Geef je op voor de e-zine

Hoe groei je een beetje duurzaam

duurzaam

Groei is een interessant concept. Het huidige economische systeem is gebaseerd op groei. Heel kort door de bocht: als het CPB geen economische groei voorspelt, is de crisis geboren. Stilstand is achteruitgang. Bedrijven die vandaag niet groeien, zijn de verliezers van morgen. Méér is goed.

Maar waarom moeten we altijd groeien? Van een afstandje bekeken, is ‘meer’ helemaal niet altijd goed. Op dit moment is ons economische systeem nog grotendeels gebaseerd op lineair groei-denken. De aanname is dat onze economie alsmaar kan blijven groeien, gevoed door onuitputtelijke hoeveelheden grondstoffen. Dat is aanwijsbaar niet zo, en de voorraad beschikbare fossiele brandstoffen is zelfs heel erg eindig. Nog los van toenemend wetenschappelijk bewijs dat een groot deel van de bekende olie- en gasvoorraden onder de (zee)bodem moet blijven om onder de 2º Celsius temperatuurstijging te blijven.

De beschikbaarheid van hernieuwbare grondstoffen zoals schoon drinkwater, schone lucht, grond om te wonen of voedsel te verbouwen, is groot maar ook niet oneindig. Maar als we deze resources volhoudbaar beheren, kunnen zij zichzelf in stand houden, vernieuwen. Dat vraagt om een nieuwe mindset, namelijk die van een circulaire economie waarin we niet-hernieuwbare grondstoffen uitfaseren, waarin we zuiniger omgaan met hernieuwbare grondstoffen, waarin we afgeschreven producten een nieuw (of ander) leven geven (upcyclen), en verantwoord produceren met het oog op de lange termijn.

Hier is een antropologisch concept van toepassing, dat reciprociteit heet. Daar zijn verschillende vormen van (directe, indirecte, uitgestelde), maar het komt er uiteindelijk op neer dat je niet meer neemt dan je geeft. Dat we de aarde beheren als een rentmeester, en onze leefomgeving doorgeven aan de generaties na ons.

Volgens mij moeten we af van de aanname dat groei per definitie goed is. En ons wat vaker afvragen of de groei van omzet, klanten, producten, diensten, bedrijven, organisaties of steden een positieve impact heeft op onze samenleving. Onszelf uitdagen om groei aan positieve impact te koppelen en de aarde mooier doorgeven aan onze kinderen.


The sustainability revolution is in essence a revolution of culture
(Michiel Schwarz)

Waardeer dit blogbericht:
0
Kampvuurgesprekken als middel tegen weerstand bij ...
Culturele Continuïteit - vijf typen cultuurtransit...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 18 april Leadership in Finance Summit

  Danielle Braun houdt een lezing ‘Building Tribes’ onder de vlag van Agium Finance.

 • 15 april 14.00 - 18.00 boekpresentatie nieuwe boek ‘Da’s Gek. Anders kijken. Meer Zien van Danielle Braun.

  Met lezingen van Danielle Braun, Joris Luyendijk en Bram Bakker. Een beperkt aantal mensen kan er gratis bij zijn. Geef je op via Marijke Dieleman.

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Own Your RankTijdens een van mijn studiereizen voor een nieuw boek ontmoette ik mevrouw Tobing. Kleindochter van de laatste Batakkoning van Sumatra en eigenaar van een van de grootste hotels bij het Tobameer op Sumatra. 92 Jaar maar zo fief en alert ...