Geef je op voor de e-zine

What makes you tick?

DSC01823-kopie-2-800

Waterbuffels, Vegas lessen voor de liefde en het 20 punten plan van Castro
Het beste beleid wordt niet gemaakt aan de hand van een nota van 40 kantjes verhullend taalgebruik en compromissen tussen werkgevers en vakbonden. Echt niet. Die tijd is nu echt passe. Past niet meer bij zappen en snelle media. De jonge generatie medewerkers haakt er meedogenloos op af. Mensen willen een heldere focus. In lijstjes die ‘cut the crap’ zijn, die je dwingen en helpen keuzes te maken. Beleid maken en zeggen wat je allemaal wél doet (vaak gewoon álles in die 40 pagina notities) is niet moeilijk. Zeggen wat je dit jaar níet gaat doen, wat je afstoot, laat liggen. Dat is pas lef hebben. En omdat we niet meer hoeven uit te vinden hoe we kunnen organiseren en veranderen, maar alles al een keer ergens bedacht is: drie mooie What Makes You Tick lijstjes uit de wereld. Lekker duidelijk.

Waterbuffels bij de Toraja

Het Torajadorp waar Danielle bij een familie sliep oogt arm en armoedig. Modderpaadjes. Houten huizen op palen (prachtig versierd dat wel). Het vee onder het huis. Een houten kamertje, soms twee met wat dunne matrassen op de grond, paar dekens, een kleine kast voor de kleding van het gezin, twee of drie trouwfoto’s aan de muur. Buiten, gedeeld met een paar families een in onze ogen erg onhygienische wc, kraantje en tweepitsgasbander als keuken tussen de varkenshokken. Thats it. Geen internet, weinig elektriciteit, geen stoelen en tafels voor kinderen om hun huiswerk aan te maken, medische voorzieningen op uren afstand. Na het avondeten om 7 uur gaat iedereen in het dorp naar bed. Meest shocking vond Danielle nog het totale gebrek aan vermaak en de lethargie van met name de kinderen. Zelfs zelf gemaakt speelgoed of een voetbal was niet te vinden. Het lijkt of de Toraja’s arm zijn. Maar dat is maar ten dele waar. Want heel veel geld gaat naar... begrafenissen. De belangrijkste dag vpor een Toraja is de dag dat hij of zij het aardse leven verruilt voor Puna, de geesteswereld. En dat gaat niet zomaar. In een uitgebreide ceremonie die vier dagen kan duren, wordt de overledene begeleid op de reis naar het hiernamaals. Dat gaat alleen maar als hij of zij daarbij wordt vergezeld van waterbuffels. Heel veel waterbuffels. Die worden op in onze ogen ruwe manier geofferd. Eerst aanbeden, dan geslacht en vervolgens verdeeld onder de honderden, soms duizenden gasten. Waterbuffels zijn waardevol. Zeker de albinobuffels hebben de prijs vergelijkbaar met een flinke Lamborgini bij ons. Toraja’s kunnen tonnen uitgeven aan hun eigen waterbuffels en aan begrafeniscadeaus in de vorm van waterbuffels (of varkens als je minder rijk bent). Het is maar waar je hart van gaat tikken! Toraja’s hebben een uiterst smart en cut the crap lijstje van wat belangrijk is in het leven. En dat hangen ze aan hun huis. Aan elk Torajahuis hangen de hoorns of de tanden van de waterbuffels die ze hebben geofferd, gegeten, cadeau hebben gedaan. Hoe meer buffels, des te hoger je status. Planning en Control in pure vorm...

 

Torajalessen voor je what makes you tick lijstje:

 • als je ergens echt voor gaat, kost dat offers op een ander vlak
 • hang je langetermijndoelen en resultaten aan je muur

Lessen voor de liefde uit Vegas

Jitske sloot een spectaculair en intens huwelijk met zichzelf en de ‘Love of the World’ in Las Vegas deze zomer. Beloofde zichzelf trouw en steun in voor- en tegenspoed. Naast alle rituelen van een goed Vegas huwelijk als limousine, getuigen, Elvis zanger en vrijgezellenparty. Volledige participatieve observatie zoals antropologen dat doen om een fenomeen of tribe te begrijpen. We interviewden vervolgens miss Charolette Richards, de grand lady van het Vegas huwelijk; ceremoniemeester en goede onderneemster die de Little White Wedding Chappel tot een wereldwijd begrip wist te maken. Op onze vraag wat er nodig is om een ‘loving business’ te creëren, kregen we van haar dit bijzonder duidelijke 6 puntenlijstje.

 • Never forget that love is unconditional
 • Look each other in the eye, that’s where the soul is
 • Use your intuition and wisdom, especially as leaders
 • Have zero tolerance on gossip. Use the understanding and forgiveness that God gave you
 • Never lie and make sure you stop people from lying
 • Love is a sacrifice; ask yourself if you have ever sacrificed antything for the one you love, or for the people you work with. You should, even if it is something small.

Een lijstje dat prachtig is om eens langs te lopen in een ‘hoe staat het met mijn huwelijk of relatie zo na de vakantie moment’. Dit lijstje laat zich echter ook moeiteloos vertalen naar fusieonderhandelingen en samenwerkgesprekken. Is er genoeg Love in jullie fusie- of samenwerk voornemens of gaat het alleen maar om Power en om hoe haal ik er het beste uit voor mijn eigen organisatieonderdeel? Heb je elkaar als fuserende bestuurders al eens echt diep in de oegen gekeken? Letterlijk, minstens vier minuten lang? Weet je al hoe elkaars kinderen heten en wat de ander in het weekend doet? Ben je eerlijk of ben je stiekem ook onderhandelingen aan het voeren met een derde partij? Voel je een gezamenlijke missie die beiden zal laten vliegen?

La Revolucion
Tot slot; of je nu wel of geen politiek fan bent van het communistisch gedachtegoed en regime van Cuba... Het 20 punten plan van Fidel Castro is misschien wel het meest beknopte én snelste waargemaakte veranderplan of politieke manuscript in de geschiedenis. Geschreven aan een eenvoudig houten bureau tijdens de guerilla oorlog die hij samen met Ché Guevara en cornuiten voerde tegen het dictatorschap van Baptista. Als je je eigen beleidsplan eens naast dat van Fidel legt... valt er misschien nog wel wat smart te maken her en der.‘Het woord actief komt van actie. Ja toch? Maar komt het woord passief nu ook van passie?
Fons Jansen, cabaretier

Als u zich afvraagt: ‘hoe kan ik loskomen van een conflict?’ dan schept u een ander probleem en vergroot het conflict, terwijl u, als u het gewoon als een feit wilt zien – zoals je een of ander concreet voorwerp ziet – helder en direct – wezenlijk e waarheid zult begrijpen van een leven, waarin geheel en al geen conflict is.
Krishnamurti, indiaas spiritueel leider

0
Groot Groter Grootst
Hoe verplaats je een totempaal

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Collegereeks Psychologie voor managers - focus learning journeys

  17 september t/m 18 december 2018. Meer informatie

 • 22 november 2018 De Nationale Coöperatiedag 2018

  Meer informatie

 • 30 november 2018 Jaarcongres NVLF werkt voor jou!

  Meer informatie

 • 18 december Seminar: Anders…

  ….Veranderen, Managen, Kijken, Leidinggeven en Eigenaarschap, maar dan Anders door Managementboek.nl Een unieke dag over alle aspecten van anders organiseren, veranderen, leidinggeven. Meer informatie Aanmelden

 • 9 mei 2019 Het Grote Kwaliteitscongres, Burgers’ Zoo

  Samen sturen op kwaliteit, meer informatie

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo

  Nadere info volgt

 • Training Building Tribes

  Lees alles over de nieuwe training Building Tribes

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

building tribes boek

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Ik reisde in de zomer van 2018 naar China. Samen met mijn gezin; beste reisgezelschap denkbaar. Total culture shock. Ondanks al mijn reiservaring is China… anders. Weinig Chinezen spreken goed engels. Dat betekent dat dagelijkse interacties als eten ...