IMG_7486-kopie-def

Voodoo… vinden de meeste mensen een beetje eng. Doet ons denken aan poppetjes waar je spelden in kunt prikken en aan duistere rituelen. Voodoo heeft zeker een donkere, mystieke kant. Maar is ook gewoon een oude natuurreligie. Wist je dat we Voodoo eigenlijk pas eng zijn gaan vinden doordat Hitchcock er in de jaren 70 een paar hele spannende thrillers over heeft gemaakt in Hollywood? Dat heeft ons beeld sterk gevormd. In Togo, Haïti en Benin is Voodoo de staatsgodsdient.

Voodoo gaat, net als veel religies, over de continue balans tussen goed en kwaad. Tussen alle wezens op aarde. Niet alleen de mensen en dieren, maar ook de energie van planten, stenen, rivieren, het land, de wolken, de regen, de zon doen mee. Als er iets uit evenwicht is, proberen Voodoo-gelovigen en priesters met behulp van rituelen en medicinale kruiden de balans weer te herstellen. Daarmee zijn Voodoopriesters meesters in beïnvloeden. Ze werken in het klein – ja toch die poppetjes- om resultaten in het grotere geheel te bewerkstelligen. Wist je dat ons spreekwoord ‘even wat speldenprikken uitdelen’ vanuit Voodoo komt? Dat je op maandagochtend wat mensen van je team een boodschap influistert en hoopt dat ze die verder verspreiden.

In 2017 hield ik interviews met Voodoopriesters in de Haïtiaanse wijk in Miami. Van hen leerde ik hoe je grote zaken in het klein kunt beïnvloeden. En ik leerde hoe belangrijk magie en rituelen zijn als je mensen wilt meenemen in je verhaal. Onder de indruk was ik van de theatrale, of magische, het is maar wat je gelooft, rolwisselingen die Voordoopriesters kunnen maken als ze de boodschappen van de Goden doorgeven. Complete gedaanteverwisselingen. Dat is pas handig switchen van rollen!

De verhalen uit Little Haïti vind je terug in het boek Da’s Gek en Building Tribes. Lees hier de blog ‘Speldenprikken uitdelen’.

In de leergang Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur leer je de methodiek van Virale verandering om een beweging te scheppen bij cultuurverandering. Hierin vertelt Danielle je ook de verhalen over beïnvloeding, geïnspireerd op haar reis.

Image00001
Image00002
Image00003
Image00004
Image00005
Image00006
Image00007
Image00008
Image00009