Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Danielle Braun - Reiziger

Bovenal… ben ik een reiziger. Ik ga bewust op veldwerk om te leren van wat we al weten. Om dat vervolgens toe te passen in boardrooms en op de werkvloer. Dat doe ik vanuit antropologische onderzoeksmethodiek. Ik interview mensen, participeer in hun werk en leven. Ga down under bij nomaden hoog in het Zagros gebergte in Iran. Observeer offerrituelen in een tempel in Nepal. Dompel mijzelf onder op een retraite van Quakers in Engeland om mee te doen aan meetings in stilte. Loop mee in het kielzog van begrafenisondernemers in Tana Toraja om te zien hoe doden herbegraven worden. Spoor de achterkleindochter van de laatste Batakkoning op Sumatra op om te horen wat we in de boardroom kunnen leren over concurrentie en koppensnellen uit de tijd dat dat nog gebeurde op Sumatra. Ik duik in antropologische literatuur om te snappen hoe je een Afrikaans Kampvuurgesprek vertaalt naar Nederlandse setting. Daarover schrijf ik boeken en columns en vertel ik verhalen op het podium. Veldwerk; in de wereld en in organisaties; bij de politie deed ik promotieonderzoek en in de zorg ligt mijn hart en ook daar ga ik af en toe down under in ziekenhuizen, GGZ instellingen en zorginstellingen. Ook dat is voor mij reizen.

Daarnaast reis ik een à twee keer per jaar met mijn heerlijke gezin. Begonnen toen onze kinderen nog heel klein waren en nooit meer mee gestopt. Het is elke keer weer een feest van stevig doorreizen, ervaringen en herinneringen maken met elkaar en ongelooflijk veel pret maken. Een of twee maanden per jaar leven we als travellers met oude kleding en een kleine rugzak, slapen we op te harde bedden om dan weer even in een Balinees zwembad bij te komen. Ook op deze reizen is er altijd plek voor een antropologische blik, voor een paar dagen velwdwerk, voor onderzoek. En inmiddels interviewen mijn vrouw Marleen en onze kinderen net zo makkelijk een voodoopriester als ik en is er niks leukers dan met elkaar een begraafplaats opzoeken in een afgelegen dorp op Sulawesi. Soms vraag ik me af waarom het moet… hard afzien. Ik denk… gewoon omdat… ik het niet kan laten. De totem van ons gezin… is reizen. En omdat mijn hoofd soms uit elkaar barst van alle indrukken en schoonheid, fotografeer ik dan veel. 

In 2020 stond ik met een theatertour met mijn reisverhalen op het podium in een zestal theaters in Nederland.

spreek ik jouw taal
spreek jij de mijne
dan hoort elk hart de zijne
en begint een nieuw verhaal

1
2

Fontgrootte: +
3 minuten leestijd (608 woorden)

Dodencultus in Tana Toraja - Sulawesi 2016

DSC01531-kopie

In het midden van Sulawesi - Indonesië, woont een klein volk, de Tana Toraja. Bij de Toraja’s draait alles om het leven in het hiernamaals. Ik reisde hierheen om de oeroude begrafenisrituelen te bestuderen. Een begrafenis bij de Toraja kan wel vijf dagen duren en is eigenlijk een heel groot evenement, met dans, maaltijden, dierenofferandes, muziek, speeches en verdeling van de erfenis. De manier waarop de Toraja hun doden begraven is ook bijzonder en zeer divers: in hangende graven aan de rotswanden, in uitgehakte graven in de rots zelf, babytjes worden in een boom begraven, er zijn schitterende grafzerken. Bij de Toraja heb ik de kracht en de vorm van rituelen leren kennen.

Een open plek in het dorp in Tana Toraja, een traditioneel gebied diep in de binnenlanden van Sulawesi, Indonesië. Over een modderig pad loop je binnen. Overal komen groepjes mensen aanlopen in hun mooiste kleding. Mannen in sarongs en vrouwen in prachtige witte jurken met hoog opgestoken haar en zorgvuldig opgebrachte make-up. Zodra je onder de poort van het festivalterrein doorloopt, voel je dat er hier iets heel bijzonders aan de hand is. We zijn op een begrafenis. En begrafenissen in Sulawesi zijn groots. Natuurlijk is er veel verdriet over het afscheid, maar een begrafenis in Sulawesi is vooral een feest van ontmoeting, herverdeling van de bezittingen van de overledene en vieren dat de geest van de overledene nu eindelijk op reis kan gaan naar Puna, de geesteswereld. Doden worden in Tana Toraja namelijk pas na lange tijd begraven; de lichamen worden gebalsemd en de begrafenis is pas na maanden of jaren. Al die tijd wordt het lichaam bovengronds in het gezin gekoesterd en heeft de overledene de status van ‘zieke’ in plaats van ‘dode’. Dat is ook nodig, want het voorbereiden van de begrafenis kost veel tijd en geld. Op een begrafenis in Tana Toraja wordt kostbaar vee geslacht, waterbuffels en varkens. De Toraja’s geloven namelijk dat de overledene naar Puna reist op de zielen van de geslachte dieren, dus hoe meer metgezellen hoe beter. Drie dagen lang wordt er gevierd, geslacht, gegeten, gedanst, gesproken over de overledene, erfenissen verdeeld, de familie gesteund, geflirt, ontmoet, gegokt. Het is behalve een begrafenis ook en vooral een sociaal samenzijn van dorpen en tribes. En alles klopt, is tot in perfectie geregeld. In een grote pop-up keuken worden zalige gerechten bereid van het net geslachte vee, er zijn goede artiesten en dansers en de duizenden gasten worden continue verwend met zoetigheid. Voor iedereen is er een slaapplek en de ceremoniemeester zorgt voor bezieling en goede logistiek. Bij een begrafenis in Tana Toraja… klopt alles.

In dit artikel vertel ik over de kracht van rituelen zoals op Sulawesi en over hoe je zelf rituelen ontwerpt.

In onderstaande video van 15 minuten verzorg ik een gastcollege over hoe je rituelen ontwerpt.

In de leergang Corporate Antropologie maak je in het vijfde blok uitgebreid kennis met de Toraja en ontwerp je zelf een afscheidsritueel, uiteraard passend bij de cultuur van je organisatie.

In het boek Building Tribes staat het verhaal van de Toraja’s uitgebreid beschreven, naast 10 andere grote rituelen uit de wereld en hun toepasbaarheid in organisaties.

DSC01418 kopie
DSC01484 kopie
DSC01511 kopie
DSC01525 kopie
DSC01531 kopie
DSC01582 kopie
DSC01593 kopie
DSC01613 kopie
DSC01628 kopie
DSC01685 kopie
DSC01699 kopie
DSC01743 kopie
DSC01758 kopie
DSC01772 kopie
DSC02044 kopie
DSC02074 kopie

0
Groot Groter Grootst
Hoe verplaats je een totempaal

Inschrijven leergang, trainingen congressen

  • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

    Data en inschrijven

  • Trainingen Deep Democracy

    Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

  • Training Own Your Rank

    Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

  • Training Kampvuurgesprekken

    Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

  • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

    Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Danielle Braun - Da's Gek

Danielle Braun - Hé... Harry

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Nieuwste Blog

Vertel me hoe je vakantie viert en ik vertel je wie je bent. Een magnifiek boek. Grand Hotel Europa van Ilja Pfeiffer. Naast indringende romances en veel prachtige verhaallijnen is het boek een aanklacht tegen het massatoerisme. Het thema (een van ve...

/**/