Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Danielle Braun - Reiziger

Bovenal… ben ik een reiziger. Ik ga bewust op veldwerk om te leren van wat we al weten. Om dat vervolgens toe te passen in boardrooms en op de werkvloer. Dat doe ik vanuit antropologische onderzoeksmethodiek. Ik interview mensen, participeer in hun werk en leven. Ga down under bij nomaden hoog in het Zagros gebergte in Iran. Observeer offerrituelen in een tempel in Nepal. Dompel mijzelf onder op een retraite van Quakers in Engeland om mee te doen aan meetings in stilte. Loop mee in het kielzog van begrafenisondernemers in Tana Toraja om te zien hoe doden herbegraven worden. Spoor de achterkleindochter van de laatste Batakkoning op Sumatra op om te horen wat we in de boardroom kunnen leren over concurrentie en koppensnellen uit de tijd dat dat nog gebeurde op Sumatra. Ik duik in antropologische literatuur om te snappen hoe je een Afrikaans Kampvuurgesprek vertaalt naar Nederlandse setting. Daarover schrijf ik boeken en columns en vertel ik verhalen op het podium. Veldwerk; in de wereld en in organisaties; bij de politie deed ik promotieonderzoek en in de zorg ligt mijn hart en ook daar ga ik af en toe down under in ziekenhuizen, GGZ instellingen en zorginstellingen. Ook dat is voor mij reizen.

Daarnaast reis ik een à twee keer per jaar met mijn heerlijke gezin. Begonnen toen onze kinderen nog heel klein waren en nooit meer mee gestopt. Het is elke keer weer een feest van stevig doorreizen, ervaringen en herinneringen maken met elkaar en ongelooflijk veel pret maken. Een of twee maanden per jaar leven we als travellers met oude kleding en een kleine rugzak, slapen we op te harde bedden om dan weer even in een Balinees zwembad bij te komen. Ook op deze reizen is er altijd plek voor een antropologische blik, voor een paar dagen velwdwerk, voor onderzoek. En inmiddels interviewen mijn vrouw Marleen en onze kinderen net zo makkelijk een voodoopriester als ik en is er niks leukers dan met elkaar een begraafplaats opzoeken in een afgelegen dorp op Sulawesi. Soms vraag ik me af waarom het moet… hard afzien. Ik denk… gewoon omdat… ik het niet kan laten. De totem van ons gezin… is reizen. En omdat mijn hoofd soms uit elkaar barst van alle indrukken en schoonheid, fotografeer ik dan veel. 

In 2020 stond ik met een theatertour met mijn reisverhalen op het podium in een zestal theaters in Nederland.

spreek ik jouw taal
spreek jij de mijne
dan hoort elk hart de zijne
en begint een nieuw verhaal

1
2

Fontgrootte: +
3 minuten leestijd (682 woorden)

Oezbekistan 2023

IMG_2781-kopie

Oezbekistan. Eerlijk gezegd moest ik ook even goed zoeken waar het ligt op de kaart. Wat wist ik er eigenlijk weinig over. Door jarenlange afsluiting in de Sovjet periode hebben ‘de Stannen’ toch wel lang achter het ijzeren gordijn gezeten. Als ik mensen vertelden wat mijn reisbestemming was, zei niemand: wat leuk. Maar iedereen: is het daar niet gevaarlijk? Want dat beeld is er toch wel. Chaotische politiek met veel Sovjet sporen, corruptie, onveilig voor vrouwen en toeristen, ruig. Zoals met elke karikatuur klopt het een beetje en ook heel erg niet.

Sovjetsporen. Die zijn er en dat heeft grote interesse van ons gezin. Wij zijn een beetje verknocht aan ‘oude Sovjet meuk’ panden. Gaan graag urban exploren in oude staalfabrieken, mijnkantoren, sanatoria, hotels uit de dagen van het IJzeren gordijn. Een beetje spannnend om door oude afgebladderde panden te struinen is het wel, maar zulke mooie oude glorie, met soms de schriftjes nog in schoollades. Politiek en sociaal is het oude Sovjetdenken best voelbaar. Oezbekistan voert langzaam marktwerking in, maar niet zoals sommige landen in een klap, zoals in Rusland zelf. Gecontroleerde omzetting naar een kapitalistisch systeem. Dat gaat best goed en heeft soms grappige uitingen. Zoals dat er maar een merk auto’s te koop is in Oezbekistan en ik me dus heb verbaasd over de vraag hoe je je auto terug vindt tussen het hele lange rijtje dezelfde witte. We moesten natuurlijk poseren voor het misschien wel allerlelijkste hotel van de regio: het Uzbekistan Hotel in Tasjkent.

Maar Oezbekistan bezoek je vooral voor de majesteitelijke, wonderschone, duizend-en-een-nacht Oriëntaalse paleizen, astronomische universiteiten en moskeeën. De architectuur en het mozaïekwerk is van ongekende hoogstaande kunst en kleurenpracht. De route leidde ons langs de vier prachtsteden uit de tijd van de zijderoute; Samarkand, Tasjkent, Bukhara, Khiva. De steden waren ooit rustplaatsen voor de kamelen karavaan stoeten. Handelaren op kamelen en ezelskarren die maanden door de woestijn reisden, van Perzië, China, India, tot aan Europa bepakt met zijde, specerijen, kunst. Een feest van handel en daarmee ook culturele en religieuze uitwisseling. Eerlijk gezegd was ik wat beschaamd van mijn gebrek aan kennis over de schoonheid en rijkdom in architectuur en wetenschap uit die tijd. Ik betrapte mezelf toch op Eurocentrisme en zo weinig weten van dit deel van de wereld waar wel de bakermat ligt van onze natuurkunde, wiskunde, sterrenkunde en medische wetenschappen. Confronterend was om te leren dat het woord slaaf hier vandaan komt en dat ver voor de transatlantische slavernij door Europeanen hier alle pracht door slaven is gebouwd en er hard werd gehandeld in slaven. Het woord slaaf komt van de slavische volkeren die de Oezbeken en Perzen buit maakten op hun tochten.

Oezbekistan had ooit een rijke Joodse gemeenschap, die nu nog maar erg klein is, maar een bezoek aan de lieve rabbijn met een prachtige kleine synagoge met gebedshuis in Bukhara was onvergetelijk. Net als de slimme stedenbouw met heel veel bomen om de hitte te bestrijden en het reizen per trein, waarbij we verrast werden door de ongekende luxe, cappuccino, ligfauiteuils, incheken met je bankpas en art deco treinstations.

Vrolijk waren de ontmoetingen met mensen uit andere Eur-Aziatische landen die op een stedentripje waren, zoals wij dat doen naar Parijs of Londen. De meest prachtige hoeden en gewaden in de bussen met toeristen uit Tadzjikistan, Mongolië, Kirgizië, Tsjetsjenië. In schok was ik van de Las vegas achtige toeristenallee’s die overal in het land verrijzen. Oezbekistan toerisme is booming.

Mijn reis naar Oezbekistan heeft me permanent verlost van mijn Eurocentrisch wereldbeeld. Hierover schreef ik dit artikel: Hotel Europa ligt niet meer in Europa - verleden, heden, toekomst.

IMG 2306 kopie
IMG 2342 kopie
IMG 2440 kopie
IMG 2452 kopie
IMG 2458 kopie
IMG 2490 kopie
IMG 2538 kopie
IMG 2585 kopie
IMG 2606 kopie
IMG 2622 kopie
IMG 2651 kopie
IMG 2663 kopie
IMG 2676 kopie
IMG 2737 kopie
IMG 2778 kopie
IMG 2781 kopie
IMG 2793 kopie
IMG 2895
IMG 2930 kopie
IMG 2937 kopie
IMG 3025 kopie
IMG 3047 kopie
IMG 3153 kopie
IMG 3221 kopie
IMG 3225 kopie
IMG 3244 kopie
IMG 3253 kopie
IMG 3389 kopie
Yunus Radzabii station Tashkent metro kopie
ad4c5dee-b040-41bf-af44-e80f404c696f kopie

0
‘Aandacht is het nieuwe goud. Antropoloog Danielle...
Longread: Hotel Europa ligt niet meer in Europa - ...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

  • 5 juni – IIA congres – Afas theater, Leusden

    Meer informatie en inschrijven

  • 26 juni – Jaarcongres Verandermanagement – Afas theater, Leusden

    Meer informatie en inschrijven

  • 14 november – Kleefstof – Burgers’ Zoo, Arnhem

    Meer informatie en inschrijven

  • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

    Data en inschrijven

  • Trainingen Deep Democracy

    Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

  • Training Own Your Rank

    Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

  • Training Kampvuurgesprekken

    Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

  • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

    Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Kleefstof 14 november Burgers’ Bush

Deep Democracy training inclusief overnachting

rootskamer website 570

Danielle Braun - Da's Gek

Danielle Braun - Hé... Harry

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Nieuwste Blog

Ze reizen voor hun werk de hele wereld over en leven vaak uit hun koffer: beroepsreizigers. Danielle Braun (56) is corporate antropoloog, spreker en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Ze reist de wereld rond op zoek naar manieren om t...

/**/