Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

In de media

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (653 woorden)

Artikel in Parool op 10 november - ‘Hoe geloofwaardig is Slob als hij radicale religieuze ideeën omarmt?’

flag-4552833_1920

Homoseksualiteit afkeuren op scholen mag, zei Arie Slob (CU) in de Tweede Kamer. Onbegrijpelijk, stelt Danielle Braun. En hypocriet. ‘Hoe ongeloofwaardig is hij als onderwijsminister?’

Scholen mogen homoseksualiteit afkeuren, maar moeten wel toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen, zei onderwijsminister Arie Slob (CU) maandag in de Tweede Kamer.

Onuitlegbaar. Homoseksueel zijn is geen leefstijlkeuze. Dat ben je gewoon. Net als Zwart. Joods. Man. Koerd. Linkshandig. Vrouw. Dit gaat niet over 200 jaar geleden en wel of geen straatnaambordjes vervangen. Dit gebeurt nu. 2020 Nederland.

Hiermee zet je ouders en kinderen tegen elkaar op. Ouders die een verklaring tekenen dat ze het diepste wezen van hun kind afkeuren. Het splijt gezinnen en is erg ongezond, zes jaar op een school zitten die jou afkeurt. En nee, dat is niet veilig te maken. Dat is ten diepste onveilig. It hurts. Diep. Over tien jaar kan de ggz de puinhopen weer opruimen. Naast ethisch onaanvaardbaar zal dat de wachtlijsten en zorgkosten in de ggz wederom opstuwen.

Argument van de orthodox-christelijke lobby is, dat er een verschil is tussen homoseksualiteit (liefkozend homofilie genoemd) en een homoseksuele leefwijze. “Wij houden van de homo in jou, maar niet van je leefwijze.” Aha, zoiets als: je mag wel in Jezus Christus geloven, maar bidden, de bijbel lezen en openbare kerkelijke samenkomsten houden, nee dat doen we niet. Je mag wel Turk zijn, maar wel stamppot eten graag.

Als kerkbijeenkomsten door covidmaatregelen verboden dreigen te worden, is het huis te klein. Als een islamitische school uitspraken over het huwelijk, vrouwen of homoseksualiteit doet, is het andere huis te klein. Schurende cartoons tonen: moet kunnen. Maar laat even doordringen: als het om kinderen gaat, in de meest ontwikkelende en kwetsbare periode van hun leven, dan vinden wij het normaal dat een minister van een land zegt dat het oké is dat je ouders en de school samen een verklaring tekenen dat jij zes jaar lang niet jezelf bent, niet over homoseksualiteit praat, niet meedoet met flirten en roddelen over je vriendje of vriendinnetje, zoals je dat nu eenmaal doet als puber. Dat je zes jaar lang jouw vrijheid opgeeft omdat je ouders voor deze school hebben gekozen.

Slob is niet zomaar een politicus van de ChristenUnie. Hij is de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs die boven de partijen hoort te staan. Bovendien heeft Slob ook nog radicalisering in zijn portefeuille. Hoe geloofwaardig is hij op dit domein, als hij de radicale religieuze ideeën, zoals nu bijvoorbeeld in het nieuwe programma van de SGP staan, omarmt?

Artikel 1

Het wordt hoog tijd dat we vragen gaan stellen bij de uitzonderingspositie op basis van artikel 23 – de vrijheid van onderwijs – wanneer die vrijheid wordt gebruikt om te tornen aan Nederlands burgerschap. Op deze manier is het vrije onderwijs in strijd met artikel 1 van onze grondwet. Een minister dient leerlingen te allen tijde een veilig leerklimaat te bieden. Dit geldt eveneens voor docenten. Op basis van deze uitspraken, wordt het voor een homoseksuele docent in een klas met kinderen die om religieuze overtuiging leefstijl afkeuren, onveilig. Voor deze kinderen wordt het makkelijker om te bedreigen, te schelden, te discrimineren. Immers, ook de minister vindt dat je je leefstijl best in de kast had kunnen houden.

Wanneer durft Nederland nu eens echt te kiezen? Voor veiligheid van mensen en voor verlichte idealen. En extremisme vanuit welke samenlevingshoek en op welke grond dan ook te stallen in en museum, naast de Gouden Koets. Uit te leggen dat het helemaal oké is als jij op basis van je religie je homoseksuele levenswijze in de kast laat liggen. Maar dat je dat nooit en te nimmer kunt opleggen aan een ander, en zeker niet aan kwetsbare kinderen in de bloei van hun, ook seksuele, jeugd. Wetten zijn er om kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen. Homoseksuele pubers zijn uiterst kwetsbaar.

Danielle Braun is corporate antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur

1
Linked In fatsoen - Column DFT 9 nov 2020
Interview in Zin: lang zullen we vieren. Families ...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...