Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Danielle Braun - Reiziger

Bovenal… ben ik een reiziger. Ik ga bewust op veldwerk om te leren van wat we al weten. Om dat vervolgens toe te passen in boardrooms en op de werkvloer. Dat doe ik vanuit antropologische onderzoeksmethodiek. Ik interview mensen, participeer in hun werk en leven. Ga down under bij nomaden hoog in het Zagros gebergte in Iran. Observeer offerrituelen in een tempel in Nepal. Dompel mijzelf onder op een retraite van Quakers in Engeland om mee te doen aan meetings in stilte. Loop mee in het kielzog van begrafenisondernemers in Tana Toraja om te zien hoe doden herbegraven worden. Spoor de achterkleindochter van de laatste Batakkoning op Sumatra op om te horen wat we in de boardroom kunnen leren over concurrentie en koppensnellen uit de tijd dat dat nog gebeurde op Sumatra. Ik duik in antropologische literatuur om te snappen hoe je een Afrikaans Kampvuurgesprek vertaalt naar Nederlandse setting. Daarover schrijf ik boeken en columns en vertel ik verhalen op het podium. Veldwerk; in de wereld en in organisaties; bij de politie deed ik promotieonderzoek en in de zorg ligt mijn hart en ook daar ga ik af en toe down under in ziekenhuizen, GGZ instellingen en zorginstellingen. Ook dat is voor mij reizen.

Daarnaast reis ik een à twee keer per jaar met mijn heerlijke gezin. Begonnen toen onze kinderen nog heel klein waren en nooit meer mee gestopt. Het is elke keer weer een feest van stevig doorreizen, ervaringen en herinneringen maken met elkaar en ongelooflijk veel pret maken. Een of twee maanden per jaar leven we als travellers met oude kleding en een kleine rugzak, slapen we op te harde bedden om dan weer even in een Balinees zwembad bij te komen. Ook op deze reizen is er altijd plek voor een antropologische blik, voor een paar dagen velwdwerk, voor onderzoek. En inmiddels interviewen mijn vrouw Marleen en onze kinderen net zo makkelijk een voodoopriester als ik en is er niks leukers dan met elkaar een begraafplaats opzoeken in een afgelegen dorp op Sulawesi. Soms vraag ik me af waarom het moet… hard afzien. Ik denk… gewoon omdat… ik het niet kan laten. De totem van ons gezin… is reizen. En omdat mijn hoofd soms uit elkaar barst van alle indrukken en schoonheid, fotografeer ik dan veel. 

In 2020 stond ik met een theatertour met mijn reisverhalen op het podium in een zestal theaters in Nederland.

spreek ik jouw taal
spreek jij de mijne
dan hoort elk hart de zijne
en begint een nieuw verhaal

1
2

Fontgrootte: +
2 minuten leestijd (348 woorden)

China 2018

IMG_0059

Ik reisde in de zomer van 2018 naar China. Samen met mijn gezin; beste reisgezelschap denkbaar. Total culture shock. Ondanks al mijn reiservaring is China… anders. Weinig Chinezen spreken goed engels. Dat betekent dat dagelijkse interacties als eten bestellen of de weg vragen best een uitdaging zijn. Omdat ook non-verbale communicatie echt anders is, leidde dit vaak tot hilarische misverstanden. De gouden oplosing: gewoon de keuken inlopen en je eten aanwijzen en gebruik maken van het aanbod van Chinezen die heel behulpzaam en handig zijn met online vertaalapps.

Verbaasd heb ik me over de enorme verschillen tussen ruraal China waar de tijd heeft stil gestaan en alles nog met de hand gebeurt op landerijen en dorpsraden nog redelijk volgens Maoïtisch model functioneren. En daartegenover hypermodern Shanghai en Bejing, waar ik een blik in de toekomst van ons eigen bestaan mocht werpen. Over de manier waarop China de Tibetanen in Shangrila tot partner maakt middels nieuwe godsdienstige vrijheden, Nike schoenen voor monniken en toerisme. Over de gigantische schoonheid van het terracottaleger en de chinese tempels.

Genoten heb ik van kleine verschillen. Bomen die gevoed worden met een boominfuus. Garnalen eten in een garnalenrestaurant met plastic handschoentjes aan. Je tanden laten trekken op de markt, tegelijk met high speed treinen. Pracht en praal van de keizerlijke verboden stad in Bejing. Oud en nieuw tegelijk in één samenleving; paralelle werkelijkheden. Straatdansen ‘s avonds op elk plein. Martial arts in het park.

Gezwoegd en gereflecteerd heb ik tijdens geweldige tochten in 38 graden over de Chinese muur. Hierover schreef ik de column ‘Muren’ 

China… heeft me betoverd en verbaasd. Totaal.

Image00001
Image00002
Image00003
Image00004
Image00005
Image00006
Image00007
Image00008
Image00009

1
Wir haben es nicht gewußt
Nieuwe slaven of opperwezens

Inschrijven leergang, trainingen congressen

  • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

    Data en inschrijven

  • Trainingen Deep Democracy

    Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

  • Training Own Your Rank

    Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

  • Training Kampvuurgesprekken

    Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

  • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

    Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

De antropologische salon - met prof. dr. Arie de Ruyter

rootskamer website 570

Building Tribes - Leren van wat we al weten 26 september 2024

672545 s

Danielle Braun - Da's Gek

Danielle Braun - Hé... Harry

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Nieuwste Blog

De coronapandemie heeft het werkende leven veranderd, Nederland is in vier jaar tijd tot een ‘di-do-economie’ verworden. Forensen, vergaderen, borrelen, het gebeurt allemaal op dezelfde dagen. En vrijdag? Dan staat driekwart van de kantoren leeg, bli...

/**/