Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Een fusie is net een huwelijk

fusie is net een huwelijk 1

Zij zijn gewoon... zo anders. Na een jaar... zijn er hier nog steeds twee bloedgroepen. Fuseren... een hele kluif voor leiders en medewerkers. Als je weet wat je te wachten staat, is het makkelijker. Fusies zijn zo oud als de mensheid. We weten al lang hoe mensen, families, tribes en stammen samengaan en welke constructies en rituelen zorgen dat de relatie kansrijk is. We zijn het in onze kantoorgebouwen vaak alleen even vergeten.

Een lezing over fusies en organisatieverandering. Maar niet vanuit het bekende jargon van organisatiekunde of uit de bekende managementliteratuur. Want een fusie is net een huwelijk, en hoe zorg je er dan voor dat dit een geslaagd huwelijk zal worden? We staan stil bij de vragen en antwoorden die daarbij belangrijk zijn. Wie gaat er bij wie inwonen? Hoe bepalen we de bruidsschat? Is het een liefdes huwelijk, een moetje, of een gearrangeerd huwelijk en door wie dan? Kunnen we onze eigen identiteit nog overeind houden als we samengaan met een veel grotere partner? Wie van de bestuurders wordt de nieuwe bestuurder van de koepelorganisatie? En op de werkvloer... Hoe zal het straks zijn om ‘met hun’ samen te werken? Zijn onze processen en procedures erg verschillend? Wat gebeurt er met onze totem, met wat wij belangrijk vinden? In deze lezing leer je hoe verschillende groepen zich met elkaar kunnen verbinden. Hoe belangrijk de naamgeving is, de locatie, de onderlinge machtsverhoudingen en de kracht van de zogenaamde ‘liminale fase’ tussen de oude- en de nieuwe situatie.

Een sprankelende lezing vol verhalen over huwelijken, stammenoorlogen, cultuurverschillen en hoe deze te overbruggen. Al dan niet gecombineerd met een passend kennismakingsritueel. Aan de vooravond van fusie. Benen op tafel met de nieuwe directie van vier man / vrouw, of direct voor alle 5.000 medewerkers tegelijk. Wij geven deze keynote of masterclass bij voorkeur aan de twee fusiepartners samen. Of bij elk van de partijen apart om de eigen kracht te leren kennen voordat je in het huwelijksbootje stapt.

gears 1666499 1920 def

Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

 • kennismakingsritueel
 • ontmoeten vanuit power of love?
 • ritualiseren van overgangsmomenten
 • weerstand wegnemen
 • invloed van de machtsfactor op het fusieproces
 • de ideale regierol bij de fusie en verandering
 • geboorteritueel en onthulling van nieuwe naam en / of logo
 • afscheidsritueel van hoe het was

Boek:

Een leuk idee is om deelnemers na afloop het boek Building Tribes of Patronen mee te geven.

Door wie:

De lezing en masterclasses Een fusie is net een huwelijk worden gegeven door Danielle Braun, Karin van Mensvoort en Arne Stoffer. Afhankelijk van datum en uiteraard je voorkeur.

Danielle Braun
Karin van Mensvoort
Arne Stoffer

Keynote:

Keynote: 45 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen

Een fusie is net een huwelijk. Een "harde" lezing vol praktijkvoorbeelden en praktische tools voor de eigen fusieorganisatie. Maar wel met de exotische toon van de Corporate Antropologie. Beeldend, pakkend, vol humor en mooie verhalen. Je weet na deze lezing hoe je van een fusie een goed huwelijk maakt...

Masterclass:

Masterclass: 2,5 - 3,5 uur. 10 - 5.000 mensen.

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. We stemmen dit graag met je af. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.

1. Masterclass met Brand Character sessie

In de reclame is het een veel gebruikt begrip; een brand character is een verposinificatie van een merk, cultuur, groep. In hoge mate van interactie met de deelnemers wordt een "brand", een persoon van de eigen organisatiecultuur gemaakt. In rap tempo en met veel humor ontstaat zo een realistische cultuurscan met opvallende eigenschappen van de eigen organisatie- of teamcultuur. Aan de hand van vragen zoals; "stel dat jullie cultuur een persoon was, zou het dan een man of vrouw zijn" en "als jullie cultuur een persoon zou zijn, wat zou dan zijn of haar grootste geheim zijn", wordt een tastbaar beeld geschapen. We maken in deze sessie een karikatuur van de verschillende fusiepartners en hoe zij na het huwelijk zullen samenwonen. Resultaat: een gemeenschappelijke taal om op een laagdrempelige manier over cultuur en verandering te spreken... nog maanden lang. Indien gewenst legt een sneltekenaar de beelden vast in karikaturen. Deze sessie volgt op de inleidende lezing zoals hierboven beschreven.

2. Masterclass met begeleidde reflectie op de eigen fusie

Na de hierboven beschreven inleidende lezing in kleinere subgroepen aan de slag met een aangereikt cultuurmodel en een in overleg te bepalen focus voor gesprek. Bijvoorbeeld: op zoek naar de eigen totems, de spirit van de organisatie; wat willen we zeker behouden in het fusieproces, wat willen we juist graag overnemen van onze fusiepartner. Of een gesprek over het op hande zijnde huwelijk; wat moeten we van elkaar weten? Zelfwerkzaamheid met strakke terugkoppeling en samenvatting door de spreker. Deze sessie volgt op de inleidende lezing zoals hierboven beschreven.

3. Masterclass met passende fusierituelen voor de komende tijd

Na de hierboven beschreven inleidende lezing, met een extra focus op het belang van rituelen tijdens fusie en verandering, zal de groep rituelen ontwerpen die passend zijn voor de komende tijd. In groepen worden gewoonten uitgewisseld, vergaderrituelen op elkaar afgestemd en overgangsrituelen ontworpen. Tegelijkertijd worden oude en niet meer nuttige rituelen gedag gezegd.

4. Masterclass gericht op de eigen fusie; een moedig gesprek

Na de hierboven beschreven inleidende lezing richten we ons op jullie eigen fusie. Wij beschikken over uitstekende faciliterende vaardigheden en een groot scala aan interactieve werkvormen om optimale betrokkenheid te verkrijgen. Regelmatig faciliteren wij het gesprek dat sluimert maar nog niet gevoerd is. Over bijvoorbeeld macht- en status: hoe zien jullie jezelf ten opzichte van de fusiepartner. Wie komt bij wie ‘inwonen’. Wat is de grootste, wat de kleinste partij. Welke beelden hebben jullie van elkaar. We wisselen bruidsschatten uit. Met een spannend, maar écht gesprek. We hebben verschillende actieve werkvormen waaruit we in overleg zullen kiezen. Variërend van leuk en luchtig, tot diepgaand en stevig. Altijd met oog voor wat er van elkaar te leren is, nog kunnen leren en wat nog lastig is.

Masterclass: 1 dag, 10 – 5000 mensen

We kunnen het programma uitbreiden tot een volledig verzorgde dag. Deze masterclass van een dag zullen we in overleg samenstellen op basis van de hierboven beschreven mogelijkheden of komen tot een volledig op maat gemaakt programma. Uiteraard afhankelijk van de behoefte van de deelnemers en de organisatie.

Tribe Fusie is net een huwelijk 2

 

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 12 maart 2024, Op zoek naar Patronen, Amsterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • 19 april 2024, De Grote Harry dag, Leusden

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Danielle Braun - Da's Gek

De Grote Hé... Harry Dag 19 april 2024

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld 

Waarheid en verhaal

Beautiful nymph in the fairy forest. Fashion photo

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Diagnose van de tijd: leegte, complexiteit, toekomst?

7509801 HSC00001 7 kopie

Nieuwste Blog

Leiders: aandacht is het nieuwe goud Als dr. Danielle Braun iéts goed kan, is het zaken van een afstandje bekijken. De bedrijfsantropoloog maakte zich dat als kind al eigen. Inmiddels heeft ze al diverse boeken op haar naam staan, moedigt ze haar eig...

/**/