Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Danielle Braun - Reiziger

Bovenal… ben ik een reiziger. Ik ga bewust op veldwerk om te leren van wat we al weten. Om dat vervolgens toe te passen in boardrooms en op de werkvloer. Dat doe ik vanuit antropologische onderzoeksmethodiek. Ik interview mensen, participeer in hun werk en leven. Ga down under bij nomaden hoog in het Zagros gebergte in Iran. Observeer offerrituelen in een tempel in Nepal. Dompel mijzelf onder op een retraite van Quakers in Engeland om mee te doen aan meetings in stilte. Loop mee in het kielzog van begrafenisondernemers in Tana Toraja om te zien hoe doden herbegraven worden. Spoor de achterkleindochter van de laatste Batakkoning op Sumatra op om te horen wat we in de boardroom kunnen leren over concurrentie en koppensnellen uit de tijd dat dat nog gebeurde op Sumatra. Ik duik in antropologische literatuur om te snappen hoe je een Afrikaans Kampvuurgesprek vertaalt naar Nederlandse setting. Daarover schrijf ik boeken en columns en vertel ik verhalen op het podium. Veldwerk; in de wereld en in organisaties; bij de politie deed ik promotieonderzoek en in de zorg ligt mijn hart en ook daar ga ik af en toe down under in ziekenhuizen, GGZ instellingen en zorginstellingen. Ook dat is voor mij reizen.

Daarnaast reis ik een à twee keer per jaar met mijn heerlijke gezin. Begonnen toen onze kinderen nog heel klein waren en nooit meer mee gestopt. Het is elke keer weer een feest van stevig doorreizen, ervaringen en herinneringen maken met elkaar en ongelooflijk veel pret maken. Een of twee maanden per jaar leven we als travellers met oude kleding en een kleine rugzak, slapen we op te harde bedden om dan weer even in een Balinees zwembad bij te komen. Ook op deze reizen is er altijd plek voor een antropologische blik, voor een paar dagen velwdwerk, voor onderzoek. En inmiddels interviewen mijn vrouw Marleen en onze kinderen net zo makkelijk een voodoopriester als ik en is er niks leukers dan met elkaar een begraafplaats opzoeken in een afgelegen dorp op Sulawesi. Soms vraag ik me af waarom het moet… hard afzien. Ik denk… gewoon omdat… ik het niet kan laten. De totem van ons gezin… is reizen. En omdat mijn hoofd soms uit elkaar barst van alle indrukken en schoonheid, fotografeer ik dan veel. 

In 2020 stond ik met een theatertour met mijn reisverhalen op het podium in een zestal theaters in Nederland.

spreek ik jouw taal
spreek jij de mijne
dan hoort elk hart de zijne
en begint een nieuw verhaal

1
2

Fontgrootte: +
2 minuten leestijd (339 woorden)

Georgië 2022

IMG_9527-kopie-s

Deze zomer reisde ik naar Georgië. Land met oude en intense geschiedenis van overheersing en strijd. Het land waar je tsaristische-, Sovjet-, moderne architectuur dwars door elkaar heen vindt.
Waar de Georgische Orthodoxe kerk, Georgisch nationalisme en strijd met de grote stalen arm uit het oosten onlosmakelijk verbonden zijn. Waar mannen mannen zijn en vrouwen vrouwen en homorechten van generlei waarde zijn. Waar tot voor kort en heel soms nog steeds bruidskidnappingen plaatsvinden. Waar het christendom voet op Europese bodem vond. Waar op het platteland iedereen een AK geweer in de schuur heeft liggen en daar vrolijk mee op colaflesjes schiet. Waar familierecht in afgelegen dorpen nog geldt en men iconen kust bij het zweren op de waarheid. Land van samen eten, natuur, oude kloosters en bloemen.

Naast groot genieten van de schitterende natuur in de hoge Kaukasus tijdens een trekking van 80 km op stevige hoogte, was dit ook een reis die mijn antropologenhart weer keihard liet kloppen. Mijn motto 'leren van wat we al weten, maar een beetje vergeten zijn in onze gebouwen van beton', werd diep aangeraakt. Land van oude waarden en tradities. Ja, soms zelfs gekmakend conservatief voor hen die het anders willen. Maar wat schuilt er een kracht in familiewaarden, samen eten, zingen, toasten en voor elkaar zorgen tijdens de barre Kaukasuswinter.

Over Georgië schreef ik een blog en e-zine. Over anders kijken naar actuele politiek

In lezingen over veranderen vertel ik het verhaal van Georgie. In de leergang corporate antropologie is het een van de verhalen in het vierde blok over cultuurverandering.

7e3a2eee-9c45-4666-a830-09352bb9ec4b
IMG 8002
IMG 8104
IMG 8413
IMG 8583
IMG 8822
IMG 8893
IMG 9152
IMG 9183
IMG 9252
IMG 9392

0
Snotteretiquette op de schop: ook verkouden colleg...
Aboriginals, Maori, Ubuntu: wat andere culturen on...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

  • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

    Data en inschrijven

  • Trainingen Deep Democracy

    Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

  • Training Own Your Rank

    Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

  • Training Kampvuurgesprekken

    Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

  • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

    Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Laten we kathedralen bouwen - 11 maart 2025

rootskamer website 570

Deep Democracy training inclusief overnachting

rootskamer website 570

Danielle Braun - Da's Gek

Danielle Braun - Hé... Harry

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Nieuwste Blog

Jodendom, Israël, vlaggen, Davidsterren... wat hebben ze wel- en niet met elkaar te maken? 7 Oktober emoties Het loopt nogal door elkaar heden ten dage, met grote oplopende emoties daarbij. Is een 7 oktober manifestatie op de Dam nu een Joodse herden...

/**/