Geef je op voor de e-zine

Tribe! Macht, ranking en apenrotsen

macht en ranking 1

Geen mens is los verkrijgbaar. Organisaties zijn opgebouwd rondom status, posities, gezag, charisma, leiders. In elke groep, in elke organisatie heerst een pikorde. Wat zijn nu eigenlijk de wetten van de apenrots? Worden besluiten bijvoorbeeld in de vergadering genomen of is dit allang in de wandelgangen geregeld? Hoe pak je positie? Wat is de werking van jouw non-verbaal gedrag en houding op anderen? En welke symbolen draag je die jouw plek op de apenrots verraden en bepalen? Organisatiepolitiek; het is een thema dat boeit en bindt, uitdaagt en frustreert. We willen allemaal het beste voor de zaak, voor de wereld, maar ook... voor onszelf.

Hoe werkt de apenrots nu eigenlijk? In het schijnbare oerwoud van politieke spelletjes zit wel degelijk een patroon. Met een aantal universele biologische en antropologische wetmatigheden. En cultuurspecifieke invullingen en persoonlijke voorkeuren. In onderstaande lezingen en masterclasses leer je de wetten van de apenrots kennen. In een beeldende reis vol humor word je meegenomen naar tribes en andere volkeren. Naar verschillen in het organiseren van macht, ranking en privileges. Om tenslotte je eigen organisatiepolitiek beter te begrijpen. En jouw eigen rol daarin. Leer over non-verbaal gedrag, charisma en de invloed op anderen. Over menselijke behoeften. Wetenschappelijke inzichten afgewisseld met onze eigen ervaringen als leider en adviseur en een aantal concrete theatertechnieken. Een onvergetelijke ervaring over organisatiepolitiek, eerste indrukken, uitsluitingsmechanismen en non-verbaal gedrag. Je stapt de zaal anders uit dan je er in kwam. Own your rank, play your rank.

Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

Over dit onderwerp is veel te vertellen. We hebben daarom verschillende lezingen samengesteld met elk een eigen focus (zie hieronder).

Belangrijke items zijn:

 • machtsarena van organisaties: politiek en invloed
 • verkrijgen van ranking, status en positie
 • een goede leider doet de haka
 • verschillen tussen mannen en vrouwen; matriarchaal leiderschap
 • culturele verschillen in beleving van macht en ranking
 • hoe verandering en diversiteit kan blokkeren door macht
 • het diep menselijke sociale contract met de alpha leiders
 • easy switchen tussen hoge- en lage status
 • de verslavende werking van macht en status
 • vrouwelijke macht; lilith en eva
 • onbewuste privileges die komen met ranking (o.a. white privilige)
 • werking van non-verbaal gedrag, houding en de invloed op anderen
 • uitsluitingsmechanismen en identiteitsvorming middels ranking
 • impact van machtsbronnen op cultuur en besluitvorming
 • macht en onmacht van de formele en informele hiërarchie
 • hoe daling in ranking samenhangt met je competentie niveau

Spreker:

Danielle Braun en/of Jitske Kramer

Taal:

Nederlands of Engels (Jitske)

Duur en interactie:

Keynote: 30 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen

We hebben rond het onderwerp macht, ranking en apenrotsen verschillende lezingen samengesteld, elk met een andere focus. Ook verzorgen we lezingen rond dit thema specifiek gericht op leiders.

1. Keynote lezing Own you rank. Play your rank. Share your rank.

Een lezing over organisatiecultuur. Over de regels van het spel. Over trouw blijven aan je eigen overtuigingen. Over opvallen, in de schijnwerpers stappen. Over grenzen in aanpassing. Over leiderschap als keuze. Over leiden vanuit wijsheid en in verbinding met de mensen onder je, naast je, boven je. Over de roeping en de vloek om chief te zijn. Play your rank. Als je groeit in je werk en leven, merk je dat er nieuwe regels gelden. Hard werken en slim zijn is niet meer genoeg. Er worden 'spelletjes gespeeld'. 'Politiek bestuurlijke sensitiviteit' is opeens een competentie van belang. Je wordt geacht je aan de 'regels van het spel te houden'. Maar welke regels zijn dat dan? Hoe blijf je authentiek en trouw aan je eigen waarden en laat je je toch niet ondersneeuwen? Hoe gebruik je jouw body language om invloed te krijgen? Share your rank. Daar zit je dan. Op je nieuwe positie. In je glazen huis. Je woorden hebben draagkracht. Leiders hebben volgers. Hoe blijf je trouw aan je idealen, aan jezelf? Hoe grbuik je jouw positie om de wereld en de organisatie mooier te maken. Hoe blijf je het goede doen in een wereld vol politiek en verleiding... In deze lezing ervaar je de wetten van de apenrots tot in je ziel en de vezels van je lijf. Hakken uit en stropdassen af. Let's play. Praktisch: spreker Danielle Braun.

2. Keynote lezing apenrotsbeklimmen voor vrouwen met ambitie

Apenrots beklimmen voor vrouwen die meer invloed willen in hun werkomgeving. Hoe halen mannen hun gelijk en hoe doen vrouwen dat. Welke kansen en momenten laten vrouwen onbenut. Je zeker voelen in een overleg met uitsluitend mannelijke collega’s. Rustig het woord nemen. Je visie op de kaart zetten. Je eigen stijl kennen en behouden, maar wel in the picture komen. Resultaat boeken met meer speelsheid en minder irritatie. Gebruik maken van je kracht en intuïtie. Natuurlijk overwicht uitstralen. Handig en ontspannen opereren in het politieke spel, zonder te manipuleren. Zekerheid uitstralen, ook als je onzeker bent. Emoties laten zien op een manier die handig is, in plaats van dat ze je op een ongepast moment overvallen. Zakelijk profileren. Oogsten van je levenservaring en eventueel moederschap: matriarchaal leiderschap. Je emoties met stijl, vrouwelijk én effectief inzetten in plaats van er door overspoeld te worden. Praktisch: spreker Danielle Braun, zelf ook ervaring als vrouwelijk leider in politiek en bestuurlijke complexe organisaties.

3. Keynote lezing macht en diversiteit: ‘wie bepaalt hier wat normaal is’

Altijd, en zeker bij veel diversiteit (denk aan een fusie, culturele verschillen, internationaal werken), speelt de vraag ‘wie er bepaalt wat normaal is’ een belangrijke rol. Aan de hand van verhalen, beelden en filmfragmenten krijg je een indringend beeld van de invloed van (culturele) verschillen op besluitvorming, cultuurvorming en identiteitsvorming. Voor organisaties, samenlevingen, groepen en individuen. En lezing over subtiele en minder subtiele vormen van in- en uitsluiting. Over silo-vorming, eilandjes cultuur en fragmentatie. Maar ook over insluiting, verbinding en inclusie. Over boundary spanning leadership. Over power & love. Over macht en kracht. Over samen vechten voor het hoogst haalbare.

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur, 10 – 5000 mensen

We hebben een aantal mogelijkheden om de verschillende keynotes uit te breiden tot een masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.

1. Masterclass: Status! Stropdassen af, hakken uit.

Praktisch: 3 of 4 uur, 18 – 40 mensen, zaal met veel loopruimte, stoelen aan de kant. Spreker: Danielle Braun
Overtuigend het woord nemen in een vergadering. Een onvergetelijke indruk maken als je binnenkomt. Je visie op de kaart zetten. Je eigen stijl kennen en behouden, maar wel in the picture komen. Handig en ontspannen opereren in het politieke spel, zonder te manipuleren. Ontspannen een presentatie geven. Door je selectiegesprek komen. Leer switchen tussen hoge en lage status en een onvergetelijke indruk maken. Na een inleidende lezing gaan we actief met elkaar aan de slag.

Al na 10 minuten kunnen de stoelen aan de kant. Met behulp van oefeningen en theatertechnieken gaan we een paar uur keihard werken aan eigen uitstraling, houding, en statusposities. Fun en facts wisselen elkaar in een razend tempo af. Voor iedereen te doen, ook (of juist) voor mensen die “niks met rollenspelen hebben” (doen we niet) of “niks met theater hebben” (we doen geen Shakespeare) of “niet van profileren houden” (echt, je mag jezelf blijven).

De focus in deze masterclass ligt op switchen tussen een hoge- en lage status, charisma en kansen pakken. Eventueel met aandacht voor man- vrouw verschillen in het beklimmen van de apenrots. Er is veel tijd voor persoonlijke feedback. Leer hoe je de baas kunt zijn over je eigen uitstraling, gevoel van zekerheid en charisma.

2. Masterclass: Wetten van de apenrots - Macht & Privileges.

Praktisch: 3 of 4 uur tot een dag, 18 – 200 mensen, zaal met veel loopruimte, stoelen aan de kant
Spreker: Jitske Kramer

Na de hierboven beschreven lezing ‘wie bepaalt hier wat normaal is’ gaan we actief aan de slag met een simulatiegame. Waarin verschillende teams worden uitgedaagd om onder de bezielende spelleiding van Jitske Kramer een zo mooi mogelijke samenleving/werkomgeving te creëren, met een open werkcultuur en aandacht voor duurzaamheid. Na een half uur overleggen, knippen en plakken is het tijd om een winnaar uit te roepen. Gevolgd door ruime reflectietijd op de onderwerpen macht en privileges, beiden zichtbaar geworden door de dynamiek van het game. Mensen worden zich bewust van hun eigen dominantie-blindheid, het fenomeen white-privilege en minderheidsstress. Met aandacht voor de vertaling naar de eigen werkpraktijk van HR-adviseur, leider, coach. Een confronterende masterclass om nooit meer te vergeten.

Eventueel uit te breiden tot een dag om, met de hele groep of een deel daarvan, bijvoorbeeld het eigen leiderschap, het HR-beleid of diversiteitsbeleid eens goed onder de loep te nemen en waar nodig bij te stellen.

macht en ranking 2 2

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Deep Democracy

  Krachtige besluitvormingsmethode, werken met de onderstroom. Meer info en inschrijven: www.deepdemocracy.nl

 • Training Deep Democracy Level 4

  Echt gegrepen door Deep Democracy en verder op dit pad? De Level 4 training focust op een dieper begrip van jezelf en dan speciaal in relatie tot conflict, projectie en roltheorie. Trainer: Frank Weijers. Inschrijven kan hier.

 • 28-29 Oktober 2017: Why the world needs anthropologists

  Powering the planet! Een antroplogie congres in Durham (UK). En wij zijn er ook! Walter Faaij geeft een workshop over hoe je duurzaamheid in het DNA van je organisatie kunt veranderen. Meer informatie en inschrijven

 • 7 november 2017: Rhythm of Life, Jitske Kramer en Typhoon

  Na het grote succes van het eerste seminar in april, gaan Jitske en Typhoon nogmaals samen de planken op. Meld je snel aan voor dit bruisende event! Meer informatie en inschrijven.

 • 14 November 2017: Noloc Loopbaancongres

  Verschillende sprekers zullen je inspireren rondom het centrale thema ‘Verbinding!’ Jitske Kramer is een van de keynote sprekers. Meer informatie en inschrijven.

 • 28 November 2017 college Verandermanagement voor Focus Conferences

  Danielle Braun geeft op 28 november een college in de collegereeks Verandermanagement voor Focus Conferences, meer informatie over dit college vindt u hier.

 • 1 December 2017: Jaarcongres Verandermanagement

  Alweer de zevende editie van hét Jaarcongres Verandermanagement. Met in ieder geval Ben Tiggelaar, Hans Vermaak en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 1 December 2017: Mediationcongres 2017

  Danielle Braun is één van de sprekers op het Mediationcongres 2017, meer informatie over dit congres vindt u hier.

 • 12 December 2017: Event Corporate Culture

  Omdat vorig jaar zo'n geweldig succes was, doen we het dit jaar weer! Een inspirerende reis door de Corporate Tribe. Met in ieder geval Danielle Braun en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 6-12 Mei 2018: Deep Democracy Griekenland

  Voor de vijfde keer organiseren we een intensieve Deep Democracy week in Griekenland (level 2 en 3). Met Jitske Kramer en Frank Weijers. Meer informatie en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016! 

Managementboek van het jaar 

 
 

Nieuwste Blog