Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Danielle Braun - Reiziger

Bovenal… ben ik een reiziger. Ik ga bewust op veldwerk om te leren van wat we al weten. Om dat vervolgens toe te passen in boardrooms en op de werkvloer. Dat doe ik vanuit antropologische onderzoeksmethodiek. Ik interview mensen, participeer in hun werk en leven. Ga down under bij nomaden hoog in het Zagros gebergte in Iran. Observeer offerrituelen in een tempel in Nepal. Dompel mijzelf onder op een retraite van Quakers in Engeland om mee te doen aan meetings in stilte. Loop mee in het kielzog van begrafenisondernemers in Tana Toraja om te zien hoe doden herbegraven worden. Spoor de achterkleindochter van de laatste Batakkoning op Sumatra op om te horen wat we in de boardroom kunnen leren over concurrentie en koppensnellen uit de tijd dat dat nog gebeurde op Sumatra. Ik duik in antropologische literatuur om te snappen hoe je een Afrikaans Kampvuurgesprek vertaalt naar Nederlandse setting. Daarover schrijf ik boeken en columns en vertel ik verhalen op het podium. Veldwerk; in de wereld en in organisaties; bij de politie deed ik promotieonderzoek en in de zorg ligt mijn hart en ook daar ga ik af en toe down under in ziekenhuizen, GGZ instellingen en zorginstellingen. Ook dat is voor mij reizen.

Daarnaast reis ik een à twee keer per jaar met mijn heerlijke gezin. Begonnen toen onze kinderen nog heel klein waren en nooit meer mee gestopt. Het is elke keer weer een feest van stevig doorreizen, ervaringen en herinneringen maken met elkaar en ongelooflijk veel pret maken. Een of twee maanden per jaar leven we als travellers met oude kleding en een kleine rugzak, slapen we op te harde bedden om dan weer even in een Balinees zwembad bij te komen. Ook op deze reizen is er altijd plek voor een antropologische blik, voor een paar dagen velwdwerk, voor onderzoek. En inmiddels interviewen mijn vrouw Marleen en onze kinderen net zo makkelijk een voodoopriester als ik en is er niks leukers dan met elkaar een begraafplaats opzoeken in een afgelegen dorp op Sulawesi. Soms vraag ik me af waarom het moet… hard afzien. Ik denk… gewoon omdat… ik het niet kan laten. De totem van ons gezin… is reizen. En omdat mijn hoofd soms uit elkaar barst van alle indrukken en schoonheid, fotografeer ik dan veel. 

In 2020 stond ik met een theatertour met mijn reisverhalen op het podium in een zestal theaters in Nederland.

spreek ik jouw taal
spreek jij de mijne
dan hoort elk hart de zijne
en begint een nieuw verhaal

1
2

Fontgrootte: +
2 minuten leestijd (475 woorden)

Iran 2017

FullSizeRender-32-kopie-2

Hoe bouw je een goede handelsrelatie op met een klant? Hoe bepaal je de prijs van een dienst of produkt. Hoe onderneem je duurzaam, met respect voor je concurrenten? Op deze vragen wild ik graag een antwoord hebben, toen ik bezig was met onderzoek voor het boek Building Tribes. En waar vind je betere antwoorden op deze vraag dan op de oude Zijderoute, een van de plekken op aarde waar al eeuwenlang op hoog niveau handel wordt gedreven met andere volkeren. Dus reisde ik naar Iran, samen met Jitske Kramer, op zoek naar verkopers van de beroemde Perzische tapijten.

In Esfahan, een werkelijk adembenemende mooie stad met enorme fonteinen, moskeëen en paleizen, ging ik op zoek naar tapijthandelaren die mij hun verkoopgeheimen wilden vertellen. Daar leerde ik over Ta’arof, de etiquette die gaat over wederkerigheid en reciprociteit. Ik leerde dat je je concurrenten niet de markt af moet willen concurreren. Dat als jouw zaken heel goed lopen en die van je buurman niet, dat je ook eens een klant doorstuurt. Dat je altijd een prijs moet vragen die goed is voor jou als ondernemer, maar ook voor de klant en voor Allah en het universum. Lessen over duurzaam zakendoen.

Daarna trok ik diep de bergen van het Zagrosgebergte in, en sliep in tenten van Nomaden. Om daar in gesprek te gaan met de makers van de tapijten. Oude dames die de tapijten weefden. Zij spraken vol emotie over de waarde van een tapijt. ‘Weet jij hoeveel tranen er in dit tapijt zitten omdat mijn handen pijn deden van het weven? Weet jij hoe vaak ik niet heb kunnen koken voor mijn man omdat ik aan dit tapijt werkte? Als je dat niet kunt begrijpen, hoe kan je dan de waarde van dit tapijt goed schatten’. Ik leerde dat een tapijt een verhaal heeft en dat je als verkoper emoties en verhalen verkoopt in plaats van produkten.

En onderweg… leerde ik van alles over Iraanse bruiloften in elf fasen. Over het verschil tussen buiten- en binnenleven van Iraniers. Over hoe het is op te leven in een religieuze totalitaire staat. Over stil verzet en ondergrondse popmuziek. Ik worstelde met kledingkeuze en hoofddoeken. Sprak traditionele mannen en vrijgevochten vrouwen.

De lessen uit Iran staan beschreven in het boek Building Tribes
In de lezing Magic Marketing en Sales vertel ik er over op het podium

Image00001
Image00002
Image00004
Image00005
Image00006
Image00007
Image00008
Image00009
Image00010

0
Sssshhhhttt! Silent Meeting
Groot Groter Grootst

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 8 februari 2023 - Leiderschap in Turbulente Tijden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Leiderschap in Turbulente Tijden

old people 1553351 960 720

Aandacht is het Nieuwe Goud

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Coaching voor leiders, bestuurders, high performers

iStock 1215697335 570

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

Beetje uit de hand gelopen Toen onze zoon drie jaar werd, en ik door de premature geboorte van onze dochter met veel genoegen mijn flitsende loopbaan tijdelijk in de koelkast zette en fulltime thuismoederde, had ik de tijd voor eindeloze kastanjepopp...

/**/