Image00001

Kerst 2018 Nepal. Trekking door het Annapurna gebergte. Dat betekent vooral stevige wandelingen over de oude handelswegen van de Zijderoute met stenen trappen. Lekker klimmen en dalen. Genieten van oogverblindend mooie natuur. De toppen van de Himalya aan ons zijde. Grillig gevormde rodondendronbossen. Dorpjes onderweg met ijskoude basic trekkershutten maar altijd vriendelijke mensen en een stevige maaltijd Dal Bhat; rijst, linzen en een beetje spinazie. Zonsopgangen om nooit te vergeten. In het prachtige plaatsje Gandrun vierden we Boedhistisch nieuwjaar mee en luidden monnikken het nieuwe jaar in met verreikende muziek op hun trompetten.

Nepal, waar Boedhisme en Hindoeïsme hand in hand gaan. Als wij in Nepal zijn gaan we altijd even langs de Bodnath. De enorme Boedhistische stupa vol vlaggetjes. Drie rondjes eromheen lopen, samen met pelgrims in alle soorten en van alle uithoeken uit Nepal die dat ook doen. En zitten we rustig aan de oevers van de rivier bij de tempel Pushipatinath. De meest heilige tempel van Nepal, waar 24 uur per dag crematieplechtigheden plaatsvinden. De dood is hier zo meer open dan bij ons. Aangrijpend maar ook mooi, de openlijke crematierituelen waarbij de oudste zoon van een gezin het lichaam van zijn vader of moeder laat ontbranden door een lont aan te steken in de mond van de overledene. De Sadhu’s die er rondlopen zijn prachtig en hilarisch tegelijk, omdat ze goed snappen dat ze aan toerisme geld kunnen verdienen. Moeten we toch altijd even mee op de foto…

Bijzonder was het meemaken van de offerrituelen bij de tempel Manakanama. Hier geen toeristen. Of je terug stapt in de middeleeuwen. Duizenden Hindoe-gelovigen die geiten en kippen komen offeren aan de godin Durga. Het is bloeddorstig en stil sacraal tegelijk. Een kakafonie van mensen, kleuren, geluiden. Je komt er met een hele lange kabelbaan (spannend wel, in een land waar infastructureel onderhoud niet op zijn best is). De kabelbaan heeft niet alleen maar gondels voor mensen, maar er zijn ook speciale geitengondels voor de offerdieren.

Lezen over het Hindoe-pantheon en wat we daar van kunnen leren in organisaties kan je in de column ‘Verscheidenheid binnen één corporate verhaal’.

In de leergang Corporate Antropologie besteden we het hele vijfde blok uitgebreid aandacht aan het belang van rituelen in organisaties. Met de verhalen uit Nepal.

Image00001
Image00002
Image00003
Image00004
Image00005
Image00006
Image00007
Image00008
Image00009
Image00010