Geef je op voor de e-zine

Afrikaanse Kampvuurgesprekken

kampvuurgesprekken vuurschaal

“Leiders komen veel makkelijker tot een oplossing als ze leidinggeven vanuit de kracht van hun mensen. Ze worden krachtiger leiders.”

Ben jij een leider of facilitator die medewerkers wil uitnodigen vanuit hun creativiteit te werken? Een leider die inziet dat je zó tot de beste nieuwe ideeën komt? Inspireer jij mensen en laat jij je door jouw mensen inspireren? Wil je werken vanuit ‘the whole system in the room’ als startpunt? Dan laten we je graag kennismaken met een andere manier van beslissingen nemen: Afrikaanse Kampvuurgesprekken.
Het Kampvuurgesprek gebaseerd op de Afrikaanse Volksraadpleging is een vergadervorm die uitgaat van een dialoog, zonder oeverloze discussies. Een vergadervorm die ervoor zorgt dat iedereen zich gehoord voelt en die de leider helpt betere beslissingen te nemen. Beslissingen die door de organisatie worden ondersteund en uitgevoerd.

Het werken vanuit de kracht van het collectief is het belangrijkste principe van een Afrikaans Kampvuurgesprek. Niet het individu, maar de groep staat centraal. Met veel ruimte voor ieders inbreng. Vergaderingen vinden plaats in een open ruimte waar iedereen in een halve cirkel zit en zijn of haar mening kan inbrengen. Tijdens het Kampvuurgesprek wordt iedereen uitgenodigd om zijn of haar waarheid, mening en ideëen te delen zonder dat daar negatieve consequenties uit voortkomen. Vanuit vertrouwen, eerlijkheid en openheid. Dankzij oprechte ideeën en meningen kun jij als leider betere en afgewogen besluiten nemen. Tegelijkertijd ervaren medewerkers dat ze werkelijk van betekenis zijn voor de organisatie waar ze zich met hart en ziel aan willen wijden.

De Kampvuur-principes zijn krachtige instrumenten om leiderschap te versterken, veranderingsprocessen op gang te brengen en een collectieve visie te ontwikkelen die door het hele bedrijf herkend en gedragen wordt. De Kampvuurgesprekken, zoals wij die uitvoeren hebben hun oorsprong in Botswana. Het is sterk verbonden met de ‘Ubuntu’-filosofie die draait om toewijding en relaties tussen mensen onderling: ‘Ik ben, omdat wij zijn’. In het boek Building Tribes staat deze manier van vergaderen uitgebreid beschreven.

kampvuurgesprekken kampvuur

Facilitatie

CjJi3 OXIAAllfMWe komen graag een Afrikaans Kampvuurgesprek houden in jouw team of organisatie. Hoe het werkt? We helpen je om de vraag die je beantwoord wilt zien heel scherp te formuleren. Die vraag kan gaan over het functioneren van een team, over de resultaten van het afgelopen jaar, over fusieplannen, een klantenraadpleging, over de nieuwe strategische koers, over een structuurwijziging. Brainstormend of uitvoerend. We organiseren het Kampvuurgesprek met je en denken mee over wie er bij moeten zijn. Ook besteden we veel aandacht aan de stagesetting. Op de dag zelf ga je als leider voor de genodigden zitten. Je stelt je vraag. Wij helpen de vraag te verduidelijken. En vervolgens brandt het vuur los. Zonder debat en discussie en met respect voor ieders input, halen we een schat aan meningen, tips, ideëen en waarheden op. Door de werkvormen die we gebruiken, luistert iedereen echt naar elkaar. Blijven telefoons uit. Doet iedereen mee. Is er openheid en transparantie. Als alles gezegd is, trek je je terug. Eventueel met een aantal sparringpartners. En dan kom je terug… met een besluit. Wij helpen je de juiste woorden te vinden in je speech. Geen gepolder. Zo gaan we het doen. En iedereen snapt hoe je tot je beslissing gekomen bent. Dat verhoogt draagvlak en versnelt implementatie.

Wil je ons een Kampvuurgesprek laten faciliteren? Neem contact met ons op.

Trainingen

In de tweedaagse training ‘Afrikaanse Kampvuurgesprekken’ leer je dialogen te faciliteren gebaseerd op een oeroude dialoogvorm, de Kgotla uit Botswana (een Afrikaanse volksraadpleging). Die hebben we gemengd met stille vergadertechnieken van de Inuït, talking sticks van Indianen, besluitvorming door de koningen van de Ashanti. Al deze wijsheid hebben wij samengevoegd tot een snel te leren, uiterst praktische en bijzonder down to earth handzame methode in vijf stappen die je na twee dagen goed onder de knie kunt krijgen. Je maakt gebruik van de wijsheid van het collectief met daarin een heel duidelijke rol voor de leider. Een uiterst praktische training met veel oefenen en tools om direct te gebruiken. Na twee dagen ben je zelf goed in staat kampvuurgesprekken te begeleiden. We wisselen kennis van de methodiek af met mooie beelden en verhalen over de achtergrond van de dialoogvormen. En verder oefenen we veel, heel veel. Kennis en vaardigheid in een training dus. In de kampvuurgesprekken wordt discussie vermeden, worden standpunten op een prachtige manier uitgewisseld en wordt heel rolbewust vergaderd. Er worden door de leider / bestuurder / MT / directie ter plekke besluiten genomen, nadat de wijsheid van het collectief (medewerkers, externen, klanten) uitgebreid verkend is. Gebaseerd op de Afrikaanse gedachte van Ubuntu; waarbij de gedachte is dat je alleen maar bestaat en kunt beslissen vanuit de zorg voor en wijsheid vanuit het collectief. Uiterst effectief in netwerkbijeenkomsten, programmatisch werken, strategieverkenningen, organisatieverandering. Je haalt ‘the whole system in the room’.

koffiemachine in de fik

Je leert

 • het 5 stappen model voor een Afrikaans Kampvuurgesprek
 • faciliterende vaardigheden en metaskills
 • behouden van je neutraliteit als facilitator
 • leiders ondersteunen als inbrenger van vraagstukken
 • roltheorie
 • check-in en check-out als werkvorm

Voor wie

Je bent ervaren leider, manager, trainer, communicatieprofessional, moderator, facilitator, consultant, teamcoach, stafmedewerker, HR-adviseur en voelt je senang in het werken met groepen. Je beschikt over een stevig arsenaal van groepsdynamische werkvormen en vaardigheden om groepen te begeleiden. Je bent steeds nieuwsgierig naar nieuwe vormen van dialoog en begeleiding. Je wilt meer gebruik leren maken van de kracht van het collectief. Je weet dat een goede facilitator wonderen in groepen kan verrichten...

Combinatie met andere trajecten vanuit de Academie voor Organisatiecultuur

Misschien heb je al een andere opleiding bij ons gevolgd. Dat helpt zeker, maar is geen vereiste. Andere dialoogvormen leer je in de training Building Tribes en Deep Democracy. Wil je echt met organisatiecultuur leren werken en zoek je een intensieve, cognitieve leergang, kies dan voor de leergang Corporate Antropologie.

Trainer

Danielle Braun

Marion vd Guchte

Informatie over data, kosten inschrijven

Dit is een tweedaagse training. Kosten zijn € 825,-, inclusief lunch, btw vrij. Verdere praktische informatie vind je hier.

Inschrijfformulier

Voor welke training wilt u zich inschrijven?
Ongeldige invoer

Kosten: € 825,- BTW-vrij inclusief lunch
Ongeldige invoer

Gegevens aanmelder
Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Invalid Input

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Annuleringsvoorwaarden

Na verzenden van dit inschrijfformulier, gaan de wettelijke 14 dagen bedenktijd in (waarbinnen je kosteloos van gedachten kunt veranderen) en krijg je van ons een bevestigingsmail voor de deelname aan de gewenste training. Annuleren kan na bevestiging kosteloos tot 20 dagen voorafgaand aan de eerste trainingsdatum, hierna wordt 50% van de totale trainingsprijs in rekening gebracht. Bij annuleren tot één week van te voren wordt 100% van de totale trainingsprijs in rekening gebracht.
Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Invalid Input

kampvuurgesprekken

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo, Arnhem

  Meer informatie

 • 15 november 2019 seminar Veranderkracht, Driebergen

  Meer informatie

 • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

  Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

 • 12 december 2019 Congres Netwerkleiderschap

  Meer informatie

 • 13 december 2019 VIPP Forward congres, Amsterdam

  Meer informatie

 • 16 december 2019 Waan - Zinnig

  Meer informatie

 • Januari 2020 Theatertour door Nederland

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators gebaseerd op de Afrikaanse Volksraadplegingen. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Stel… je wilt iets. Je hebt een origineel idee. Of je bent ergens tegen. Wilt waarschuwen. Op je werk, in je gezin, of in de samenleving. Als je stelselmatig niet gehoord wordt, ga je saboteren.In een land hier ver vandaan. Lang lang geleden. Leefde ...