Drie zoenen, een hand of knuffel? Begroeten na de coronacrisis. Interview voor Linda online 16 maart 2025
We geven elkaar steeds minder vaak drie zoenen: 'De coronacrisis heeft het laatste zetje gegeven'
Sinds de coronacrisis voorbij is, begroeten we elkaar weer volop: knuffels, zoenen, handen schudden of een boks – alles komt voorbij. Maar dit zorgt natuurlijk ook voor enige verwarring. Hoe begroeten we elkaar nu?
Volgens antropoloog Danielle Braun is de kans groot dat de drie zoenen uitsterven en dat we elkaar steeds meer gaan knuffelen.
Begroetingsevolutie
Het is je vast niet ontgaan: de ongemakkelijke begroetingen bij Boer Zoekt Vrouw, B&B Vol Liefde en The Golden Bachelor. Danielle Braun kan er om lachen: “Sinds de coronacrisis is iedereen een beetje zoekende. Wat doen we nou? Sommigen gaan toch terug naar de drie zoenen, maar anderen zoeken nieuwe begroetingsvormen, zoals een knuffel of zwaaien. Je kunt zeker zeggen dat we in een ‘begroetingsevolutie’ zitten.”
“Vooral de oudere generatie gaat terug naar de drie zoenen, mede doordat het ruim zeventig jaar een traditie is. Toch lijkt het erop dat de drie zoenen een beetje uitsterven: het is ook wat ouderwets en niet iedereen zit te wachten op natte wangen. Daarbij stonden de drie zoenen al onder druk; de coronacrisis heeft het laatste zetje gegeven”, stelt Braun.
Uit een peiling van RTL Nieuws uit 2023 blijkt dat vóór de coronacrisis driekwart van de Nederlanders elkaar de drieklapper gaven bij nieuwjaar, en begin 2023 was dat nog maar 40 procent. Uit een andere peiling van EenVandaag blijkt dat 57 procent niet graag de drie zoenen terugziet na de pandemie.
Fysiek contact
Het geven van een knuffel is nu een populaire begroeting, en ook de favoriet van Braun: “Het is warmer en het heeft iets aandoenlijks dat we, ondanks de coronacrisis, de veerkracht hebben om elkaar letterlijk te ‘voelen’. Zeker nu, waarin we veel online doen en thuiswerken, ervaren we een maatschappelijke afstand en hebben we meer behoefte aan fysiek contact.”
En het geven van een hand? Dat is volgens Braun niet meer vanzelfsprekend. “Door de coronacrisis associëren we toch het geven van een hand als iets besmettelijks. Ik merk bijvoorbeeld in mijn omgeving dat er tijdens de griepgolf minder handen worden geschud. Daarnaast past het geven van een hand door internationalisering niet in elke cultuur. Zo leggen sommige moslims bij een begroeting graag een hand op het hart en is het in veel kringen ook gebruikelijk om elkaar te begroeten met een gebaar van handen tegen elkaar, op z’n Aziatisch.”
Mag ik je een knuffel geven?
Bij het inschatten van hoe je elkaar begroet is het belangrijk om in je achterhoofd te houden wie je tegenover je hebt. “Op een werkborrel is het geven van een knuffel misschien té vriendschappelijk, en bij een eerste date het geven van een hand te afstandelijk”, vertelt Braun.
Hoe sla je dan niet de plank mis? Als je niet staat te wachten op een half oor in je mond, de afstandelijke hand of het oneindige ‘drie zoenen’ rondje op de kringverjaardag, kun je volgens Braun altijd aankondigen wat je gaat doen of vragen of je een knuffel of zoen mag geven. “Dat heeft iets charmants, en maakt het moment leuk en vrolijk”, vindt Braun.
IJsbreker
Afwachten wat de ander doet, is ook altijd een optie. En als het toch een beetje ongemakkelijk wordt of misgaat, is dat volgens Braun ook weer een mooie ijsbreker: “Als je begroet vanuit je hart, kun je het helemaal niet fout doen.”