Geef je op voor de e-zine

Er zit ritme in vergaderingen en communicatie

Tijdens mijn werk met verschillende (internationale) teams, viel mij op hoe uiteenlopend het tempo van spreken en bewegen tussen de teamleden kon zijn. Er zijn individuele verschillen, maar ook kun je patronen zien tussen culturele groepen. Mensen uit Zuid-Europa volgen gemiddeld een ander ritme in spreken en plannen dan bijvoorbeeld Noord-Europeanen of Aziaten. Ook de manier waarop men contact met elkaar maakt is anders. Mensen kunnen het best gezellig met elkaar hebben, maar er blindelings op vertrouwen dat de ander gemaakte afspraken nakomt is niet altijd gemakkelijk. Zeker wanneer mensen elkaar niet goed kunnen ‘lezen’ ontstaan misverstanden; is de ‘ja’ een echte ‘ja’? Wat bedoelt iemand precies met ‘straks’? Om het onderlinge vertrouwen te vergroten, is nadere persoonlijke kennismaking noodzakelijk, maar ook het bespreken van mogelijke culturele verschillen.

global unity music1 150x150Op de een of andere manier ligt het bespreekbaar maken van culturele verschillen vaak gevoelig. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een oordeelvrije taal die we allemaal begrijpen. En kwam uit bij de meest universele taal die ik ken: muziek. Of preciezer: de taal van beats en ritme. Het is een taal die verbindt en die we allemaal spreken. De taal van ritme vind je op alle plekken op de wereld terug: overal zijn dansende, zingende en klappende mensen. En ook als we geen muziek maken, zie je de taal van ritme terug in onze manier van bewegen en communiceren. Iedere organisatie heeft zijn eigen ritme. Elke afdeling. Elk mens. Om te kunnen functioneren stemmen we ons af op onze omgeving. We moeten wel, het is een belangrijke levensbehoefte. Wanneer het niet lukt om te synchroniseren met onze omgeving, krijgen we gevoelens van onbehagen en stress. Ritme is een natuurlijk proces dat mensen bindt. In de samenwerking met mensen die een ander (cultureel) ritme volgen, gaat deze afstemming echter niet altijd vanzelf.

Wanneer een groep volledig met elkaar ‘in sync’ is, op elkaar afgestemd is, lijkt het alsof activiteiten vanzelf gaan. Alsof de groep één organisme is geworden, met één hartslag. In een intercultureel team is het best een uitdaging om dit niveau van afstemming te bereiken, omdat de groepsleden vaak spreken en werken volgens verschillende (culturele) ritmes zonder dat zij zich hier bewust van zijn. Door culturele verschillen te benaderen vanuit de taal van muziek, kan er ontzettend veel positieve energie loskomen.

Lewis model 300x212In het bovenstaande filmpje zie je een impressie van een keynote speech van mij (Jitske) over diversiteit & ritme werelden. Ik ben afgestudeerd in de ‘theater antropologie’ en heb de kennis en ervaring van deze studierichting toegepast op de communicatie tussen mensen. De Britse linguïst Richard Lewis heeft een model waarin hij de wereld in drie cultuurtypen indeelt. Ik heb de traditionele muziek en dans van de drie landen-clusters van Lewis bestudeerd. Vervolgens heb ik aan een muzikant (Tudor Rutjes) gevraagd of hij de basis beats van deze drie cultuurtypen kon maken. Geen probleem. In mijn teamcoachings en consultancy gebruik ik nu regelmatig deze ritmes, met de vragen: Welk ritme is in jullie organisatie of team dominant? Welke mist en wat is het effect hiervan? En hoe open staan jullie voor andere ritmes?

Inzicht in culturele ritme werelden geeft een nieuwe dimensie aan de bekende uitdrukking C’est le ton qui fait la musique!

In het filmpje zie je dat mensen gingen staan en actief bewegen op de verschillende ritmes. Dat is echter voor velen een beetje teveel uit de comfort zone. Ik werk ook met publiek dat liever zittend en meer reflectief leert van de ritmes. In het Nederlands en in het Engels. Neem contact met me op als je meer wilt weten over mogelijke master classes en keynote speeches.

Waardeer dit blogbericht:
0
Verwaarloosde rituelen geven gedoe
Organisaties zijn onze ‘moderne tribes’

Related Posts

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 8 februari 2018: Masterclass met Danielle Braun

  Masterclass Zwolle door Danielle Braun via Ella. Inschrijven kan tot en met 2 februari via deze link.

 • 15 april 14.00 - 18.00 boekpresentatie nieuwe boek ‘Da’s Gek. Anders kijken. Meer Zien van Danielle Braun.

  Met lezingen van Danielle Braun, Joris Luyendijk en Bram Bakker. Een beperkt aantal mensen kan er gratis bij zijn. Geef je op via Roos Prins.

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Verschil. Tweestrijd. Irritatie. Polarisatie. Onderhuidse spanningen in een directieteam. Een voorgenomen splitsing. Als het directieteam in een klein dorp bij de Mangyan stam in de Philipijnen zou staan, zouden ze weten wat hen te doen staat. Het is...