Geef je op voor de e-zine

Danielle Braun - Reiziger

Bovenal… ben ik een reiziger. Ik ga bewust op veldwerk om te leren van wat we al weten. Om dat vervolgens toe te passen in boardrooms en op de werkvloer. Daarover schrijf ik boeken en columns en vertel ik verhalen op het podium. Veldwerk; in de wereld en in organisaties. Daarnaast reis ik een à twee keer per jaar met mijn geweldige gezin. Begonnen toen onze kinderen nog heel klein waren en nooit meer mee gestopt. Het is elke keer weer een feest van stevig doorreizen, ervaringen en herinneringen maken met elkaar en ongelooflijk veel pret maken. Een of twee maanden per jaar leven we als travellers met oude kleding en een kleine rugzak, slapen we op te harde bedden om dan weer even in een Balinees zwembad bij te komen. Ook op deze reizen is er altijd plek voor een antropologische blik, voor een paar dagen velwdwerk, voor onderzoek. En inmiddels interviewen mijn vrouw Marleen en onze kinderen net zo makkelijk een voodoopriester als ik en is er niks leukers dan met elkaar een begraafplaats opzoeken in een afgelegen dorp op Sulawesi. Soms vraag ik me af waarom het moet… hard afzien. Ik denk… gewoon omdat… ik het niet kan laten. De totem van ons gezin… is reizen. En omdat mijn hoofd soms uit elkaar barst van alle indrukken en schoonheid, fotografeer ik dan veel.

1
2

2 minuten leestijd (348 woorden)

China 2018

IMG_0059

Ik reisde in de zomer van 2018 naar China. Samen met mijn gezin; beste reisgezelschap denkbaar. Total culture shock. Ondanks al mijn reiservaring is China… anders. Weinig Chinezen spreken goed engels. Dat betekent dat dagelijkse interacties als eten bestellen of de weg vragen best een uitdaging zijn. Omdat ook non-verbale communicatie echt anders is, leidde dit vaak tot hilarische misverstanden. De gouden oplosing: gewoon de keuken inlopen en je eten aanwijzen en gebruik maken van het aanbod van Chinezen die heel behulpzaam en handig zijn met online vertaalapps.

Verbaasd heb ik me over de enorme verschillen tussen ruraal China waar de tijd heeft stil gestaan en alles nog met de hand gebeurt op landerijen en dorpsraden nog redelijk volgens Maoïtisch model functioneren. En daartegenover hypermodern Shanghai en Bejing, waar ik een blik in de toekomst van ons eigen bestaan mocht werpen. Over de manier waarop China de Tibetanen in Shangrila tot partner maakt middels nieuwe godsdienstige vrijheden, Nike schoenen voor monniken en toerisme. Over de gigantische schoonheid van het terracottaleger en de chinese tempels.

Genoten heb ik van kleine verschillen. Bomen die gevoed worden met een boominfuus. Garnalen eten in een garnalenrestaurant met plastic handschoentjes aan. Je tanden laten trekken op de markt, tegelijk met high speed treinen. Pracht en praal van de keizerlijke verboden stad in Bejing. Oud en nieuw tegelijk in één samenleving; paralelle werkelijkheden. Straatdansen ‘s avonds op elk plein. Martial arts in het park.

Gezwoegd en gereflecteerd heb ik tijdens geweldige tochten in 38 graden over de Chinese muur. Hierover schreef ik de column ‘Muren’ 

China… heeft me betoverd en verbaasd. Totaal.

Image00001
Image00002
Image00003
Image00004
Image00005
Image00006
Image00007
Image00008
Image00009

0
Wir haben es nicht gewußt
Nieuwe slaven of opperwezens

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Vanaf 1 april 2019 Collegereeks Nieuw Leiderschap van Management Impact

  Met André Wierdsma, Danielle Braun, Hans van der Loo, Thom Verheggen, Annemieke Roobeek, Raymon Geurts.Meer informatie

 • 9 mei 2019 Het Grote Kwaliteitscongres, Burgers’ Zoo

  Samen sturen op kwaliteit, meer informatie

 • 3 oktober 2019 IIA Masterclass cultuur

  Meer informatie en inschrijven

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo

  Nadere info volgt

 • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

  Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

 • Training Building Tribes

  Lees alles over de nieuwe training Building Tribes

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Ondertussen

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Japke-d. Bouma onderzoekt hoe je gelukkig wordt op je werk. Tips via @Japked op Twitter.Schapendrijven, met Lego spelen of samen een kluwen wol afwikkelen om de ‘verbinding’ te symboliseren: je kunt het zo gek niet verzinnen of collega’s doen het met...