Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

Gezonde patronen: Human Relations

dance 1940245 1920 800

Moderne tribes

Organisaties zijn onze moderne tribes. Natuurlijk kom je er om te werken en de doelen van de organisatie te behalen. Maar het is ook de plek waar je heel veel levensuren doorbrengt. Als je het slapen niet meerekent, zie je je collega's vaak langer op een dag dan je partner. En wat verandert er veel in onze organisaties. We werken achter schermen, vaak zittend, steeds meer thuis, onder tijdsdruk, vaker alleen. Thuis en werk loopt steeds meer door elkaar. We nemen privé stress mee naar kantoor en lezen de werkmail in bed. Onze organisatietribes kunnen voldoening en levenvreugde geven. Belonging en het gevoel ertoe te doen. Tegelijk kunnen ze ook heel ongezond maken. Stress, leegte, eenzaamheid, fysieke ongezondheid, burn-out, mentale klachten, kunnen zich voordoen op de werkvloer én kunnen ontstaan op de werkvloer. We moeten er iets mee. Human Resources zijn uit, we moeten werken aan Human Relations.

iStock 585087100 800

Gezonde patronen

Esther Fenemadr. Esther van Fenema is psychiater, violiste en coach voor high performers in organisaties. Promoveerde op de rek en ruimte in het werken met kaders en protocollen in de zorg. Ze ondersteunt toppresteerders: specialisten, medici, musici, ceo's, bestuurders. Omdat het soms eenzaam is aan de top en slimme hoofden soms ook gevoelig zijn. En ze intervenieert in de patronen in teams en in samenwerkrelaties. Omdat Human Resources eigenlijk altijd meer over Human Relations gaan. Door regelmatig patronen tussen mensen en in jezelf te bespreken, houd je ze gezond en scherp. Esther weet uit haar werk als psychiater hoe mensen ook vast kunnen komen te zitten in onhandige patronen. Slechte werkomstandigheden, aanleg, oude patronen van vroeger die onhandig geactiveerd worden in samenwerkrelaties; het kan flink misgaan. In deze lezing vertelt Esther over de patronen in onszelf en hoe je die een beetje gezond houdt en over haar fascinatie en verwondering van de diepere laag van patronen.

Breng met deze lezing de mentale ontwikkeling in je organisatie op een hoger level en duik diep Patronen in van medewerkers en jezelf. Hoe blijf je staan in de storm en houd je het gezond met elkaar? Esther wisselt haar wetenschappelijke kennis van het brein af met praktijkverhalen uit de spreekkamer en interventies op de werkvloer. Daarbij schuwt ze het nooit om liefdevol doch streng te prikkelen en haar eigen kwetsbaarheid op tafel te leggen.

Schijf van vijfMogelijke accenten en onderdelen om uit te kiezen:

 • Wat zijn patronen en hoe ontstaan ze?
 • Ken je zelf: priors, triggers, uitdagers, in je oude patronen vallen
 • Gezonde patronen: de mentale schijf van vijf
 • Wat doen muziek, bewegen en sociaal contact voor je mentale gezondheid
 • Hoog presteerders en hun brein: wat hebben leiders en specialisten nodig?
 • Patronen van leiderschap
 • Gezonde relaties opbouwen
 • Vrijheid: zegen of vloek?
 • Stress, burn out, controleverlies, verwaarloosde teams
 • Wat als het misgaat?
 • Omgaan met mentale problemen op de werkvloer

Boek

527x840Een leuk idee is om het nieuwste boek van Esther van Fenema mee te geven na afloop aan de deelnemers: Het Verlaten Individu. Of Patronen van Danielle Braun of het boek 'Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn' met verhalen uit de psychiatriepraktijk van Esther van Fenema.

Keynote lezing

Keynote: 60 minuten, 10 – 5000 mensen. Met korte interactie momenten.

Combilezing

De lezing is te combineren met een lezing door Danielle Braun over Patronen in organisaties. Zo vul je een dagdeel met een heel mooi aansluitend programma. Of is uit te breiden tot interactieve masterclass van een halve of hele dag, waarbij je actief op zoek gaat naar de patronen in je eigen team of organisatie, of leert hoe je patroondoorbrekende gesprekken voert.

Esther van Fenema
Danielle Braun

Masterclass:

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur. 10 - 50.000 mensen.

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. We gaan op zoek naar de eigen patronen in jouw team of organisatie. Zaalgrootte: 10 – 5000 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is, bepalen we in overleg. De masterclasses geven Esther en Danielle samen.

1. Masterclass: in gesprek over de patronen in je eigen organisatie

Aan de hand van handige vragen en modellen, gaan we op zoek naar de patronen in jouw team of organisatie. We werken echt met jullie eigen casuïstiek. Vervolgens bekijken we of en zo ja hoe je verandering zou willen aanbrengen. Of dat het zo helemaal goed is, omdat je je eigen organisatiepatronen nu beter begrijpt.

2. Masterclass: patronen bespreekbaar maken

We duiken diep en geven je ter plekke gesprekshandvatten om patronen in je eigen team of organisatie bespreekbaar te maken. Een boeiende en zeer praktische masterclass voor leiders, veranderaars, HR-medewerkers, consultants. We doen zowel groepsgerichte gesprekken als een-op-een-gesprekken die patronen inzichtelijk maken.

3. Op ontdekkingstocht door de natuur van Burgers Bush

Wij hebben iets heel moois als origineel event onderdeel. Marion van de Guchte ontwikkelde een drietal wandeltochten door de tropische natuur van Burgers Bush, Arnhem. Als je je event boekt in een van de fijne zalen van Burgers Bush, met uitstekende faciliteiten en catering, kan je je programma onderbreken met een ontdekkingstocht. Aan de hand van een app op je telefoon ga je op pad. Je gebruikt de jungle, de dieren, de vissen, de mangrove als input voor een heel goed gesprek met je collega of jezelf. Combineer je de tocht met twee lezingen en opdrachten, dan heb je echt een rijk dagvullend programma voor je organisatie of relaties.

iStock 108309713 800

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

In beeld

Patronen: de nieuwste bestseller van Danielle Braun

Event Power & Love... in organisaties

old people 1553351 960 720

Op zoek naar Patronen 12 maart 2024

shutterstock 76323862 beeld

 

Er was eens... Eindejaarssprookje

Dé facilitatieleergang van Nederland - leergang Antropologische Teambegeleiding

iStock 108226164 def

Een dag vol Patronen in jouw organisatie

Nieuwste Blog

'Als je uitzoomt zie je veel beter wat er speelt op de werkvloer en in de samenleving aldus antropoloog Danielle Braun'. Map Oberndorff Voor veel zakelijke vraagstukken hebben volken uit andere culturen al oplossingen bedacht, zegt corporate antropol...

/**/