Geef je op voor de e-zine

Danielle Braun - Reiziger

Bovenal… ben ik een reiziger. Ik ga bewust op veldwerk om te leren van wat we al weten. Om dat vervolgens toe te passen in boardrooms en op de werkvloer. Daarover schrijf ik boeken en columns en vertel ik verhalen op het podium. Veldwerk; in de wereld en in organisaties. Daarnaast reis ik een à twee keer per jaar met mijn geweldige gezin. Begonnen toen onze kinderen nog heel klein waren en nooit meer mee gestopt. Het is elke keer weer een feest van stevig doorreizen, ervaringen en herinneringen maken met elkaar en ongelooflijk veel pret maken. Een of twee maanden per jaar leven we als travellers met oude kleding en een kleine rugzak, slapen we op te harde bedden om dan weer even in een Balinees zwembad bij te komen. Ook op deze reizen is er altijd plek voor een antropologische blik, voor een paar dagen velwdwerk, voor onderzoek. En inmiddels interviewen mijn vrouw Marleen en onze kinderen net zo makkelijk een voodoopriester als ik en is er niks leukers dan met elkaar een begraafplaats opzoeken in een afgelegen dorp op Sulawesi. Soms vraag ik me af waarom het moet… hard afzien. Ik denk… gewoon omdat… ik het niet kan laten. De totem van ons gezin… is reizen. En omdat mijn hoofd soms uit elkaar barst van alle indrukken en schoonheid, fotografeer ik dan veel.

1
2

2 minuten leestijd (475 woorden)

Iran 2016

FullSizeRender-32-kopie-2

Hoe bouw je een goede handelsrelatie op met een klant? Hoe bepaal je de prijs van een dienst of produkt. Hoe onderneem je duurzaam, met respect voor je concurrenten? Op deze vragen wild ik graag een antwoord hebben, toen ik bezig was met onderzoek voor het boek Building Tribes. En waar vind je betere antwoorden op deze vraag dan op de oude Zijderoute, een van de plekken op aarde waar al eeuwenlang op hoog niveau handel wordt gedreven met andere volkeren. Dus reisde ik naar Iran, samen met Jitske Kramer, op zoek naar verkopers van de beroemde Perzische tapijten.

In Esfahan, een werkelijk adembenemende mooie stad met enorme fonteinen, moskeëen en paleizen, ging ik op zoek naar tapijthandelaren die mij hun verkoopgeheimen wilden vertellen. Daar leerde ik over Ta’arof, de etiquette die gaat over wederkerigheid en reciprociteit. Ik leerde dat je je concurrenten niet de markt af moet willen concurreren. Dat als jouw zaken heel goed lopen en die van je buurman niet, dat je ook eens een klant doorstuurt. Dat je altijd een prijs moet vragen die goed is voor jou als ondernemer, maar ook voor de klant en voor Allah en het universum. Lessen over duurzaam zakendoen.

Daarna trok ik diep de bergen van het Zagrosgebergte in, en sliep in tenten van Nomaden. Om daar in gesprek te gaan met de makers van de tapijten. Oude dames die de tapijten weefden. Zij spraken vol emotie over de waarde van een tapijt. ‘Weet jij hoeveel tranen er in dit tapijt zitten omdat mijn handen pijn deden van het weven? Weet jij hoe vaak ik niet heb kunnen koken voor mijn man omdat ik aan dit tapijt werkte? Als je dat niet kunt begrijpen, hoe kan je dan de waarde van dit tapijt goed schatten’. Ik leerde dat een tapijt een verhaal heeft en dat je als verkoper emoties en verhalen verkoopt in plaats van produkten.

En onderweg… leerde ik van alles over Iraanse bruiloften in elf fasen. Over het verschil tussen buiten- en binnenleven van Iraniers. Over hoe het is op te leven in een religieuze totalitaire staat. Over stil verzet en ondergrondse popmuziek. Ik worstelde met kledingkeuze en hoofddoeken. Sprak traditionele mannen en vrijgevochten vrouwen.

De lessen uit Iran staan beschreven in het boek Building Tribes
In de lezing Magic Marketing en Sales vertel ik er over op het podium

Image00001
Image00002
Image00003
Image00004
Image00005
Image00006
Image00007
Image00008
Image00009
Image00010

0
Sssshhhhttt! Silent Meeting
Groot Groter Grootst

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 28 januari 2019 NSOPH Midwinterdag Leiden of lijden

  Meer informatie en inschrijven

 • Vanaf 1 april 2019 Collegereeks Nieuw Leiderschap van Management Impact

  Met André Wierdsma, Danielle Braun, Hans van der Loo, Thom Verheggen, Annemieke Roobeek, Raymon Geurts.Meer informatie

 • 9 mei 2019 Het Grote Kwaliteitscongres, Burgers’ Zoo

  Samen sturen op kwaliteit, meer informatie

 • 3 oktober 2019 IIA Masterclass cultuur

  Meer informatie en inschrijven

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo

  Nadere info volgt

 • Training Building Tribes

  Lees alles over de nieuwe training Building Tribes

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Ondertussen

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

building tribes boek

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Reis mee. Naar het land van sari’s, riksja’s, economische groei, koeien op straat, elke dag een feest en veelkleurigheid India. We zijn te gast bij een Amerikaanse expatfamilie, die al jaren woont en werkt in India.Ons gastgezin is goed ingeburgerd. ...