Geef je op voor de e-zine

Talk! Beslissingen nemen als Tribe

Talk Beslissing nemen als een tribe 1

Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het snel eens worden'. Maar: 'wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zo veel mensen, met zo veel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.' Wat zouden we dan een grootste dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen op een management dag? Dat alle standpunten volledig aan bod komen. Dat het geheel belangrijker is dan ego's? Dat we nooit meer vergaderen, maar alleen nog maar kampvuren aansteken?

Het grootste deel van het werken in organisaties bestaat uit het nemen van beslissingen. En er voor zorgen dat mensen daar ook naar gaan handelen. De manier waarop een besluit tot stand komt is niet altijd even effectief. Of het gaat te snel en te top-down waardoor mensen gaan muiten. Of het gaat te traag en te bottom-up waardoor mensen... ook gaan muiten.

Deze lezing en / of masterclass gaat over besluitvorming, over beslissingen nemen als een tribe . Een mooie start van een besluitvormingsproces of dialoog op bijvoorbeeld een managementdag. Een lezing over de wijze waarop leden van een tribe beslissingen nemen. En wat we daarvan kunnen leren. Tribale leiders benutten de wijsheid van het collectief, nodigen zoveel mogelijk perspectieven uit, luisteren naar de minderheidsstem en tonen rolduidelijk leiderschap. We reizen o.a. naar Zuidelijk Afrika (Deep Democracy, de Kgotla; volksraadplegingen, Ashanti), Azië (besluitvorming door de Radj'as) en Amerika (Council ceremonies van de Indianen, de Inuit). Een indringende lezing vol beelden en verhalen.

Mogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

 • antropologische besluitvormingslessen van de Inuit, Ashanti, de Setswana, Zulu,
 • dialoog en debat; verschillen en overeenkomsten
 • interculturele verschillen in leiderschap, communicatie, overleg en besluitvorming
 • sabotagegedrag als meningen niet gezegd of gehoord worden
 • Deep Democracy, de wijsheid van de minderheid (zie ook deze lezing)
 • lezing als opmaat voor een traject Talk! Faciliteren van Kampvuurgesprekken (zie hier)

Spreker:

Danielle Braun en/of Jitske Kramer

Taal:

Nederlands of Engels (Jitske)

Duur en interactie:

Keynote: 30 – 90 minuten, 10 – 5000 mensen

Een inspirerende lezing vol voorbeelden van besluitvorming over de hele wereld. Beeldend, pakkend, vol humor en mooie verhalen. Na deze lezing is niet alleen het belang van alle stemmen horen inzichtelijk, ook krijg je verschillende ideeën over hoe je dit in de praktijk kunt doen.

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur, 10 – 5000 mensen

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass van een halve dag, met bijvoorbeeld ruimte voor een gefaciliteerde dialoog. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.

1. Masterclass met begeleidde reflectie op de eigen besluitvorming

Na de hierboven beschreven inleidende lezing in kleinere subgroepen aan de slag met de vraag hoe de eigen besluitvorming op dit moment loopt. Als input voor de gesprekken krijgen mensen prikkelende vragen mee om te beantwoorden. Zelfwerkzaamheid met strakke terugkoppeling en samenvatting door de spreker. Deze sessie volgt op de inleidende lezing zoals hierboven beschreven.

2. Masterclass gericht op eigen vraagstukken en te nemen besluiten

Na de hierboven beschreven inleidende lezing faciliteren wij dialoog en / of besluitvorming tussen de directie en de organisatie, het gesprek over visie ontwikkeling, het vaststellen van de nieuwe strategische koers, kernwaarden, grote strategische beslissingen, etc. We faciliteren moedige besluitvorming in de beslotenheid van de directiekamer, maar ook besluitvorming, brainstorming, visieontwikkeling in groter gezelschap. Wij faciliteren zelfs dialoog met hele grote groepen tot 3000 mensen tegelijk, waar nodig met een netwerk van door onszelf opgeleide partners samen. De besluitvorming kan bestaan uit een eenmalig event op een directeurendag, maar ook uit een gespreksronde, bijvoorbeeld om met alle medewerkers in de organisatie in gesprek te gaan over de nieuwe koers in de organisatie. In het laatste geval gaan we om tafel zitten voor een strakke projectplanning.

Masterclass: 1 dag, 10 – 5000 mensen

We kunnen het programma uitbreiden tot een volledig verzorgde dag. Deze masterclass van een dag zullen we in overleg samenstellen op basis van de hierboven beschreven mogelijkheden of komen tot een volledig op maat gemaakt programma. Uiteraard afhankelijk van de behoefte van de deelnemers en de organisatie.

Opleiden van eigen mensen

Wij geloven echt dat organisaties beter kunnen worden in het nemen- en uitvoeren van besluiten en het voeren van dialoog. Daarom leiden wij met plezier mensen binnen organisaties op om doorlopend goede gesprekken te voeren en in eigen huis te facliteren. Zie hier voor meer informatie en ons aanbod op het gebied van kampvuurgesprekken. En hier voor informatie over trainingen Deep Democracy.

Talk Beslissng nemen als een tribe 2

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Deep Democracy

  Krachtige besluitvormingsmethode, werken met de onderstroom. Meer info en inschrijven: www.deepdemocracy.nl

 • Training Deep Democracy Level 4

  Echt gegrepen door Deep Democracy en verder op dit pad? De Level 4 training focust op een dieper begrip van jezelf en dan speciaal in relatie tot conflict, projectie en roltheorie. Trainer: Frank Weijers. Inschrijven kan hier.

 • 28-29 Oktober 2017: Why the world needs anthropologists

  Powering the planet! Een antroplogie congres in Durham (UK). En wij zijn er ook! Walter Faaij geeft een workshop over hoe je duurzaamheid in het DNA van je organisatie kunt veranderen. Meer informatie en inschrijven

 • 7 november 2017: Rhythm of Life, Jitske Kramer en Typhoon

  Na het grote succes van het eerste seminar in april, gaan Jitske en Typhoon nogmaals samen de planken op. Meld je snel aan voor dit bruisende event! Meer informatie en inschrijven.

 • 14 November 2017: Noloc Loopbaancongres

  Verschillende sprekers zullen je inspireren rondom het centrale thema ‘Verbinding!’ Jitske Kramer is een van de keynote sprekers. Meer informatie en inschrijven.

 • 28 November 2017 college Verandermanagement voor Focus Conferences

  Danielle Braun geeft op 28 november een college in de collegereeks Verandermanagement voor Focus Conferences, meer informatie over dit college vindt u hier.

 • 1 December 2017: Jaarcongres Verandermanagement

  Alweer de zevende editie van hét Jaarcongres Verandermanagement. Met in ieder geval Ben Tiggelaar, Hans Vermaak en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 1 December 2017: Mediationcongres 2017

  Danielle Braun is één van de sprekers op het Mediationcongres 2017, meer informatie over dit congres vindt u hier.

 • 12 December 2017: Event Corporate Culture

  Omdat vorig jaar zo'n geweldig succes was, doen we het dit jaar weer! Een inspirerende reis door de Corporate Tribe. Met in ieder geval Danielle Braun en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 6-12 Mei 2018: Deep Democracy Griekenland

  Voor de vijfde keer organiseren we een intensieve Deep Democracy week in Griekenland (level 2 en 3). Met Jitske Kramer en Frank Weijers. Meer informatie en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016! 

Managementboek van het jaar 

 
 

Nieuwste Blog