Verlaten of Verlicht? Een diagnose van nu

15 september 2023, Grote Kerk Naarden

Ook onze organisaties voelen leeg

'We proberen van alles te doen om de klant echt te zien, maar ondertussen klagen medewerkers over een gebrek aan verbinding met elkaar'

Veel mensen weten niet meer goed wat ze in deze tijd van onzekerheid en snelle verandering moeten doen. Het lijkt wel alsof we ergens onze handleiding kwijt zijn geraakt. We zijn allemaal op zoek naar grip en controle, maar lopen continu tegen een muur aan. Waarom voelen we ons zo leeg? Ons gedrag en welzijn wordt zeker beïnvloed door situationele factoren, zoals het gezin waarin we opgroeien, de mensen die we in ons leven tegenkomen en grote gebeurtenissen zoals geboorte en dood. Tegelijkertijd heeft de tijd waarin we leven impact op ons menszijn. En moeten we ons dan maar neerleggen bij die leegte, of kunnen we hervinden wie we in wezen zijn? In onze organisaties brengen we heel erg veel tijd door. Wat als we daar nu eens zouden beginnen met opnieuw verbinden, menselijkheid en wederkerigheid? Zodat organisaties beter en mensen weer bezielder raken? Welke bijdrage kan jij daar als leider of organisatieveranderaar aan leveren?

Een workshop over verlatenheid, leegheid, de zeven hoofdzonden en ons ronddolen. Maar ook een workshop over verbinding, bronnen, tribes, hervinden, hoop en veerkracht. En over de wezenlijke rol die je als leider of begeleider van organisaties daar zelf in kunt spelen. Door Esther van Fenema & Danielle Braun door het oog van de psychiater en de antropoloog.

Het Verlaten Individu

'Grow or go is in ons consultancy bedrijf het adagium. De KPI's zijn killing. Maar ik merk dat steeds meer mensen daarop afhaken en ziek worden. Het kan toch niet steeds maar sneller?

We verdrinken in de leegte van onze tijd, analyseert Esther van Fenema in haar boek "Het verlaten individu".
“Het boek was voor mijzelf een manier om daar wat helderheid in te scheppen. Wie zijn we, waar komen we vandaan? Wat zijn de gevolgen als we onze handleiding loslaten?”

Esther van Fenema neemt ons tijdens de workshop mee in haar onderzoek naar de leegte. Het verlaten individu is overal. We lijden aan eenzaamheid, onzekerheid, somberheid, vertwijfeling en angst. We worstelen met tal van psychische klachten, die veelal terug te voeren zijn op zingeving en vooral het gebrek eraan: leegte. Dat nare gevoel proberen we te dempen door excessief te consumeren en te ‘genieten’, waardoor we ons steeds leger gaan voelen en in een negatieve, vicieuze cirkel terechtkomen. Toen we ooit de baleinen uit de samenleving trokken en het individu bevrijdden uit allerlei groepsverbanden hoopten we zelf God te worden. Als ‘God’ hebben we overal recht op en bepalen we zelf de grenzen. De paradox is dat we deze verantwoordelijkheid niet goed verdragen en kwetsbaar zijn geworden. Psychiater Esther van Fenema diagnosticeert onze samenleving aan de hand van de zeven hoofdzonden. Ze voegt daar een nieuwe hoofdzonde aan toe die kenmerkend is voor nu: de leegte. Na haar strenge doch zorgzame blik, biedt Esther ook hoop. Hoe kunnen we op die verschillende domeinen de liefde toevoegen aan samenleving en in organisaties en de zonde vervangen door de deugd? Oude kennis en wijsheid, maar zo heel erg actueel voor de tijd van nu.

Hervinden wie we waren

'Ik ben het onderwijs in gegaan omdat ik echt heel veel met kinderen heb. Ondertussen voel ik me meer een administrateur voor de inspectie. Ik zou zo graag weer vaker buiten de regels om willen gaan. Maar ja, dat gaat niet'

Aandachtigheid. Omgaan met tijd. De dans tussen collectiviteit en individualisme. Bezieling en kleefstof tussen mensen.

Het zijn thema's die Danielle Braun al jarenlang bezighouden. Hoe komt het toch dat we de wereld, de samenleving en organisaties zó hebben ingericht dat we elkaar verliezen en geweld aandoen, door mensen te ontzielen en bureaucratie en massa boven liefde en bezieling te plaatsen? En is dat dan alleen zo in de westerse wereld, zijn we het samen-leven verleerd door consumptisme, verlichting en intellectualiteit? Of kan je in een kleinere samenleving met oude tradities en gebruiken ook je ziel kwijtraken? Om onszelf en de tijdgeest beter te begrijpen, neemt Danielle je mee op reis over de wereld. Aan de hand van beeldende voorbeelden en antropologische begrippen verkennen we de thema's verwantschap en tribes, collectief en individu, identiteitsvorming en je ziel kwijtraken, ontzieling en bezieling. Danielle brengt terug in herinnering naar wat je eigenlijk al weet: hoe mensen eigenlijk in verbondenheid samenleven en tribes vormen. Ze voegt er hoop aan toe: de hoop dat we niet terug naar vroeger hoeven, om onszelf weer in elkaar te vinden en tribes in een modern jasje te vormen. Je gaat met lekker concrete tips naar huis om kleefstof tussen mensen terug te brengen in je eigen omgeving en organisatie. Zo doe je dat: organisaties weer bezielen en ont-groeven en bureaucratiseren.

De workshop

Breinvoer:

'Het lukt ons maar niet om jonge mensen binnen te houden in de zorg. Vaak zijn ze na een half jaar weer weg. Ligt dat nou aan hun motivatie? Of lukt het niet om ze te binden met wat ze nodig hebben?'

Deze workshop is er een in de serie 'Breinvoer'. Reken dus op een stevige portie theoretische inzichten. Deze middag komen er vier thema's voorbij:

  • individueel versus samen, over hoe je weer verbindingen maakt
  • grenzen en onmatigheid, moet het altijd hoger, beter, meer?
  • realiteit en narratieven, wat als meningen botsen en verhalen polariseren op de werkvloer?
  • bezieling en liefde in organisaties, durven we gewoon te zeggen: wij maken onze organisatie weer lief?

Psychiater Esther van Fenema leidt je door de zeven +1 hoofdzondes uit haar boek. Antropoloog Danielle Braun lardeert dit met antropologische theorie en beeldende voorbeelden uit heel de wereld. En je krijgt hele praktische handelingsperspectieven aangereikt over hoe we organisaties en de samenleving weer ‘lief’ maken. Natuurlijk is er ook plek voor ontmoeten, verbinden, gedachten uitwisselen, interactie. Je gaat zeker niet verlaten, maar liever verlicht en verrijkt in contact naar huis.

Je gaat naar huis met een hoofd vol inzichten én nieuwe handelingsperspectieven over:

  • Wat maakt dat veel mensen somber zijn en zich leeg voelen? Hoe merk je dat in de samenleving? Waarom is ziekteverzuim in organisaties zo hoog? Hoe komt het dat onze jongeren zo veel druk ervaren?
  • Welke verbindingen zijn we kwijt geraakt en hoe komt dat precies? Is dat alleen in het Westen zo, of kennen andere culturen dat ook?
  • We vechten om woorden, om macht, om wel of niet woke zijn, om taal, om excuses. Wat is het effect daarvan en hoe komt het eigenlijk precies? Wat is de oorzaak van polarisatie op allerlei plekken? En wat doe je eraan om weer rust te krijgen in plaats van korte lontjes?
  • ‘Je ziel kwijtraken”. Wat is dat precies, en kan een organisatie ook haar ziel kwijtraken? Hoe ziet dat eruit? Of kan je ‘bezeten worden’ door social media, afleiding, hoogmoed, onmatigheid?
  • Wat kan je zelf doen aan leegte? In je eigen leven en voor de mensen waar je leiding aan geeft of die je begeleidt? Hoe maak je een organisatie weer bezield en verbonden?
  • Welk leiderschap past in deze tijd en wat moet je belangrijkste focus zijn om weer kleefstof in je organisatie terug te brengen?
  • Wat zijn kenmerken van een gezonde tribe en hoe maak je die als (bege)leider van je organisatie? Hoe bouw je ’tribes of trust’.
  • Wat heb je nodig voor overtuigingen en gedrag in jezelf om deze tijd goed door te komen?

Boek 'Het Verlaten Individu'

Je ontvangt bij deze workshop het boek 'Het Verlaten Individu' van Esther van Fenema cadeau.

De locatie

We zoeken het onderlinge gesprek op en hopen op persoonlijke en waardevolle ontmoetingen. Dat doen we op een bijzondere locatie. We ontvangen je graag in de Grote Kerk in Naarden Vesting.

Praktisch

Je bent welkom in de Grote Kerk in Naarden. Inloop 12.30 uur en aanvang workshop 13.00 uur. Eindtijd 17.00 uur. Kom met de trein of zoek een plek aan de rand van de Vesting van Naarden.
Kosten zijn € 350,- inclusief het 'Het Verlaten Individu' van Esther van Fenema, exclusief 21% btw.

Voor wie

Leiders, bestuurders, veranderaars, consultants, systemisch werkers, managers, trainers, coaches, docenten, artsen journalisten, beleidsmakers, facilitators, psychologen, psychiaters, GGZ’ers, antropologen of gewoon nieuwsgierige denkers… die zin hebben in verdieping. Die duiding zoeken van de tijdgeest. Die willen kauwen op theorie en daar in prettige setting met medemensen over willen doordenken en uitwisselen. Die houden van actualiteit en samenlevingsreflectie. Die willen stilstaan bij de diepere patronen in deze onstuimige tijd. Die houden van uitdagende meningen. Die zoeken naar nieuwe food for thought. Die ook graag naar huis willen gaan met een tas vol hoop en handelingsperspectief met tips en inspiratie om je eigen organisatie weer liefdevol en verbonden te maken.
Deze workshop is voor mensen die snakken naar Breinvoer. Echt weer eens aandachtig willen studeren met elkaar in een tijd van online, snelle filmpjes en oneliners. Aandacht en uitwisseling. We hopen op verwondering, stilte, emotie, uitwisseling, echtheid en mooie gesprekken met elkaar in een informele leersetting.

Met wie

Dr. Esther van Fenema

Dr. Esther van Fenema kan niet kiezen tussen haar talenten. Dat doet ze dus ook niet. Esther is high performance coach voor hoogpresteerders in leiderschapsfuncties, (medische) professionals, voor podiumtijgers en musici. Zij leert je hoe je gezonde coping kunt opbouwen als er continu veel van je gevraagd wordt, en hoe je daarin relaties met jezelf en met je collega's gezond en prettig houdt.

Esther heeft een achtergrond als psychiater. Dat was ze eerst ruim tien jaar in het LUMC, daarna in de crisisdienst en gesloten afdeling in Almere en nu voor GGz Centraal in Soest. Ze richtte de muziekpoli op, voor muzikanten en andere high performers met podiumangst. Hierover schreef ze het boek ‘Het ontstemde brein’. Daarna schreef ze het boek ‘Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn' en recent 'Het Verlaten Individu', dat bijzonder goed werd ontvangen in media en samenleving.
Esther promoveerde op de rek en ruimte in het werken met kaders en protocollen in de zorg. Ze breekt graag een lans voor meer openheid over psychische klachten. Ze lanceerde het jaarlijks terugkerende depressiegala waaruit een publiekscampagne voortkwam. Esther vindt dat je als psychiater ook wat mag vinden van de samenleving en staat bekend om stevige uitspraken. Ze publiceert veelvuldig in kranten en in Medisch Contact en is ze vaste gast op radio en tv bij programma’s. Spannend was haar TV-programma BN’ers in therapie, waarmee ze het taboe op psychische hulp opnieuw wilde doorbreken. En als ze dan nog tijd over heeft… is ze professioneel violiste met een conservatorium-achtergrond.
Esther werkt regelmatig samen met Danielle Braun in de Academie voor Organisatiecultuur, waar ze hoogpresterende teams en leiders coacht en veranderprogramma's begeleidt. Ze geeft lezingen en workshops over Patronen in menselijke relaties, over Waan-Zin en gek en normaal en over Veerkracht en gezond blijven in leiderschap.

Dr. Danielle Braun

Dr. Danielle Braun is antropoloog. Spreker. Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Auteur van de Corporate Tribe, Building Tribes, Tribaal Kantoorgedoe, Patronen en Da's gek. Stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager / bestuurder. Danielle reist de wereld rond op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Maakt organisaties graag klaar voor verandering. Expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap.

Danielle Braun studeert klassieke culturele antropologie. Ze specialiseert zich in de dynamiek van politiek religieuze systemen in Afrika en Azië. Halverwege haar studie wordt ze gegrepen door het inzicht dat rituelen en omgangsvormen bij bedrijven en organisaties "om de hoek" minstens even indrukwekkend en functioneel zijn als die van verre vreemde volken. Haar onderzoeksobjecten veranderen van totempalen en vooroudergeesten naar de magie van planning- en controlsystemen en de bezieling van leiders in organisaties. Ze combineert de klassieke antropologie met organisatiekunde en studeert als een van de eersten in Nederland af als corporate antropoloog. Haar antropologische veldwerk doet ze anderhalf jaar lang achterin de politieauto. Daar leert ze het klappen van de zweep van het onderzoekswerk én van de straat kennen. Danielle promoveert in 1996 op een onderzoek naar organisatiecultuur en sturing binnen de politie met een proefschrift "Sturingsperikelen in de Politieorganisatie”. Danielle vervolgt haar loopbaan als adviseur binnen de politie en een groot consultancybureau en als leider in de asielopvang en de lokale overheid.
Nu is Danielle een van Nederlands topsprekers. Ze is directeur van de Academie voor Organisatiecultuur, waar ze met haar team organisaties beter en bezielder maakt en leergangen geeft over de boeken de Corporate Tribe, Building Tribes, Da's Gek en Patronen. Danielle is sparring partner voor CEO’s en bestuurders bij complexe verandering en bijt zich graag stuk op disfunctionerende managementteams. Bij verandertrajecten combineert Danielle haar no-nonsense strategische managementervaring met haar adviesrol. Danielle beschouwt de Nederlandse samenleving door antropologische bril. Ze is publicist voor kranten, social media, radio en tv. Danielle schrijft in een vaste wekelijkse column in de Financiële Telegraaf over kantoorperikelen en loopbaanstrubbels en zeer regelmatig voor Joop BNN VARA over tribaal samenlevingsgedoe. In het coronajaar geeft Danielle duiding aan onze angst, rariteiten en veerkracht.

Datum

15 september 2023

Waar

Grote Kerk - Naarden

Tarief

€ 350,- (exclusief 21% btw) inclusief boek 'Het verlaten Individu'

Annulering

Nog even voor de zekerheid onze voorwaarden op een rijtje:
Ben je om welke reden dan ook verhinderd? Tot 15 augustus 2023 kan je per mail kosteloos annuleren. Wij retourneren daarna geen inschrijfgeld, ook niet bij vervelende privéomstandigheden, ziekte- of corona gerelateerde klachten of quarantaine. Je kunt je natuurlijk wel altijd laten vervangen door iemand anders. Bij inschrijving ben je dus gehouden aan betaling, ook als je om een goede reden niet kunt komen.

Terugblik Verlaten of Verlicht

Bekijk de videoimpressie van deze dag

  • Verlaten of Verlicht? Een diagnose van nu

    15 september 2023, Grote Kerk Naarden

Copyright © 2023 Academie voor Organisatiecultuur B.V. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Joomlapartner - Joomla! specialisten.