Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

In de media

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

Fontgrootte: +
4 minuten leestijd (763 woorden)

De toenemende hetze tegen de regenboogvlag - column op Joop BNN Vara 5 november 2022

iStock-1368548875

Een voetbal aanvoerder weigert een One Love band te dragen met zijn persoonlijke religie als argument. Een band waarmee zijn werkgever wil uitspreken, dat er een einde moet komen aan homogeweld en spreekkoren in het stadion en dat gays welkom zijn op topsport- en amateur voelbalclubs. Een groen links raadslid stapt uit de fractie omdat hij vanuit zijn Islamitisch geloof niet kan instemmen met de komst van een regenboog zebrapad in de gemeente Oosterhout. We hossen lekker naar Quatar, in de wetenschap dat een homo voetballer of fan er de doodstraf kan krijgen. In mijn winkelstraat vandaag word ik aangesproken door zendelingen met een bijbelstandje die mij vertellen dat ze homoseksualiteit inderdaad als zondig beschouwen.

Rolmodellen in politiek, sport, onderwijs zetten een nieuwe trend. Je openlijk niet identificeren met de regenboogvlag; het is een vernuftige vorm van homofobie. Je zegt namelijk heel hard erbij dat je niks tegen homo's hebt maar slechts tegen de regenboogsymboliek, waarbij je er nog even de subtiele opmerking bij maakt 'dat homoseksualiteit volgens jouw eígen levensovertuiging ….'.

Ik ben verbaasd over hoe makkelijk het is om hiermee weg te komen. Ter herinnering. De homovlag, regenboogbandjes en gekleurde zebrapaden zijn er niet voor de gezelligheid of om hetero's tot zondige sodomie te verleiden. Ze zijn er om te zeggen dat een plek, school, stad, ziekenhuis veilig is voor homo’s en je er mag zijn. Niks meer, niks minder. Wie hartgrondig afstand neemt van de homovlag neemt afstand van het recht voor homomannen en vrouwen om er te zijn. Ontkent het bestaan van homogeweld en de toename ervan.

Homoseksualiteit en orthodoxe religie. Het gaat slecht samen. Dat is zo geweest en zal zo zijn. Waar ik me over verbaas en zorgen over maak is de grote sympathie die deze nieuwe vorm van homofobie oplevert. Het je beroepen op recht op eigen identiteit is salonfähig geworden en gaat viraal in verschillende orthodoxe kringen. Zo zijn er al leerlingen op scholen die zicht het recht voorbehouden om thuis te blijven als er op coming out dag een regenboogvlag boven de school wappert. Het is een soort van stoer in sommige reformatorische- en moslimkringen om publiekelijk afstand te nemen tot de regenboogvlag en homovoorlichting

Ondertussen neemt homogeweld toe op het platteland en in de grote steden, komen jongeren weer later uit de kast op middelbare scholen, staat in ons omringende landen het homohuwelijk ter discussie, is het klimaat op reformatorische- en islamitische scholen voor homoleerlingen abominabel en moeten gaybars in Amsterdam beschermende bloembakken plaatsen omdat er met plastic kogeltjes wordt geschoten.

Het meest toxische aan dit nieuwe normaal, is de toegenomen nonchalance en de geïnternaliseerde zelfkastijding die het met zich meebrengt. Onder de term ' Regenboogmoe' en 'er zijn nu wel Veel regenboogvlaggen', is het voor voorheen sympathiserende hetero's-met-gezellige-nicht-in-vriendenkring opeens hip om met een wuftig handje te zeggen dat 'progressief Nederland haar hand niet moet overspelen'. Waar omgevingsdruk en wegvallen van solidariteit is, ontstaat terug in de kast gedrag. Steeds meer homo's en lesbo's op social media en in gesprekken beginnen hun betoog nu zelf ook maar met: 'voor mij hoeft die regenboogvlag ook niet zo, maar….'. Waarna dan toch een aangrijpend verhaal over uitsluiting en discriminatie volgt. De ultieme zelfkastijdings etalage is wel die van het clubje 'De Roze Leeuw', die zich vooral uitlaat tégen alles wat een beetje extrovert homo is, de enige blote man op gay pride aan de schandpaal nagelt, tweet dat het erger is dat de energieprijzen hoog zijn dan dat er geen regenboogbandje wordt gedragen en bijbelstudie voor homo's aanbiedt. Het is wachten op het Leeuwgierige Conversietherapiekampje van deze doe maar gewoon club.

Ook ík ben na 40 jaar homostrijd regenboogmoe. Ben het zat om steeds weer hetzelfde gesprek te moeten voeren. Maar ik blijf 'm toch ophangen. Omdat ik graag wél hand in hand door Amsterdam wil lopen. Omdat ik zou willen dat ook de Splinter Chabotjes van nu geen treurige boeken, hoe mooi ook, meer hoeven te schrijven over hun coming out perikelen op school. Omdat ik de homo-dertigers van straks ook een vrolijke bruiloft en de mogelijkheid tot gezinsvorming gun. Omdat die vlag er niet hangt voor de fun, maar om te voorkomen dat homogeweld en discriminatie weer toeneemt en de kast weer gesloten blijft. Omdat ik niet accepteer dat het recht op vrije beleving van religie, mijn recht om te zijn wie ik ben verdrijft. Omdat ik geen zin heb om met religieus gefundeerde hooghartigheid voor zondig te worden uitgemaakt in mijn winkelstraat of impliciet op televisie door een voetballer. Omdat ik het zat ben om te moeten zeggen: Sorry dat ik Besta.

0
Waar geen afscheid wordt genomen, gaat het spoken ...
Tijd stelen - Column DFT 24 oktober

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 8 februari 2023 - Leiderschap in Turbulente Tijden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Leiderschap in Turbulente Tijden

old people 1553351 960 720

Aandacht is het Nieuwe Goud

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Coaching voor leiders, bestuurders, high performers

iStock 1215697335 570

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

Beetje uit de hand gelopen Toen onze zoon drie jaar werd, en ik door de premature geboorte van onze dochter met veel genoegen mijn flitsende loopbaan tijdelijk in de koelkast zette en fulltime thuismoederde, had ik de tijd voor eindeloze kastanjepopp...

/**/