Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

In de media

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (571 woorden)

De jaren ’20: massale bijeenkomsten - column op Joop BNN VARA op 7 juni 2020

crowd-2152653_1920-def

Massaal op de been

De dood van George Floyd en opstaan tegen rascisme brengt wereldwijd duizenden mensen op de been; ondanks dat samenkomen discutabel is in corona tijd. Misschien zijn we het al weer vergeten door de pandemie; even daarvoor hadden we grote klimaatmarsen van met name jongeren. En natuurlijk de boeren blokkades. Van geheel andere orde is de grote belangstelling voor festivals en pop-up events.

Overrompelend

We kunnen elk van deze gebeurtenissen apart beschouwen en op inhoud en relvantie toetsen. Dat moeten we natuurlijk ook blijven doen, want ze gaan over wezenlijke items, onrecht, angst en verlangens. Maar ze lijken niet de enige aanleiding. In Atjeh,een provincie van Indonesië, is het nu door een wetswijziging toegestaan om de shariawetgeving uit te voeren naast het Indonesisch strafrecht. Homo's krijgen ernstige en levensgevaarlijke stokslagen met duizenden toeschouwers erbij op een marktplein. Maar dit leidt níet tot demo's. Het samenkomen an sich lijkt belangrijker dan het thema. Ik ben gefascineerd door de massaliteit en de spontaniteit van de massabijeenkomsten. Die is overrompelend. Ze zijn zó massaal dat onze ordehandhavers en politici in verlegenheid worden gebracht. Dranghekken sneuvelen onder een tractor en bestuurders en politie weten niet goed wat te doen met deze plotselinge grote groepen mensen. Hoe komt het dat we zo graag, zo snel en met zo veel emotie op de been komen?

Social media

Antropologen, neurowetenschappers, marketeers weten het al lang. Ons brein gaat 'aan' op vier dingen: seks, humor, geweld, liefde. Laat een blote vrouw op een auto liggen en die verkoopt beter. Plaatjes met bloed onthouden we jaren, al vinden we ze niet fijn. Door social media komen tribale triggers veel directer 'in our face' binnen. Het gewelddadige filmpje van de moord op George Floyd is daar een afschuwelijk voorbeeld van. Het raakt ons diep. Onze angst en afschuw wordt direct getriggerd en we willen iets doen, koste wat kost.

Eenzaamheid

Onze jaren '20 zijn, zeker in de westerse- wereld en China, misschien wel het era van de eenzaamheid. De bevrijdingsjaren zijn achter de rug. We zijn gescheiden, ontzuild, hebben ons uitgeschreven uit de kerk, werken thuis, werden ZZPer en voerden autonomieconflicten met ouders. Bevrijdend, maar nu zijn we soms ook erg alleen. Jongeren brengen veel tijd solo door, achter hun mobiel, in plaats van dat ze live met vrienden melodramatische gesprekken houden over de zinloosheid van het bestaan, wat zeer louterend is voor jonge geesten. Psychische klachten en suïcide nemen toe en steeds meer mensen lukt het maar niet om 'een nieuwe liefde' te vinden. We verlangen eigenlijk weer zó erg naar een tribe. Massabijeenkomsten zijn als cocaïne voor ons droogstaande tribale hug-kwabje.

Identiteit

We gingen van wij naar ik. Van collectief naar individu. Daar hoorde bij dat we onszelf erg goed leerden kennen. We lieten ons coachen, ontwikkelen, gingen op zoek naar onze roots, ontdekten onze instagram-persona, deden heritage onderzoek op tv. Daar zijn we zelfbewuster en minder lomp van geworden. Dat is hartstikke fijn, maar die identiteitsvorming heeft wel groteske vormen aangenomen. Nu je weet wie jouw gouden ikje is, mag ook niemand daar aan komen. Dus ventileren we onze ziektes, gektes, herkomst, seksuele voorkeuren, allergieën en politieke voorkeuren de hele dag. En bevechten die met hand en tand.

De jaren '20

Ik voorspel dat de jaren '20 het decenium van de grote massaliteit zal worden. Spontaan en chaotisch. Onze diep gewortelde ontmoetingsdrift en 'zie mij' drang is groot. Zelfs een virus houdt die niet tegen.

0
Nationaliseringsplan - column DFT 8 juni
Het leven na de lockdown vraagt om een nieuw verha...
Comment for this post has been locked by admin.
 

Reacties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 14 september 2021, Veranderen met impact, Burgers’ Zoo (Arnhem) & online

  Voor meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel Date met Esther van Fenema

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Hugs

Een film van Danielle Braun

Waarom digitaal werken vermoeiend is

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijnt begin mei. 

Patronen. Het nieuwe boek van Danielle Braun. Verschijn begin mei

Nieuwste Blog

‘Ik ben echt onder de indruk van de schoonheid van bepaalde patronen’ Na De Corporate Tribe (2015) en Building Tribes (2018), de twee door de antropologie geïnspireerde boeken die ze met Jitske Kramer schreef, komt Danielle Braun nu met een methodolo...