Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

In de media

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (400 woorden)

Demonstratie op de Dam wel of niet? We stellen de verkeerde vraag. - column op Joop BNN VARA op 1 juni 2020

Schermafbeelding-2020-06-02-om-00.49.10

Demonstratie op de Dam met veel meer demonstranten dan was voorzien. Mocht dat of had de burgemeester, gemeente, politie die moeten afblazen?

Dat is de verkeerde vraag. De afgelopen twee maanden heeft Nederland zich niet alleen bereidwillig getoond door thuis te blijven, maar bleken bovenal enorm creatief in doorleven- en werken. Het Eurosongfestival verscheen in hokjesgezang op de buis, in zorginstellingen werden knuffelhuisjes in de tuin gezet, banken, overheden, scholen ging en masse en razendsnel online, de 1e kamer werd verbouwd, restaurants werden thuisbezorg services, artsen deden ingwikkelde patiëntconsulten met behulp van beeldbellen, kunstenaars gaven ons prachtige virtuele shows.

De vraag die nu gesteld wordt, is of het doel, het demonstratierecht zo belangrijk is, dat dat het middel, samenkomen met veel mensen op de Dam, heiligt. De beelden uit de Verenigde Staten hebben ons met afschuw vervuld. We zijn geschrokken en vol van medeleven. Dat medeleven willen mensen betuigen en zich uitspreken tegen deze vorm van rauw geweld. Dat is een belangrijk doel, evenals het vrije recht op demonstratie.

Het totale gebrek aan creativiteit en strak crisimanagement begrijp ik echter niet. Er is geen acute paniek zoals in de Verenigde Staten. Er was hier in Nederland alle ruimte en tijd geweest om fantastische demo's te organiseren, die geen gezondheidsrisico's geven en geen levens in gevaar brengen. We hadden, net als op 4 mei, allemaal voor ons huis kunnen gaan staan met grote borden. We hadden het verkeer stil kunnen leggen. Balkongezangen kunnen houden. Onze woede op filmpjes uiten. Online kunnen zingen. Onze muren beschilderen en dat met drones filmen. De burgemeester en organisatie had demonstranten kunnen spreiden over alle parken van Amsterdam. Whats app slingers kunnen vormen.

Stad Amsterdam en de organisatie Kick Out Zwarte Piet hadden de polarisatie die nu nu achteraf is ontstaan kunnen voorkomen. Maar al eerder zagen we dat polarisatie nu juist strategie van KOZP is. De vraag die gesteld moet worden is niet of de gemeente Amsterdam en de burgemeester de goede beslissing heeft genomen. De vraag is niet óf er gedemonstreerd mag worden. Ja dat mag. Maar net als met álle levensterreinen moet dat op een wijze die past binnen een pandemie. Het doel en recht staat helemaal niet ter discussie. De vorm vraagt echter aanpassing. Het resulaat is nu dat ook hier de polarisatie is begonnen, terwijl demonstranten een vreedzaam geluid wilden laten horen. Trapped in een set up die niet nodig was.

0
Had Halsema de betoging moeten beëindigen? ‘Blijkb...
Pinksteren - de heilige geest van organisaties - c...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • 16 november 2021 event Patronen - We gaan diep Burgers’ Zoo (Arnhem)

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Offertijd Het was grote heksenjacht offertijd de afgelopen week. Het CDA heeft een magiër op de heksenstapel gegooid. Een dappere televisiepresentator van Op1 verdwijnt van de buis omdat ze niet 'urgent genoeg' is. Een journalist wordt uit het luchtr...