Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Stoppen is een ambacht

Pop-up workshop van Danielle Braun & Marije van den Berg 2 oktober (Vol!) en 16 december 2020

Waan Zinnig Pop up workshop van dr. Danielle Braun antropoloog en dr. Esther van Fenema psychiater

We stoppen er mee

Geen organisatie lijkt eraan te ontkomen: dingen die niets opleveren en wel veel energie en geld kosten en het plezier in je werk verprutsen. Stoppen is een verwaarloosd thema in onze organisaties en in leiderschapstrainingen. We zwichten onder:

 • overbodige overlegspaghetti
 • bureaucratische gedrochten
 • eindeloos door-emmerende projecten
 • paarse krokodillen procedures
 • gewoonte vergaderingen

Toch gaan we er maar mee door. We zoeken eerder naar meer, naar nieuw, naar nog meer stippen op de horizon, dan dat we ook eens... kappen. We blijven sleuren aan dode paarden.

Zou het niet heerlijk zijn als onze organisaties beter worden in 'stoppen'?

Stel je voor dat we al onze energie kunnen steken in het doen van dat wat er echt toe doet. Niet in sleuren en zeuren. Bewust en blijvend ergens mee stoppen. Afscheid nemen. Geesten uitroken. Dode paarden feestelijk begraven. Met aandacht.

De workshop

lopen blote voeten def

We gaan de diepte in met stevige theoretische inzichten over waarom stoppen zo lastig is, het verschil tussen afschaffen en afleren, hoe je een stopcultuur bouwt, de kunst van het afscheid nemen, het patroonmatige van stroperig gedrag, hoe gemodder en ge-emmer zich steeds weer opnieuw aan een persoon of team lijkt te hechten.

 

Antropologische blik
Uiteraard reizen we met Danielle met antropologische blik over de wereld naar plekken waar goed afscheid genomen wordt. En leidt ze ons in in de wereld van de bio-antropologie en vertelt hoe mensen nu eenmaal geprogrammeerd zijn om met elkaar een hoop 'gedoe' te veroorzaken. Uit haar praktijk vertelt ze hoe rituelen helpen bij goed stoppen.
Stop. Stopstrategie voor organisaties
Marije is stopstrateeg en heeft een prachtig boek geschreven: Stop. Stopstrategie voor organisaties. In deze workshop leidt Marije je in, in het ambacht van stoppen. Ze geeft praktijkvoorbeelden van goed stoppen, een erg handig R.I.P. model en vertelt op welke olifantjes je moet letten. Marije is een kampioen in het leuk, aantrekkelijk, eenvoudig en sexy maken van stoppen en schudt hard aan je overtuiging dat stoppen per definitie verliezen is.

Aandacht is het nieuwe Goud

pand 350Zoals in al onze Breinvoer workshops zoeken we steeds het onderling gesprek op en hopen op persoonlijke en waardevolle ontmoetingen. Met reflectieopdrachten vul je je rugtas in jouw eigen advies-, coach-, leiderschapspraktijk. Je krijgt bij deze workshop het boek Tribaal Kantoorgedoe van Danielle Braun en het boek Stop van Marije van den Berg cadeau.
Bovenal: een fijne dag in de hectiek van het leven. In goed gezelschap weer eens ouderwets met elkaar studeren en ontmoeten. Let's get nerdy. Echte gesprekken. Op een prachtige plek in de natuur op landgoed de Horst in Driebergen: wandelproof vooraf, kom vooral wat eerder voor een mooie wandeling door bos en langs kunstwerken. Aandacht is het nieuwe Goud.

 

 

 

Voor wie

Leiders, bestuurders, veranderaars, consultants, managers, trainers, coaches, HR’ers, facilitators, antropologen, bestuurders en beleidsmakers… die zin hebben in verdieping. Die willen kauwen op theorie en daar in prettige setting met medeprofessionals over willen doordenken en mee willen werken. En... die willen stoppen. 

Praktisch

Midden van het land. Landgoed de Horst, Driebergen. Prachtig wandelgebied vooraf. Corona 1,5 meter proof ruim theater. Op 2 oktober (Vol!) en 16 december 2020 van 13.00 – 17.30 uur met hapjes tussendoor. Opgeven kan hier. Kosten zijn € 200,- inclusief btw en twee boeken. Alumni leergang Corporate Antropologie: € 150,-. De andere boeken van Danielle zijn ter plekke te koop. We gaan voor live. Maar stel dat het toch weer moet: dan gaan we online en kan je kiezen tussen online meedoen of een voucher voor de volgende live workshop. Met medeprofessionals over willen doordenken en mee willen werken. Meer willen weten over het brein. Die persoonlijke reflectie niet schuwen. Die wel houden van uitdagende meningen. Mensen die hun eigen gek en normaal durven te stretchen én te begrenzen. Gewoon weer eens aandachtig studeren met elkaar in een tijd van online, snelle filmpjes en oneliners. Aandacht en uitwisseling. We hopen op verwondering, uitwisseling, echtheid en lol met elkaar in een informele leersetting. 

Met wie

Leike van Oss
Drs. Marije van den Berg is stopstrateeg. Haar motto: dode paarden moet je feestelijk begraven. Ze heeft als onderzoeker en adviseur in talloze organisaties rondgelopen en verdiende haar sporen met het aanjagen van democratische processen in het publiek domein op onconventionele wijze. Zo bracht ze vorig jaar alle geldstromen in het basisonderwijs in kaart (en haalde daarmee de landelijk pers en de Tweede Kamer). Ze ziet in al die organisaties veel overbodige ellende en te veel gedreven mensen die moe en cynisch zijn. Dat kan anders. Dat beschrijft ze in haar boek Stop.
Danielle Braun
Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog, een van Nederlands topsprekers, directeur van de Academie voor Organisatiecultuur, auteur van managementboek van het jaar ‘De Corporate Tribe’, van ‘Building Tribes’, 'Tribaal Kantoorgedoe' en ‘Da’s gek’. Danielle stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager / bestuurder. Promoveerde op een onderzoek naar politiecultuur. Nu reist ze de wereld rond, op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Ze maakt organisaties graag klaar voor verandering. Expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Sparringpartner voor boards. Haar motto: Aandacht is het nieuwe Goud. Onder de naam #antropoloogdesvaderlands geeft Danielle duiding aan de dingen die gebeuren in kranten, social media, radio. Columnist voor DFT en Joop BNN VARA.
 

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 2 oktober 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 17 november 2020 The Next Event, Nieuwegein

  Meer informatie

 • 24 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 15 december 2020 Online seminar Building Tribes

  Meer informatie

 • 16 december 2020 Workshop Stoppen is een ambacht, Driebergen-Zeist

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Stoppen is een ambacht

pop up workshop van Danielle Braun & Marije van den Berg
2 oktober (Vol!) en 16 december 2020


iStock 505638367 570

Corona en cultuur

antropologisch duiden van groepsgedrag in crisis

iStock 1215697335 570

Wij gaan altijd door

'Is er geen weg, dan kappen we een weg'. Johan Pengel - Surinaams politicus 
Een credo in Suriname.
Die hebben we tot de onze gemaakt.
Onze trainingen en masterclasses gaan 
altijd door.
Live als het kan, online als het moet.

partijgerkiet waanzinnig

Hugs

Een film van Danielle Braun

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun. 

Tribaal Kantoorgedoe. Het nieuwe boek van Danielle Braun.

Nieuwste Blog

Hekje Ze duiken weer op. De bladblazers. Met oorverdovend kabaal. Klimaat vervuilend en energievretend. En dat alles zou je nog voor lief kunnen nemen, als de outcome van het ding niet zo potsierlijk nutteloos was. Ik spotte er net weer eentje op mij...