• Laten we kathedralen bouwen

    11 maart 2025 Koninklijk Instituut voor de Tropen

Laten we kathedralen bouwen
Waarheen? Waartoe? Dromen gestalte geven

Op een bouwplaats is een man aan het werk. Hij stapelt stenen op. Metselt een muur. Een voorbijganger vraagt wat hij doet. Vermoeid kijkt hij op. Hij zegt: 'dat zie je toch, ik metsel een muur'. De voorbijganger knikt en loopt verder. Op een middeleeuws stadsplein is een man aan het werk. Hij stapelt stenen op. Metselt een muur. Een voorbijganger vraagt wat hij doet. Vol vuur staat hij op. Hij strekt zijn armen naar de hemel en zegt: ik bouw een Kathedraal. De mooiste Kathedraal van het land. Van de wereld. Voor God en de mensen. Ik zal die nooit af zien. Maar mijn klein-klein kinderen zullen er over 200 jaar elke zondag hun liederen zingen. Hij lacht en vervolgt zingend zijn werk. De voorbijganger neuriet mee, terwijl hij zijn weg vervolgt. Kunnen we het nog? Durven we het nog? Groots denken. Dromen waarmaken. Kathedralen bouwen.

Het zijn turbulente tijden. De grote wereld voelt hard en kil. Klimaatcatastrofe, oorlogen, politieke extremiteiten, groepen mensen die tegenover elkaar komen te staan, inkomensverschillen, migratiestromen waar we geen raad mee weten. Dichtbij ervaren we personeelsgebrek, zijn jonge mensen zoekend, worden ouderen onvoldoende verzorgd, is er een penibele woonmarkt met name voor starters. Vereenzaming, verslaving, te weinig tijd voor onze kinderen, druk vanuit social media, onwennigheid met nieuwe technologie. Het lijkt alsof we onze gedeelde verhalen en dromen verloren zijn.

Ook organisaties kampen met leegheid. Letterlijk; onze eens bruisende kantoorpanden met koffie corners, hebben plaats gemaakt voor een dinsdag tot donderdag vergaderspot, waarbij verder iedereen thuis werkt. De vrijdagmiddagborrel is niet meer. Contracten zijn kortdurend, flexibel en calculerend, vanuit zowel werkgevers als werknemers. In zorg en onderwijs worden cruciale kerntaken verricht door grote groepen Zzp’ers. We ervaren in de gangen polarisatie en generatiekloven. We willen graag menselijk en toegankelijk zijn, maar moeten te vaak verkopen: 'system says no'. We verzuchten: 'In de middeleeuwen konden we nog kathedralen bouwen. Met devotie en toewijding. Werken aan een doel dat je zelf nooit afgebouwd zult zien. Maar dat kunnen we niet meer'.

Maar is dat wel zo? Als je héél goed kijkt, zie je licht sluimeren. Veerkracht. Initiatief. Duizend rozen die bloeien. Overal ter wereld staan er mensen op die het anders willen. Het anders doen. Of die het zo zijn blijven doen, zoals ze al eeuwen deden. Waar politici geen uitweg bieden, zijn het misschien juist de organisaties die het voortouw moeten nemen. Dat zijn de plekken waar we verhalen maken en samen naar het hoogst haalbare streven.

Op het event 'Laten we kathedralen bouwen' nemen we je mee naar plekken van lichtheid, utopie en hoop. Van toewijding aan dat wat groter is dan geld en macht. We nemen je mee op reis naar twee heel bijzondere plekken. De vlakte van Mongolië en een utopische leefgemeenschap in de Italiaanse Alpen. We laten je met ons beleven dat het wel kan. Het goede doen. Een hoger doel nastreven. Kleefstof in organisaties brengen. We nemen je mee op reis. En onderbouwen wat er precies gebeurt, als je tribes bouwt en serotonine door de gangen laat stromen. Dat doen we met antropologische ogen. Vol prachtige beelden en verhalen.

Op deze dag inspireren we je met verschillende lezingen. Maar je gaat ook zelf aan de slag. In gesprek om je dromen te verkennen en tot actie te komen. Op struintocht door het Wereldmuseum, ga je op zoek naar wat je zelf kunt doen om kathedralen te blijven bouwen. Een dag vol hoop en actie. Je bent welkom alleen, of samen met je collega's om te bezinnen en op te laden.

  • Ga mee op reis met antropoloog Danielle Braun naar een utopische leefgemeenschap in Italië met ondergrondse tempels, waar dromen uitzinnige gestalte kregen en er nog dagelijks kathedralen worden gebouwd.
  • Waan je op de vlakte van Mongolië en in de tech-wereld van Silicon Valley met antropoloog Ludo van der Gun. Ga op zoek naar het waarheen - waartoe.
  • Begrijp hoe wederkerigheid in organisaties en tussen generaties werkt.
  • Ga op struintocht door het Wereldmuseum met een interactieve onderzoekstocht vol gesprek en reflectie. Alleen of samen met een andere deelnemer, gemaakt door organisatiekundige Marion van de Guchte.
  • Ga aan de slag met kleefstof in je eigen organisatie of die van klanten. Herkennen, vertalen, veranderen. Een tastbaar model en werkvorm die je zelf ook weer kunt toepassen.
  • Droom en onderzoek hoe je je dromen waar gaat maken in een werkvorm die je vast ook meeneemt naar je eigen organisatie.
  • Ontmoet vakgenoten en wissel je ervaringen uit. Kom met je collega's of laat je koppelen aan een andere deelnemer.
  • Bouw kathedralen en neem tijd voor bezinning in een (te) hectische tijd. Leren van wat we al weten. Wat je doet, doet ertoe.
  • Verwonder je over de mooie voorwerpen en collectie van het schitterende Wereldmuseum en de wetenschapszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Schoonheid en verhalen van pijn uit het verleden liggen hier dicht bij elkaar. Genoeg spiegels en reflectiemogelijkheden.
  • Laat je uitdagen om je event cadeau heel anders te besteden. Verrassing!
  • Lees verder in de kleine bundel met verhalen naar aanleiding van de lezingen.

Laten we kathedralen bouwen
Waarheen? Waartoe? Dromen gestalte geven

Lezingen, handvatten, verwonderen, dromen, actief aan de slag, hands on, toepasbaar, reflectie, genieten van de kunst in het Koninklijk Instituut voor de Tropen
9.30 - 10.00 uur

Ontvangst in het Koninklijk Instituut voor de Tropen

Je zult versteld staan van verbazing, als je middenin bruisend Amsterdam-Oost door de deuren van het KIT stapt. Zes soorten marmer glanzen je tegemoet en overal zie je overblijfselen uit een andere tijd. Een tijd van pracht, praal en rijkdom. Van kathedralen. Maar ook een tijd van kolonialisme en slavernij. Ogen kom je te kort en je raakt hier vanzelf vol van indrukken.

10.00 - 10.45 uur

Waarheen? Waartoe? Dromen gestalte geven
Danielle Braun over dromen, kathedralen, totems, verbeelden en de ziel van je organisatie bouwen.

Op een bouwplaats is een man aan het werk. Hij stapelt stenen op. Metselt een muur. Een voorbijganger vraagt wat hij doet. Vermoeid kijkt hij op. Hij zegt: 'dat zie je toch, ik metsel een muur'. De voorbijganger knikt en loopt verder. Op een middeleeuws stadsplein is een man aan het werk. Hij stapelt stenen op. Metselt een muur. Een voorbijganger vraagt wat hij doet. Vol vuur staat hij op. Hij strekt zijn armen naar de hemel en zegt: ik bouw een Kathedraal. De mooiste Kathedraal van het land. Van de wereld. Voor God en de mensen. Ik zal die nooit afzien. Maar mijn klein-klein kinderen zullen er over 200 jaar elke zondag hun liederen zingen. Hij lacht en vervolgt zingend zijn werk. De voorbijganger neuriet mee terwijl hij zijn weg vervolgt. Kunnen we het nog? Durven we het nog? Groots te denken en dromen waarmaken? Kathedralen bouwen? Of zijn we overgeleverd aan procedures, processen, systemen, schandalen, keurslijven en functiebeschrijvingen. Danielle Braun neemt je mee over de wereld én naar de wereld van organisaties. We reizen naar het land van dromen, totems, verbeeldingskracht. Ze legt uit hoe je de ziel van de organisatie voedt en deelt verhalen van hoop en veerkracht. Later op de dag ga je zelf aan de slag. Om jouw dromen waar te maken.
10.45 - 11.45 uur

Kula! Reis mee naar de vlakten van Mongolië en naar Silicon Valley
Ludo van der Gun over de bedoeling. Over waarheen - waartoe. Over wederkerigheid. Reciprociteit. Over het juiste doen. Leer wat Kula betekent.

Wanneer doe je het goed? Wanneer is iets in balans? In een wereld waar de grote verhalen vaak lijken te ontbreken, vraag ik - Ludo van der Gun - me af: hoe bouwen we nog iets dat betekenisvol is? Hoe weten we of we het juiste doen? Wat kunnen we leren van de manier waarop anderen over de wereld waarde en balans vinden? Ik neem je mee op een reis die ik maakte naar twee uitersten op deze planeet: naar Silicon Valley en naar de Mongoolse steppe. We onderzoeken verschillende systemen van geven en ontvangen, verschillende systemen van relaties aangaan en ‘het goede’ doen. Onderweg ontmoeten we zowel tech-ondernemers als nomadische herders met wie ik een tijd mee leefde tijdens dit antropologische onderzoek. We ontdekken de universele kracht van het geschenk. Leer de betekenis van Kula, het rituele geven en ontvangen van geschenken, dat ver voorbij het materiële rijkt. Ook maken we de vertaalslag naar het hier en nu. Anders kijken naar geven en ontvangen kan ons handvaten geven om anders te relateren aan elkaar, in vertrouwen. Om samen sterker te staan. Om wederzijdse afhankelijkheid aan te gaan. Om eerlijker te zijn. Zowel in organisaties als in je eigen leven.
11.45 - 12.45 uur, of 14.00 - 15.00 uur

Waarheen? Waartoe? Struintocht

Ga op struintocht door het Wereldmuseum met een interactieve onderzoekstocht vol gesprek en reflectie. Welke ondernemersgeest heb jij? Waar droom je van? Ga je voor de snelle winst of doe je het goeie? Hoe was dat in onze geschiedenis? En wat zou jij doen? Lukt dat, duurzaam een kathedraal bouwen? Of moet je daarvoor niets ontziend zijn? Je doet de struintocht alleen of samen met een andere deelnemer of collega. Gemaakt door Marion van de Guchte en Ludo van der Gun.
12.45 - 13.30 uur Lunch

En die is overheerlijk exotisch

13.30 - 14.00 uur

Waarheen? Waartoe? Hoe laat je tribale serotonine door je organisatie stromen?
Opening en uitleg model door Danielle Braun

Hoe verruil je de leegte en verlatenheid door super-glue in je organisatie? Hoe bouw je een tribe in plaats van dat je een organisatie managet? Hoe komt het dat op sommige plekken mensen net een tandje harder lopen dan op andere? Hoe krijg je het voor elkaar dat mensen kathedralen bouwen in plaats van hun tijd uitzitten? Je krijgt een model mee om de kleefstof door je organisatie te laten stromen. Na uitleg ga je hier later op de dag mee aan de slag met je collega's of met een andere deelnemer.
11.45 - 12.45 uur, of 14.00 - 15.00 uur

Aan de slag met dromen

Durf te dromen. Ga op onderzoek hoe je je dromen waar gaat maken. Waar droom jij van en wat houd je tegen om kathedralen te bouwen? Durf je groots te gaan of zit je vast in regels en verwachtingen? Je krijgt een werkvorm aangereikt, die je vast ook meeneemt naar je eigen organisatie. Hands on. Actief aan de slag. Je werkt dit uur samen met een collega of een andere deelnemer. Gegarandeerd dat je zeer verrijkt wordt en dat het uur voorbijvliegt.
15.00 - 16.15 uur

Bouw tempels en kathedralen

Ga je mee op reis? Reis met mij -Danielle Braun - naar Damanhur - een utopische leefgemeenschap in Italië. Deze tribe kwam voorbij op internet. Foto's van prachtige ondergrondse tempels in een Italiaanse berg trokken mijn aandacht. Waarom had ik hier nog nooit van gehoord en niemand in mijn omgeving? Ik wist direct dat dit mijn volgende reis zou worden. Ik legde contact met de bijzondere Damanhurianen. Volgde een intensief initiatieprogramma met een groep excentrieke metgezellen. Werd allerhartelijkst ontvangen door Vlinder, Mier en Veldmuis. Werd tot tranen geroerd door de schoonheid van de tempels van Damanhur. Werd verliefd op de natuurlijke omgeving van de Italiaanse Alpen. Ik danste tussen alien schilderijen, aaide bomen, at verrukkelijk biologisch, maakte community bouwende kunst en leerde 's nachts in een regenbui hoe een orakel ritueel werkt. Ik begroette mensen met de groet 'Con Te' (met jou) met gevouwen handen. Moest dikwijls lachen om het gedoe, de logistiek en het hele harde werken in Damanhur. Kreeg antwoorden op een heleboel levensvragen. Ben nog steeds in verwarring over het bijna naïeve geloof in buitenaardse wezens, tijdreizen en de kracht van spiraalvormige sieraden. Had soms ook een beetje een Harry Potter school gevoel. Ben onder de indruk van datgene wat in Damanhur bereikt, gebouwd, verzameld en geschapen wordt. En ik ben boven alles van de mensen en de plek gaan houden. Omdat het hen lukt om kathedralen te bouwen. Dromen te verwezenlijken. In dit uur deel ik mijn bijzondere verhalen en geef leiderschapslessen uit Damanhur.
16.15 - 16.30 uur

Welke droom help jij waarmaken?

We sluiten op een bijzondere manier af. Je helpt een droom waar te maken. Terugblik op de dag en vooruit dromen.
16.30 uur

Wrap up en afsluiting

Doorbreek je patroon van snel en haastig. Live life to the max en wijzig je patroon van druk, druk, druk en de spits in duiken. Praat na over de dag op een Amsterdams terras met je collega's of struin nog een uurtje door de kleurrijke wijk in multi-culti Amsterdam-Oost of het park.

Voor wie?

Laten we kathedralen bouwen. Een dag vol dromen, hoop en actie voor leiders, veranderaars, consultants, zorgers, hulpverleners, organisatieontwikkelaars, coaches, wereldverbeteraars, bouwers, denkers, die zich dagelijks afvragen waarheen – waartoe, maar niet bij de pakken neerzitten. Een dag voor mensen die geloof, hoop en liefde een kans willen geven. Die licht boven donker stellen. Meer willen dan wat marketing greenwashing. Die op zoek zijn naar antwoorden op de vraag hoe de afstomping van deze tijd om te zetten in iets moois. Die kathedralen willen bouwen in plaats van stenen stapelen.
Dr. Danielle Braun
Dr. Danielle Braun is antropoloog. Spreker. Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Auteur van de Corporate Tribe, Building Tribes, Tribaal Kantoorgedoe, Patronen en Da's gek. Stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager / bestuurder. Danielle reist de wereld rond op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Danielle Braun studeert klassieke culturele antropologie. Ze specialiseert zich in de dynamiek van politiek religieuze systemen in Afrika en Azië. Halverwege haar studie wordt ze gegrepen door het inzicht dat rituelen en omgangsvormen bij bedrijven en organisaties "om de hoek" minstens even indrukwekkend en functioneel zijn als die van verre vreemde volken. Haar onderzoeksobjecten veranderen van totempalen en vooroudergeesten naar de magie van planning- en controlsystemen en de bezieling van leiders in organisaties. Ze combineert de klassieke antropologie met organisatiekunde en studeert als een van de eersten in Nederland af als corporate antropoloog. Haar antropologische veldwerk doet ze anderhalf jaar lang achterin de politieauto. Daar leert ze het klappen van de zweep van het onderzoekswerk én van de straat kennen. Danielle promoveert in 1996 op een onderzoek naar organisatiecultuur en sturing binnen de politie met een proefschrift "Sturingsperikelen in de Politieorganisatie”. Danielle vervolgt haar loopbaan als adviseur binnen de politie en een groot consultancybureau en als leider in de asielopvang en de lokale overheid.

Nu is Danielle een van Nederlands topsprekers. Ze is directeur van de Academie voor Organisatiecultuur, waar ze met haar team organisaties beter en bezielder maakt en leergangen geeft. Danielle is sparring partner voor CEO’s en bestuurders bij complexe verandering en bijt zich graag stuk op disfunctionerende managementteams. Bij verandertrajecten combineert Danielle haar no-nonsense strategische managementervaring met haar adviesrol. Danielle beschouwt de Nederlandse samenleving door antropologische bril. Ze is publicist voor kranten, social media, radio en tv.

En bovenal… is Danielle reiziger. Elk jaar reist ze ergens naar een boeiende tribe op de wereld om nieuwe verhalen en best practices te verzamelen. Dat doet ze alleen en samen met haar fijne gezin dat al even reislustig is. Ze gaat op reis om te leren van wat we al weten. Om dat vervolgens toe te passen in boardrooms en op de werkvloer. Altijd vanuit antropologische onderzoeksmethodiek. Ze interviewt mensen, participeer in hun werk en leven. Gaat down under bij nomaden hoog in het Zagros gebergte in Iran. Observeert offerrituelen in een tempel in Nepal. Dompelt zichzelf onder op een retraite van Quakers in Engeland om mee te doen aan meetings in stilte. Loopt mee in het kielzog van begrafenisondernemers in Tana Toraja om te zien hoe doden herbegraven worden. Spoort de achterkleindochter van de laatste Batakkoning op Sumatra op om te horen wat we in de boardroom kunnen leren over concurrentie en koppensnellen uit de tijd dat dat nog gebeurde op Sumatra. Op social media en haar website publiceert ze, blogt ze, fotografeert ze over haar reizen. Hiermee stond ze in januari 2020 op de planken in het theater.

drs. Ludo van der Gun

drs. Ludo van der Gun is antropoloog. Met een groeiend aantal onderzoeksprojecten in binnen- en buitenland heeft Ludo vele perspectieven verzameld die hij op creatieve en gedreven wijze overdraagt en vertaalt. Ludo staat midden in de generatie die op dit moment de organisatiewereld binnenstroomt en slaat met frisse kijk bruggen in een landschap waar voornamelijk afstand bestaat.

Ludo ronde de Pabo af en is een uitstekende  trainer, die antropologische kennis makkelijk overdraagt. Zijn interesse in vraagstukken rondom samenleving, visie en organisatiecultuur was de drijfveer om in grotere politieke, sociale en filosofische vraagstukken te duiken. Dit deed Ludo door middel van een interdisciplinaire bachelor aan de universiteit van Tilburg (Liberal Arts & Sciences, Humanistiek), waar hij middels een exchange in aanraking kwam met economische antropologie aan de universiteit van Oslo. Dit leidde voor hem tot afstuderen in de internationale master sociale en culturele antropologie aan de Universiteit van Leuven.

Onderzoeksprojecten in zijn studiecarrière waren in centraal Oeganda, Spanje en in het westen van Mongolië, maar ook op de Zuidas in Amsterdam en in Silicon Valley in Californië. Hierdoor heeft hij een rijkdom aan verhalen mogen verzamelen. In Silicon Valley hield Ludo diepte-interviews met werknemers en werkgevers van bedrijven als Google, Amazon en Microsoft. De focus was gericht op organisatieculturen, werkgeluk en huidige veranderingen in het bedrijfsleven. In West-Mongolië deed Ludo participerende observatie bij nomadische herders, waar hij voor wekendlang onderdeel uitmaakte van een lokale familie en op de steppe leefde. Tevens bracht hij ook tijd door met familieleden die intussen een leven in Ulaanbaatar hebben opgebouwd. Hier was de focus gericht op economie van wederkerigheid, ethiek van zelfvoorziening en verwantschapsrelaties.

Als corporate antropoloog verricht Ludo antropologisch cultuuronderzoek binnen bedrijven en organisaties. Hij verzorgt trainingen en leergangen binnen de Academie voor Organisatiecultuur. Ludo specialiseert zich op cultuurvraagstukken tussen generaties op de werkvloer en op betekenisgeving in organisaties. Op events en in organisaties verzorgt Ludo lezingen over zijn reizen en de toepassing ervan in organisaties, over wederkerigheid en reciprociteit, over organisatiecultuur en over omgaan met diverse generaties op de werkvloer. Daarnaast coördineert Ludo samenlevingsonderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Gilde van Polder-Antropologen.

Bij dit event ontvang je het miniboek 'Laten we kathedralen bouwen'. Een bundeling van drie reisverhalen die gaan over dromen waarmaken en kathedralen bouwen. Toegepast op organisaties en de samenleving.

En je ontvangt nog een heel bijzonder cadeau. Maar dat blijft een verrassing.

Waar

Koninklijk Instituut voor de Tropen met bezoek aan het Wereldmuseum adres: Mauritskade 63 1092 AD Amsterdam

Wanneer:

11 maart 2025 9.30 - 16.30 uur

Tarief (exclusief BTW)

€ 520,-. Kom je met meer dan 10 mensen, dan mag er iemand gratis mee.

Annulering:

Ben je om welke reden dan ook verhinderd? Tot 11 februari kan je per mail kosteloos annuleren. Daarna ben je de kosten verschuldigd door je inschrijving. Wij retourneren geen inschrijfgeld bij annulering na 11 februari of no show. Ook niet bij verdrietige privéomstandigheden, ziekte of corona-gerelateerde klachten. Je kunt deze dag ook niet inruilen voor een andere. Je kunt je wel altijd gratis laten vervangen door iemand anders; geef dat even door.
  • Ja, ik doe mee met dromen vangen en kathedralen bouwen
    11 maart 2025 Koninklijk Instituut voor de Tropen

Copyright © 2023 Academie voor Organisatiecultuur B.V. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Joomlapartner - Joomla! specialisten.