Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Fontgrootte: +

Het is tijd voor de Rode Chief - column op Joop BNN VARA 30 november 2021

f1f760a2-0d66-4bcd-94cf-f15e7312d10e

Het is tijd voor de rode chief

Het is crisis. Er moeten stevige besluiten genomen worden over lock downs, sluiting van scholen, boosterprikken, vaccinatieplicht en IC capaciteit. Er moet van alles heel snel geregeld worden terwijl mensen angstig, boos en het zat zijn. Hugo de Jonge en Mark Rutte wiebelen en zwalken en Diederik Gommers en companen zijn als magiers niet meer persé solidair met de leiders van dit land..

Witte en Rode chief

De Cherokee Indianen, in the old days, voor de Amerikanen hun land en bestuur overnamen, hadden een complex doch doeltreffend duaal besturingsstelsel. In vredestijd heerste de witte chief. Democratisch afgevaardigd vanuit de zeven councils van het Cherokee volk. De witte chiefs hielden zich bezig met allerlei spirituele zaken en lange termijnbeslissingen. Zaaien en landbewerking. Relaties met Goden en Geesten onderhouden. Rituelen voor nieuwgeborenen uitvoeren. Handeldrijven. De Rode chief nam het roer over bij crisis en oorlog. Als er een vijandelijke stam aan de poorten van het grondgebied stond. Bij droogte of ziekte. De rode en de witte chief hadden een totaal eigen regeringsstaf. De rode 'regering' werd democratisch door afvaardiging gekozen én bewezen strijders uit een vorige crisis kregen een hoge functie. De rode staf bestond uit heldhaftige militairen, ondersteund door sjamanen en magiërs. Vrouwen waren belangrijk als de rode chief regeerde. Zij checkten de besluiten en beslisten over het lot van krijgsgevangenen. De Cherokee snapten dat in heftige crisistijd ethiek in het nauw kwam en vonden dat je dat maar beter aan dames kon overlaten. De Cherokee Indianen raakten niet zo snel in paniek. Ze regelden het zo, dat je niet tijdens de crisis, maar juist in rustig vaarwater je crisisorganisatie kon optuigen. In slechte tijden verscheen de Rode Chief in het avondlicht op de berg. De tijd is gekomen voor de Rode Chief wist het volk.

Leren van de Cherokee

Nederland en het poldermodel lijkt het aardig te doen in tijden van stabiliteit. De afgelopen tijd heeft laten zien dat de rode vlag bij ons minder heldhaftig wappert. We staan onderaan de lijstjes van effectief COVID beleid in Europa en zelfs de wereld. En bovenaan de lijstjes waar je niet op wilt staan zoals besmettingen met de nieuwe Zuid Afrikaanse virusvariant. Opvallend is dat in het heetst van de strijd sommige landen het goed lijken te doen met vaccineren en lock downs coördineren. Daar waar er continu 'rode' paraatheid is, zoals Israël en China blijven doden aantallen laag en paniek uit.. Ook landen met een vrouw in het bestuurlijk zadel; Nieuw-Zeeland, Taiwan, Duitsland lijken voorspoedig door crisis heen te manoevreren..
Met covid varianten, pandemieën, overstromingen, droogtes, vluchtelingen stromen, klimaatuitdagingen, antibiotica resistenties, woningnood, is het noodzakelijk om ons democratisch stelsel eens flink af te stoffen. Ja we hebben veiligheidsregio's, GHOR's, defensie, crisisteams. Maar die zijn meer op kortdurende crisis hulpverlening ingericht dan op verregaande wetgeving zoals een vaccinatieplicht en ingrijpenden lange termijn besluitvorming. Dan hoeven we er niet onder druk een coronawet doorheen te jassen. Kunnen we een permanent democratisch crisisbestuur inrichten met personen aan het hoofd die dat kunnen. Bewezen strijders en professionals. Witte chiefs als het kan. Rode chiefs als het moet. Wie naar buiten kijkt weet het. Het avondlicht gloeit. Het is tijd voor de Rode Chief.

danielleDr. Danielle Braun is antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Ze schreef de boeken Patronen, de Corporate Tribe, Building Tribes en Tribaal Kantoorgedoe

0
Iedereen z'n eigen Identiteitspolisje - Column DFT...
Geef ze lucht - Column DFT 22 november

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Event Power & Love... in organisaties

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld

 

Er was eens... Eindejaarssprookje

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

'Als je uitzoomt zie je veel beter wat er speelt op de werkvloer en in de samenleving aldus antropoloog Danielle Braun'. Map Oberndorff Voor veel zakelijke vraagstukken hebben volken uit andere culturen al oplossingen bedacht, zegt corporate antropol...

/**/