Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Nieuwe slaven of opperwezens

Schermafbeelding-2018-10-12-om-15.01.07

Robot Sophia bezoekt Nederland deze maand. De reacties zijn verschillend. Van ‘amazing, wat is ze menselijk’, tot ‘het blijft toch gewoon een apparaat’.

Nieuwe tijden

Het gaat snel met onze technologische ontwikkeling. Razendsnel. Misschien hadden de Maya’s wel gelijk, toen ze zeiden dat in 2012 de wereld ten einde zou komen. De wereld zoals we die tot nu toe kenden. Misschien leven we al in een nieuwe wereld die we nog niet helemaal begrijpen.

Tribale wezens

En toch… Zie ik ook in het gebruik van technologie dat de oude wetten van de tribe gelden. We zijn nu eenmaal tribale wezens. De hype van ‘zoveel mogelijk online vrienden’ lijkt van korte duur te zijn geweest. We kiezen steeds vaker voor off-line en het echte leven. We ergeren ons al aan onze verslaving aan de mobiel en kicken af. We waren even veroverd, verleid door alle dopamine belletjes en likes, maar realiseren ons hoe schadelijk die kunnen zijn voor onze gezondheid, relaties en mentale welzijn. Ook online streven we naar tribale menselijke maat en omvang. We gaan liever om met gelijkgestemden dan met de hele wereld. We hebben en masse de blokkeerknop gevonden. 

Sophia

Sophia, de slimme menselijke robot met een bijna echte gezichtsuitdrukking is een boeiende creatie vanuit antropologisch perspectief. We proberen een apparaat menselijk te maken. Waarom eigenlijk; we kunnen het ook gewoon een vierkant kastje laten zijn? Waar komt die behoefte vandaan? We zijn al met te veel mensen op onze aarde. Waarom zou je er nog meer maken? Best vreemd. Of willen we soms betere, lievere mensen maken? Of mensen die minder klagen en die je oneindig door kunt laten werken? Slimmere? De vraag dringt zich op wie Sophia’s mind, ziel en cultuur gaat programmeren. Wie bepaalt in de toekomst de normen en waarden van Sophia? Welke cultuur stoppen we er in. Maken we Sophia lief en empathisch? Of streng en rechtvaardig? Geven we haar een religieus perspectief mee? Zou het uitmaken of Sophia is geprogrammeerd door een seculiere technicus, door een Moslim, Jood, Christen, Boedhist? Stel je voor dat Sophia op je kinderen past en ze vragen of ze make-up op mogen doen; wat antwoord ze dan?

Nieuwe slaven of opperwezens

Zullen we in de toekomst samenleven met wezens die op ons lijken, zoals Sophia? We zullen dan ook moeten bepalen welke positie en sociale rol de Sophia’s krijgen. Hoe gaan we deze nieuwe stam behandelen? Als slaven, zoals we dat in de koloniale tijd deden? Of als superwezens die over ons beslissen? Zullen we ze toestaan recht te gaan spreken en beslissingen over leven en dood te nemen? Welke maatschappelijke rol en positie gunnen we ze? Kunnen we van ze gaan houden en ze liefhebben?

Aandacht is het nieuwe goud

Ik begon dit betoog met een beschrijving van het verlangen naar echt in plaats van contact via een apparaat. Onze neiging af te kicken van de mobiel. Ik hoop dat Sophia geen nieuwe placebo voor oprechte aanwezigheid wordt. Ik denk en hoop dat de Sophia’s taken voorlopig van ons kunnen overnemen, die maken dat wij kunnen doen waar we het meest naar streven: echte aandacht en tijd hebben voor elkaar. Dat Sophia je wast als je zorgafhankelijk bent. En dat je dan je als verzorgende vervolgens tijd hebt voor dat goede gesprek en een kopje thee. Toch een soort slavernij model besef ik me. Ik hoop dat Sophia ons bevrijdt van druk en snelheid. Onze materiele welvaart wordt steeds groter. Kennis is er in overdaad. Aandacht is het nieuwe goud. 

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Reist de wereld rond op zoek naar wat we van tribes overal op de wereld kunnen leren over onze eigen samenleving. Schrijver van de boeken ‘de Corporate Tribe’ ‘Building Tribes’ en Da’s Gek’. Ze spreekt en schrijft over organisatiecultuur. Begeleidt leiders bij conflict en verandering. Ze is Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Onder de titel #antropoloogdesvaderlands geeft ze duiding aan de dingen die om ons heen gebeuren.

0
China 2018
#MeToo
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 2 oktober 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 17 november 2020 The Next Event, Nieuwegein

  Meer informatie

 • 24 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 15 december 2020 Online seminar Building Tribes

  Meer informatie

 • 16 december 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Stoppen is een ambacht

pop up workshop van Danielle Braun & Marije van den Berg
2 oktober (Vol!) en 16 december 2020


iStock 505638367 570

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Wij gaan altijd door

'Is er geen weg, dan kappen we een weg'. Johan Pengel - Surinaams politicus 
Een credo in Suriname.
Die hebben we tot de onze gemaakt.
Onze trainingen en masterclasses gaan 
altijd door.
Live als het kan, online als het moet.

partijgerkiet waanzinnig

Hugs

Een film van Danielle Braun

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

Hekje Ze duiken weer op. De bladblazers. Met oorverdovend kabaal. Klimaat vervuilend en energievretend. En dat alles zou je nog voor lief kunnen nemen, als de outcome van het ding niet zo potsierlijk nutteloos was. Ik spotte er net weer eentje op mij...