Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Fontgrootte: +

Stille leiders – krachtige dialogen – wijze besluiten

Stille leiders – krachtige dialogen – wijze besluiten

De Okyame. Bij de Ashanti, een machtig en trots Afrikaans volk, had de koning groot gezag. De Ashanti koning hield regelmatig volksraadplegingen. Op een prachtige troon onder een parasol luisterde hij vooral naar de noden van het volk. Daarbij sprak hij niet zelf. Hij spreekt via een magische spreekstok. Die wordt vastgehouden door de spreker; de Okyame. De Okyame is een ware woordtovenaar. Met poetische woorden maakt hij de vragen van de koning poëtischer, mooier, magischer. En de koning... Die spreekt niet. Die is er. En dat is genoeg. Zo kan hij volop luisteren in plaats van zich te bekommeren om zijn woordkeus.

Lessen van de Ashanti in organisaties: wij hanteren werkvormen waarbij de leider uitstel van spreken krijgt, zodat hij of zij de tijd krijgt om écht te luisteren naar inbreng van medewerkers.

Talking Sticks. Je hebt vast wel eens van het gebruik van een talking stick gehoord. Een talking stick werd en wordt gebruikt door Indianen uit Canada en Noord Amerika. De stick wordt gebruikt bij stambijeenkomsten. De chief heeft de talking stick als eerste vast en begint met spreken. Als hij of zij is uitgesproken gaat de stick naar een ander stamlid, tot iedereen die wat te zeggen heeft, heeft gesproken. Bijzonder is, dat de spreker zelf bepaalt wanneer hij of zij de stick doorgeeft. En dat doet hij pas als hij of zij het gevoel heeft dat de hele stam echt naar hem of haar heeft geluisterd. Dat hij met oren en harten is gehoord. Dat maakt dat de aanwezigen niet bezig kunnen zijn met wat ze zelf graag zo gaan zeggen, maar écht moeten luisteren en ook moeten laten zien dat ze luisteren.

De talking stick in organisaties: of je nu een mooie talking stick gebruikt of een flapoverstift maakt niet uit. Maar een voorwerp dat mensen de kans geeft om echt uit te spreken en anderen uitnodigt om echt te luisteren blijkt tot een meer diepgaand overleg te leiden.

Het komende jaar gaan wij modules besluitvorming en dialoog van over de hele wereld toevoegen aan het trainingsaanbod Deep Democracy en Corporate Antropologie. We keep you posted.

Nu al verzorgen wij de key note lezing en Master Class ‘beslissingen nemen als een tribe’, waarin we deze en andere besluitvormings- en dialoogvormen van over de hele wereld belichten en naar wens met je team of organisatie uitvoeren.

Zie www.academievoororganisatiecultuur.nl/lezingen .

0
Wil je me alsjeblieft eventjes heel stevig loslate...
Veranderen: met kanonnen of kampvuren?

Inschrijven leergang, trainingen congressen

  • 5 juni – IIA congres – Afas theater, Leusden

    Meer informatie en inschrijven

  • 26 juni – Jaarcongres Verandermanagement – Afas theater, Leusden

    Meer informatie en inschrijven

  • 14 november – Kleefstof – Burgers’ Zoo, Arnhem

    Meer informatie en inschrijven

  • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

    Data en inschrijven

  • Trainingen Deep Democracy

    Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

  • Training Own Your Rank

    Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

  • Training Kampvuurgesprekken

    Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

  • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

    Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Kleefstof 14 november Burgers’ Bush

Deep Democracy training inclusief overnachting

rootskamer website 570

Danielle Braun - Da's Gek

Danielle Braun - Hé... Harry

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Nieuwste Blog

Breek je af of bouw je op? We snakken naar verbinding. Beklagen ons over de leegte in de samenleving. We maken ons zorgen over jongeren die eenzaam zijn en mentale klachten hebben. We mijden nieuws, omdat we de wanprestaties en het geruzie van politi...

/**/