Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Training Building Tribes

Training Building Tribes – faciliteren van dialoog en besluit.

Building Tribes Aan de slag met dialoogvormen uit de hele wereld

Building Tribes. Krachtige dialogen. Wijze besluiten. Organisaties verbeteren zichzelf continue. Dialogen worden gevoerd aan vergadertafels en bij het koffiezetapparaat. Leiders nemen besluiten en dragen die uit. Die dialogen ontstaan vanzelf óf je kunt ze een handje helpen. Door tijd te reserveren, een goede setting te creëren en een goede facilitator aan te wijzen. Overal op de wereld kennen we krachtige rituelen en bijeenkomsten waarin tribes dialogen voeren en besluiten nemen. Deze training is dé opleiding voor facilitators, voorzitters en teambegeleiders bij uitstek.

Cultuur vormt zich in dialoog en besluitvorming. Elk groot of klein besluit bepaalt nieuwe koers, strategische richting en omgang met elkaar. Dat kan je maar beter goed doen. Transformatief: echte samenspraak organiseren en alle stemmen horen. Goede dialogen voeren gaat niet vanzelf. We zijn geneigd onze ego voor te laten gaan. Te debateren in plaats van echt te luisteren. Over elkaar heen te buitelen. Te autocratisch te besluiten. Of juist geen knoop te durven doorhakken. Saaie overleggen te voeren met acht agendapunten, de notulen van de vorige keer aan het begin en WVTTK aan het einde. Dat kan anders.

In de training Building Tribes krijg je een goed gevulde rugtas mee naar huis met besluit- en dialoogvormen. Gebaseerd op hoe Tribes dat overal op de wereld doen: transformatief overleggen. Soms zacht: vergaderen zonder ego’s leren we van de Quakers in Engeland. Soms hard en resultaatgericht: concurrentiegesprekken leren we van de koppensnellers op Sumatra. Soms wijs: socratische gespreksvoering van de oude Grieken. Ondertussen leren we je een heel goede facilitator te zijn. Te werken met de flow van de groep. Te versnellen of juist te vertragen. Leiding te nemen óf de groep het juist zelf te laten doen. We leren je technieken van ‘Holding Space’: zorgen dat er ruimte, tijd en de goede sfeer is zodat moedige gesprekken gevoerd kunnen worden.

1

De reis

We nemen je mee op reis over de wereld. Het boek ‘Building Tribes – reisgids voor organisaties’ vormt de basis en inspiratiebron voor deze training. De verhalen in het boek komen tot leven. We gaan aan de slag met verschillende dialoogvormen en we verdiepen ons in 'de rol van de magiër', de facilitator en werken daarmee aan je faciliterende vaardigheden. 2 x 2 dagen onderdompelen. Met ook tijd voor échte ontmoeting met overnachting, diner en een avondprogramma met bijzondere workshops vol dans en muziek. Omdat je ook daarmee tribes bouwt. Je ontvangt het boek bij deelname aan de training.

Blok 1 - dag 1 Building Tribes

Op de eerste dag van de training Building Tribes nemen we je mee naar Tribes over de wereld en vertellen we waarom dialogen in organisaties zo belangrijk zijn. Waarom moet je ‘Kampvuren aansteken’. Aan de hand van de metafoor van muren bespreken we waneer je in organisaties muren afbreekt (tussen afdelingen, met netwerkpartners) en wanneer je ze juist optrekt (om de concurrentieslag aan te gaan). Waar je verschillen overbrugt en waar je grenzen trekt. Je leert het 6-stappenmodel voor een goede dialoog. We gaan in op de rol van de facilitator, de magiër. We scheppen voorwaarden voor een geslaagde bijeenkomst. Je oefent zelf met het creëren van de juiste stagesetting en leert het belang van een goede start. We vertellen je wat ‘Holding Space’ is: je leert hoe je de energie van een groep kunt managen. In de avond voeren we een andere eeuwenoude dialoog; al dansend. Jan Pieter van Lieshout is dansmeester en bestudeerde dansstijlen van over de hele wereld. Hij voert met ons een dansscan uit: wat vertelt onze manier van dansen ons over onszelf. NB: je hoeft geen danswonder te zijn om mee te doen ((-;

Blok 1 – dag 2 Koppensnellen, trouwen en begraven 
Ofwel: resultaatgesprekken, fuseren en afscheid nemen

Op de tweede dag van de training nemen we je mee op reizen uit het boek Building Tribes die model staan voor dialoogvormen. We starten steeds met een lezing van een van de reizen vol beeld en verhaal. En we gaan ermee aan de slag. Maak kennis met de meedogenloze keuze voor de eigen tribe van de koppensnellers op Sumatra en Papoea Nieuw Guinea. We kijken hier de kunst af van het echt ‘gaan voor je eigen tent en bedoeling’ en het voeren van concurrentie- en resultaatgesprekken. Tijdens de lezing ‘een fusie is net een huwelijk’ doen we interactieve oefeningen die gaan over samenwerken en fuseren. We reizen naar Tana Toraja, diep in de binnenlanden van Sulawesi, waar mensen indrukwekkende dodenrituelen en grootse begrafenissen kennen. Hier ervaren we de kracht van bewust afscheid nemen. Tot slot leer je een manier om alles op tafel te gooien bij conflict of om de thermometer in je team te houden; we gaan hier te rade bij de screaming conversations na de apartheid in Zuid Afrika.

Blok 2 dag 1 Tot de kern komen

Jezelf en je team ontdoen van de ruis van ego’s en te veel woorden. Dat is waar het deze dag over gaat. Tot de kern komen. Verbinden met de ziel, de totem van je organisatie, van elkaar. Terug naar de bedoeling. We voeren totemgesprekken, kernwaardengesprekken en werken met de wijsheid van de Oude Grieken. Je leert hoe je een goed gesprek voert over morele dilemma’s en krijgt hier tools voor. We houden met elkaar een bijzondere meeting: een vergadering in stilte zoals de Quakers in Engeland dat doen. In de avond voeren we weer op een andere manier dialogen; door middel van een indrukwekkende zangworkshop waarbij Elma Groen ons inwijdt in Joodse afscheidsgezangen..

Blok 2 dag 2 I see you. Andere bilaterale gesprekken

Tribes bouw je in gezamenlijke bijeenkomsten én in goede een-op-een gesprekken. In het boek Building Tribes maken we kennis met verschillende manieren om alle stemmen te horen en elkaar écht te ontmoeten. Voor je gaat praten, moet je leren luisteren. We leren je de techniek van reflective listening. We kijken hoe Voodoo priesters en Inuït dat doen: verschillende stemmen horen en ons afvragen wat de organisatorische voorouders zouden vinden van onze besluiten over de toekomst van de organisatie. We sluiten af met datgene wat Masai doen als ze iemand in de gemeenschap willen bijstaan: we gooien ‘gouden pijlen’ naar elkaar.

Je krijgt

 • Echt heel veel tools en werkvormen om dialogen in organisaties te voeren.
 • Je leert werken met de 6 stappen van een goede dialoog.
 • Je leert alles over de techniek van ‘Holding Space’.
 • Je leert het vuur op bijeenkomsten 'aansteken en doven' door middel van goede check-ins en check-outs.
 • Handvatten om de rol van de chief (de leider) en de magiër (kampvuurbegeleider, facilitator) goed in te vullen.
 • Theorie en oefeningen; werken aan metaskills en vaardigheden om daarmee je persoonlijke effectiviteit als facilitator te versterken.
 • Veel oefenen en veel persoonlijke feedback.
 • Theorie over verschillende dialoogvormen, zoals we ze in het boek Building Tribes beschrijven.
 • Aan de slag met bilaterale gesprekken.
 • Toepassen van wat je geleerd hebt op casuïstiek uit je eigen werkpraktijk of van een casus van ons.
 • Een avondprogramma met bijzondere manieren om een tribe te vormen met topworkshops zang en dans.
 • 2 x 2 dagen op een fijne plek in de natuur, met tijd om elkaar te ontmoeten. Wij geloven in échte tijd en ontmoeting en zintuiglijkheid in de snelle virtuele wereld van online programma’s en social media.
 • Het boek Building Tribes.
 • Groepgrootte 10 - 20 deelnemers.

1
2
3
4
5

Voor wie

Deze training is voor iedereen die dialogen faciliteert- of voorzit. Voor kampvuurbegeleiders, Deep Democracy facilitators, HR-adviseurs, trainers, voorzitters, systemisch werkers, teamleiders, teamcoaches, veranderstrategen, leiders. We oefenen veel en je krijgt persoonlijke feedback op je facilitatieskills. In de avond bouwen we op een andere manier aan tribes met bijzondere workshops. Omdat wij geloven in échte ontmoeting geen online modules, maar fijn werken op een mooie plek met heerlijk diner en overnachting. De training is een uitstekend vervolg op de leergang Corporate Antropologie, wij bieden alumni een korting aan, maar is ook goed te volgen zonder die voorkennis. Het is dan wel handig als je het boek de Corporate Tribe hebt gelezen. Geen probleem en juist aanvullend als je al een training Kampvuurgesprekken – Afrikaanse volksraadpleging of Deep Democracy hebt gevolgd.

Wanneer niet

Als je zelf cultuur wilt leren diagnosticeren en veranderen en een echt zeer complete opleiding zoekt, kies dan liever voor de leergang Corporate Antropologie. De leergang Corporate Antropologie geeft een theoretische basis en inzichten over cultuurdiagnose en verandering en is cognitiever van karakter. Je leert daarin echt werken aan cultuurverandering.

In deze vierdaagse training Building Tribes ligt het accent op een aantal dialoogvormen en persoonlijke facilitatieskills; een echte vaardigheids- en belevenistraining.

Door wie

Alle dagen begeleid door dr. Danielle Braun en drs. Karin van Mensvoort. Danielle is corporate antropoloog en auteur van het boek Building Tribes. Ze staat garant voor prachtige beelden en verhalen en messcherpe koppeling aan de organisatiepraktijk. Drs. Karin van Mensvoort is corporate antropoloog. Zeer ervaren leidinggevende, interimmer, facilitator en trainer. Positieve energie om van te smullen en een voorbeeld in facilitatie en creativiteit.

1
2
 

Je wilt ook prettig verblijven

Als je hard werkt met een intensief (avond)programma, wil je ook prettig slapen en verblijven. Voor deze leergang verblijven we op Landgoed ISVW in Leusden (www.landgoedisvw.nl). Een fijne locatie in het groen, een mooie kamer en de heerlijke maaltijden zijn inclusief. Wij geloven in echte ontmoetingen in deze tijd van online, virtueel en social media. Daarom nodigen we je graag uit om het 2 x 2 dagen ook gewoon goed te hebben met elkaar.

himba 3099603 960 720 def

Informatie over data, kosten inschrijven

Dit is een training van 2 x 2 dagen inclusief diners, overnachting en een inspirerend avondprogramma met workshops dans en zang.

Kosten € 3.000,- en € 2.500,- voor alumni leergang Corporate Antropologie inclusief diners en overnachtingen, btw-vrij in verband met CRKBO registratie. Je kunt ook kiezen voor de zeer complete vaardigheidsleergang leergang Antropologische teambegeleiding - dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld?

Trainen in corona tijd

Wij hechten veel waarde aan een veilige omgeving in pandemische tijd. Dat betekent dat wij trainen in een grote zaal, met 1,5 meter afstand. Al onze oefeningen zijn aangepast, evenals de diners en lunches. We ventileren goed en werken als het even kan in de prachtige natuur rondom onze fijne locaties. Dat betekent ook dat het in de winter kouder kan zijn. Dresscode is dan ook warme truien, sjaals en lekkere buitenschoenen. We werken in groepen van 10-20 personen. Lees alsjeblieft zeker in coronatijd de annuleringsvoorwaarden goed door. Bij verhindering om welke reden dan ook, ook verkoudheid waardoor je niet kunt deelnemen, geven wij geen restitutie van trainingsgeld. Je mag wel altijd een vervanger sturen.

Verdere praktische informatie vind je hier

In 2021 verzorgen we deze training alleen incompany. We maken een offerte voor je op maat. Toch interesse in deze training? Die zit ook geintegreerd in de vaardigheidsleergang leergang Antropologische teambegeleiding - dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld?

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 16 maart 2022, Health Valley Event, Nijmegen

  Meer informatie en aanmelden

 • 13 juni 2022, Landelijke OR dag

  Informatie volgt

 • 26 juli 2022, World Police and Fire Games, Rotterdam

  Meer informatie en aanmelden

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Danielle Braun over haar nieuwe boek Patronen

Dubbel date over haar boek Patronen met Inge Diepman

Columnist en antropoloog Mening of neutraal Podcast met Danielle Braun en Ruben Klerkx1

Patronen - We Gaan Diep

Event 16 november

iStock 1215697335 570

Aandacht is het nieuwe goud

Een film van Danielle Braun

Nieuwe podcast met Tjip de Jong

Hoe wordt de mens gevormd door zijn tribe?

Nieuwste Blog

Vraag me niet waarom, maar als student woonde ik in een flat met allemaal oude Joodse bejaarde dametjes met zilverpaars haar in Amsterdam-Zuid. Ze brachten me kippesoep en appeltaart als ik er brak uit zag. Er was een jaarlijks streng ritueel: het on...

/**/