Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Danielle Braun - Reiziger

Bovenal… ben ik een reiziger. Ik ga bewust op veldwerk om te leren van wat we al weten. Om dat vervolgens toe te passen in boardrooms en op de werkvloer. Dat doe ik vanuit antropologische onderzoeksmethodiek. Ik interview mensen, participeer in hun werk en leven. Ga down under bij nomaden hoog in het Zagros gebergte in Iran. Observeer offerrituelen in een tempel in Nepal. Dompel mijzelf onder op een retraite van Quakers in Engeland om mee te doen aan meetings in stilte. Loop mee in het kielzog van begrafenisondernemers in Tana Toraja om te zien hoe doden herbegraven worden. Spoor de achterkleindochter van de laatste Batakkoning op Sumatra op om te horen wat we in de boardroom kunnen leren over concurrentie en koppensnellen uit de tijd dat dat nog gebeurde op Sumatra. Ik duik in antropologische literatuur om te snappen hoe je een Afrikaans Kampvuurgesprek vertaalt naar Nederlandse setting. Daarover schrijf ik boeken en columns en vertel ik verhalen op het podium. Veldwerk; in de wereld en in organisaties; bij de politie deed ik promotieonderzoek en in de zorg ligt mijn hart en ook daar ga ik af en toe down under in ziekenhuizen, GGZ instellingen en zorginstellingen. Ook dat is voor mij reizen.

Daarnaast reis ik een à twee keer per jaar met mijn heerlijke gezin. Begonnen toen onze kinderen nog heel klein waren en nooit meer mee gestopt. Het is elke keer weer een feest van stevig doorreizen, ervaringen en herinneringen maken met elkaar en ongelooflijk veel pret maken. Een of twee maanden per jaar leven we als travellers met oude kleding en een kleine rugzak, slapen we op te harde bedden om dan weer even in een Balinees zwembad bij te komen. Ook op deze reizen is er altijd plek voor een antropologische blik, voor een paar dagen velwdwerk, voor onderzoek. En inmiddels interviewen mijn vrouw Marleen en onze kinderen net zo makkelijk een voodoopriester als ik en is er niks leukers dan met elkaar een begraafplaats opzoeken in een afgelegen dorp op Sulawesi. Soms vraag ik me af waarom het moet… hard afzien. Ik denk… gewoon omdat… ik het niet kan laten. De totem van ons gezin… is reizen. En omdat mijn hoofd soms uit elkaar barst van alle indrukken en schoonheid, fotografeer ik dan veel. 

In 2020 stond ik met een theatertour met mijn reisverhalen op het podium in een zestal theaters in Nederland.

spreek ik jouw taal
spreek jij de mijne
dan hoort elk hart de zijne
en begint een nieuw verhaal

1
2

Fontgrootte: +
2 minuten leestijd (420 woorden)

Stockholm 2022

20220211-143626IMG_4396

Wat een feest om na COVID Lockdowns weer een korte reis te kunnen maken. Te kort en absoluut de wens om terug te keren naar Stockholm, waarop ik een beetje verliefd ben geworden. Ik ben gewend om te reizen naar landen waar de sociaal economische levensstandaard lager is dan in Nedereland (zegt niks over de geluksfactor overigens). Stockholm was een stap voorwaarts in samenlevingsslimheid en een bepaalde manier van (westerse) beschaving. Bijzonder om te ervaren. De schone stad, goed werkende publieke overheid en relaxte houding van de Zweden.

Natuurlijk kent Zweden ook haar problemen rondom dure huizenprijzen, migratievraagstukken, criminaliteit, ontbossing. Maar een aantal zaken hebben de Zweden wel heel goed voor elkaar. Publieke dienstverlening en zorg zijn op hoog niveau. Als je in Stockholm op de bus wacht, doe je dat in een verwarmde busterminal met een sluis die open gaat als de bus er is. Emancipatie is een gegeven en het straatbeeld is gevuld met zowel papa’s en mama’s met kids in hippe kinderwagens. Duurzaamheid staat hoog op de agenda en zoals de Zweden zelf zeggen: je moet het mensen een beetje makkelijker maken, omdat ze niet vanzelf deugdzaam zijn.

Ik werd rustig van Stockholm. Van de ruimte, de prachtige waterpartijen in de stad, het Nationale Park dat aan de stad vast ligt, de koffietentjes met heerlijkheden en het gevoel van tijd hebben. Meer met minder is een Zweeds adagium. De basic van Ikea staan wel symbool voor een opgeruimde levensstijl, letterlijk en figuurlijk. Er is weinig overbodigheid. Een mooi ritueel uit Zwedenis döstädning. Opruimen voor je dood. Als je oud bent of weet dat je binnenkort gaat sterven, ga je je spullen minimaliseren, zodat je naasten dat niet hoeven te doen. Een langzaam ritueel van herinneringen ophalen en loslaten van wat was.

Het was fijn om in de historie van de Nordics te duiken. Stockholm kent geweldige musea, van moderne kunst tot Vikingen en het imponerende opgedoken scheepswrak de Vasa, waar roemruchte verhalen over te vertellen zijn.

Over de lessen uit Stockholm schreef ik deze column.

IMG 4396
IMG 4410
IMG 4413
IMG 4439
IMG 4464
IMG 4504
IMG 4563
IMG 4573
IMG 4597
IMG 4606
IMG 4613
IMG 4656
IMG 4671
IMG 4695
IMG 4732

0
Minder is het nieuwe meer - column 14 februari
Witte man met 7 vinkjes vangt Roze Olifant - colum...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 8 februari 2023 - Leiderschap in Turbulente Tijden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Leiderschap in Turbulente Tijden

old people 1553351 960 720

Aandacht is het Nieuwe Goud

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Coaching voor leiders, bestuurders, high performers

iStock 1215697335 570

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

Beetje uit de hand gelopen Toen onze zoon drie jaar werd, en ik door de premature geboorte van onze dochter met veel genoegen mijn flitsende loopbaan tijdelijk in de koelkast zette en fulltime thuismoederde, had ik de tijd voor eindeloze kastanjepopp...

/**/