. Resultaat boeken met meer speelsheid en minder irritatie. Gebruik maken van je kracht en intuïtie. Natuurlijk overwicht uitstralen. Handig en ontspannen opereren in het politieke spel, zonder te manipuleren. Zekerheid uitstralen, ook als je onzeker bent. Emoties laten zien op een manier die handig is, in plaats van dat ze je op een ongepast moment overvallen. Zakelijk profileren. Oogsten van je levenservaring en eventueel moederschap: matriarchaal leiderschap. Je emoties met stijl, vrouwelijk én effectief inzetten in plaats van er door overspoeld te worden. Praktisch: spreker Danielle Braun, zelf ook ervaring als vrouwelijk leider in politiek en bestuurlijke complexe organisaties.

Masterclass:

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur.

We hebben een aantal mogelijkheden om de verschillende keynotes uit te breiden tot een masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit.

Zichtbare en onzichtbare verschillen. Wat laat je van jezelf zien en wat niet? Wat doet dat met je positie en het beeld dat mensen van je hebben. Bewust en situationeel gebruik maken van identiteiten.
Zichtbare en onzichtbare verschillen. Wat laat je van jezelf zien en wat niet? Wat doet dat met je positie en het beeld dat mensen van je hebben. Bewust en situationeel gebruik maken van identiteiten.

1. Masterclass: Status! Stropdassen af, hakken uit.

Praktisch: 3 of 4 uur, 18 – 40 mensen, zaal met veel loopruimte, stoelen aan de kant.
Overtuigend het woord nemen in een vergadering. Een onvergetelijke indruk maken als je binnenkomt. Je visie op de kaart zetten. Je eigen stijl kennen en behouden, maar wel in the picture komen. Handig en ontspannen opereren in het politieke spel, zonder te manipuleren. Ontspannen een presentatie geven. Door je selectiegesprek komen. Leer switchen tussen hoge en lage status en een onvergetelijke indruk maken. Na een inleidende lezing gaan we actief met elkaar aan de slag.

Al na 10 minuten kunnen de stoelen aan de kant. Met behulp van oefeningen en theatertechnieken gaan we een paar uur keihard werken aan eigen uitstraling, houding, en statusposities. Fun en facts wisselen elkaar in een razend tempo af. Voor iedereen te doen, ook (of juist) voor mensen die “niks met rollenspelen hebben” (doen we niet) of “niks met theater hebben” (we doen geen Shakespeare) of “niet van profileren houden” (echt, je mag jezelf blijven).

De focus in deze masterclass ligt op switchen tussen een hoge- en lage status, charisma en kansen pakken. Eventueel met aandacht voor man- vrouw verschillen in het beklimmen van de apenrots. Er is veel tijd voor persoonlijke feedback. Leer hoe je de baas kunt zijn over je eigen uitstraling, gevoel van zekerheid en charisma.

2. Masterclass: Beslissingen nemen als een Tribe.

Met een werkvorm uit Deep Democracy of Kampvuurgesprekken aan de slag met inclusieve, collectieve besluitvorming. Krachtig, wijs, fun.

macht ranking apenrotsen def

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 12 maart 2024, Op zoek naar Patronen, Amsterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • 19 april 2024, De Grote Harry dag, Leusden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Danielle Braun - Da's Gek

De Grote Hé... Harry Dag 19 april 2024

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld 

Waarheid en verhaal

Beautiful nymph in the fairy forest. Fashion photo

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Diagnose van de tijd: leegte, complexiteit, toekomst?

7509801 HSC00001 7 kopie

Nieuwste Blog

Leiders: aandacht is het nieuwe goud Als dr. Danielle Braun iéts goed kan, is het zaken van een afstandje bekijken. De bedrijfsantropoloog maakte zich dat als kind al eigen. Inmiddels heeft ze al diverse boeken op haar naam staan, moedigt ze haar eig...

/**/