Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

In de media

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (516 woorden)

Nieuwe wet verplichte GGZ: het is wachten op de eerste dode psychiater of familielid - artikel op Joop BNN VARA op 19 november 2019 en geplaatst in het Parool op 27 november 2019

syringe-1463762_1280

Op 1 januari 2020 gaat de wet verplichte GGZ in. De belangrijkste veranderingen:

 • inspraak over verplichte behandeling door naasten;
 • dwangbehandeling zoals het toedienen van medicatie kan thuis.

Als antropoloog, gepromoveerd in politiestudies en veel werkzaam voor de GGZ, maak ik me zorgen. En denk ik dat de werkelijke oorzaak van problemen wordt gemaskeerd.

Inspraak van naasten

Het is goed dat familie en mantelzorgers serieus worden genomen. Er wordt te weinig naar hen geluisterd. Tegelijk is het ook verzwarend. Je zou maar degene zijn die oom Gerrit een spuitje Haldol heeft laten geven, of voor opname heeft gezorgd. Dan komt oom Gerrit thuis na vier weken en dan? Belasting en agressie voor toch al overbelaste familie, buren en naasten kunnen het gevolg zijn. Sign of the time om niet meer het oordeel van de psychiater centraal te stellen. Afkalving van gezag in onze samenleving. Laat de expert nu toch alsjeblieft zijn rol uitoefenen.

Dwangbehandeling thuis

Ja, en dan is oom Gerrit verward. Dan is het dus toegestaan om oom Gerrit, desnoods onder dwang zorg te verlenen. Ik probeer me daar een beeldende voorstelling van te maken. Dat oom Gerrit dan wordt neergetaserd op het echtelijk bed waar hij zo veel goeie jaren met tante Ria heeft gehad voor ze overleed. Met twee 21-jarige geüniformeerde agenten ernaast De psychiater die, armen en benen van oom Gerrit ontwijkend, een spuitje toedient, terwijl de kat haar tas leeghaalt en de vieze verwaarloosde hond aan haar panty's likt. Of de 13-jarige Tirza met anorexia die nu echt niet meer wil eten, en thuis gedwangvoerd wordt door oma. Even hé... het is je huis. De plek waar je veilig moet zijn. Het huis dat nu nooit meer hetzelfde zal zijn. Ik vrees dat deze wet gaat leiden tot rolverwarring tussen politieagent en psychiater: 'ach agent, kunt u deze hand even vasthouden terwijl ik prik en nu u er toch staat, doe even de pleister er op, dan haal ik die kat uit mijn tas'. Ik heb het argument gehoord: 'ja maar patiënten willen graag thuisblijven'. Vreemd; de patiënten waar het hier om gaat zijn niet de patiënten met wie je goed kunt overleggen. Dat stadium is al voorbij. Probleem bij verward gedrag is nu juist dat het waarnemingsvermogen, oordeelsvermogen en weten wat goed voor je is - tijdelijk- stuk is. Als oom Gerrit een hartinfarct heeft en zegt dat hij thuis wil blijven, hijs je hem in de ambulance en met een psychose zou je dat ook moeten doen.

Doekje voor het bloeden

De echte aanleiding voor deze wet is dat het systeem is vastgedraaid. Er is simpelweg te weinig crisesopvang. Mensen die dringend hulp nodig hebben worden niet opgenomen. Deze wet is een doekje voor het bloeden: thuis behandelen. Niet omdat we dat een goed idee vinden vanuit zorgoptiek, maar omdat we geen bedden hebben. In plaats van deze wet nu in te voeren en er over twee jaar een kamerdebatje over te organiseren, na een paar dode psychiaters, getraumatiseerde agenten en overspannen familieleden, kunnen we beter onze aandacht en geld stoppen in het echte probleem: de GGZ weer laten stromen.

0
Vermoederen - column DFT 25 november
Hou de zorg vast - column DFT 18 november
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...