Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Rituelen in organisaties

rituelen in organisaties Danielle Braun spreker

Een jongen in Ethiopië die over een rij koeien heen springt om zijn status van volwassen man te bezegelen. Een Indiase bruiloft met 1000 gasten. Picknicken op het graf van je voorouders in Mexico. Dorpsbewoners in de Philipijnen die een varken offeren om de geesten gunstig te stemmen en zo een rattenplaag te verdrijven. Een voodoodritueel in Suriname. Doop van een baby in Italië. Begrafenissen met veel eten en prachtige kleding op Bali. Ontgroening bij een studentenvereniging.

Overal op de wereld worden rituelen gevierd. Wat dat met organisaties te maken heeft? Alles. 

Ook organisaties staan bol van rituelen. Een groot event bij aftrap van de reorganisatie. Borrel tussen de Raad van Toezicht en de directeuren van een zorginstelling. De wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Een half uur klagen voordat de MT vergadering kan beginnen. Taart bij een nieuwe klant. Op volgorde van anciënniteit de rechtszaal binnen lopen. De jaarlijkse heisessie. Initiatie van nieuwe medewerkers. Bitterballen en een speech bij pensionering. De jaarlijkse beoordelingscyclus. De maandelijkse KPI staatjes... 

Functionele rituelen. Om te vieren, te rouwen, te starten, afscheid te nemen, te fuseren, te veranderen. Disfunctionele rituelen; een task-force instellen om een proces te vertragen, testen van een nieuwe medewerker met een onmogelijke opdracht, roddelen over de nieuwe directeur.

spreker danielle braun organisatiecultuur leiderschap rituelen in organisaties

Rituelen hebben impact. Ze zorgen dat we het buiten-gewone van het gewone kunnen onderscheiden. markeren overgangen. Zetten de norm. Geven aan wat gewenst- en ongewenst gedrag is. Bieden troost bij tegenslag. Laten ons successen vieren.

In de lezing ' Rituelen in organisaties' reist Danielle Braun met je over de wereld. Met prachtige beelden, verhalen en films vertelt ze je wat de functie van rituelen is, hoe je een goed ritueel ontwerpt en hoe je functionele- en disfunctionele rituelen kun herkennen en duiden. Het verhaal stemt ze af op de context. Aan de vooravond van een fusie reist ze langs huwelijksrituelen, bij een afscheid langs begrafenissen, bij een start-up langs geboorterituelen, bij de nieuwjaarsreceptie zoemt ze in op de functie van grote potlachfeesten van Indianen en de waarde van een kerstpakket.

Indien gewenst ontwerpt Danielle aansluitend een belevenis, een ritueel passend bij de context. Schoon schip bij afscheid, speed date met je nieuwe collega's bij fusie, prachtige atsrt-up bij een nieuw project, omgaan met onzekerheid bij een reorganisatie... Strak, stijlvol, bijzonder en buiten-gewoon. Altijd in nauwe afstemming met de opdrachtgever.

BlpD FoIEAAjZjX

Danielle Braun is corporate antropoloog en expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Ze promoveerde op een onderzoek naar organisatiecultuur en sturing binnen de politie. Ze stond met haar voeten in de klei in strategische directiefuncties. Nu is ze begeleider van executives en organisaties bij complexe verandering. Ze is co-founder van de Academie voor Organisatiecultuur en docent bij de Vrije Universiteit en de Politieacademie.

“Braun is exotisch als het over cultuur gaat, uitdagend als het om gedrag gaat, keihard als het over organiseren gaat, liefdevol als het over mensen gaat, wetenschappelijk onderbouwd als het moet, vol humor als het kan. Altijd up-tempo en interactief. Je loopt de zaal anders uit dan je er in kwam. Je wordt een beetje antropoloog”.

 

Key note inleiding:

In een beeldende presentatie vliegt Danielle over de wereld. Ze neemt je mee naar prachtige rituelen. In foto's, films, verhalen. om te landen in je eigen organisatie met praktische tools en tips om beter te leiden en veranderen.

Zaalgrootte: 5 – 5000 deelnemers.

 

Aansluitend passend ritueel:

Strak, stijlvol, bijzonder doch passend bij de organisatie. In nauw overleg met de opdrachtgever. Schoon schip maken bij afscheid, 'geboorte' ritueel bij de start-up van een project, speeddaten met je nieuwe collega's bij een fusie,...

Zaalgrootte: 5-5000 deelnemers. 

 

BgyKJDzIUAATp6z

   

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 2 oktober 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 17 november 2020 The Next Event, Nieuwegein

  Meer informatie

 • 24 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 15 december 2020 Online seminar Building Tribes

  Meer informatie

 • 16 december 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Stoppen is een ambacht

pop up workshop van Danielle Braun & Marije van den Berg
2 oktober (Vol!) en 16 december 2020


iStock 505638367 570

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Wij gaan altijd door

'Is er geen weg, dan kappen we een weg'. Johan Pengel - Surinaams politicus 
Een credo in Suriname.
Die hebben we tot de onze gemaakt.
Onze trainingen en masterclasses gaan 
altijd door.
Live als het kan, online als het moet.

partijgerkiet waanzinnig

Hugs

Een film van Danielle Braun

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

Hekje Ze duiken weer op. De bladblazers. Met oorverdovend kabaal. Klimaat vervuilend en energievretend. En dat alles zou je nog voor lief kunnen nemen, als de outcome van het ding niet zo potsierlijk nutteloos was. Ik spotte er net weer eentje op mij...